Как да му помогна да спре да пие?

• 63 352
  • 177
  •   1
Отговори
# 75
alinnna, какво предлагаш? Самоотвержени живи вериги пред вратите на кръчми и магазини ли?
Много си ларж, и така...по принцип. Пробвала ли си се да скриеш парите на агресивен алкохолик? Недей, не е приятно. Но ако не ти се е случвало, не излъчвай благородство, защото може да е наистина опасно.
Да, алкохолизмът е болест. Да, може да се окаже лечима, но може и да не е. За да има въобще някакво лечение обаче, алкохоликът САМ трябва да се убеди, че е необходимо и да го поиска. Преди това няма кой и как да му помогне. Който и колкото и да се опитва. И да, понякога е по-добре да оставиш човек да се бори сам с проблемите си, защото са си негови, и за да спасиш себе си.
http://www.arka-bg-2a.hit.bg/06.02.html
Ти би ли била в такова уравнение?
А, недай си Боже, на дъщеря си какъв съвет би дала? Търпи, маме? Не вярвам.

Аз не съм и казала да търпи, а да слуша сърцето си. Нямам дъщеря, имам син с изключително негативно отношение към алкохол и цигари. Но след като поставяш така въпроса, ако твоето дете е алкохолик/чка.......нима би се радвала ако всички го отхвърлят. .......Не не съм живяла с алкохолик......съдбата ми е благосклонна към мен и в реалния живот, всички от най-близкото ми обкръжение не пият дори и бира......но никога не е късно да станеш за резил......никога не бих оставила близък човек, без да направя  всичко възможно , за да му помогна....Това е моя гледна точка и никога не съм си позволявала императивен тон в  изказванията си , а само коментари и разсъждения на глас ......и не виждам смисъл да се конфронтирам излишно, защото е ясно, че момичето няма нужда от съвети и спря да пише. Вероятно е взела решение-дано е добро и за двете страни.

# 76

.....Не не съм живяла с алкохолик......съдбата ми е благосклонна към мен и в реалния живот, всички от най-близкото ми обкръжение не пият дори и бира........

Това обяснява всичко.

# 77
  • София
Ако детето ми е алкохолик, ще му помогна каквото и да означава, каквото и да ми струва. Няма да разчитам на гаджета да свършат това.
По телевизията е различно, да. Не е  като наистина. И ако в реалността някой може да си спести това, то моя съвет е да го направи. Пък принца ако е толкова принц, ще изтрезнее и ще се намери с Пепеляшка.

# 78
  • Tам през Атлантическия океан
Ако детето ми е алкохолик, ще му помогна каквото и да означава, каквото и да ми струва.

Дам , ако , акоО пу-пу да не ни се случва да разбираме.

Има мнго родители , абдикирали след длълга , борба и помагане ............
Има предел на всичко  Confused

# 79
Ако детето ми е алкохолик, ще му помогна каквото и да означава, каквото и да ми струва.

Дам , ако , акоО пу-пу да не ни се случва да разбираме.

Има мнго родители , абдикирали след длълга , борба и помагане ............
Има предел на всичко  Confused
Баба ми и дядо ми починаха от системния тормоз на вуйчо ми.И ги биеше и ги гонеше и парите им вземаше.И в психиатрия го прибираха и какво ли не беше .Нищо не помогна.Беше борба на 6 възрастни да го променят.Майка ми работа напусна и се премести да го играе като буфер да не ги тормози.Остави мен и сестра ми и бащи ми и замина при тях.
Сега е шизофреник.Това направи алкохола  от него.Сигурно има и поправили се алкохолици.Не ме интересуват.И дори не са ми примиер за каквото и да било.

# 80
  • София

......алкохоликът вреди на себе си, а пушачите, застрашават живота и на околните.

Вреди само на себе си, но това при положение, че живее сам, няма живи родители и други роднини, и не излиза от вкъщи. Един алкохолик задължително повлича към дъното жена си, децата, родителите си. И задължително някой друг му е виновен за положението в което се намира.

Абсолютно несравними са пушачи и алкохолици. Dara88 добре го е казала.
Тези хора мислят единствено и само за поредната чашка,нищо друго няма значение,в опита си да не им я дадеш, виждаш толкова различни лица в тях,че не си и подозирал.Това е едно постоянно дебнене.За да помогнеш персонално на близкия,трябва да забравиш всичко друго и да си постоянно с него,защото оставяйки ги за кратко,пак намират начин да се сдобият с алкохол.

Винаги съм била на мнение,че съвети се дават от преживели пряко и лично,въпроса,който се коментира.Аз поне го спазвам.Много си личи, когато някой говори на терория или от дистанция е чувал за въпроса.Съвсем друго е когато ти е било на главата.

