НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 50 895
  • 721
  •   1
Отговори
# 75
В НВ-ВМХ се изключват или силно се ограничават тестеното, сладкото, картофите, оризът, бобовите, отчасти плодовете. Всичко, което евентуално се съдържа в тях, се съдържа в зеленчуците, яйцата и месото, млечните. Зеленчуците като цяло са по-богати на витамини и минерали от плодовете - единственото предимство на плодовете е по-високото (не винаги обаче) съдържание на вит. С. За сметка на това имат и повече захар. Зеленчуците също имат немалко вит. С, но по-малко захар, а повече фибри спрямо плодовете, така че внасят повече полезност в организма. А вит. С е необходим в по-големи количества, когато храненето е по-въглехидратно. Той се конкурира за усвояване с глюкозата и се изхвърля при повишен инсулин. Затова ако се набляга много на тестени храни, картофи и ориз (суровите картофи са добър източник на вит. С, но не и готвените), тогава трябва да се приема и повече вит. С от зеленчуци и плодове - сурови, защото вит. С се унищожава от термична обработка.

А иначе например Б-витамините, които се сочат като основно предимство на хляба и ориза, се съдържат в значително по-високи количества в месото. А вит. Б12 изобщо не може да се набави от растителни източници.

Желязото също не се набавя успешно от растителни източници - растителните съдържат нехемовата форма, а тя не се усвоява добре. За разлика от растенията животинските тъкани съдържат хемово желязо, което се усвоява по-добре. Разбира се, в червените меса има повече желязо, отколкото в белите (свинското и телешкото имат повече от пилешкото и рибата). А най-богати на желязо са субпродуктите, особено дробът - той е ненадминат сред всички храни от гледна точка на съдържание на витамини и минерали.

Сред растителните добри източници, т.е. с по-голяма хранителна плътност (по-високо съдържание на хран. вещества), добри примери са авокадото, чушките (особено червените), броколите и карфиолът.

С други думи, човек дори да не близва хляб, сладкиши, картофи, ориз и бобови, а плодовете да ги сведе до 2-3 седмично, пак ще си набавя всичко необходимо и вероятно в по-големи количества, защото от една страна храните, които ще яде, са по-богати. От друга страна съдържат по-малко от т.н. антинутриенти - веществата, които пречат за усвояването, напр. фитиновата киселина, която се свързва с минералите (желязо, цинк, калций, магнезий) и човекът не може да ги усвои, а ги изхвърля. Големи количества фитинова киселина има в пълнозърнестите продукти и бобовите, а по-малки - в ядките и семките.

Крайно време е да се сложи край на масовата заблуда, която се подхранва и от всички лекари, диетолози, нутриционисти и тем подобни: че плодовете и зеленчуците са единствените източници на витамини.

Също е крайно време да спрем да приравняваме плодовете на зеленчуците - те не са равностойни. Повече полза и далеч по-малко вреда има в зеленчуците. В плодовете няма много полезни вещества, а има доста захар.

Освен това НВ-ВМХ не изключва растителните храни, дори напротив - акцентира върху зеленчуците, а и по някой плод също може да се консумира, освен ако наистина не пречи сериозно я на отслабването, я на поддържането на нормална кръвна захар.

# 76
  • В Балкана
Благодаря за темата, Шоки!!   bouquet

Вив, радвам се да те видя отново "в редиците".  Hug

Честито и лека бременност на момичетата!  Hug

# 77
  • София
Шоки, прекрасно систематизиран пост! Благодаря и за темата Simple Smile

Аз имам малко по-различен въпрос.

Майка ми все още приема статини, аторвастатин, ако трябва да съм по-точна, вследствие на запушена артерия. Няколко пъти разговарям с нея, но тя каза, че ще ѝ е трудно да намери лекар, който да ѝ предпише лечение без статини и е напълно права.
Това, което се опитвам да направя, е поне да я предпазя от страничните ефекти, защото тя вече има болки и слабост в мускулите.
Това, което четох е, че специално аторвастатин води до нарушения на работата на черния дроб, което се изявява в увеличени чернодробни ензими. Препоръчах ѝ да ги включи в ежемесечните изследвания, които ѝ правят и в които следят, разбира се, само холестеролните нива.

Освен чернодробни ензими какво друго би могла да следи?

Благодаря за отговорите!

# 78
  • SA
Асос, ако майка ти има мускулни болки, то е добре да си следи и креатин киназата ( КК или КФК) - това е мускулен ензим, който се повишава при мускулно увреждане.
За Липитора има информация, че понякога може да доведе до много изразен мускулен разпад ( рабдомиолиза се нарича) сьс сериозни усложнения. За щастие такива случаи са рядкост, но ако човек има мускулни оплаквания, е добре този показател да се следи по-изкьсо.

