НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 50 894
  • 721
  •   1
Отговори
# 60
Сиси, благодаря за идеите.
Аз закуска рядко правя. По-скоро хапвам нещо набързо ако е останало от вечеря. Нямам проблем с яденето на пържоли сутрин  Joy

Следя много кулинарни блогове. Отдавна ми е направило впечатление, но днес разглеждайки за пореден път новите публикувани ястия, в търсене на идеи какво да сготвя утре, реших да споделя мислите си и в темата.
От чуждестранните блогове, които следя, 90% от публикуваните за деня ястия са направени с паста. Независимо дали с глутен или без глутен, но с паста. Паста с най-различни меса, обилно гарнирана със сирена и зеленчуци. Това е почти всеки ден - едно и също.
На второ място при рецептите са десертите.
И 1% ако има някоя интересна рецепта на месце, руло от месо с някакви зеленчуци или просто месце с по-интересни подправки.
Имам чувство, че навсякъде по света се яде само паста, 7 дни в седмицата.  Rolling Eyes
В БГ блоговете намирам доста по-интересни рецепти.

Аз самата публикувам доста тестени и сладки изделия в блога си, но да правя всеки ден тестени изделия с различни пълнежи или всеки ден да готвя паста с различни вкусове, някак ми е странно.
Вероятно и те гледат на мен от тяхната си камбанария: "Тая пък всеки ден яде свинско - не и ли писна"  Joy

# 61
Мери, интересно ми стана. Аз хвърлям по някое око на НВ-ВМХ и палео рецепти, без да следя определени кулинарни блогове (гледам какво излиза в актуализациите във ФБ). В тях рядко има паста (безглутенова разни варианти) - по разбираеми причини. Но наистина се учудих, че в "стандартните" кулинарни блогове се представя толкова много паста. ooooh! А че десертите са много застъпена категория - това се вижда и в блоговете по нашата тема - хората правят чудеса от храброст, с подсладители, ядкови брашна с/без гума гуар и ксантан, тахани, кокосово мляко/сметана и какво ли не, за да измислят най-засукани от моя гледна точка рецепти. ooooh! И максимално да наподобят стандартните рецепти с брашно, захар и т.н.  Rolling Eyes И човек някак остава с впечатлението, че това е акцентът в нашия начин на хранене. ooooh! А и в другите кулинарни блогове - като виждаш непрекъснато рецепти на десерти, ще си помислиш, че тези хора друго почти не ядат. Laughing

То е до голяма степен логично да се влагат гигантски усилия в създаването на десерти, а да не се показват по-ежедневните неща. Нали всеки може да измисли някакво съчетание от продукти за основно, каквито и правила да спазва. Затова хората се развихрят в десертите. Това го разбирам. Но не разбирам какво й е толкова специално на пастата. Rolling Eyes

# 62
Ами, има блогове, в които пиещите споделят предимно десерти. Не че не ядат друго, просто само сладките неща споделят. Други споделят предимно тестени изделия. Това обаче не е всекидневно - в смисъл, не пускат всеки ден рецепта в блога си. Примерно, аз от преди Коледа не съм пускала нищо. Има хора, които пускат в месеца 2-3 рецепти и примерно това са на някакъв десерт или изделие с тесто.
Следя блоговете предимно чрез Пинтерест (хареса ли ми нещо по снимка, тогава отварям блога - по-лесно ми е) и съм си отбелязала около 300 блога сигурно на кулинарна тематика. Е, именно оттам виждам маса снимки дневно на паста.  Simple Smile
Сега тръгнах "на лов" са нови блогове, като си избирам кого да добавя с нещо различно от паста в дневното меню.

# 63
Аз мисля, че съм го пускала, но е било доста отдавна:
ето тук ежедневно се пускат палео рецепти от много блоове.
Има и "нормален" вариант.

# 64
  • някъде по морето
Момичета, взех си магнезиево олио и се мажа...
Какво ви е мнението, ползвали ли сте го? Hug
ползвам го, но моето щипе адски- от солта- едва 10 мин. седи и го отмивам Confused
И моето щипе....ама само по краката....изтърпявам го,
а иначе мажа корема и под мишниците (прочетох, че там било най-добре)
няма проблем... Simple Smile

# 65
  • В центъра на мръсотията
Уж чета редовно, а хванах новата тема чак на 5 страница...
На всички - здрава и успешна година, на Шоки -   bouquet за усилията

# 66
Шоки и аз мерси за новата темичка  bouquet.

Абе то като гледам аз и ние доста сме наблегнали на десертите  Laughing (78 рецепти имаме) в сравнение с другите манджи.

