Математически турнири - 30

• 83 902
  • 740
  •   1
Отговори
# 705
Много ясно - угасените три свещи са останали, а другите са изгорели  Peace

Никъде не е казано в задачата, че трябва да мине достатъчно време, за да изгорят. Примерно - колко свещи останали "на другия ден", или нещо от сорта. Според мен, задачата не е дефинирана достатъчно, за да има еднозначно решение.

# 706
На задача 6-та какъв е отговорът, според вас?
"В Коледната нощ горели 8 свещи. Христо загасил 3 от тях. Колко останали?"
Колко останали запалени, или какво?

За свещите: Правилния въпрос трябва да е Колко свещи са останали да горят и отговорът е 5. Отговор 8 няма, така че няма как да е това.

Да, ама не е 5, моят син също е написал 5. Но не било вярно.
Верният отговор е 3 и питам по каква логика?
Много ясно - угасените три свещи са останали, а другите са изгорели  Peace

Въобще не е ясно. Може в момента да горят. И общо си остават първоначалния брой, което е пък осем.  Simple Smile
Да прехвърлим дебата в другата тема, за задачите, където му е мястото.

Всичко зависи от политиката на училището.
Има много строги в критерии и оценяване, даже режат,
има ларж още на етап провеждане на състезание.
Това ме накара окончателно да ги зачеркна от списъка този тип състезания.

# 707
A 10-та? "Нарисувайте 2 повече" от нарисуваните 4 топки. Да се чудиш и маеш още 2 ли трябва да нарисуваш, или още 6.

Последна редакция: вт, 17 фев 2015, 19:12 от Анонимен

# 708
A 10-та? "Нарисувайте 2 повече" от нарисуваните 4 топки. Да се чудиш и маеш още 2 ли трябва да нарисуваш, или още 6.
Май и ние догодина селективно ще се явяваме, това спорт-тото срещу 6 лв. ще го пропуснем.

Нямам условията, но не е ли "с две повече"? Такова условие, като това, което цитираш, никак не ми харесва.

# 709
Аз не. Ако иска - ходи. В началото също се втелясвах, вече не.  Същото го има при останалите състезания. Жасмин тези дни се ядосваше на преводи.
Състезанията са ми повод за допълнителни упражнения, подходящо е за дете, което не се подава лесно на странична допълнителна работа  Grinning

# 710
За да си струва плащането и времето едно състезание, то аз смятам, че условията на задачите му и начина на провеждането му следва да са прецизни. Иначе става нашенска матура. Laughing Последната, обаче, е задължителна и безплатна.
Жасмин, не се ядосвай, просто очисти некачествените състезания от списъка и толкоз. Не си струва навсякъде да се ходи. Без друго са прекалено много.

Последна редакция: вт, 17 фев 2015, 16:31 от Judy

# 711
Май и ние догодина селективно ще се явяваме, това спорт-тото срещу 6 лв. ще го пропуснем.

Нямам условията, но не е ли "с две повече"? Такова условие, като това, което цитираш, никак не ми харесва.

Не е с 2 повече, ето - задача 10: https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10959543 … 2&oe=55962EE8

Определено задачите за 1 клас ме затрудняват повече от тези за 7-ми, там поне успявам да обясня на по-голямото ми дете грешките.  Laughing

# 712
Ако отговора наистина е 3 на така поставената задача за свещи, определено мисля, че това не е нашето състезание. Даже мисля, че трябва някой да им каже, че нещо бъркат  Confused
Опасявам се, че нищо не разбрах и по въпроса за критериите  Embarassed

# 713
Май ще трябва да огледам и другите задачи, като ги публикуват в сайта си. Много е странно, наистина, Жасмин.
Твърдо и таз годишните останали състезания на СНБУ отрязвам, в такъв случай. Има май още две. Е, ще минат без нас.

# 714
значи и на московската има разминавания и тук..... това го хейтвате, а онова - не, не разбирам...
аз точно тази задача със свещите я намирам от типа на московската: логическа, а не математическа. аз все така не съм им особен фен де: да се направят отделни логически състезания и да се изчистят математическите от такива, каквото си е - да си е това. определено не поддържам виждането, че бакалските сметки... математиката и чистото смятане наум е ключово за ориентиране логически и пространствено
а за тази с балончетата не виждам проблем в нея.
като цяло, пак да кажа, съвсем не мисля, че е толкова лесно сбну. дори вкарват видове задачи, които преди не са имали.

# 715
като цяло, пак да кажа, съвсем не мисля, че е толкова лесно сбну. дори вкарват видове задачи, които преди не са имали.

Като видях задачите - все едно КМС и ВМС видях, без зачитане, само визуално Simple Smile

# 716
Задачата със свещите е логическа и точно заради това я харесвам. Въпросът е, че отговорът не е верен. Тази задачка се прави постоянно по викторини, в най-различни варианти. Логиката винаги е една и, според мен, желязна - останали са същия брой, просто едните са продължили да горят, а другите не.

# 717
значи и на московската има разминавания и тук..... това го хейтвате, а онова - не, не разбирам...
аз точно тази задача със свещите я намирам от типа на московската: логическа, а не математическа. аз все така не съм им особен фен де: да се направят отделни логически състезания и да се изчистят математическите от такива, каквото си е - да си е това. определено не поддържам виждането, че бакалските сметки... математиката и чистото смятане наум е ключово за ориентиране логически и пространствено
а за тази с балончетата не виждам проблем в нея.
newsm10

Погледнах резултатите - 5876 първокласници с максимален брой точки 50  на състезанието "Аз и числата"!
Дори да допуснем помагане и подбутване на места, каквито инсинуации се правиха тук....,
дори само половината да са си решили задачите самостоятелно - пак е показателно, че много деца са разбрали условията на задачите без проблеми  Peace
Ако има проблем с това състезание е по-скоро много максимални резултати, но пък организаторите целят масовост, затова всеки си преценява.

Така,че по-спокойно, дами!
Вие май повече се вторачвате в задачите и състезанията от дечицата  newsm78
Състезания дал Господ, все нови и нови се пръкват - има голямо поле за изява на математическите таланти и у нас, и по света  Peace

# 718
тюнин, в какъв смисъл не е верен, обяснили са по-горе, останали са загасените 3, другите са изгорели.

лоренца, именно, за 1ви клас са си кмс, вмс, смт, сбну, кенгуру (само то е по-трудно, но си е все така математическо, а не като московската)

# 719
  • София
Трети път питам, дано някой ми отговори. Къде видяхте отговорите на задачите. От къде разбрахте, че отговора е 3? Моята дъщеря е с максималния брой точки и каза, че е писала 5. Толкова много максимални резултати, едва ли децата от Долно Нанагорнище са решили, че останалите са изгорели.

Общи условия

Активация на акаунт