НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 50 875
  • 721
  •   1
Отговори
# 15
Шоки,   bouquet за темичката! Тъкмо бях решила да прочета цялата информация в началото и ти сигурно пак си я актуализирала.  Hug

Благодаря за пожеланията, момичета!  bouquet Пожелавам и новата тема да се изпълни все с такива хубави вести! Wink

# 16
Коригирах се nmol/l:)
 Crossing Arms

Защо ги подбират тези граници такива  Crossing Arms

# 17
Янче, да, съвсем мъничко актуализирах.

Мащерка, твоят резултат не е от най-лошите, защото много хора вероятно имат по-ниска стойност, но въпросът е, че за да се изпитат всички ползи от вит. Д, препоръчват да се достигне по-висока стойност.

# 18
Мерси, Шоки за новата тема. Аз нищо няма да споделям, защото не искам да се оплаквам. Затова се записвам с усмивка на уста и си пожелавам, докато изпишем тая тема, вече да съм се отървала поне от половината болести, които ме нападнаха. И май ще пиша по-често, че да я изпишем по-бързо  Joy

Здраве на всички вас   bouquet

# 19
Шоколата, наистина ли мислиш, че Магнерот е по-неизгоден. Всяка таблетка съдържа 500 мг оротат, което се равнява на 32,8 мг магнезий = 1,35 ммол = 2,7 мвал, според листовката. Цената за 100 хапа е към 25 лв. Всъщност това взимам в момента.
А на бременните, какво да кажа, поне да избягват обработени храни с химикали в тях, да се хранят с по-естествена и качествена храна, ако не друго.

# 20
hjkl;, човек трябва да взима по 10 на ден от Магнерот, ако гони 300 мг/ден. А има смисъл да се приема минимум толкова. Вярно е, че някакъв магнезий се набавя от храната, но със сигурност не е достатъчно, ако паралелно се приема и вит. Д в доза над 2000 - 3000 единици за повече от 3-4 месеца. А магнезият поначало е труден за набавяне от храната в днешно време.

Последна редакция: ср, 14 яну 2015, 19:54 от Cioccolata

# 21
Да, направих проверка. Много си права. Харесах този.
http://www.iherb.com/Now-Foods-Magnesium-Citrate-100-Pure-Powder-8-oz-227-g/1101
За съжаление има нови цени за обикновената поща, но пак е много по-изгодно. (Да се оплача - взех си билет за самолет за западна европа, оказа се, че средното количество въглероден двуокис на човек за пътуването ми е към 330 кг., та това ми е основната задръжка с тези презокеански пратки.)

А витамин К2 взимам вече може би 2 месеца. Основната причина е грижата за зъбите - МК-7 на Нау Фуудс. Изглежда, че количествата във ферментиралите храни, с изкл. на нато, не са особено значими.

Моя близка кръвна родственица си откри силна непоносимост към глутен. От много отдавна има твърде сериозни автоимунни проблеми.

# 22
  • Варна
Записвам се и аз да ви следя, въпреки че в момента други трески ме тресат.
Докато сме темата на добавките, някой приема ли селен? Мисля, че е ставало въпрос в темата покрай разговори за ядки (бразилски орехи), но целенасочено приемате ли тази добавка и как ви влияе?

# 23
Радост, аз ям бразилски орехи от миналата година - по 3 на ден (като хранителна добавка ги третирам). Четох, че били добре за хормоните, не само за щитовидната. Embarassed А селен има и в яйцата, и в месото.

hjkl;, това, че твоята близка си е открила глутенова непоносимост, може да даде отговор за причината за автоимунните й заболявания. Ако се съгласи да го спре поне за известно време (мисля, че при такива сериозни проблеми не е достатъчен един месец, а трябва поне 2-3), сигурно ще има подобрение на поне част от симптомите. Хубаво е, когато нещата са ясни - махаш глутена и постепенно започваш да се подобряваш. Дано да е така при нея. Но често не е достатъчно само това.

