Работа, CV-та, HR-и, съвети - 41-та тема

• 56 937
  • 701
  •   1
Отговори
# 630
Просто отговаряй конкретно на въпросите.

# 631
  • София
http://www.jobtiger.bg/showJob.php?job_id=150704&ln=2

Дами трябва ми съвет за тази позиция, не знам какво да очаквам от интервюто утре сутринта, как да се представя успешно  Embarassed  ooooh! Praynig

От личен опит - това е позиция -" скрита лимонка".
Не е написано ясно какви ще са маркетинг дейностите. А щом на шефа не му е ясно, или ще те натовари прекалено, или нищо няма да ти дава да правиш и после ще изкара теб виновна.
Личен, многократен и горчив опит.

# 632
Обявата ме подсети, че така и не ми стана ясно какво се разбира под "компютърна грамотност - www". Все едно търсят компютърно грамотен сред хора, които не са виждали компютър през живота си.

# 633
Ами затова на западняците им плащат по-високи заплати - защото имат по-висока производителност на труда

Май всъщност е точно обратното.

Производителността в статистиките, които изкарват България на дъното на производителността, е фактор на БВП разделен на заплатеното време, което се приема за вложено време. А в определянето на БВП се включват заплатите, които в България са ниски. Т.е. нормалното заключение, че производителността ни е ниска заради сивата икономика, ниските заплати и понижената покупателна способност и развитието на изнесени услуги вместо индустриално производство, а не защото непременно българите са мързеливи и нискоквалифицирани работници.

Няма логика да сме толкова зле, а държавата последните 9 години да е на челните места като дестинация за изнесени услуги - BPO и ITO. Този отрасъл допринася с 10% за БВП. България според различните класации на проучвателни агенции е на между 5-то и 9-то място в света, изпреварвайки всички възможни дестинации в Европа. Clutch ни поставя на 5-то място и на челно място в Европа далеч пред обичайните дестинации от Източна Европа. A.T. Kearney ни поставя на 9-то за 2014 г. и отново преди нас няма друга европейска държава.

# 634
  • София
Ами затова на западняците им плащат по-високи заплати - защото имат по-висока производителност на труда

Производителността в статистиките, които изкарват България на дъното на производителността, е фактор на БВП разделен на заплатеното време, което се приема за вложено време. А в определянето на БВП се включват заплатите, които в България са ниски. Т.е. нормалното заключение, че производителността ни е ниска заради сивата икономика, ниските заплати и понижената покупателна способност и развитието на изнесени услуги вместо индустриално производство, а не защото непременно българите са мързеливи и нискоквалифицирани работници.

Няма логика да сме толкова зле, а държавата последните 9 години да е на челните места като дестинация за изнесени услуги - BPO и ITO. Този отрасъл допринася с 10% за БВП. България според различните класации на проучвателни агенции е на между 5-то и 9-то място в света, изпреварвайки всички възможни дестинации в Европа. Clutch ни поставя на 5-то място и на челно място в Европа далеч пред обичайните дестинации от Източна Европа. A.T. Kearney ни поставя на 9-то за 2014 г. и отново преди нас няма друга европейска държава.

Има логика и тя е, че ти говориш за услуги. А те не правят висок БВП. Прави го производството, а ние практически нямаме такова. Както вече казах, ако на българин му предложиш дали да работи като работник във фабрика или някъде в услугите, той ще предпочете услугите. Независимо от заплатата.

# 635

Има логика и тя е, че ти говориш за услуги. А те не правят висок БВП. Прави го производството, а ние практически нямаме такова. Както вече казах, ако на българин му предложиш дали да работи като работник във фабрика или някъде в услугите, той ще предпочете услугите. Независимо от заплатата.

Sunglasses Ама ти сериозно ли??? Лелеее! Извинявай, ама ти знаеш ли какъв процент от БВП в Щатите е сектора на услугите? 78%. Преди над 25 години е бил около 68%. Гледам - справят се. Ако искаш иди да си направиш ноктите и косата и недей да спориш на теми, по които демонстрираш очевидно непознание.

