Тромбофилия

• 171 483
  • 769
  •   1
Отговори
# 360
Ако мъж има тромбофилия, това създава ли същите опасности за аборт при партньорката му?
Не. Питала съм.

Аз пък имам друг спомен - че плацентата е орган на бебето (това даже като израз съм го запомнила) и това каква е тя се определя от гените и на двамата родители. Дали това означава опасност от аборт - не знам, но по пътя на логиката може би. Даже мен имунолог ме е разпитвал за разширени вени на мъжа ми, инсулти и инфаркти в семейството му...

# 361
Мен ме питаха за инфаркти на моите роднини.
Но за ММ нищо не ме питаха.

# 362
  • София
Имам един въпрос наскоро преди 2 месеца родих мъртав плод в 27г.с роди се много малко 18см и 840 грама смених си лекара сега и ходех при двама други на консултация....Единият ми каза да си пусна иследванир за тромбофилия,другия пък ми назначи иследвания хормонални и генетични..Та въпросът ми е има ли такава майка като моя случай да даде съвет какви идледвания трябва да пусна за да няма повторна бременост с недоразвит плод и мъртав..Мерси предварително

недей да разчиташ на форума за назначения, препоръчвам ти лекаря при който се следих-Сигридов, София, МЦ Света Петка. Все пак при мен бяха 2 в много начална бременност. Съжалявам.

# 363
Stefi, наистина отиди при лекар следяш проблемни бременности, но по мое мнение задължително трябва изследвания за тромбофилия, както и генетични и хормонални (последните след известно време, да ти се нормализират хормоните)
Момичета аз да попитам дали има сред вас случаи в които сте прекъсвали приема на фраксипарин /клексан. Аз съм с 5 см хематом (нямала съм кървене) в 13 г.с. и док препоръча спирането на фраксипарина. Мен много ме е страх да го спра-хетерозигот на фактор II протромбин съм. Незнам как да постъпя  newsm78 #Crazy newsm78

# 364

Момичета аз да попитам дали има сред вас случаи в които сте прекъсвали приема на фраксипарин /клексан. Аз съм с 5 см хематом (нямала съм кървене) в 13 г.с. и док препоръча спирането на фраксипарина. Мен много ме е страх да го спра-хетерозигот на фактор II протромбин съм. Незнам как да постъпя  newsm78 #Crazy newsm78

Аз не бих го направила. Това е високорискова мутация. Не знам какви са рисковете по отношение на хематома, но според задължително трябва консултация с надежден хематолог/съдов хирург, освен с АГ. Успех!

# 365
  • София
Здравейте! След една напълно нормална бременност преди 6 години и половина и жива и здрава дъщеричка, родена секцио,  имам 3 миседа в 7-8 г.с. след това изследвания и откриване на тромбофилия: 4G/4G PAI - 1 и хетерозигот  на мутация MTHFR C677T.
 След консултация с доц Конова и назначена терапия за преди забременяване от д-р Корсачки, съобразена с мнението на доц. Конова в момента съм бременна в 11 г.с. От началото на бремеността съм на 1на ден фраксипарин 0.4, 2 по 2 вагинално утрогестан, 2 по 2 но-шпа и 2 по 1 неофолик мета. Към момента всичко е нормално с бебето, но аз не спирам да се притеснявам.

Дали има жени изкарали безпроблемна бременност при наличие на тромбофилия? Бихте ли споделили опит?

# 366

Дали има жени изкарали безпроблемна бременност при наличие на тромбофилия? Бихте ли споделили опит?

Даже три бременности Simple Smile И трите безпроблемни по отношение на бебетата, но първите две с проблеми за мен (ДВТ) заради недостатъчна профилактика. При третата най-после нещата бяха ясни, започнах фраксипарин от самото начало, впоследствие го увеличих, бих си го още два месеца след раждане и всичко беше повече от ОК. Ако те интересува нещо по-конкретно, питай. Бтв, мутациите ми са същите като твоите, само че хомозигот по MTHFR A1298C. Успех!  bouquet

# 367
  • София
easy rider много ме успокои Simple Smile Благодаря! А какво е ДВТ?

# 368
Дълбока венозна тромбоза. И за да не съм само успокоителна Simple Smile, да ти обърна внимание (макар че сигурно го знаеш), че при тромбофилия опасността не е свързана само с бременността и оттук нататък трябва винаги да имаш едно наум и при всякакви други рискови ситуации също да провеждаш профилактика, за да не изпитваш на свой гръб последиците.

# 369
  • София
Благодаря! До някаква степен съм наясно с опасността. Но все пак, освен при хирургични манипулации къде още трябва да внимавам и да се взимат мерки?

# 370
Ами това може би е основното, също така при всякакво залежаване, при всякакви травми (вкл. "безобидни" случки като счупване на ръка или по-силничко натъртване), при дълги полети. И в никой случай не бива да се приемат хормонални контрацептиви, а ако се налага заради лечение - на фона на профилактика. И понеже много раздавам съвети, за всеки случай пак да уточня, макар че съм го споменавала неведнъж в тази и другите подобни теми - не съм лекар, просто поради собствените си перипетии и сблъсъка си с редица некомпетентни лекари ми се наложи да се се специализирам по темата Simple Smile

# 371
  • София
Благодаря за изчерпателния отговор! Много ми помогна и най вече успокои за бременността ми. Доста се бях притеснила,сега май по-спокойно ще изчакам БХС и ехографията следващата събота Simple Smile

Между другото като се сблъскаме с дадено състояние или диагноза всички рано или късно се  превръщаме в знаещи и даващи съвети!

# 372
  • Пловдив
И аз мога да ти посоча 2мои приятелки със същия резултат от тромбофилията като твоя.Едната роди преди година,а другата преди 3месеца.
Много полезна информация,хубаво е да се споделя,че ако чакаме на доктори....

# 373
  • София
Благодаря дами! Определено ме успокоявате! А от доста време се чудя.. има ли храни и напитки, които трябва ад избягвам или такива, които е полезно да  консумирам при наличие на тази диагноза, съобразено и със състоянието ми в момента.
А лекарства, които не трябва да употребявам заради тромбофилията?

# 374
Не трябва да приемаш витамин К и да прекаляваш със зеленолистите зеленчуци, защото съдържат много вит. К (въобще не значи да ги отрежеш от менюто си, просто да не минаваш на някоя модерна диета със "зелени смутита" по цял ден, да речем). За лекарствата - вече казахме за хормоналните препарати; за останалите просто чети опаковката, на някои (много рядко) пише "да не се използват от хора със склонност към образуване  на тромби". Трябва да се съобразяват и с профилактиката, когато провеждаш такава - аспиринът, а и нестероидните противовъзпалителни например увеличават риска от кръвоизливи. Много по-важно обаче е да внимаваш с начина си на живот - най-вече да не се обездвижваш.

Общи условия

Активация на акаунт