С какво ви дразнят свекървите – 42

• 57 093
  • 766
  •   1
Отговори
# 120
  • където ми харесва
Тези дни се наложило спешно единият ни син да заеме от брат си    сериозна сума за важна инвестиция. Казах му, че сумата ще я върнем ние с баща му вместо него, но брат му ще получи същата сума, въпреки че няма финансови затруднения. В случая аз и мъжът ми губим значителна част от резервите ни, но пък съвестта ни е чиста.  
А може ли да попитам, защо вие ще връщате сумата?

# 121
да, и аз! Оставете братята да се оправят. Вие защо им се бъркате и раздавате пари. Хем си разбутвате резервите, хем се бутате да се месите Laughing

# 122
  • Mediterraneo
С кое ще изчистите съвестта си? Реално помагате на единия си син. Защо просто не му дадохте сумата вие, а се правят подобни гимнастики?

# 123
Защо трябва да се месите във взаимоотношенията на възрастни хора? Вие ще си дадете спестяванията, а ако не дай си Боже, скоро ви се наложи да ги ползвате, какво?

# 124
KAG,
Постъпката ви е благородна. Правилно е, когато давате на едното, да давате и на другото, ако има възможност.
Позволи ми да ти споделя моята гледна точка и да ти дам съвет (в смисъл идея) - остави засега братята да се оправят помежду си. Замисли се защо едното дете е поискало заема от брат си, а не от вас, родителите. Може би, не иска да ви лишава от запасите. Вероятно той предполага, че няма да дадете заем, а подарък. Дали не цели да избегне точно това.  newsm78
Позволи им да покажат братската си обич и взаимопомощ.
Това, което сте решили - има време да го направите, ако връщането на заема се забави.

orchid,

Знам, знам Laughing веднага ще кажете, че е синът, защото се съгласява с това, но той може дори и да не знае за това преразпределяне на благата от майка му Laughing А и да знае, човекът явно е отговорен, за разлика от братчето и самата майка.
Нормално е за една майка да се тревожи за децата си и да е в услуга по-слабото, по-малкото, по-неуспялото, по-закъсалото, независимо от това защо е такова - дали от лошо стечение на обстоятелствата и временно или защото просто го мързи и не си дава много зор. Когато го прави от собствените й средства, става! Когато обаче взима от едното, за да даде на другото, не е. За съжаление повечето бг родители правят точно така.

Ами знае, но нищо не може да промени.
Доста скандали е имало по темата, но тя му прилага емоционално изнудване от сорта на "гладна ще стоя", "нямам нужда от нищо" и прочие прийоми. А моят мъж е прекалено отговорен спрямо нея и не би я лишил от нищо, въпреки че го прави на глупак. Обича си майката, това е положението. Не знам всъщност, аз имам само едно дете и представа нямам как се разпределя майчината обич между две деца. Струва ми се поравно, доколкото съдя от моето семейство (имам брат), но знам ли, хората са различни... newsm78

От страни съвети лесно се дават, но при вашата ситуация - нямате почти никакъв избор, за съжаление. В капан сте, в капана на синовната обич и задължение, и на мързеливия брат.
Пожелавам ти, това, което давате - да ви се върне стократно.

