НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 50 899
  • 721
  •   1
Отговори
# 90
Да, аз вчера гледах поредната лекция за вит. Д, в която бяха включени и няколко графики. Ще опитам да потърся и да сложа тук най-впечатляващите. Но наистина, заболеваемостта от най-масовите ракови заболявания - на гърдата, на матката и яйчниците, на простата и дебелото черво - намалява значително или пък преживяемостта се подобрява при по-високи нива на вит. Д в кръвта. За някои е достатъчно ниво около 30 нг/мл, за други трябват 40-50 нг/мл (направи ми впечатление, че за рака на гърдата беше посочено най-високото ниво - 50 нг/мл). Затова и този кръг от лекари, които правят лекциите и се стремят да разпространяват информацията за ползата от вит. Д, препоръчват поне 40-50 нг/мл, за да се постигне реална превенция на раковите заболявания. Тези лекари са именно хората, които са най-големите експерти по отношение на вит. Д, защото се занимават от 20-30 години с проучвания в областта - Robert Heaney, Michael Holick, Cedric Garland, Reinhold Vieth, Bruce Hollis.

А ми се искаше и нещо друго да уточня, защото е ставало въпрос преди: за вит. А и предполагаемия риск за увреждания на плода. Увреждания са наблюдавани при прием на синтетичен вариант на вит. А - изотретиноин, който се е предписвал за лечение на акне. Но това не е същата форма на вит. А, която се съдържа например в черния дроб. Затова не трябва да се смята, че през бременността не трябва да се яде черен дроб, защото съдържащият се в него вит. А е вреден за плода. Напротив, вит. А е много полезен, вкл. за бременни, черният дроб всъщност като цяло е полезен за бременни, защото например е много богат на желязо.

# 91
  • In transit
Ако ви интересуват нови лекции за вит.Д  мога да ви дам няколко линка:
http://www.youtube.com/playlist?list=PL97V5DUa4MiefZdVqp_GIV57M8tG-5ee9

# 92
Благодаря, Мики!   bouquet  Запазвам си линка.

# 93
  • София
А ми се искаше и нещо друго да уточня, защото е ставало въпрос преди: за вит. А и предполагаемия риск за увреждания на плода. Увреждания са наблюдавани при прием на синтетичен вариант на вит. А - изотретиноин, който се е предписвал за лечение на акне. Но това не е същата форма на вит. А, която се съдържа например в черния дроб. Затова не трябва да се смята, че през бременността не трябва да се яде черен дроб, защото съдържащият се в него вит. А е вреден за плода. Напротив, вит. А е много полезен, вкл. за бременни, черният дроб всъщност като цяло е полезен за бременни, защото например е много богат на желязо.
Знаех си, знаех си! Simple Smile
Аз така и не спрях да ям черен дроб по-време на бременността, но при натяквания само премълчавах надуто. А ето, че съм била права.

# 94
Тук Крис Кресър обяснява защо вит. А не се набавя ефективно от растителни източници: http://healthybabycode.com/why-you-cant-get-vitamin-a-from-eating-vegetables

1. Само 3% от бетакаротина се трансформира във вит. А при възрастните хора.
2. Около 45% от хората не осъществяват изобщо тази трансформация (напр. поради недостиг на щитовидни хормони, но и по други причини).

За да се набави необходимият вит. А, са достатъчни 90 грама телешки дроб, но ако се разчита на варени моркови, количеството, което трябва да се консумира за един ден, е 2 килограма. А ако морковите са сурови, трябва да се изяждат по 18 кг на ден, за да се набави същото количество вит. А.

# 95
Отделям в нов пост, защото намерих графиката, която търсех, а и не само нея. Ето тук са събрани няколко хубави графики за ролята на вит. Д като подпомагащ превенцията на онкологичните заболявания:
http://freetheanimal.com/2008/12/vitamin-d-deficiency-and-all-cancer.html

А конкретната графика, за която мислех, е тази:

Процентите показват колко случаи на съответния вид рак се смята, че могат да бъдат предотвратени с определено ниво на вит. Д. Естествено, това са изчисления, базирани на статистика, но все пак е показателно според мен.