# 81

Да не дава Господ. Но как? С какво?С пари не става, в клиника е временно решение... Остава една морална подкрепа, и чакане докато "детето' само не стигне до извода да спре. Да осъзнае, че трябва да спре. Никой не може да помогне....

# 82

......алкохоликът вреди на себе си, а пушачите, застрашават живота и на околните.

Вреди само на себе си, но това при положение, че живее сам, няма живи родители и други роднини, и не излиза от вкъщи. Един алкохолик задължително повлича към дъното жена си, децата, родителите си. И задължително някой друг му е виновен за положението в което се намира.

Абсолютно несравними са пушачи и алкохолици. Dara88 добре го е казала.
Тези хора мислят единствено и само за поредната чашка,нищо друго няма значение,в опита си да не им я дадеш, виждаш толкова различни лица в тях,че не си и подозирал.Това е едно постоянно дебнене.За да помогнеш персонално на близкия,трябва да забравиш всичко друго и да си постоянно с него,защото оставяйки ги за кратко,пак намират начин да се сдобият с алкохол.

Винаги съм била на мнение,че съвети се дават от преживели пряко и лично,въпроса,който се коментира.Аз поне го спазвам.Много си личи, когато някой говори на терория или от дистанция е чувал за въпроса.Съвсем друго е когато ти е било на главата.

Голяма част от пушачите лишават децата си и семейството си ,за да дръпнат поредната наркотична доза никотин. Гади ми се като си помисля. Че и тровят въздуха на околните. Щастлива съм, че спряха пушенето по влаковете, но ми прави впечатление, че на доста хора им треперят ръчичките и чакат по-дълъг престой-например на Горна Оряховица и хукват, треперейки към вратата, наркотично впили устни в "насъщната"си. И сега се замислих, ами ако тези пушачи са и алкохолици  Shocked Жална им майка.Да, вярно, че не съм съвсем права. Като се замисля, единствено мога да се моля пушачите и алкохолиците да стоят по-далеч от семейния живот и да са по-осъзнати. Защото все още има достатъчно жертвоготовни  и добри хора, които са склонни да ги търпят. Но аз пак продължавам да твърдя, че и пушачите и алкохолиците могат да бъдат излекувани , ако трябва и "доброзорно"  Simple Smile "Съдби на кръстопът" е правено по действителни случки. Преди няколко дни гледах как една алкохоличка беше вкарана в затвора от дъщеря си, понеже нищо друго не помогна.  Може да е малко драстично, но щом не ще да се осъзнае и няма друг начин  Crossing Arms

# 83

Да не дава Господ. Но как? С какво?С пари не става, в клиника е временно решение... Остава една морална подкрепа, и чакане докато "детето' само не стигне до извода да спре. Да осъзнае, че трябва да спре. Никой не може да помогне....

По-добрият вариант е от най-крехка възраст да им се говори непрекъснато и много да се внимава в каква среда се движи. Аз съм абсолютно досадна майка и непрекъснато разпитвам сина ми, дали приятелите му пушат, или пият и куп други въпроси.....чак ме е срам, но Настрадин Ходжа е биел слугата си преди да счупи стомната.
 Joy току що във фейса прочетох един весел цитат. "Понякога толкова ме мързи да си направя кафе, че си сипвам ракия".  Хубав ден и не бъркайте кафето с ракията  Hug

# 84
  • София
alinnna, тук се съгласявам на 100%. Обърне ли се колата, е късно.

# 85
alinnna, тук се съгласявам на 100%. Обърне ли се колата, е късно.

Примерът на родителите също е важен.......ако детето гледа майка си, или баща си с цигарата и чашката-няма начин да не попита:"Защо ти да можеш, а аз не.
Макар, че понякога действа обратно. Имам един много близък приятел от Белорусия. Избягал е в България от пиянството на баща си.......Това човече направо настръхва като види някой да пие и започва да чете проповеди от сорта на "ама този не знае ли какви вреди носи алкохола и т.н.

# 86
За съжаление, алкохолизмът е прогресивно, неизлечимо и смъртоносно заболяване.
Излекуван алкохолик няма, има абстинентен алкохолик, това е единственият начин да се спре прогресията на болестта.
Зависимостта, дали от алкохол, дрога, комар и т.н. е само върхът на айсберга, проблемът в основата си е психологичен и затова е необходим терапевт, но добър и познаващ проблематиката. По-назад прочетох изписано медикаментозно лечение, към което се е появило пристрастяване. В този случаи терапевтът е за бои, на зависими не се изписват медикаменти, които пристрастяват.
Случва се сащо една зависимост да се замени с друга или да се смени субстанцията.
И последно, никои алкохолик не е избрал да стане такъв, така както дuaбетикът не избира да е болен от диабет. Предпоставката е налице от преди това. Маса народ пие, но малцина стават алкохолици.
И за съжаление, само 3% от терапевтираните зависими стават напълно абстинентни.

