Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 42 126
  • 778
  •   1
Отговори
# 720
Аз не разбирам какво ви притеснява в настоящ/постоянен адрес? Постоянен е адреса върху личната карта, и ако е в София ще си получите 3-те точки.

това не ни притеснява - проблема е, когато адреса на кандидатстване не съвпада с този на постоянния. В необходими документи ти изискват постоянен адрес - адреса на местоживеене на семейството. Тоест ако майката е с постоянен адрес Люлин, но семейството живее в Дружба и кандидатства с адрес Дружба - при класиране ти искат документ с постоянен адрес Дружба, какъвто съответно семейството няма.

Мами,моля разяснете ми,аз съм постоянен Дружба/там са родителите ми/,а таткото настоящ/жълтата бланка/ центъра,искам да преместя/ако ни приемат естествено/ детето в градината до нас/сега сме ясленчета/,защото ставането ни в 6.30 и воденето толкова рано е безумие,кой адрес да впиша,точките в момента са 8.0 извинявайте,чета ви от миналата година и всяка кампания все по трудно ми става да ги разбера нещата.Ние сме родени средата на януари и ни приеха мин година с нейният си набор от първо класиране.И още един въпрос ,ако останем в същата градина първа група/автоматично/ пак ли подаваме същите документи,защото аз си смених работата Sad, или ги прехвърлят от яслената група,благодаря
Не разбрах съвсем къде живеете - в центъра или в Дружба. Ако сте в Дружба и там кандидатствате - няма да имате проблем с документите, ако е центъра сте в положението на доста семейства, включително и моето, чиито реален адрес на семейството се различава от техния постоянен...(очевидно този въпрос предстои да бъде рагледан и,надявам се, решен от ИСОДЗ). Ако сте приети в нова градина - давате всички документи - копия от лични карти, бележки от работодатели и т.н. Ако автоматично минавате в първа група - септември май се предоставяха само необходимите здравни изследвания.

# 721
  • София
Здравейте, искам да попитам нещо, защото притеснението ми започва да става много голямо. Имам близнаци, които кандидатстват за съответна столична детска градина. Имаме 10.1 точки, както повечето класирани деца по социален критерий.
https://kg.sofia.bg/isodz/stat-rating/waiting/1942
Въпросът ми е в това ОДЗ ще приемат 9 деца по социален критерий, но как ще класират тези с еднакъв брой точки? Въобще какви са ни шансовете за прием според вас? В момента сме на 4-то и 10-то място.
Благодаря!

# 722
triksy_81, за момента сте вътре. В случая децата от социалната опашка с 10.1 т. ще се разиграят на лотария, като 1 от тях ще остане "под чертата". Ако обаче това дете е близначе, на което братчето/сестричето е класирано, ще има "класиране на некласиран близнак" и са вътре и двете. Ако обаче се запишат още деца по социални критерии с точки 10,1 или повече, има риск да не се класирате. Сложи кандидатури и в други градини, където има по-малко деца по социални критерии и имате шанс примерно и с 9 точки (дано да има такива, удобни за вас).

# 723
Имам малко глупав въпрос: От коя дата най-късно може да е трудовия договор на родителя?
Т.е.-гледа се трудов договор към датата на класирането или към датата на записването на детето?
Предполагам, че някъде в сайта го има записано, но не го видях.
Трудовият договор, както и всички останали документи, трябва да са валидни към датата на класирането, според мен - към момента на заключване на системата предния ден. И това е много важно за всички, защото хората масово си оставят стари данни в профилите и после не могат да ги докажат документално (примерно сменил си си междувременно местоработата, забравил си да отразиш новия работодател в профила и дефакто си работещ родител и си ползваш с пълно право точката, но тъй като не си при посочения в профила работодател, това е основание да ти откажат записване - според мен не е честно, но е така).
Въпреки че миналата или по-миналата година знам за един случай, когато родителите представиха удостоверение за настоящ адрес след датата на прием, но не им отказаха записване.

# 724
  • София
triksy_81, за момента сте вътре. В случая децата от социалната опашка с 10.1 т. ще се разиграят на лотария, като 1 от тях ще остане "под чертата". Ако обаче това дете е близначе, на което братчето/сестричето е класирано, ще има "класиране на некласиран близнак" и са вътре и двете. Ако обаче се запишат още деца по социални критерии с точки 10,1 или повече, има риск да не се класирате. Сложи кандидатури и в други градини, където има по-малко деца по социални критерии и имате шанс примерно и с 9 точки (дано да има такива, удобни за вас).
За съжаление другите градини са ни по-далече, а тази ни е почти опряна до блока Simple Smile  Дано се класираме  Praynig

# 725
Изглежда все още проблемът не е разбран. Любопитно ми е дали на някои от вас са отговорили, за да сравним отговорите и да се посмеем, за да не заплачем Simple Smile

Нееееее  Joy

Татко Ники
моля те ако не е проблем да споделиш какво са ти отговорили.

