''Моли се да не те среща сънародник в чужбина''

• 14 387
  • 124
  •   1
Отговори
# 75
Имам познати, които от години работят в чужбина. Пред 90-те години беше масово изселение към Италия на жени на възраст около 40-те години. (Това по наблюдение от града, където живеех по онова време). Наскоро говорих с моя приятелка, чиято майка е в Италия и останах като гръмната от една тамошна практика сред бълкарките - продаване на работно място. Тоест, ако си бавачка на някоя старица/старец, и решиш да напуснеш, си продаваш работата на друга българка за около 300-400 евро.  Rolling Eyes Без коментар.

е, какво има да му се коментира пък newsm78, било си е обичайна практика/впрочем и досега съществуваща/. моя приятелка по това време така си купи място , само че в гърция. и беше 20- годишна тогава, а не 40 Simple Smile.

Съвсем отделно, какво точно е редно да кажеш на сънародник на опашка във Версай? Аз лично не се сещам две изречения, които бих казала, нито пък какво бих искала да чуя от непознат.

Толкова по-зле за теб!

аз все още недоумявам - наистина ли си говорите с всеки срещнат,  където и да е? нито един чужденец в Бг не съм видяла да го прави , ако срещне сънародник у нас. какво можете да обсъждате - опашката за чакане, цената в магазините, обмен на каква точно информация? и защо, по дяволите да е необходимо да се сближаме с всеки наш сънародник Shocked. че аз и в Бг си селектирам познанствата стриктно, какво остава извън Бг.

# 76
Имам познати, които от години работят в чужбина. Пред 90-те години беше масово изселение към Италия на жени на възраст около 40-те години. (Това по наблюдение от града, където живеех по онова време). Наскоро говорих с моя приятелка, чиято майка е в Италия и останах като гръмната от една тамошна практика сред бълкарките - продаване на работно място. Тоест, ако си бавачка на някоя старица/старец, и решиш да напуснеш, си продаваш работата на друга българка за около 300-400 евро.  Rolling Eyes Без коментар.
Това го има и в други държави и се практикува и от други националнос се ти! Що в Бг не се ли дава подкуп за хубава службичка?
Аз не очаквам и не умирам от мерак да ме заговарят, но е нормално, като се засечеш с друг българин да се каже едно добър ден или здравей. В Бг не обичат да поздравяват, какво остава в чужбина. Редовно ми се е случвало да се засеча с човек в асансьор или по стълбите и като му кажа добър ден ме гледа като теле..

# 77
С много малко българи в чужбина съм контактувала - били сме колеги, но едва ли са повече от 2-3 и то сред много други. Не мога да кажа, че избягвам контакт, а по-скоро не търся такъв, не съм сантиментална...

+1
Имала съм няколко случаи с българи и затова съм по-дистанцирана
Peace

Скрит текст:
Някой по-горе спомена за чакане на опашка пред Версай и поздравяване на сънародници в чужбина.
Преди време чакайки пред Айфеловата кула и разговаряйки с ММ, чувам гръмогласна българска реч и кикот, при което се обръщам и виждам трима мъжаги с бръснати глави, опитващи се да прескочат преградата и продължат навътре, без да минат през касата...
Wink

Не им ли каза "Здравейте".  Laughing

Аз вероятно бих се усмихнала и кимнала на говорещите български, но само ако ми "харесат".  Embarassed Зависи от ситуацията, аз говоря с непознати дори и ако не са българи. 

# 78
аз все още недоумявам - наистина ли си говорите с всеки срещнат,  където и да е? нито един чужденец в Бг не съм видяла да го прави , ако срещне сънародник у нас. какво можете да обсъждате - опашката за чакане, цената в магазините, обмен на каква точно информация? и защо, по дяволите да е необходимо да се сближаме с всеки наш сънародник Shocked. че аз и в Бг си селектирам познанствата стриктно, какво остава извън Бг.

И аз недоумявам!
Кой е казал, че се касае за разговор или пък, че ще ставаме първи приятели, или пък, че ще обменяме някаква лична информация???
Казах - "поздрав" и го свеждам до две думички - "добър ден". И то именно поради факта, че сме сънародници. Или за вас това понятие е с напълно отрицателен смисъл?

# 79
  • София
утро, аз не бих поздравила и то не заради друго, а защото не поздравявам непознати хора.  Peace А и ако са някои са темерути, и ме погледнат накриво, никак няма да ми стане приятно. В крайна сметка в чужбина е пълно с чужденци и това, че съм срещнала сънародници не го смятам за нещо кой знае колко впечатляващо.

