НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 51 179
  • 721
  •   1
Отговори
# 300
  • SA
Вивче, да, сьдьржа много пробиотици и полезностите на червеното цвекло, без вьглехидратите му ( тях ги поизяждат бактериите  Mr. Green).

# 301
  • В Балкана
Herzen, ти си късметлийка, минала метър - няколко пъти.  Hug
Пуснах един магнезий и един К 2, за малко над 20 долара. Дано ми дойдат в пощата.

Вив, скоро ще си върнеш предишната форма.  Peace

# 302
Миналата седмица се разтърсих в интернет и намерих един човек, който ми продаде 3-литрови буркани за стотинки. С тези ферментации имам усилена необходимост от големи буркани. По магазините няма никъде, намерих от 2,6 л. най-много, имам и 3 такива. Имам и от 1,6 литра, от литър, освен по-малките, плюс разни стъклени шишета, които събирам. 
Ферментациите ги покривам с платняна носна кърпа, която закрепвам с гумен ластик около гърлото на буркана.

# 303
  • София
Има проблем при ферментация в бидон ли? Защото ние, за по-лесно, ползваме десетлитрови направо.

# 304
Има проблем при ферментация в бидон ли? Защото ние, за по-лесно, ползваме десетлитрови направо.
Предполагам проблемът е заради пластмасата и съхранението в нея, а не, че не ферментират зеленчуците.

# 305
  • София
Пластмасата не е ли опасна само при високи температури?!

# 306
Момичета, здравейте. Намесвам се безкрайно грубо в темата с няколко въпроса към вас.
От доста време имам желанието да пробвам нисковъглехидратното хранене като начин за отслабване. Храня се здравословно- ям много салати, кисело мляко, сирене, пилешко, риба, яйца, плодове и мед. Обичам шоколад, понякога ми се дояжда и тесто, но ги ям изключително рядко. Сладко не съм яла от около месец, например Не ми е проблем да спра меда(който не консумирам всеки ден така или иначе), но плодовете просто не мога да ги огранича. И от там идва провалът в НВД.
Следя си дневния прием на калории, гледам да спазвам някакво съотношение на мазнини-протеини-въглехидрати, спортувам редовно, теглото ми не е наднормено- 160/48кг. Въпросът ми към вас е какво количество плодове на ден приемате, какви са ви междинните хранения, следобедни закуски? Мога без проблем да ви дам мое примерно меню, за да ме посъветвате кое с какво мога да заменя. Благодаря ви за отговорите и за това, че прочетохте дългия ми пост. Simple Smile)

# 307
  • SA
Underneath The Rain, с такьв рьст и тегло, не мисля, че имаш нужда от отслабване.
Ако ядеш предимно нещата, които си описала и от време на време хапваш малко шоколад, или мед, според мен се храниш доста добре. Може само да добавиш и други меса, освен пилешко, както и субпродукти ( ако обичаш).
Плодове не зная в какво количество ядеш на ден, но сьщо ми се струва, че е излишно крайно да ги ограничаваш, щом ги обичаш.
Ако искаш, напиши какви точно цели преследваш и горе-долу каква е храната ти за един-два дни.

# 308
Пластмасата не е ли опасна само при високи температури?!
Не само. Нали затова и детските шишета вече ги произвеждат без BPA, а отделно, че четох и за някакво изследване, че отделяли и подобни на естроген химикали. Ето абстракта. Не знам, всеки си решава за какво да се втелява  Grinning.
Аз лично без особен проблем замених пластмасовите кутии с буркани и купих няколко стъклени кутии за пренасяне на храна.

# 309
  • София
Ясно.
Стъклен бидон не вярвам да открия, но ще се разровя за буренце Simple Smile
Мерси за информацията!

# 310
Assos, по рецептата, която ползваме тук, зелето се прави в по-малки количества и много компактно (нарязано на тънко и натъпкано, без или почти без добавена вода) и става за 1-2 седмици, без нужда от големи бидони, претакания, без да се образуват плесени, опасност да превтаса (поради малкото количество и това че може да влезе в хладилника) и т.н.
Доколкото знам, киселината, която се образува при ферментацията, също стимулира отделянето на вредности от пластмасата. Тези естрогеноподобни действия се счита, например, че допринасят за рака. От пластмасата спасение няма, но поне каквото мога, избягвам го, това е в услуга и на околната среда.
А за Слънце-Луна, там са ме водили точно онко-болната почитателка на аюрведа (която е ужасно млада за рак - връстничка ми е) и друга с двойна мастектомия, която и тя почита аюрведа. Хлябовете им - това е цена на килограм, не излизат чак толкова скъпи, но в менюто и аз не намерих нищо за себе си. Освен минерална вода, друго няма за мен. Имат разни веге био сладкиши и зърнено-бобови храни без мазнина...

# 311
Ясно.
Стъклен бидон не вярвам да открия
Голяма дамаджана с голям отвор, имали сме такава.  Peace

# 312
Underneath The Rain, с такьв рьст и тегло, не мисля, че имаш нужда от отслабване.
Ако ядеш предимно нещата, които си описала и от време на време хапваш малко шоколад, или мед, според мен се храниш доста добре. Може само да добавиш и други меса, освен пилешко, както и субпродукти ( ако обичаш).
Плодове не зная в какво количество ядеш на ден, но сьщо ми се струва, че е излишно крайно да ги ограничаваш, щом ги обичаш.
Ако искаш, напиши какви точно цели преследваш и горе-долу каква е храната ти за един-два дни.

Благодаря ти за отговора.

Храненето ми представлява горе-долу следното:
закуска: кисело мляко със семена от чиа(всяка сутрин е това, понякога се случва я заменя с банан/ябълка/портокал)
обяд: салата от някаква зеления(спанак, айсберг, зелена салата) +домати и краставици+ 30тина гр. сирене.
Междинно: плодове- две-три ябълки/банан с кисело мляко/портокал и ябълка
Вечеря: салата + месо(риба или пилешко) или омлет без мазнина(често си правя и зеленчукови крем супи)
След вечеря хапвам пак плод- ябълка и портокал, примерно, според сезона.

Понякога добавям и ядки за сметка на нещо друго, плодовете също търпят вариации. Отвреме- навреме консумирам соево мляко. Целта ми е много леко сваляне в бедрата(което ми е ясно, че няма как да стане, тоест цялостно ми трябва малко надолу).

# 313
Underneath The Rain... На мен ми звучиш почти като вегетарианска диета Simple Smile Другите ще кажат, обаче ти трябва доста повече месо и мазнини са сметка на плодовете ... Simple Smile

# 314
Наясно съм, но да ям месо/риба/яйца в хранене, различно от обяд или вечеря някак не ми върви. Точно затова искам да заменя следобедното си междинно хранене с нещо по-... добро, нисковъглехидратно, не знам и аз какво точно.

Общи условия

Активация на акаунт