# 24

във фейсбук групата се коментираше, че йода се приема само със селен и оттогава и аз така
последната ми поръчка от айхерб е с 2 долара доставка, харесва ми новата политика   Flutter

# 25
  • SA
Според Кресьр ако се приема йод като добавка, това задьлжително трябва да става едновременно с прием и на селен, защото така се предпазвало тялото от евентуална йодна токсичност.
Той смята, че доза от 200 мкг за селена е достатьчна и безопасна. Сьщо така казва, че това горе-долу сьответства на 2-3 бразилски ореха.  Simple Smile

# 26
# 27
Да, наистина доставката може да намалее при сума над 20 долара. Но не е 100% сигурно, че тогава поръчката ще отиде в пощата, а не на митницата.

Мащерка, снощи не коментирах за границите. Ами, между различните лаборатории може да има известно разминаване. Но поначало референтните граници за вит. Д не са актуализирани отдавна. Причината е, че всички тези нови данни от последните 15-16 години не са взети предвид и все още официалното становище е, че са достатъчни по-ниски нива. Гледа се да са достатъчни за поддържане на костната плътност, но не се отчитат всички други функции, които вит. Д изпълнява в организма и за които са необходими по-високи нива. А не се отчитат по няколко причини. От една страна преди 30-ина години, ако не се лъжа, е имало случай на хиперкалциемия (токсичност на вит. Д) във Великобритания и тогава го отдали на висока доза вит. Д. По-късно е станало ясно, че няма как това да е причината, но и досега страхът от предозиране съществува. И наистина предозиране е възможно, но не и с мижавите дозички от порядъка на 600 единици или дори 2000 - 3000 единици. За да настъпи предозиране, трябва дълго време да се приемат наистина много високи дози - за възрастен човек (т.е. тежащ значително повече от едно бебе) това означава дози от порядъка на 200 000 - 300 000 единици на ден в продължение на месеци. Такива дози са следствие от грешка, никой няма да ги приема съзнателно. За едно бебе вероятно токсичните дози ще са по-ниски, защото теглото му е по-ниско. Така че токсичност е възможна, но не от обичайните дози.

Други причини за възможна токсичност са липса на магнезий и/или липса на К2 и/или липса на вит. А - всички те взаимодействат с вит. Д и не трябва да се пренебрегват. Но все още данните не са категорични за дозите.

А освен това, за да се предприеме такава драматична стъпка в здравната политика, каквато би била промяната на реф. граници, са необходими наистина неопровержими доказателства от продължителни проучвания. А много от направените проучвания са с ниски дози и резултатите не са толкова окуражаващи. ooooh! Има и наистина позитивни проучвания с по-адекватни (т.е. по-високи) дози, но те засега не са толкова много. Например има проучване с бременни, на които са давани по 4000 единици и са постигнати много добри резултати. Но то е единственото такова проучване, а трябват още.

Освен това вит. Д не е статин, т.е. не е вещество, което може да се патентова и да се продава за милиони долари. Вероятно по тази причина все още не е проявен по-сериозен интерес към него от фармацевтичните компании, които пък оказват огромно влияние върху властите.

Последна редакция: чт, 15 яну 2015, 09:54 от Cioccolata

# 28
Шоки, благодарности и от мен за новата тема   bouquet
Имам и един въпрос  Rolling Eyes. Какво ви е мнението за Лецитина като средство за понижаване на холестерол? Вчера една колежка каза че мъжът и е с наследствен висок холестерол и че с помощта на Лецитин е успял да го смъкне доста.
И още един въпрос - каква е връзката между високия холестерол и високото кръвно налягане?

# 29

аз да продължа да си цикля на тема добавки  Blush
бях си зарязала от ноември Омега-3 и тази сутрин реших пак да го започна,
но ми замириса на развалена риба
то и преди така ми миришеше, но един час откарах така  Sick и така  smile3550

а може и от зелето за закуска да е, стомаха ми така и не заобича зеле
знам, че звуча инфнантилно, ама да го хвърлям ли, като е в срок на годност  Tired Tired Tired

Общи условия

Активация на акаунт