Скрит текст:
Ние сме в подобна, но много по-лека ситуация, като със свекърва ми сме в един отбор. Свекърва ми живее заедно с майка си - както мило я наричаме Бабет, която е на 90+ години. Бабет е с минималната пенсия, свекърва ми също е с ниска пенсия. ММ е едно дете и ние помагаме. Свекърва ми казва какво им трябва и ние правим каквото можем. До тук всичко е нормално.
Свекърва ми има сестра, която живее отделно.  До един момент сестрата даваше месечна сума на майка си, която я спестяваше и след няколко месеца я връщаше "на куп" обратно на другата си дъщеря.  Фактически сметката е на името на сестрата и тя си внася и тегли пари. Независимо, че реална помощ почти няма, това може да изглежда като много мил жест на взаимна загриженост между майка и дъщеря. От няколко години прекратиха финансовата гимнатиска.  Simple Smile Проблемът НЕ е, че лелята не участва равностойно - ние не искаме подобно нещо.
Проблемът е, че Бабет навсякъде (пред познати, роднини, дори и пред нас) се хвалеше колко много пари дава другата сестра и се оплакваше, че свекърва ми не й дава нищо. Придружено с оплаквания от сорта - ох, все ми е студено, вече почти нищо не ям, само малко картофи от време на време  и т н.  Без да лъже, забравяйки да каже защо й е студено (от възрастта, а не заради липса на отопление)  или защо яде малко  (липса на апетит и диета) внушава на отсрещната страна, че е зле гледана.
На мене цялата ситуация ми е по-скоро смешна. Проблемът не е в това, че помагаме. Сумите, които даваме не са ни проблем и ги даваме с любов за двете жени, които са отгледали ММ. А в отношенията майка - дъщери, не бих се бъркала.
Но свекърва ми се чувства наистина гадно - хем само тя се грижи за майка си по 24 часа, хем дава повече средства, като част от тях взема от детето си, хем накрая нейното не се признава. Аз и повтарям - да не ти пука, ние нали знаем как стоят нещата. А защо майка й постъпва така - сигурно е от възрастта на Бабет.

Последна редакция: пт, 06 мар 2015, 20:11 от biborana

# 125
Важно е! В такъв момент родител, който може да помогне, а не иска да си "разваля"авоарите, що за родител е.  Вече съм казала, че не очаквам нищо в замяна, но пък от друга страна знам, че ако се наложи, те ще помогнат на нас. Имало е такъв период, когато строихме нашата къща и те бяха насреща. Парите, които са дали, когато ние не сме имали налични, до стотинка сме им ги върнали, но трудът им  по строежа  никой не може да го върне.  И друго съм казвала: може да сме отделни семейства, но сме една фамилия. Ако някой има нужда, да има на кой да разчита и да знае, че майката, бащата, брата, сестрата са тези хора. Това е нашата философия. Правилна или погрешна, за мен е правилна.
Биборана, благодаря за съвета! Уточнявам, че ние предложихме да върнем парите, защото даващият има семейство. По-спокойно ще ни е.

Последна редакция: пт, 06 мар 2015, 22:16 от K.A.G.

# 126
Биборана, лошо сте организирали нещата. Лелята да дава парите на сестра си/твоята свекърва и тя да разполага с тях. То и без това 90+годишен човек за какво са му кеш! Освен да ги събира и в един момент щедро да ги върне с благодарности Mr. Green

# 127
  • София
Не бих приела пари от майка ми, като вид обезпечение на финансова уговорка между мен и брат ми. И двамата сме пълнолетни отдавна и носим отговорност за действията си. В аналогична ситуация мъжът ми също не би приел от неговите родители.

# 128
Не бих приела пари от майка ми, като вид обезпечение на финансова уговорка между мен и брат ми. И двамата сме пълнолетни отдавна и носим отговорност за действията си. В аналогична ситуация мъжът ми също не би приел от неговите родители.

+1

# 129
  • Бургас
Важно е! В такъв момент родител, който може да помогне, а не иска да си "разваля"авоарите, що за родител е.  Вече съм казала, че не очаквам нищо в замяна, но пък от друга страна знам, че ако се наложи, те ще помогнат на нас. Имало е такъв период, когато строихме нашата къща и те бяха насреща. Парите, които са дали, когато ние не сме имали налични, до стотинка сме им го върнали, но трудът им  по строежа  никой не може да го върне.  И друго съм казвала: може да сме отделни семейства, но сме една фамилия. Ако някой има нужда, да има на кой да разчита и да знае, че майката, бащата, брата, сестрата са тези хора. Това е нашата философия. Правилна или погрешна, за мен е правилна.
Биборана, благодаря за съвета! Уточнявам, че ние предложихме да върнем парите, защото даващият има семейство. По-спокойно ще ни е.

Синовете ти съгласиха ли се?
Ех, K.A.G., много добра майка си ти. Ако свекъра ми те чуе ще има да мига и да се чуди какво не ти е наред  Mr. Green

# 130
От една страна никак не ми е ясно, защо, ако парите са за "инвестиция", няма просто да изчакате тази инвестиция да започне да се връща. Без ваша намеса.