# 96
Вече съм във втората седмица на режима. Чувствам се добре и имам свалени близо 2 кг  newsm44 (това за мен си е постижение  Embarassed  Rolling Eyes ).
Имам няколко въпроса:
- От няколко дни имам ужасен, натрапчив горчив вкус в устата. Чудя се свързан ли е с новия начин на хранене?
- Адски ми се яде лютеница (от най-лютата), но някак не си я представям без филийка  Blush , та питането ми е възможен ли е един компромис ... и да я хапна със сухар  Blush  Blush  Blush
- Какво е мнението ви за добавките Допелхерц?
- може ли магнезиевото олио да се използва за масаж?

Много въпроси станаха, но предпочитам да задам въпросите на куп  Crazy

Последна редакция: ср, 21 яну 2015, 13:19 от Incognito

# 97
  • Пловдив
Incognito, направи си крекери от сусам и кашкавал (сусам, настърган кашкавал, подправки и 1 яйце, разбъркваш, правиш плоско като блат за пица и запичаш във фурната). После режеш и чудесно върви с лютеница! И е напълно режимно!  Wink

# 98
Лютеницата е чудесна и на пържолка Simple Smile иначе дали сухар или филийка, разлика няма.

# 99
yulinga, звучи много вкусно! Някакви пропорции?

# 100
  • Пловдив
Incognito,
Скрит текст:
150 гр белен сусам
100 гр настърган кашкавал
0,5 ч.л. сол
1 яйце
Съставките се смесват и сместа се разстила върху тава, покрита с хартия за печене. Пече се на 175 градуса за 15 минути, но се следи да не загори. Изважда се, разрязва се и се връща на остатъчна топлина във фурната, за да се доизсуши.

# 101
  • SA
Incognito, лютеница вьрви много и с кокосовите палачинки.
Иначе не че не може един сухар да хапнеш никога. По-скоро това са идеи, ако ти се яде редовно лютеничка.
На Допелхерц сьм ползвала добавката с рибено масло и вит.Е. Мисля, че не са лоши.
Магнезиево олио сьщо може да се използва.

Последна редакция: ср, 21 яну 2015, 13:47 от kameloth

# 102
Привет! Grinning Вероятно се е обсъждало, но..Simple Smile Имате ли проблеми с ходенето по голяма нужда. при мен млечните и месото често водят до това. Пия доста зелен чай и кафе, но...ефектът е минимален. За това си похапвам от време на време грейпфрут:) Нямам проблеми с теглото, но все пак кога смятате, че е най-подходящо да се приемат плодовите въглехидрати на гладно, самостоятелно или в комбинация с протеин? Thinking

# 103
Инкогнито, направи си хляб от сусамов тахан и яйца. Аз не обичам сусамов тахан, но не мога да отрека, че този хляб е ужасно вкусен  Embarassed
С масло и кашкавал го хапвам аз, но предполагам и с лютеница ще е вкусно. Е, не е като бял хляб, но за заместител е чудно.
Мисля, че Шоки е пуснала рецептата в темата с рецепти.

Относно запека - аз имам когато ям картофи, ориз и бял хляб, когато ям месо и зеленчуци - не.
Плодове, ако ми се ядат изобщо, ям следобед или късно вечер, часове след вечеря. Не ги смесвам с друга храна.

# 104
  • In transit
Аз в началото на режима имах леко запечени проблеми.  Grinning, които бързо отшумяха, като увеличих мазнините в храната. Ако ям сухо печено месо и аз се запичам, затова го съчетавам винаги със салата със зехтин и много вода.

Въглехидратите не ме запичат, но пък ме подуват много и задържам вода.

Плодове ям в първата част на деня, но принципно не съм им голям фен, защото повечето ми образуват много газове. По една ябълка, портокал, мандарина, по между храненията. Или чаша прясно изцеден портокалов сок със закуската.

Общи условия

Активация на акаунт