Отговорът:
Цитат
В секция "Ръководство" на сайта на ИСОДЗ, е публикувано Ръководство за родители, там можете да прочетете необходимата Ви информация. В табличен вид за всеки критерии е разяснено как може да бъде заявен, кога може да бъде заявен и какъв документ се представя при записване на класирано дете. Моля прочетете информацията за критерий К1.

Моят отговор на този стереотипен отговор:
Цитат
[2015-02-24 14:12:34]  Ръководството не помогна с нищо. И двата родителя сме с постоянни адреси на територията на Столична община, съответно в райони R1 и R2. Живеем в район R3 на територията на Столична община, регистрирани сме по настоящ адрес там, и сме написали този адрес в полето "Адрес на местоживеене на семейството". Системата иска да представим лични карти с адреса на местоживеене на семейството, което НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СТАНЕ. НЕ МОЖЕ И ДА ДЕКЛАРИРАМЕ АДРЕС НА МЕСТОЖИВЕЕНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО НА АДРЕСИТЕ ПО ЛИЧНИ КАРТИ, ЗАЩОТО ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПОДАВАНЕ НА ДЕКЛАРАЦИЯ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ. ТОЗИ СЛУЧАЙ НЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ. И ДРУГИ РОДИТЕЛИ СЕ ОПЛАКВАТ ОТ СЪЩИЯ ПРОБЛЕМ. МОЛЯ, ОБЪРНЕТЕ СЕРИОЗНО ВНИМАНИЕ НА ТОЗИ ПРОБЛЕМ И ГО КОРИГИРАЙТЕ!  

Мисля, че е крайно време да подадем жалба за начина, по който ни третира поддръжката на ИСОДЗ  hit .

Лаконичен отговор, но без най-малък опит да бъде разбран проблема:
Цитат
Трябва да се посочи само адреса, на който реално живее семейството.

Моят отговор:
Цитат
[2015-02-24 15:39:28]  Посочили сме адреса, на който реално живее семейството, но в секцията "Необходими документи" системата иска лични карти с този адрес, а не лични карти с адрес от територията на Столична община и удостоверение за настоящ адрес на посочения адрес, на който реално живее семейството. Разбирате ли проблема? Мога да ви изпратя линкове от форума на bg-mamma, където проблемът се дискутира.

Евала, съпорт Hug

Отговор от ИСОДЗ:
Цитат
ИСОДЗ работи по Правила за приемане на деца в детските заведение. Няма отношение към форуми. Моля, вижте в Правилата изискването по К1.

Моят въпрос/отговор:
Цитат
[2015-02-25 00:04:35]  Моля, и Вие вижте в Правилата изискването по К1:
------------------------------------------------------
Както можете да видите, в К1 никъде не се конкретизира постоянния адрес. Изисква се той да е на територията на Столична община. Не е правилно по К1 системата да изисква в личните карти да пише адреса по местоживеене (с други думи казано настоящия адрес) за доказване на постоянен адрес на територията на Столична община. Това е валидно както по стария К1, така и по новия К1.
----------------------------------------------------
По Вашите отговори сметнах, че не разбирате проблема, и затова Ви предложих да Ви изпратя връзки към форума, които да Ви помогнат да го разберете. За съжаление продължавам да смятам, че не го разбирате, и ще се наложи да прибегна до ескалация, за да бъда сигурен, че проблемът ще бъде разбран и ще бъдат предприети адекватни мерки.
------------------------------------------------------
Поздрави, Име Фамилия

# 726
  • София
Любопитно ми е дали на някои от вас са отговорили, за да сравним отговорите и да се посмеем, за да не заплачем Simple Smile

Ето от мен принос - пълен §!№*(€@!$@§*!–)@(  Вероятно съм била сред първите писали, защото няма капка мисъл в отговора...

# 727
Ето и лаконичният отговор, който получих: Съгласно новите Правила за приемане на деца в детските заведения, в К1 трябва да се запише само адреса, на който реално живее семейството. В Правилата е посочено с какви документи се доказва това предимство.

Поздрави,
Екип за обслужване на ИСОДЗ към Столична община

С това ми казват, че детето ми няма да бъде прието на градини с 8,1 точки нямаме никакъв шанс.

# 728
Може да се повтаря въпрост ми и моля за извинение но като съм в майчинство дедето ми е на три месеца какво трябва да попълня - работещ на трудов договор или в отпус по майчинство?

# 729
Краси, ако имаш договор, пишеш договор. Така или иначе, когато детето тръгне на ясла, ще трябва да прекратиш майчинството.

# 730
Това го копирах от сайта от миналата година - все пак правят проверка на тези които са зявили предимства

ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯСВОБОДНИ МЕСТАРЕМОНТИ И НОВИ МЕСТАРАБОТНА ГРУПА
Начало

Новини

Календар

Ръководство

Въпроси и отговори

Форуми

Норм. документи

ФОРМА ЗА ОБРАТНА ВРЪЗКА

Новини и съобщения

09.05.2014 Премахнати невалидни предимства

След 18:00 часа на 08.05.2014 г. бяха направени проверки по общите, социалните и допълнителните критерии.