може да сме отделни семейства, но сме една фамилия. Ако някой има нужда, да има на кой да разчита и да знае, че майката, бащата, брата, сестрата са тези хора. Това е нашата философия. Правилна или погрешна, за мен е правилна.
- От друга страна съм напълно съгласна с написаното от вас.
Ако близки хора не си помагат в нужда, то близки ли са изобщо!
Моите родители дадоха малкото си спестявания на сестра ми за преместване в чужбина. Тя си стъпи на краката и по-късно плати спешни медицински разходи на нашите. Ако си беше стояла в България, нямаше да може да им помогне, както аз не можах. Сумата беше сериозна. Те никога не са ни възпитавали, че сме им длъжни. Точно затова ние помагаме с желание и без тежест.

# 131
Моите разбирания са, че спестяванията (независимо чии) затова са спестявания - за да се харчат, само когато наистина има нужда. Затова никога не бих взела парите на майка ми, освен ако не става дума за нещо крайно наложително и нямам никакъв друг вариант. Уважавам правото ѝ да разполага със собствените си средства и да не е зависима от мен.

# 132
Джули, благодаря за хубавата оценка!!! Явно сме от "глупавите" родители, които вместо да си гледат интереса, са се отдали на децата си.
 Иначе тази ситуация е от преди 2 дни. Сумата не е грамадна, но и не е стотина лева. Синът, който  услужи на брат си още не знае за нашето решение. Може дори и да не иска да приеме равностойната сума, която ние искаме да му дадем.  В такъв случай най-вероятно ще я подарим на децата му.
Добра, инвестицията е дългосрочна. Възвращаемостта няма да е моментална.
Lexie, колкото до спестяванията, все още сме сравнително млади и здрави, и засега  имаме добри доходи, та ще си попълним резервите, за да не тежим на никого.

Последна редакция: пт, 06 мар 2015, 22:43 от K.A.G.

# 133
Не  е проблем когато родителите са двамата и  работят,и са здрави да го правят да дават.Лошо е ,че не всички сме така. С късмет. Но  пък наистина семейството е  това ,което ни сплотява и се подкрепяме. И не е нужно да се връща на момента ,идва време ,когато  взелият връща дори в повече жестовете.И ние сметки големи не правим.Доволна съм от всичко ,освен от себе си.Само да бях годна да работя. Но  пък и така съм от полза,имат къде да се спрат,като няма баща им ,поне аз съм жива. Тъжно ми е ,но  такава ни е съдбата ,трудно е  ,но се справяме и ще продължаваме.
На нас никой никога не помогна. Нямахме и ние да даваме пачки ,всеки лев бе   премерен на някой  дупка да запълва. Работихме здраво и дадохме здравето си да излезем от стереотипа. И си говорим- колеги на сина ми са трето поколение  лекари. Може  повече, за толкова знае. Ние идваме от нивите ,от селото ,нямаме зад гърба си нищо.И се радвам,че успяхме да направим за децата си най-доброто.И имаме уважение ,вярваме си. И разчитаме един на друг.Последната учебна година единия  брат издържа другия  ,преди това остави всички спестявания да лекува баща си и замина пак на гурбет.И не беше на погребението ,тъкмо бе отишъл,нямаше пари да се върне и билет  свободен не намери.Въпреки трудностите ,радвам се ,че са широко скроени ,щедри мъже. Изфуках се...може да ме критикувате ,но имах нужда да го кажа. По става тук ,отколкото на центъра да се изстъпя.

# 134
Боряна, ти си направила най- важното. Дала си им "хляба" в ръцете. Твоята ситуация е друга.  Съчувствам ти, че си сама и със здравословни проблеми. Мъчиш се да се справяш сама и да не ги ангажираш.

И все пак! Има нещо от твоите разбирания, които аз не приемам. Прекалено си прощаваща и разбираща спрямо децата ти и снаха ти. Лошият спомен от твоята свекърва не означава, че ти  трябва да приемаш и премълчаваш всяка тяхна постъпка и отношение,  когато това те наранява.
Не си длъжна да се съгласяваш с мен. Просто изказвам моето мнение, базирано на твоите постове.

Общи условия

Активация на акаунт