Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 224 205
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 7 305
Poppea, благодаря че ни мислиш! Мария е на сигурно място, във Варна, а ние вече не живеем в Атина.

Hellymood Mr. Green черен хумор!

Това с отварянето на т.нар.затворени професии не е лесна работа. Например при транспортните фирми (те май я отвориха вече тази професия), за лиценз се дават големи пари и изведнъж като ги отворят, платилите наскоро, които още не са успели да си избият инвестицията, директно фалират. Системата е уж създадена с добри намерения, да гарантира работа, но всъщност задушава свободния пазар и се поддържат нереално високи цени поради ограничения брой участници, а държавата е доволна, защото печели от лицензите. Така че не им е изгодно да отварят затворените професии и ще има стачки... А пък чух и че кадастър си нямали, или поне не пълен и май наистина е така, защото срещнах някъде в изискванията на тройката "завършване на кадастъра".

За кадастъра сега се сещам, че имаше приказка - Хелимод, права си  Peace - ама темата толкова голяма стана, че трудно се намира нещо определено.

Мери Джейн - моля Simple Smile, хубаво, че сте на сигурно място, естествено е да ви мислим - на всеки може да се случи.

Тук преди 2 години имаше пожар на Витоша, помня как организирахме доброволци, пак имаше съмнения за нарочни палежи, ама може и да са били просто немарливци. Като ги гледам как просто не могат да оживеят, ако не си изпекат пържолата на Витоша в гората!   Close Принцове и принцеси,  не могат да си носят сандвичи или да обядват на бай Кръстьо. Иска ми се глобата за палене на огън да е поне 1000 лева и да се събра безусловно! Сори за оф-а, обаче много ме е яд.

# 7 306
Оланд вече открито лансира идеята за по-тясна интеграция на страните от ЕЗ.
Дали обаче неговите идеи съвпадат с тези на Меркел, предстои да видим.
Интересно какво стои зад  "други страни, които ще се решат на това"?
Правя предположение - това ще е начина да изключат "лошите".

http://www.mediapool.bg/oland-iska-pravitelstvo-byudzhet-i-parla … a-news236862.html

Последна редакция: нд, 19 юли 2015, 16:07 от flambe

# 7 307
  • София
http://www.dw.com/bg/%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD … %D0%B8/a-18591058
Интересен коментар. Напълно споделям мнението, че новите помощи не са кредити, а дарения. И каква идеа дава само, германците да дадат техническа помощ на раздутата администрация, за да ги квалифицират поне, и да ги учат на почтеност.

# 7 308
Не знам за кой път все едно и също.... Че Гърция е фалирала, е ясно. Въпросът е, че в рамките на ЕЗ това трудно може да се реализира на практика с всички последици, а тя не иска да излиза, а пък не могат да я изкарат. И затова й предлагат или да излезе, фалира и да й редуцират заема, или да остане вътре и да си носи задълженията. Поне така го формулира Шойбле - в ЕЗ (клуба на богатите) опрощаване на заеми не е разрешено. И тя избира да стои вътре - а докога и как, ще видим.

И в двата случая положението й няма да е леко.

А иначе писания всякакви. И новият бейл-аут си е заем, освен ако Гърция сама не се съгласи да напусне "клуба на богатите".

Фламбе, преводът на тази статия за Оланд е много зле. Като цяло, обаче, Оланд е прав - ако искат да има ЕЗ и изобщо ЕС, това е пътят.

# 7 309
Отдавна е ясно, че това е едиствения изход от положението.
Въпроса е дали, кога и как ще го реализират.

# 7 310
Сега чета за "лудостта" на новото ДДС, което влиза в сила от днес. Не става изобщо въпрос за софтуери и т.н., а за това, че едно и също нещо може да са обложи с различна ставка, в зависимост от вида и съдържанието.
Напр. сувлаки (шишчетата) в месарския магазин, без да е осолено или подправено или без каквито и да е други допълнения по него - 13%, ако обаче е изпечено, осолено, с подправки и т.н., т.е. така както го купуваме готово от сувладзидикото - 23%. Каймата смес, в която свинското е поне 50% -  13% ДДС, но ако е по-малко съотношението на свинското - 23% и др. подобни. Тук ще е големият хаос - кой ще измерва колко % е свинското в каймата, например?  Laughing

Абе влизат в една абсурдна спирала и според мен новите ставки са предпоставка да се продължи с укриването на ДДС.

# 7 311
Сега чета за "лудостта" на новото ДДС, което влиза в сила от днес. Не става изобщо въпрос за софтуери и т.н., а за това, че едно и също нещо може да са обложи с различна ставка, в зависимост от вида и съдържанието.
Напр. сувлаки (шишчетата) в месарския магазин, без да е осолено или подправено или без каквито и да е други допълнения по него - 13%, ако обаче е изпечено, осолено, с подправки и т.н., т.е. така както го купуваме готово от сувладзидикото - 23%. Каймата смес, в която свинското е поне 50% -  13% ДДС, но ако е по-малко съотношението на свинското - 23% и др. подобни. Тук ще е големият хаос - кой ще измерва колко % е свинското в каймата, например?  Laughing

Абе влизат в една абсурдна спирала и според мен новите ставки са предпоставка да се продължи с укриването на ДДС.

Отново ще лъжат кредиторите си, че нещо реформират. И целта на Ципрас и сие явно не е да има приходи в хазната, което е най-нормалното за фалирала държава, ами е да симулират реформи. Както се и очакваше, всъщност. 

Да видим как ще реагират кредиторите - струва ми се, че все пак очакват събираемост на данъците.