# 79
  • София
Мерси, Кам, ще и кажа да го включи в изследванията си   bouquet

# 80
аз си имам холестерол и ми изписват статини
купувам ги заради здравната каса(да не ми отвори проблеми Rolling Eyes),но не ги пия,защото според разни ехографии вените са ми чисти
всеки път,като ми изследват холестерола,задължително гледат и чернодробните ензими
според лекарката "всички лекарства разрушават или бъбреците или черния дроб,но последния има свойството да се самовъзстановява"
за сега не поемам риск,но ако (не дай боже) попадна в категорията ,където статините са жизненоспасяващи ще ги пия,но задължително с коензим Q10

Asos Hugнека майка ти да взима коензим Q10

# 81
Здравейте! Малко повече от месец съм на този режим и от тогава следя темата. Аз съм на 30 год., с Хашимото от 4 години и през м. декември ми диагностицираха преддиабетно състояние. По думи на лекаря трябваше да спра само мазното и сладкото, но аз лека-полека ограничих доста неща покрай тях. Важното е, че се чувствам значително по-добре.
Намирам много полезни неща в тази тема, благодаря на всички, които отделят от времето си, за да пишат тук.
На 1 стр. прочетох, че витамин D3 служи за подобряване на инсулиновата чувствителност. Считате ли, че в моята ситуация предвид автоимунното заболяване е удачно да го приемам (в комбинация с магнезий и витамин К2)? И още нещо - на бълг. пазар добри ли са тези хранителни добавки или да потърся в iherb?
Приятна вечер на всички!

# 82
Seti Beti, добре дошла! Да, и вит. Д, и магнезият, и дори К2 допринасят за подобряване на инсулиновата чувствителност. Освен това при прием на вит. Д е добре да се приемат и магнезий, и К2, така че си вървят в комплект. Според мен е по-добре да се поръчват, макар че можеш да започнеш с наличните тук варианти. Но в Айхърб има доста по-голям избор от продукти.

# 83
  • София
Привет момичета Hug
Минавам само да се самопохваля, че от миналия понеделник съм много стриктна! Wink
Гордея се със себе си, като имам повече време ще пиша по-подробно.
Хубав и успешен ден   bouquet

# 84
  • Пловдив
Присъединявам се и аз към много стриктните Laughing,то не че имам друг избор,след целия празничен разгул Embarassed.

# 85
Complete Idiot’s Guide to Tim Noakes Diet – and Banting

"No sweet ‘cheat’ treats at all?

A small piece of dark chocolate is fine, but many people can’t eat just one small piece  – like smokers who can’t have one cigarette. The key is to get sugar out the diet. People don’t understand how addictive sugar is, or what it actually is – not just sucrose, the white stuff you add to tea, also high-fructose corn syrup (HFCS) in processed foods. That’s what I classify as sugar, the really addictive one. If you can get people down to 25g of carbs a day for a few months with no added sugar, the brain no longer searches for sugar. After a year or two without, you find the taste of sugar nauseating. That’s what makes our diet so successful.''

# 86
  • SA
Джия, благодаря за линка!  Simple Smile
Ами така е с всички зависимости, било с наркотици, алкохол, тютюн, захар... щом не можеш да се спреш след 1 бира/ 1 цигара/ 1 парче сладкиш или бонбон, спираш ги напьлно. За мен това е единствения ефективен начин да се справиш сьс зависимостта.
Аз сума ти време пробвах да изпушвам уж само по 1-2 цигари на ден, но така и не ми се получи. Постепенно пак си ги увеличавах, затова предприех по-драстични мерки.  Embarassed
Захарните храни обаче никога не са ми били сериозен проблем.

# 87
Така е. Всякаква зависимост се оправя по един и същи начин - с пълен отказ. Но много хора не разбират, че и сладкото може да причини зависимост. ooooh!

О, между другото, една клюка: разбрах (от напълно сигурен източник), че наскоро в ИСУЛ бил приет с кървяща язва човек, който следвал препоръката на Мермерски за сваляне на кръвното с накиснато в оцет яйце. А Мермерски и тази сутрин беше в едната телевизия да съветва как да се справим с грипа. ooooh! Мермерски е шарлатанин и не е ни най-малко компетентен да дава съвети за човешкото здраве. Да си гледа добитъка, но да не закача хората. #2gunfire (Това пък ме подсети, че в съботния "24 часа" на Емилова бяха дадени две пълни страници от вестника. ooooh!)

# 88
Да, отчайващото е, че никой няма да му потърси отговорност на тоя шарлатанин, а има едно поколение, за което "казаха по телевизията" е равно на абсолютната истина.

Аз искам да попитам някой дали се е интересувал от флуора. Препоръките за даването и недаването му са крайно диаметрални, а аз не мога да си изградя еднозначно мнение  Rolling Eyes

# 89
Шоки, тя тая "рецепта" не е негова, както и всички останали рецепти не са негови. Рецептите му ги казват зрители в предаването, които са се излекували. Той просто си прави книги по техни рецепти и ги препоръчва. Това му се казва - да печелиш наготово.
Иначе "рецептата" с яйцето в оцет била още от едно време. Много хора я знаят и са я чували, преди светилото да я препоръча в ефир.

Аз тия дни съм се отдала на тема филми за храненето. Бях гледала само 2-3, но сега се ровя целенасочено да изгледам всичко налично преведено в торентите. Просто от любопитство.
Днес четох в един здравен бг форум кратка статия за ползите от прием на витамин Д и превенция срещу колоректален рак (ЦЪК ) А преди малко по нова ТВ пак говориха за витамин Д и грипа.

Общи условия

Активация на акаунт