Силно съм обезпокоена за Гугъл как едва крета. А пък тия техни служители... как издържат?!?

http://hiconsumption.com/2013/02/contemporary-google-office-head … -tel-aviv-israel/
http://moocva.com/extraordinary-google-office/step-inside-google … oh-entertainment/
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/googles-luxury-london-hq-is … sentially-1227343

Последна редакция: пт, 27 фев 2015, 01:00 от becky bloomwood

# 636
Обявата ме подсети, че така и не ми стана ясно какво се разбира под "компютърна грамотност - www". Все едно търсят компютърно грамотен сред хора, които не са виждали компютър през живота си.

Вероятно уеб е имал предвид човека. Т.е. да умееш да браузваш.

# 637
"Нормативни документи при подготовка на допуснатите кандидати : Закон за местното самоуправление и местната администрация, Закон за администрацията, Закон за държавния служител, Закон за електронното управление, Наредба за административното обслужване"

Т.е. изпитът ще е въху тези закони?

# 638
"Нормативни документи при подготовка на допуснатите кандидати : Закон за местното самоуправление и местната администрация, Закон за администрацията, Закон за държавния служител, Закон за електронното управление, Наредба за административното обслужване"

Т.е. изпитът ще е въху тези закони?
Да.

# 639
  • София

Не знам защо много хора си мислят, че могат да работят с интернет, но същите тези хора като им кажеш "Провери в нета" се оказва, че изобщо не знаят как да използват гугъл. Също съм забелязала, че много хора смятат, че всички могат да работят с интернет, което също не е така дори сред младежи. Те тъпо са го написали, обаче за адски много хора нета се изразява в спам във ФБ и ако са "по-напред" използването на торент програми и бг-мамма.

# 640
  • София

Sunglasses Ама ти сериозно ли??? Лелеее! Извинявай, ама ти знаеш ли какъв процент от БВП в Щатите е сектора на услугите? 78%. Преди над 25 години е бил около 68%. Гледам - справят се. Ако искаш иди да си направиш ноктите и косата и недей да спориш на теми, по които демонстрираш очевидно непознание.

Силно съм обезпокоена за Гугъл как едва крета. А пък тия техни служители... как издържат?!?

http://hiconsumption.com/2013/02/contemporary-google-office-head … -tel-aviv-israel/
http://moocva.com/extraordinary-google-office/step-inside-google … oh-entertainment/
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/googles-luxury-london-hq-is … sentially-1227343

Сериозно. Wink Щатите не ги гледай ти. Те в последните години започнаха да аутсорсват, преди това, а и сега си имат производство. А и нали се сещаш, че американците плащат данъци в САЩ независимо в коя част от земното кълбо се намират? Не виждам нашите числа да са сродни с техните. Сама набута тази тема - хайде кажи сега, щом твърдиш, че производителността ни в сектора на услугите е еднаква с тази в Щатите, що такава разлика в БВП на глава от населението (нали говорим за една и съща сфера )? Thinking

П.С. Вземи си направи ноктите и косата, та да си подобриш настроението.

# 641
Хайде да се върнем на темата.
И моля ви като цитирате 100 мнения, слагайте в скрит текст, че настава едно непрестанно скролиране.

# 642
Скрит текст:
Не си съвсем права. Услугите са едно от най-скъпите неща по принцип, особено в България. Делът на сивата икономика обаче е много голям и така за много извършени услуги не се плащат данъци, а напоследък нещата така са се свили, че и заплати под масата не се дават.
Явно аз нещо не разбирам. Какво е сложното в браузването? Всеки ползвателн на фейсбук браузва, т.е. пише в полето адрес и го отваря.
А, Ваня ме е изпреварила.

Връщам се на темата - как да опиша компютърните си умения, за да е ясно, че не съм фейсбук-лайкващ.  По принцип изреждам какво умея накратко - програма и ниво на владеене. Не съм сигурна дали работодателите са твърде напред, или въобще не разбират какво е написано Sad

# 643
  • София
Няма как. Ако имат съмнения - въпроси на интервюто и/или тест.

# 644
Въпросният работодател иска само да можеш да ползваш електронна поща и да можеш да браузваш. Няма какво да описваш. Просто работодателят е искал да каже, че това е достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт