НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 50 905
  • 721
  •   1
Отговори
# 120
Отделям в нов пост, че става много дълго, а и е само за вит. Д:

Вчера гледах две хубави лекции за вит. Д от дадените от Мики - на д-р Холик и на д-р Хийни. Особено ми хареса лекцията на Хийни (субективно той ми харесва повече като стил на говорене, но пък мисля, че дава и повече информация, а Холик като че ли повече се повтаря и вече не ми е толкова интересен. Embarassed) Д-р Хийни обобщи ролята на вит. Д по този начин: дефицитът на вит. Д не причинява заболявания, нито пък корекцията на дефицита лекува. Но едно достатъчно високо ниво на вит. Д дава възможност на всяка клетка да изпълнява оптимално функциите си, без значение каква е дадената клетка и каква функция изпълнява. Съответно, при недостиг на вит. Д, способността на клетката да изпълнява конкретната си функция е ограничена - функцията продължава да се изпълнява, но в по-слаба степен. А вече при сериозен дефицит може напълно да спре изпълнението на някои функции. Затова и вит. Д се свързва с толкова много процеси, органи и системи в организма - защото явно е необходим като цяло за оптималното протичане на всички функции. Това обяснение ми се струва много логично. Embarassed

А по отношение на дозирането, всеки от експертите си има собствено мнение: д-р Холик е по-консервативен и говори за дози от порядъка на 2000 - 3000 единици/ден, докато д-р Хийни казва, че оптималната доза е от порядъка на 4000 - 6000 единици/ден, т.е. средно 5000. Но всички подчертават, че посочената горна граница от 10 000 единици/ден за продължителен прием е абсолютно безопасна. И всъщност токсичност започва да се наблюдава при прием на дози над 30 000 единици в продължение на месеци - и дори тогава не е масово явление.

Много неправилно според мен е, че при тези лекции експертите се съсредоточават изключително върху вит. Д или най-много върху взаимодействието му с калция, а пропускат останалите кофактори - магнезий, К2, вит. А.  Rolling Eyes

Холик пък обясни как е възникнала погрешната представа за токсичността на вит. Д дори в ниски дози: през 60-те в Англия много храни се обогатявали с вит. Д заради полезността. Но изведнъж се появили няколко случая на деца със симптоми на токсичност. Тогава били направени експерименти с плъхове и се стигнало до заключението, че дори в дози над 1000 единици/ден, вит. Д може да бъде токсичен. Затова и до днес се смята, че в по-висока доза трябва да се приема изключително предпазливо. Обаче Холик казва, че нямало никакви солидни доказателства обогатените с вит. Д храни да са били причината, особено с оглед на изключително ниските дози. Предположението му е, че децата, които са получили симптоми, са били със синдром на Уилямс, който обаче предполага свръхчувствителност към вит. Д и калций и затова при тях е можела да настъпи токсичност от ниски дози. Но това са единични случаи и не важат масово. По същия начин например човек със саркоидоза ще има свръхчувствителност към вит. Д и затова не трябва да го приема или трябва само под наблюдение на лекар. Но това не е всеки човек в края на краищата.

И още нещо, което д-р Хийни каза: в университета, в който той преподава, студентите имат общо 4 часа лекции на тема хранене. Това е за цялото им следване. Затова е изключително погрешно да се смята, че лекарите разбират от храненето, влиянието на различните хранителни вещества върху здравето и т.н. И също каза, че за вит. Д все още продължава да се учи, че е вреден в дози над 1000 единици/ден и че не участва в други процеси, а само в изграждането на костите. Rolling Eyes

Ох, много дълго стана, но още две важни неща:
1) докато не е достигнато ниво от 50 нг/мл (което е доста високо и повечето хора в днешно време имат поне двойно по-ниско), вит. Д не се натрупва, а се използва директно. Това също означава, че няма риск за токсичност.
2) при хора с индекс на телесната маса над 30, т.е. със затлъстяване, са необходими 2-3 пъти по-високи дози вит. Д, за да се постигне същият ефект. Т.е. ако човек с ИТМ под 30 приема 3000 единици, човек с ИТМ над 30 трябва да приема 6000 или нагоре.

# 121
  • SA
Шоки, благодаря за интересната информация!

Грийн, по принцип храна с ниско сьдьржание на мазнини се усвоява по-бьрзо от организма. Най-бьрзо усвояеми са простите захари и нишестени храни ( варени картофи, ориз) - при консумацията им крьвната захар започва да се повишава горе-долу след половин час. Алкохольт сьщо се усвоява светкавично, абсорбцията му започва още в стомаха.
Вьглехидратни храни, сьдьржащи повече фибри, естествено се усвояват по-бавно.
Протеините , при тях зависи доколко са примесени с мазнини, а и в каква форма са. Мазнините се усвояват най-бавно.
Трябва да се има предвид, че при едно хранене, което сьдьржа смесени всички хранителни вещества, храната се задьржа само в стомаха поне 4-5 часа ( по-кратко при бебета и малки деца). Оттам нататьк става усвояването й в тьнките черва, което пак отнема време ( кьм 3 часа сьм чела за мазнините и по-кратко за вьглехидрати и белтьци).
Според мен, при физически натоварвания, които не са в сферата на професионалния спорт, е по-важно какво е общото хранене на човек за деня, тьй като енергията при физическите усилия идва предимно от използването на гликогеновите запаси в черния дроб и мускулите, креатин фосфат в мускулите и свободни мастни киселини, освободени от мастните депа.
Вече, при по-сериозни и продьлжителни натоварвания като маратони и други, траещи с часове спортни занимания, предполагам наистина е критично кога и какво ще се яде. Но не сьм се интересувала особено по тези вьпроси.
Между другото, Тим Ноукс има една книга - Lore of Running, нещо като библия в бягането се води. В нея има доста глави посветени именно на хранителните вещества, енергията, използването им и складиране при професионални спортисти. Ако искаш може да я потьрсиш, има я в нета. Аз си я бях свалила преди време, но за сьжаление е много голяма ( кьм 300 мб)и няма да мога да я кача с тоя скапан интернет тук.

Радост, да те питам и аз за активния вьглен - има ли опасност да се задьржи за по-дьлго около рьбчетата на някои пломби, или се отмива лесно?

# 122
Хе-хе, Радост май предизвика фурор с тоя активен въглен.  Joy И мен това ме притеснява. Чудя се дали няма да си ходя  черни зъби.

Шоки, относно вит. Д смятам, че независимо кой витамин или минерал липсва, клетката няма да може да си изпълнява функциите, както трябва.

А, относно това:

Скрит текст:

Холик пък обясни как е възникнала погрешната представа за токсичността на вит. Д дори в ниски дози: през 60-те в Англия много храни се обогатявали с вит. Д заради полезността. Но изведнъж се появили няколко случая на деца със симптоми на токсичност. Тогава били направени експерименти с плъхове и се стигнало до заключението, че дори в дози над 1000 единици/ден, вит. Д може да бъде токсичен. Затова и до днес се смята, че в по-висока доза трябва да се приема изключително предпазливо. Обаче Холик казва, че нямало никакви солидни доказателства обогатените с вит. Д храни да са били причината, особено с оглед на изключително ниските дози. Предположението му е, че децата, които са получили симптоми, са били със синдром на Уилямс, който обаче предполага свръхчувствителност към вит. Д и калций и затова при тях е можела да настъпи токсичност от ниски дози. Но това са единични случаи и не важат масово. По същия начин например човек със саркоидоза ще има свръхчувствителност към вит. Д и затова не трябва да го приема или трябва само под наблюдение на лекар. Но това не е всеки човек в края на краищата.

...Струва ми се доста голямо съвпадение.  Rolling Eyes

# 123
  • София
Момичета, искам да поускоря процеса на отслабване при мен.
И в тази връзка да ви питам за вашите наблюдения/мнение - изключването на зеленчуците или на млечните помага повече?
Т.е. дали да ям месо, яйца, мазнини и млечни или месо, яйца, мазнини и зеленчуци?
Ще съм ви благодарна да споделите  Grinning

Шоки,   bouquet беше ми много интересно да прочета поста за витамин Д, сега вече мога да обясня на мама, че няма как да прекали с него, ако го взема всеки ден, а не 1-2 седмично, както ѝ обясняват докторите.

# 124
solima, направи каквото ти се струва по-лесно на първо време, аз така бих постъпила. Ако мислиш, че ще ти бъде по-лесно да спреш или ограничиш съществено млечните, пробвай първо така. После може да смениш подхода.

http://www.empiri.ca/2014/11/experiences-of-five-year-carnivore-part_11.html - споделям и тук опита на Амбър с хранене, състоящо се почти само от месо. По този начин е успяла да овладее психическото си заболяване (подобно на биполярно разстройство) и розацеята си. Установила е, че всички растителни храни пречат на психичното й здраве. А специално кокосовото масло е влошавало розацеята, затова е спряла и него. Това е просто един възможен вариант - наистина доста краен, но ето, че при някои хора е особено подходящ и сполучлив.

Интересно наблюдение на Амбър е, че отначало, докато отслабвала, към 30% от калориите й били от протеин. Когато обаче свалила излишните килограми, започнала да развива апетит към все повече мазнини и в момента делът на мазнините в храненето й е по-висок.

Последна редакция: пт, 23 яну 2015, 13:40 от Cioccolata

# 125
  • София
Шоки, по-лесно ми е да спра млечните. Имам повече и по-вкусни комбинации (поне според мен).

# 126
  • Варна

Радост, да те питам и аз за активния вьглен - има ли опасност да се задьржи за по-дьлго около рьбчетата на някои пломби, или се отмива лесно?
Да, но с гореща напитка се отмива. Задължително е да се прилага при санирани зъби, както всеки друг метод на избелване. Ако има някакви нелекувани проблеми в устата, въобще не е време за избелване.

# 127
  • София
Шоки, интересна информация, с удоволствие я изчетох, благодаря!   bouquet

Солима, аз лично видях по-голямо отслабване от спирането на млечните, отколкото на зеленчуците. Също така съблюдавай и калориите, защото и там се крие доста сериозна пречка.

Радост, дааа  Heart Eyes още когато излезе тази твоя статия, веднага си купих активен въглен и почистих зъбите  Wink Но нещо съм се отплеснала и съм забравила този метод, благодаря, че ми го припомни!
А след колко процедури се вижда вече ефекта и може ли да се говори за наистина побеляване на зъбите или просто се изтъркват някакви натрупвания и се достига най-много до естественият им цвят?

# 128
  • Варна
При мен забелязах ясно видима разлика след 5-6 път, като правех четкането с въглен веднъж на 2-3 дни. С това се "избелват" зъбите до естествения цвят, който най-често е най-подходящ на формата на зъбите, устните и тена на лицето. Отдавна и аз не съм правила курс, хубаво ме подсетихте Simple Smile

# 129
  • София
Момичета, искам да поускоря процеса на отслабване при мен.
И в тази връзка да ви питам за вашите наблюдения/мнение - изключването на зеленчуците или на млечните помага повече?
Т.е. дали да ям месо, яйца, мазнини и млечни или месо, яйца, мазнини и зеленчуци?
Ще съм ви благодарна да споделите  Grinning
При мен работи изключването на млечните. Или на месото.
Например седмица съм само на месо+мазнини+зеленчуци или млечни+мазнини+зеленчуци. Нямам идея защо, всъщност, но работи..

# 130
Ще се включа с малко информация за некалоричните подсладители - това са аспартам, ацесулфам-К (напр. в кока-кола зиро), сукралоза, захарин, но също и стевията. Най-вече за стевията ми е коментарът, защото често хората смятат, че е най-безвредният и напълно естествен избор. Оказва се, че и тя, наред с останалите изброени по-горе, може да повишава инсулина, макар и не при всеки. При някои хора, още с усещането на сладък вкус върху езика, мозъкът подава сигнал за отделяне на инсулин, защото очаква приток на захар и това е просто подготовка за овладяване на кръвната захар, която се очаква да се повиши. Разбира се, кръвната захар в този случай няма да се повиши, но организмът вече ще е отделил инсулин, което ще означава впоследствие хипогликемия. Лошото е, че това не се случва при всички хора, но при някои се случва. Не се знае при кои. Но ако човек има инсулинова резистентност, най-добре е да избягва всичко, което би могло да му повиши инсулина, вкл. храни и напитки със стевия (и аспартам, ацесулфам-К, сукралоза).

А стевията има и друг неблагоприятен ефект - този път това се отнася само за нея, а не за другите подсладители: оказва се, че стевията влияе по някакъв, неизвестен засега, начин върху половите хормони и резултатът е контрацептивен ефект. Това се получава и при мъжете, и при жените. Дори племето гуарани използвало стевията, за да контролира раждаемостта при жените. Затова стевията е противопоказна при жени с хормонални проблеми - просто не се знае как точно влияе върху хормоните, но явно влияе.

Тази информация е от книгата на Сара Балантайн "Палео подходът" (има я в нашата библиотека). Книгата е насочена най-вече към контрол на автоимунните заболявания чрез храненето, като обхваща действително всички възможни аспекти на съвременния начин на хранене, които биха повлияли в посока развиване на автоимунно заболяване или влошаване, когато вече е налице заболяване. По-нататък може да споделя впечатления за нея.

Последна редакция: нд, 25 яну 2015, 08:42 от Cioccolata

# 131
Благодаря за инфото Cioccolata.
Преди време си купих стевия - тревиста и течна Simple Smile

И двете не ми допаднаха и се чудех как хората я ползват - има странен вкус, нагарча (въпреки коректната доза) има странен послевкус и т.н.. и тогава попаднах на тази статия   където също се споменава  Sarah Ballantyne.

# 132
  • София
Вив, Асос - благодаря ви за отговорите, момичета Hug
Ще опитам редуването на Асос и ще видя кое работи по-добре при мен. Досега не съм опитвала комбинацията млечни+мазнини+зеленчуци, може пък да пораздвижи малко нещата newsm78

Вив, правилно ли си спомням, че преди време питаше за фитнес ластици и аз ти бях обещала да ти кажа като пуснат в Лидл? От утре - 26-ти - ще има точно такива, каквито имам аз - http://www.lidl.bg/bg/513.htm?id=512 - скролни надолу и ще ги видиш - 4 броя за 11,99 лв. - различават се по стегнатостта и са много хубави.

# 133
solima, благодаря, че каза за ластиците, ще мина да взема със сигурност. Гледам, че ще има и фоумролер на много добра цена, ако някой му се чуди Simple Smile

# 134
Олеле, как бих искала и аз да съм там! Кам, ти ще ходиш ли?
http://www.dietdoctor.com/worlds-biggest-lchf-health-summit-coming

Общи условия

Активация на акаунт