# 7 312
Аз започвам отново да си мисля, че кредиторите никак, ама никак не познават гръцката народопсихология...

# 7 313
Аз започвам отново да си мисля, че кредиторите никак, ама никак не познават гръцката народопсихология...

Това е абсолютно сигурно Simple Smile Въпросът е дали за да дадат още пари кредиторите ще искат резултати като събираемост на ДДС (и други) или ще дават безусловно. Защото с такива хватки резултати по събираемостта трудно ще има.

Култово изказване на любимеца на Нели Кругман  Laughing

Krugman: I may have overestimated the competence of the Greek government

Krugman on assuming that Greece had an exit plan from the Euro:

He’s admitted to CNN’s Fareed Zakaria that he didn’t anticipate that Alexis Tsipras wouldn’t have a Plan B, in case Greece’s creditors didn’t fold.

http://www.theguardian.com/business/live/2015/jul/20/greek-debt- … t-closed-ecb-live

Дипломатично казано - не съм и предполагал, че са толкова загубени.....  Joy  

Кругман и хабер си няма от гръцките реалии, но продължава да бълва мнения за тях.  ooooh!

Последна редакция: пн, 20 юли 2015, 12:40 от Анонимен

# 7 314

Това е абсолютно сигурно Simple Smile Въпросът е дали за да дадат още пари кредиторите ще искат резултати като събираемост на ДДС (и други) или ще дават безусловно. Защото с такива хватки резултати по събираемостта трудно ще има.

Култово изказване на любимеца на Нели Кругман  Laughing

Krugman: I may have overestimated the competence of the Greek government

Krugman on assuming that Greece had an exit plan from the Euro:

He’s admitted to CNN’s Fareed Zakaria that he didn’t anticipate that Alexis Tsipras wouldn’t have a Plan B, in case Greece’s creditors didn’t fold.

http://www.theguardian.com/business/live/2015/jul/20/greek-debt- … t-closed-ecb-live

Дипломатично казано - не съм и предполагал, че са толкова загубени
.....  Joy  

Кругман и хабер си няма от гръцките реалии, но продължава да бълва мнения за тях.  ooooh!

Ами то да ти кажа човек просто не може да повярва, че са толкова загубени, да. В един момент, просто умът не ти го побира.

# 7 315
Оланд вече открито лансира идеята за по-тясна интеграция на страните от ЕЗ.
Дали обаче неговите идеи съвпадат с тези на Меркел, предстои да видим.
Интересно какво стои зад  "други страни, които ще се решат на това"?
Правя предположение - това ще е начина да изключат "лошите".

http://www.mediapool.bg/oland-iska-pravitelstvo-byudzhet-i-parla … a-news236862.html
Това не е ново, а Оланд не е оригинален. Идеята, че монетарен съюз не може да работи без политическа и фискална шапка се поддържа от Кругман и Стиглиц.
Впрочем на същото мнение преди години са били Фрийдман и Тачър.

Като стана дума за Кругман – днес в пресата:
Пол Кругман: Може да съм надценил компетентността на гръцкото правителство

# 7 316
И ето публикация във вестник с истината за намеренията на СИРИЗА - които наистина бяха туитвани, но Вапор не одобри начина ми на поднасяне като подвеждащ Wink

Надявам се сега да става ясно какво всъщност възнамерява да праwи и какво не възнамерява да прави Ципрас:

"A tactical retreat is under way" added the SYRIZA MP in his Friday morning TV appearance

http://www.tovima.gr/en/article/?aid=723137

Прави сравнение с Брест-Литовския мир на Ленин и отбелязва, че дилемата е била не "бейл-аут срешу не бейл аут", а между нео-либерални и леви възгледи. СИРИЗА само се оттегля тактически, но продължава да е на курса за лява политика, а не на нео-либерализъм.

Предвид факта, че СИРИЗА се съгласи на цяла програма от нео-либерални реформи, това изказване ясно говори, че тя не възнамерява да прилага тези нео-либерални реформи, които се искат от нея. А просто маркира дейност, за да получи още заеми. А детайлите по новия ДДС само го потвърждават.

Нормално и предсказуемо - сега зависи само от кредиторите колко им е разумът и силите да накарат Гърция да се реформира или да й откажат още пари - съдейки по досегашните им действия, не е много. Но ще видим.

Последна редакция: пн, 20 юли 2015, 13:18 от Анонимен

# 7 317
Това не е ново, а Оланд не е оригинален. Идеята, че монетарен съюз не може да работи без политическа и фискална шапка се поддържа от Кругман и Стиглиц.
Впрочем на същото мнение преди години са били Фрийдман и Тачър.

Разбира се, че не е нова - дори ние сме я коментирали в началото на темата, ако не се лъжа даже съм пускала линк с критиките на Тачър.
В случая е показателно, че за първи път лидер и то на Франция я лансира и поставя в дневния ред.
На мен лично ми е интересно как смятат да го реализират.

# 7 318
Да де - същото изказване, превели са го бързо  Grinning

По-скоро е "май съм надценил", защото "може да съм" предполага че "може и да не съм", а тонът на статията не оставя място за съмнения относно надценяването  Laughing
Аз го цитирах тук не за друго, а за да наведа на мисълта, че за пореден път Кругман се сблъсква лично с противоречията в своята теза, за които не може или не иска да извади логично обяснение.
Но така става с идеолозите, когато търсят факти за тезата си. Учените търсят теза за фактите.
Ясно е от кои е Кругман.

Но това е многократно дъвкана тема тук.

# 7 319
Да де - същото изказване, превели са го бързо  Grinning

По-скоро е "май съм надценил", защото "може да съм" предполага че "може и да не съм", а тонът на статията не оставя място за съмнения относно надценяването  Laughing
Учените търсят теза за фактите.
Ясно е от кои е Кругман.

Абсолютно.

Общи условия

Активация на акаунт