НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 51 178
  • 721
  •   1
Отговори
# 30
Херцен, а къде ги държиш? Ако не са на студено, може да гранясат. Embarassed Аз бих ги изхвърлила.

# 31
не са в хладилника, на тъмно в нощното шкафче, ама не е било по-топло от 22 градуса
скръндзаво ми е, ама ще се хвърлят  Flutter
на теб миришат ли ти омега-3, или само моето принципно предубеждение към тях ми носи нещастие  Mr. Green

# 32
Ами, не миришат, честно казано. Embarassed Сега си пъхнах носа в буркана - не се усеща рибна миризма, освен може би съвсем слаба, но не бих казала. Но аз ги държа в хладилника. Имах случай да започнат да миришат по-силно, когато ги държах на стайна температура. Хвърлих ги. Embarassed Оттогава вече не поръчвам най-големите опаковки, за да свършват по-бързо и така да се запазват по-свежи.

# 33
  • София
О  Embarassed
2 - 3 бразилски ореха отговарят на дневната нужда от селен?  Embarassed
Аз изяждам по 50 - 100 гр. когато си взема бразилски орех, обожавам го просто. Дали си вредя много така? Това става сравнително рядко, избягвам ядките, по понякога си позволявам.

Нови цени В Айхърб?
Вярно, че не съм поръчвала отдавна, какви са? Ценат на доставка ли е порменена? То сега с тези високи цени на долара май не е много рентабилно.

# 34
Вивче, не вярвам да си вредиш с 50-100 грама бразилски орехи от време на време. Wink

Новите цени за доставка на Айхърб зависят и от теглото на пратката, и от стойността й. Виж на първа страница в темата - там е посочено. Например при общо тегло на пратката до 450 грама (1 фунт), но стойност под 20 долара, доставката струва 4,45. Ако обаче стойността при същото тегло е над 20 долара, доставката пада на 2 долара. Май така беше. Embarassed

Само че над 20 долара вече значи, че надвишаваш с малко границата от 30 лв и не е сигурно, че ще си затворят очите и ще пратят колета в пощата.

# 35
Хайде да се появя и в новата година, та дано се взема в ръце Simple Smile
Много здраве и успехи за всички през новата година!

Прекрасни новини си имаме, поздравления и на новите бременни мамчета   bouquet Лека и спокойна бременност, а режима ще си се намести, имаме си в темата добри примери за това Simple Smile

Вивиан, много се радвам, че се появи. Липсваше на темичката  Hug Мъничко търпение и всичко отново ще бъде наред.

Помирисах си и аз рибеното масло, че отдавна е купувано и не се сетих веднага да го сложа в хладилника. Ами не мирише силно, срока му е до 2016, ще си го пия. На мен повечето добавки и витамини, които съм купувала/не че са много/ си ми понамирисват. Въпрос на обоняние е понякога. Зависи и дали е отваряна опаковката или е неотваряна. Всеки ще си прецени за себе си Simple Smile

Бразилски орехи и аз много харесвам. След като прочетох преди време, а и тук май сме го коментирали, че трябва да се хапват до 3 на ден, гледам да се спра поне на 7  Laughing И да не е всеки ден. Скоро не съм си купувала, време е  Laughing

# 36
Аз не харесвам толкова бразилските орехи и сигурно затова се спирам на три. Embarassed Направо гледам на тях като на хранителна добавка.

# 37
Cioccolata благодаря за подробния отговор  Hug
Покрай тази тема се научих да ям дроб от треска, нещо което до преди това не съществуваше в моето меню де. Не е често, защото ми е доста мазно, но достатъчно като че ли.

Скрит текст:
Искам да споделя, че тахановия хляб, коментиран тук стана много вкусен Simple Smile
Споделям и една идея за мазен шоколад, надявам се да е ок:) ползвах кокосова захар, но не я намерих и за това вписах бяла

# 38
Вивитке, драго ми е да те видя! Hug
Радост, аз пия селен. Преди беше за щз, сега е за имунната система по време на гриповете и зимата...Гледам, че във всички бременни витамини също го има, така че явно не е противопоказен.  Peace Струва ми се, че от него косата става по-дубава и по-гъста, расте по-бързо.
Шоки, аз пия магнерот. Предписан ми е от двама лекари, но мнението им за дозата определено се различава. Едната лекарка смята, че повече от 2 на ден, т.е. 1гр., не трябва да се приемат, а другата ми изписа 6 на ден, т.е. 3гр.  Wink Сравнявам го с цитрата, който пиех преди това и определено го усвоявам по-добре, както и няма слабителен ефект, който с цитрата беше доста силен.  Blush
Херцен, за първи път чувам, че йод се приема със селен. Аз пиех селен, после ми го спря ендото и ми предписа фолиева и йод.  newsm78
Ками, а каква е дозата йод, която би била толксична? Аз пия 150 микрограма заедно с фолиевата от много време, но не съм взимала селен през цялото време. И все се каня да те питам как стоят нещата с вит. К2 през бременността? Има ли нужда да го взимам с вит. Д или в момента е противопоказен?
Ники, аз съм чувала, че лецитин се пие за кръвно. За холестерол не съм чувала до сега. Ще ми е интересно да споделиш, ако откриеш информация.  Peace

Леле, колко съм активна днес! Laughing

# 39
Да, цитратът има по-силен лаксативен ефект от малат, глицинат, оротат, но по-слаб от оксида.

За йода и селена нещата стоят така: ако решиш да приемаш йод, тогава трябва и селен - така се ограничава вероятността да възникне автоимунна реакция и да се отключи Хашимото. Но иначе селен може да се приема без йод.

150 мкг йод вероятно не е нужно да се придружават от селен - това е доза, която не би могла да навреди.

# 40
Записвам се с благодарности за новата тема! Шоки   bouquet А на българския пазар кой продукт е с магнезиев оксид или цитрат?

# 41
  • SA
Янче, 150 мкг йод е много малка доза, която практически не може да причини токсичност.
В статиите на Кресьр основно се дискутира приема на йод при йоден дефицит и тогава дозите са многократно по-големи. При хора с хипотиреоидизьм и йоден дефицит той предлага един "йоден протокол", при който постепенно се увеличава дозата на йода, но се започва от 325 мкг йод. При тези хора понякога се стига до прием на огромни дози, за да се компенсира недостига, от порядька на 30-50 мг. Този йоден протокол вьрви с успореден прием на селен - 200 мкг.
За вит.К2 - не само че не е токсичен при бременност и кьрмене, но някои автори посочват, че е особено необходим в тези периоди, за изграждане на зьбни зародиши, нормално развитие на лицевите кости и цялата костно-скелетна система на бебето. Бях чела някаква статия, която резюмираше становището на Dr. Kate Rheaume-Bleue ( не сьм чела още книгата й за вит.К2) по тези вьпроси. Според нея вит.К2 е от особено важно значение в третия триместьр на бременността като достатьчна доза при здрави хора е 150-200 мкг.
Вивче, нищо няма да ти стане от периодично хапване на бразилски орехи, стига да не изяждаш по едно пакетче всеки ден.  hahaha
Nikitali , по отношение на лецитина - чела сьм, че действително намалява нивата на холестерола, а сьщо има и други полезни вьздействия в тялото. Известен проблем е обаче, че промишлено се произвежда основно от соя и има голяма вероятност да е от ГМО такава.
Врьзката висок холестерол - високо крьвно налягане - от това, което ми е известно до момента, не мисля, че тя е причинно следствена. Т.е. - не високият холестерол е причина за високото крьвно налягане, а по-скоро една и сьща е причината за повишението и на двата показателя.
Всеизвестно е, че повече от 50% от хората, получили инфаркти и инсулти са с напьлно нормален холестерол. В този смисьл, насочването на вниманието единствено как да се понижи холестерола, едва ли ще доведе до сьществен успех по отношение подобряване на общото здравословно сьстояние.
Холестерольт , както се установява напоследьк, не е причина за заболяванията на сьвременната цивилизация, а вещество в организма, което се повишава при вьзникнали болестни процеси, защото тялото го използва за поправяне на някои щети.
Herzen , това рибено масло под формата на сироп ли е? Аз често си купувам течни рибни масла и ако не са насочено ароматизирани, си имат доста силен аромат на риба. Не зная за твоето, но бих му дала още един шанс преди да го изхвьрля. Обикновено рибни и каквито и да е масла ги сьхранявам в хладилника.

# 42
не е сироп, това е
http://www.iherb.com/Madre-Labs-Omega-3-Premium-Fish-Oil-180-mg- … 00-Softgels/37790

не ми се получава с омегата, нито се убедих колко е полезна, нито се чувствам по-добре като я пия
очаквам незабавна реакция аз - ей така като с вит. Д, Е и магнезия, веднага се усещам като ги спра
приключих с шансовете - снощи си мислех, колко ще е смешно да умра от хапче развалена риба  Crossing Arms

# 43
Проглеждамеееее Simple Smile Статията е написана неграмотно и неразбираемо за хората, които не са чели предварително по темата. Всъщност предполагам, че просто е преведена без много мисъл, но все пак е стъпка напред Simple Smile)
http://doctiming.bg/blog/%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%81-% … n_types=og.shares

# 44
Херц, от омегата не знам какви преки ефекти могат да се очакват, че да ги усетиш. Embarassed Тя действа благоприятно в дългосрочен план - за коригиране на баланса между омега-6 и омега-3, за подобряване на липидния профил.

Общи условия

Активация на акаунт