Общо 355 заявени предимства бяха премахнати, от тях:
•    Социален критерий № 8 (СК8) „Деца, на които поне един член от семейството е с инвалидност от 71% до 100%“ – 43;
•    Допълнителен критерий № 4 (ДК4) „Детето има поне един родител, който работи на трудов договор в детските заведения и общинските училища най-малко 6 месеца преди класиране и не е в период на предизвестие“ – 165;
•    Допълнителен критерий за самостоятелните детски ясли № 5 (ДК5 за СДЯ) „Детето има поне един родител/настойник, които са с медицинско образование и работят в общинско лечебно и здравно заведение на територията на Столична община не по-малко от 6 месеца преди заявяване на предимството в ИСОДЗ“ - 147.

Съответните съобщения са разпратени до родителите.

Столична община
Обратно към новините

# 731
При мен кореспонденцията протече по същия начин и като чета публикувания отговор до татко Ники - отговорите до нас са 1/1 .

# 732
Искам отново да обясня какво разбирам аз за адресите. Мисля, че е ясно и не разбирам защо се панирате.

1. К1 е общ критерий за неговото доказване е необходима Лк, с която доказвате:
1.1. Постоянен адрес, ако имате такъв, и получавате 3 т.
1.2. Настоящ адрес, ако нямате постоянен, и получавате 2 т.

2. Имате и ДК за  настоящ адрес в района на ДЗ, ако е приет от съответното ДЗ, и за него получавате 0.1 т. Той се доказва:
2.1. С ЛК ако постояният и настоящият адрес съвпадат
2.2. С удостоверение от Общината, ако двата не съвпадат.

Надявам се, че се изразих правилно и ви помогнах.

# 733
Искам отново да обясня какво разбирам аз за адресите. Мисля, че е ясно и не разбирам защо се панирате.

1. К1 е общ критерий за неговото доказване е необходима Лк, с която доказвате:
1.1. Постоянен адрес, ако имате такъв, и получавате 3 т.
1.2. Настоящ адрес, ако нямате постоянен, и получавате 2 т.

2. Имате и ДК за  настоящ адрес в района на ДЗ, ако е приет от съответното ДЗ, и за него получавате 0.1 т. Той се доказва:
2.1. С ЛК ако постояният и настоящият адрес съвпадат
2.2. С удостоверение от Общината, ако двата не съвпадат.

Надявам се, че се изразих правилно и ви помогнах.

До тук всичко е ок, НО отбелязвайки всичко по този начин , постоянен адрес А, семейството живее на адрес Б в необходими документи за записване ни изискват лична карта с постоянен адрес - адреса на семейството - Б .

# 734
  • София
Може би трябва да се пусне запитване към работната група на адреса, посочен от мама Сання.
Наема ли се някой да опише подробно проблема с адресите, да пусне тук и после който иска, да прати през виртуалното деловодство или с писмо до СО?
Щото обратна връзка за пореден път доказаха, че ставата само за украса.

Гледа се САМО наборът. Детето става 1 градинска група през есента на годината, в която навършва 3 г. Независимо дали към есента 3-те години са вече навършени или още не са.
Набор 2013 са 1 градинска група през есента на 2016 г., т.е. учебната 2016/2017 г.

Е как така. То така това дете ще е на 3.9 г. и тогава ще отиде в 1-ва градинска. За мен това не е реално и не мисля, че е така. На мен ми казаха, че ако детето през есента има 2.9 г. може директно за градина да кандидатства.
Ние няма да ги имаме и ще се класираме за градина на 3.5 - 3.6 г.
Така е какво казва човечето.
Децата си вървят с набора. В групата на каката има дете, родено на 6.01 и дете, родено на 17.12 (знам датите щото ходим на РД-та).
Аз поне не виждам нищо странно. Гледа се набора.
Ако родителят не е съгласен, може или да иска системата да премести детето (смяна на набора) или детето да бъде прието с неговия си набор и после да се премести в по-горна група.

Имам малко глупав въпрос: От коя дата най-късно може да е трудовия договор на родителя?
Т.е.-гледа се трудов договор към датата на класирането или към датата на записването на детето?
Предполагам, че някъде в сайта го има записано, но не го видях.
Дата на класиране се гледа.

gigi-gagi , паниката е, че има дир-ки, които четат супер буквално какво пише в системата и ако там пише, че за адрес А се иска лична карта, те ще го искат и могат да се запънат за записването.
Следя темата от времето на каката, тя сега е на 6, и си има изцепки при записване и от страна на  директори, и от страна на родители...
За мен лично е правилно нещата да се уеднаквят, а не да се правят догадки кое, какво и как.

Общи условия

Активация на акаунт