# 80
е, добре, значи по силата на твоята логика, ако видя  бръснати глави , прескачащи пред айфеловата кула, трябва да изскокна възторжено от опашката, да се плеснем, да се прегърнем с тях, да си кажем по едно 'добър ден' и всеки мирно пак в опашката newsm78

sophiemmaspencer, и мен ако някой ме спре и ме попита нещо, отговарям, стига да знам отговора, независимо какъв е. или ако във влака ме видят , че чета книга на друг език,  обикновено е възрастна дама и полюбопитства  на какъв език е, отговарям Peace
на мюзикъла на малкия докато чакахме да започне, аз говорех по телефона на български. една майка, холандка, стоеше до мен.  след като свърших, че извини, че любопитства и ме попита дали не говоря на полски. имала приятелка полякиня и много и се сторил познат езика. обясних на жената, че говоря български, полски не знам, но весело си чуруликахме до началото на тържеството на децата. това са други ситуации изобщо.

# 81
 ooooh!

Наистина ли има хора, които не схващат? Или просто се правят, че не схващат. Не знам...

Да поясня - имам предвид средностатистически сънародници. Обикновени туристи. Както споменах, аз ги срещнах по забележителности.
Не говоря за бръснати глави, хора от малцинствата и всякакви съмнително препитаващи се престъпни субекти.  Crazy

# 82
Ами не схващат, видно е. Точно затова казването на добър ден, дори отговор само е нещо много за тях. Каквото е тук, такова е и в чужбина, дори там е по-изострено. Гледане умно е нещо по-разбираемо.

# 83
  • София
Хайде ще те замоля да не даваш определения на хора, които имат дързостта да не поздравяват непознати.  Peace

# 84
Хайде ще те замоля да не даваш определения на хора, които имат дързостта да не поздравяват непознати.  Peace

Тонка, и аз съм от непоздравяващите  Mr. Green

# 85
Не съм живяла в чужбина за повече от три месеца, но като доста пътуваш човек, ще споделя.

Случвало се е не само да не поздравяваме сънародници, но и да се правим на приятно разсеяни или дори да си говорим на друг език, само и само да не ни разпознаят хора, с които очевидно нямаме е не бихме искали да имаме нищо общо. Това по "забележителностите" и обичайните масови маршрути. Имах дори случай, когато си презаверих билета и летях до София четири часа по-късно, само да не пътувам с един наш прехвален национален отбор - шумни, невъзпитани, арогантни и вонящи на алкохол...

На събития "по интереси" (концерти, фестивали, спектакли и т.н.) винаги е супер приятно да засечеш сънародници - и по пътя, и на самото събитие. Оформяли са се страхотни компании и сме си изкарвали паметно, с напълно непознати хора. Особено на концертите в Белград, Букурещ или Солун - имало е случаи първите три-четири реда да са само от българи, и всеки следващ е добре дошъл.

# 86
  • София
Аз отвръщах по принцип, но при мен повечето не се ограничават само с поздрави, ами подхващат разговор за родата до девето коляно, подпитват откъде съм, къде живея, какво работя. Това само в рамките на пет минути след здрастито. Пък аз съм турист и нито им знам родата, нито тях познавам.
И откъде да знам, че при някой друг идеята е просто едното "Добър ден!"? Ами няма откъде. Така че се научих-  няма поздрави. Twisted Evil
Само понякога.

# 87
Не им ли каза "Здравейте".  Laughing

Мне... бяха далече и доста ангажирани hahaha

Обикновени туристи или не, нямам навика да поздравявам непознати Peace Ако някой ме спре на улицата и иска информация - помагам, иначе - не.

Преди години още ученичка си чакам на спирката, а до мен спря млада ромка с красиво гукащо бебенце, аз така се умилих, че започнах да "комуникирам" с бебето Crazy Имах нахалството да й кажа, че детенцето е много хубаво. Тя ме изгледа свирепо, промърмори нещо под нос и си тръгна.

Е, оттогава знам да си държа устата затворена
Mr. Green

Не се знае кой в какво настроение е и как би реагирал на подобен контакт. За едни поздравяването между непознати е нормално, за други - не. Свят шарен, хора всякакви Wink

# 88
  • град-държава
В Истанбул на всяка крачка се говори на български, представям си смахнатата история с "обаждането" и поздравяването. Laughing
Миналата година в Лех(Австрия), ми срамна история, никакво чувство за държание. Ще им откраднат ските на стойката предназначена за такива. Истерия по децата, истерия за скъпоценните ски, блъскане, повъртане... Какво ти поздравяване.
Да не говорим за Лондон.
Напълно споделям мнението на Богинята, всеки да върви по пътя си и да внимава как изглежда и как се държи.

Последна редакция: чт, 04 дек 2014, 14:32 от Vermilion`

# 89
  • София
Имах нахалството да й кажа, че детенцето е много хубаво. Тя ме изгледа свирепо, промърмори нещо под нос и си тръгна.
Малко встрани от темата, но и не съвсем. Майка ми чакала някъде и до нея баба с бебенце. Майка ми се усмихнала на детенцето и онази като писнала: "Махай се, вещице, с тия зелени очи, че ще ми урочасаш внучето!".  Mr. Green Та толкова относно комуникацията с непознати.

В Истанбул на всяка крачка се говори на български, представям си смахнатата история с "обаждането" и поздравяването. Laughing
Peace
Ама друго си е да етикираш някой като невъзпитан. Чувстваш се някак извисен.

Общи условия

Активация на акаунт