Гледам сте се заговорили пак за добавките. Аз съм ги спряла от 6 месеца, понеже докато съм на лекарарства за стомах, нямало смисъл да се пият. Не се усвоявали, поради потиснатата стомашна киселина Whistling Crossing Arms. Та реших да не ги хабя, а ако някога оздравея пак ще ги подхвана.

Между другото бях решила да отида на преглед при Крис Кресер. Но като се обадих да си запазя час, ми казаха, че приемал само пациенти от Калифорния. Попитах какви са им плановете за другите щати, ами щял да обучава лекари постепенно с времето. Пак няма късмет.

# 67
Вики, радвам се, че се появи! Hug Да, при преход към НВ-ВМХ или палео много хора преминават през такъв период - на трескаво търсене и изпробване на рецепти, които да им заместят спрените храни. Хлябове и десерти - това е основното.

# 68
Здравейте!
Четох, четох и реших, че това моята диета  Laughing .  Благодарности за подробната информация на първа страница. Аз даже започнах да се обърквам, но с времето нещата ще си дойдат на мястото. Надявам се да нямате нищо против, че ще задавам въпроси и може на моменти да съм досадна...  Embarassed
От понеделник започнах диетата, комбинирана с тренировки.
Вчера бяхме на един празбник и аз май прекалих със салатата. От снощи имам остра диариа и днес съм толкова отпаднала, че нямам сили дори да стоя на краката си. С ММ водим битка - той държи да ям сухари, а аз не искам и да ги помирисвам, но на практика днес не съм и гладна  Shocked . Само на моменти ми се дояждат ябълки.
 .
Вие как мислите - има ли общо с диетата или е от "пресните зеленчуци"  ooooh!
Другото ми питане е кога е удачно да се започне прием на добавки  newsm78

# 69
Incognito, ако си прекалила със салатата, няма да имаш силна диария. Може да е просто вирус.

И недей да започваш веднага с тренировки, изчакай поне няколко седмици. А добавките не са задължителни - започни каквото и ако прецениш. Не е нужно да чакаш определен момент.

Последна редакция: сб, 17 яну 2015, 18:42 от Cioccolata

# 70
Incognito, ако си прекалила със салатата, няма да имаш силна диария. Може да е просто вирус.

От няколко места вече чувам, че в момента върлува точно такъв вирус! Peace В София конкретно, но вероятно и в други райони..

# 71
  • София
моля на запознатите за разяснение- четейки първа страница разбрах, че е най- добре да се яде месо и зеленчуци (главно), но се питам ограничавайки другите храни- картофи, ориз, зърнени- няма ли да се лишим от важни вещества, които те съдържат? въпросът ми е абсолютно лаишки, но съвсем отскоро следя темата  bouquet

# 72
stelaartois, ще се успокоиш най-добре, ако отвориш някой сайт със съдържанието на различните храни и направиш сравнение между, да кажем, 100 грама месо, 100 грама картофи, 100 грама хляб, 100 грама яйца, 100 грама тиквички и още няколко храни. Гледай съдържанието на витамините и минералите. Не знам на български дали има такава база данни, но на английски има: http://nutritiondata.self.com/ или http://www.fitday.com/ Също може да се зачетеш в предишните теми, но не ми се търси сега коя точно. Многократно е ставало въпрос, че най-богати на всички витамини и минерали са месото и яйцата. Като цяло животинските храни са по-богати от растителните, а освен това в животинските храни няма фибри и фитинова киселина, които да пречат на усвояването на веществата, докато в растителните има. Но понеже по този въпрос съм писала многократно, сега няма пак. Потърси, ще намериш.

# 73
какви важни неща има в картофи,ориз и зърнени,които ги няма в месо,зеленчук,яйца и ядки Thinking
не се заяждам Grinningпитам
на мен не ми липсват никакви зърнени,ориз и съм добре,хапвам някой варен картоф от време на време
от къде да зопочна newsm78
честита нова година ,бъдете здрави,за останолото има кредитни карти
лека и приятна бременост и здрави бебчета
мерси за темата и богатата информация (Шоки HugКам Hug)
и за всички Hug Heart Eyes
сега отвам да чета мнооого теми Mr. Green

# 74
  • София
мерси, Cioccolata, ще прегледам!

Общи условия

Активация на акаунт