Фраза, която мразя

• 1 218 223
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 18 435

А за да ме разберат с две думи, може ли да им кажа, че съм в тиймс или трябва да съм по-многословна, за да мина за интелигентен човек, който пази чист родния си език?
 Който пък така и не е успял да се опази от времената на Вазов. Ето в този контекст го споменах.

Наистина е жалко, че 20-ина годишните са функционално неграмотни на български език и имат изключително беден речник на родния си език. Може да са големи експерти в тяхната сфера на дейност, но това не отменя ограничените им възможности за изразяване. Предполагам, че речниковият им запас на английски е също толкова ограничен.
Жалко е и че човек, който очевидно надхвърля тяхното ниво на изразяване, трябва да сваля нивото си в ежедневното общуване, за да не бъде сметнат за стар/старомоден.
Вазов (и неговите съвременници) е надграждан, и то доста, но тези млади хора не са овладели и надграденото.
Оценявам желанието ти да бъдеш саркастична. Но ето, ако попиташ колегите си за разликата между смешно, иронично и саркастично и това няма да знаят. А това го има и на английски, дори бих казала, че в английския тази тънка разлика е издигната в изкуство.

По повод на "реагирам", та се сетих за "избухвам" - някоя си недоучка "избухнала" в социалните мрежи. Брей...

# 18 436
Реакция е отговор. Просто и ясно.

Вчера в анонс на публицистично предаване, държачката на микрофона с менторски тон обяви темата на разговора, цитирам: "Защо агресираха Президента, (изброи ги поименно)."

Не е нужно да споменавам, че ѝ взех думата на мига.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 09:34 от Sysly

# 18 437
  • SF
Едни ще го оценят като интелигентно, други като неадекватно, трети ще останат с впечатлението, че сме префърцунени неадекватни, които го играят интелигентни.
man_darin_ka, благодаря за оценката!
И за обясненията.
Как са успели да надградят езика на Вазов? Не е ли естествен резултат от навлизането на нови техники и технологии, отварянето на света и политиката, пътуването, образованието, общуването с хора извън роднини и съселяни (не мога да се сетя за всички присъщи на човека дейности, които водят до това) или някой позволява това надграждане и показва как да се прави.

# 18 438
Не съм съгласна. Има технически език със специфичната терминология в зависимост от сектора, има книжовен/литературен и разговорен език. Трябва човек да има и малко елементарна култура за да е наясно къде и как да говори и пише.

Аз мога да си плещя каквото и както ми хрумне, но мене не ме дават по телевизията и не пиша учебници. Simple Smile

# 18 439
"Надграждането" е станало с развитие И на техниката/технологиите, И на културата. Повечето писатели и поети от 20 в. не пишат (а и не са говорели) езика от времето на Любен Каравелов, Иван Вазов и т.н.
По времето на Иван Вазов не е имало хладилници, трансформатори, и т.н. А по времето на родителите ни - компютри, мишки (компютърни), суичове, рутери и т.н.
А "тиймс" си е търговска марка (търговско наименование на конкретен продукт), така че не се превежда. Както и "Майкрософт Офис".
Другата тема - за остарелите думи и изрази, показва нещо интересно, според мен - колко по-голям е речниковият запас на хората, които не са съвсем млади. И вече не ги използват тези думи (или спорадично), но ги знаят. Знаят и синоними, които са си на съвременен език.

П.С. Като спре Интернет-ът и се обадиш на оператор, обикновено казват, че е "паднало устройство". Laughing Т.е. някой суич е спрял да работи. Аз винаги питам от колко високо е паднало.

"Агресирам" ми е в топ 5 на най-омразните думи/фрази. Rage

# 18 440
  • SF
Разбира се!!!
На мениджърите си не казвам "проектът ви е топ! Много готино сте се справили! Кеф ми е да работя с вас!"
На приятелка не казвам "Според мен си усъвършенствала техниките на гримиране, наградила си първоначално придобитите умения и резултатите  на изхода са налице!"

# 18 441
По темата - споменавала съм, че мразя, когато казват как нещо е топ, когато искат да кажат, че е най-доброто. Върхът са брошурите на Лидъл напоследък с означението "Топ цена!". Не, мерси, предпочитам цената да не е най-високата възможна.

# 18 442
На мен ми е приятно когато някой умело борави с думите и вмъква архаизми за колорит. Препрочитам ги пред напъните за чуждопоклонничество и оригиналничене. Мило ми е, родни са ми и се гордея с тях, а и само ние си ги разбираме, даже ИИ не може да ни насмогне с превода на по 5 - 10 определения за една дума .
Имаме толкова богат и сложен език, а правим всичко по силите си да го опростачим и подменим с чужди.
Скрит текст:
О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин… Или не са имали Болгаре царство и господарство. Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик… От целия славянски род най-славни са били българите… Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история.

Отец Паисий, 1762

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 12:14 от Sysly

# 18 443
Аз в училище, като изучавахме "История славянобългарска", си мислех, че "юрод" означава "урод" (изрод).

# 18 444

Не е отговор. Реакция е ответно действие. Ама е дълго и затова ползваме късата алтернатива.

# 18 445

Не е отговор. Реакция е ответно действие. Ама е дълго и затова ползваме късата алтернатива.
Тук може на дълго да се поспори. Simple Smile
Ответ е отговор от руски език. Буквално преведено ответно действие е действие в отговор на...
Използва се като административен термин.

# 18 446
  • SF
Абе не можем да се отървем от употребата на чуждици. През първата половина на 20 век езикът ни се е наситил с турцизми - сарма, бохча, кирпич, с много френски заради буржоазното влияние - супа, крем, плато... През втората - с русизми - ответно, осторожно, акуратно и так дали - имали сме си български думи с абсолютно същото значение, поговорката, която задължително използваме на руски език: На вкус и цвет товарищей нет, Поживем, увидем. Заедно с това и много немски заради бума на науката и техниката.
В началото на 21 век заради интернет комуникациите и появата на новите устройства стремглаво навлиза английският език.
Аз съм гримьор. Почти няма български думи, с които да назовавам продуктите и техниките, които се ползват. Мога да се правя на интересна и да ги превеждам, но изказът ми би бил по-скоро комичен, отколкото интелигентен  - нещо като "драснипалниклечица", вместо познатото на всички и удобното за употреба - кибрит.
Да не казвам, че по-точното название на тази професия е мейкъп артист, но ще трябва да се обоснова с български думи, а те са недостатъчни. Е, мога да се постарая, разбира се, но знам, че ще ме разберете и ако използвам само съвременни изразни средства.

# 18 447
Само лека корекция - много от немските технически термини идват в България през и чрез Русия (още от императорските времена), защото започват да навлизат в Русия от времената на Петър Първи и наемането на германски инженери. Думи като болт, винт, боцман, и т.н. 
Българският се е насищал с турцизми през всичките векове на робството, първата половина на 20 в. няма как да се е случило това.

# 18 448

Тук може на дълго да се поспори. Simple Smile
Ответ е отговор от руски език. Буквално преведено ответно действие е действие в отговор на...
Използва се като административен термин.

Ответ може и да днешната руска дума за отговор, но всъщност е старославянска и я има в българския език отдавна. В някои конструкции просто не върви да се заменя, например "ответен удар".

# 18 449
Тези видео реакции понякога могат да се нарекат с думата коментари, но понякога наистина са реакции - блогърът гледа нещо и реагира (прави лицеви изражения или някой и друг жест) - и това е, няма друго съдържание във видеото. По-безсмислен жанр не познавам.

Общи условия

Активация на акаунт