# 87
Как да му помогнеш да спре да пие?Не можеш -той сам трябва да си помогне!!!Не се заблуждавай ,че алкохолика не осъзнава зависимостта си,че пие от умора,от много проблеми...Алкохолика пие ,защото му се пие!!!Това, не са мои думи а на съпругът ми страдащ от "средна степен" на алкохолна зависимост.След 9г. "опит да помогна",той стигна дъното -пиеше в продължение на дни и нямаше сила ,която да го спре ,не помогнаха нито сълзи ,нито заплахи или това ,че остана без работа .Не ти пожелавам да видиш човек ,когото обичаш изпаднал в алкохолна абстиненция -страшно е!!!Все пак...влезе в клиника,която аз намерих,обаждах се всеки ден,купувахме скъпи лекарства ,
ограничихме излизанията и така вече 1г, и половина без алкохол.Въпросът е, до кога ?Отговорът- докато съпругът ми издържи.Няма гаранция за нищо ,а аз все още сънувам ,че се прибира пиян и адът се връща.Ти ми отговори, стрували си борбата,защото аз не мога да си отговоря!!!Пожелавам ти успех в "помагането да спре" и не забравяй ,че всяко нещо си има цена ,но понякога е твърде висока!!!

# 88
Как да му помогнеш да спре да пие?Не можеш -той сам трябва да си помогне!!!Не се заблуждавай ,че алкохолика не осъзнава зависимостта си,че пие от умора,от много проблеми...Алкохолика пие ,защото му се пие!!!Това, не са мои думи а на съпругът ми страдащ от "средна степен" на алкохолна зависимост.След 9г. "опит да помогна",той стигна дъното -пиеше в продължение на дни и нямаше сила ,която да го спре ,не помогнаха нито сълзи ,нито заплахи или това ,че остана без работа .Не ти пожелавам да видиш човек ,когото обичаш изпаднал в алкохолна абстиненция -страшно е!!!Все пак...влезе в клиника,която аз намерих,обаждах се всеки ден,купувахме скъпи лекарства ,
ограничихме излизанията и така вече 1г, и половина без алкохол.Въпросът е, до кога ?Отговорът- докато съпругът ми издържи.Няма гаранция за нищо ,а аз все още сънувам ,че се прибира пиян и адът се връща.Ти ми отговори, стрували си борбата,защото аз не мога да си отговоря!!!Пожелавам ти успех в "помагането да спре" и не забравяй ,че всяко нещо си има цена ,но понякога е твърде висока!!!

Да, струва се. Наместо да се притесняваш и да мислиш кога ще започне да пие-просто се избави от страховете си, мисли позитивно и се радвай на победата, твоята и неговата. И всеки ден му показвай колко държиш на него, колко го обичаш и колко си доволна от неговата сила. Нека вниманието му е насочено към интересни неща и към теб. Старай се всеки ден с нещо мъничко да го изненадваш и да радваш  душата му. Каква борба мила, та то 9 години си е цяла война. Гордей се със себе си и гледай настоящето , без да предизвикваш бъдещето с негативни мисли. Желая ви много щастие и вярвай, че сте абсолютни победители.

# 89
  • София

Да, струва се. Наместо да се притесняваш и да мислиш кога ще започне да пие-просто се избави от страховете си, мисли позитивно и се радвай на победата, твоята и неговата. И всеки ден му показвай колко държиш на него, колко го обичаш и колко си доволна от неговата сила. Нека вниманието му е насочено към интересни неща и към теб. Старай се всеки ден с нещо мъничко да го изненадваш и да радваш  душата му. Каква борба мила, та то 9 години си е цяла война. Гордей се със себе си и гледай настоящето , без да предизвикваш бъдещето с негативни мисли. Желая ви много щастие и вярвай, че сте абсолютни победители.
Искрено те моля да спреш да даваш съвети.
Аз от позицията на човек,който 2 пъти изживява кошмара с един и същи близък човек,откачам само като ти чета теориите. Имаше пауза от почти 10г,преди половин година всичко се върна с още по страшна сила от първия път. Не искам да изпадам в никакви подробности.За трезво мислещият близък няма ден покой,страха е загнезден,че всеки миг всичко ще се върне и старите методи ще са безсилни,ще трябват нови,защото алкохолика помни предишния път как си успял да го откъснеш и как да заобиколи пречката.

Общи условия

Активация на акаунт