НВ-ВМХ, част 88 - за здравословното хранене

• 42 029
  • 710
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Кам, не, не е имала, дори не са я диагностицирали към момента, че това което я е боляло е било жлъчка, не е ходила на лекар, но по някакъв неин начин се е самодиагностиципала  Crazy
Ще й предам всичко, което ми писахте, Джоя, много благодаря и на теб  Hug
Това за млечните е наистина неприятно. Може би по-нататък пак да опиташ, че ти отдавна си ги отстранила и може би не можеш да ги усвояваш добре ...  Thinking
Бръм, браво бе  Hug Пуу, да можех да не мечтая за банани  Crazy

Моят мъж, както знаете, също е на режима, но и той напоследък е като парцал, много уморен ...
значи солта, протеина, калории и мазнини ще да е при него недостига? Солта не ми се ще да я увеличава, заради кръвното, че не се знае как ще реагира това негово странно кръвно. Горната граница си стои висока, долната пада ли пада ...  newsm78 но другите неща ще му кажа да увеличи.
Много се е вдъхновил да отслабва, откакто взе да сваля стабилно и се повтали, понякога не вечеря  Joy явно калориите са му малко, съответно и мазнините и протеина.

# 571

Бръм, не мисля, че може да е от липса на вит. С. По-скоро може да е я недостиг на мазнини, я на калории, я на белтъчини. Всъщност се сещам, че и недостигът на магнезий също може да се прояви като лесна уморяемост и болки в мускулите. Или пък евентуално да караш някакъв закъснял адаптационен период и да губиш много течности и електролити. newsm78 Ако е последното, е добре да увеличиш солта.

Шоки, май уцели в десятка със солите и магнезия. Честно казано хич не съм по солта. Първите три възможности мазнини, калории и белтъчини ги изключвам, защото не се лишавам хич и от трите  eat, но все пак внимавам да е с мярка. Уж ползвам хималайска сол, защото е по-богата откъм минерали, но аз като готвя наблягам на подправките с минимум сол. Може да пробвам прословутото магнезиево олио, но да ме убиеш незнам това нито къде да го мажа, нито по колко, нито дали това е формата, под която най-добре се усвоява от организма. 

# 572
Магнезиево олио може, но увеличи и солта все пак. Олиото го мажи където ти е удобно. Ако пише на опаковката колко милиграма се съдържат в 1 чаена лъжичка, мажи количество като за 300 мг на ден. Аз махам дозатора на спрея (твоето може да си е с обикновена капачка вместо дозатор за разпръскване) и наливам в лъжичка, после разтварям с вода в съотношение 1:2 олио към вода, защото така се маже по-лесно и щипе по-малко.

# 573
  • SA
Вив, в такъв случай не е сигурно от какво точно са били тези болки, може да е било стомах, черва... Абе, твоята приятелка ако не се е адаптирала все още добре към режима, по-добре да не прави мазни фастове. Тя защо толко екстремно подхожда още в началото?
Бръм, аз също мисля, че по-вероятно някакви соли да са ти недостатъчни. Недоимък на калий също води до такива мускулни болки и спазми.

# 574
  • София
Кам, тя от  повече от година се опитва да се храни Нв, но и аз мисля, че не е адаптирана, защото почти всеки ден прави отклонения, дори по хапка, две, но прави. Вече на три, четири дни е голямото въгл. преяждане и така от  повече от година Simple Smile А сега реши за фастовете, за да забърза отслабването.  Simple Smile
Благодаря ти Камче!  Hug

# 575
Вив, да ти кажа и аз   като човек с доста голям опит с жлъчните камъни  Simple Smile Макар че знаех, че имам такива камъни се престраших да започна НВ-ВМХ и в дните, които спазвах стриктно режима нямах никакви проблеми. Но най-жестоки кризи получавах при по-сериозно отклонение от режима с нещо пържено тестяно, което хапвах от чиста лакомия. Затова, както казваш, че приятелката ти има отклонения е по-вероятно кризата да е от тях, а не от мазното. Това е повод да се навие да прекрати въглехидратните преяждания  Wink
Ох, и аз напоследък много бързо се изморявам, но го отдавах на дългото ми лежане по болници и следоперативното възстановяване. Но вече не мога да се понасям и се замислям за някакви мултивитамини  Thinking Но дали ще ми помогнат  newsm78 Да ми препоръчате нещо възстановително  Praynig

# 576
Много кофти с тези преяждания, когато се смесват мазнини и въглехидрати и са в повече калориите - всичко се трупа като мазнини. Не бих съветвала някой, който не може да контролира апетита си и подобни преяждания/лакомии да прави мазен фаст, защото всичко ще му се върне тъпкано, а ако е имал мускул, може спокойно да се раздели с него.

Моята питанка е за т.нар. "добри" и "лоши" въглехидрати. Тези, които ги наричат добри е защото са с фибри, витамини и прочие вещества, които хранят тялото ли ? А лошите, защо за лоши - защото дават само енергия ли ? На мен ми се иска понякога да 50-100 гр въглехидрати дневно да ми идват от лоши въглехидрати  Mr. Green, като огранича добрите. Обаче ме е страх, че ще съчетавам чисти бързи въглехидрати с мазно месо, което ако не съм в калорийна рестрикция ще доведе неминуемо до натрупване на мазнини  Thinking

# 577
Здравейте,момичета мили  Hug Чета ви постоянно,но не можех да пиша до днес-нещо ми дава 505 ерор,сигурно от моя нет-все тая. Аз съм мнооооого режимна,даже прекалих,щото не смятам калории,ами тъпча колкот' мога и реших само въглените да смятам на грам...обачеееее,нали съм си овца заспала без история,не съм смятала въглените а общите грамове-50 гр въглехидрат значи равно на 50 гр ябълка или каквото имам там.Зеленчуци не ми се ядяха-слагам в чинията ама не ям и така последните 4-5 дена,докато се усетя.Някои дни всичкия ми въглехидрат е един зелен лук в пилешката супа, Не съм нарочно 0 карбс,ама като не ми се ядат и ги забравям..А и мляко прясно в кафето слагах,около 30 мл.Чета старите теми и намерих един линк на Кам за таблицата с въглехидратите и ми светна лампата.От веднага сега се поправям,но картофи няма да ям. Sick Наблюдавам се много стриктно и ще споделя какво забелязах,като реакции на тялото. Иначе свалям бавно на кг,но като змей на обиколки-досега съм - 3.800 кг а утре правя 2 седмици. Купих си метър и се мерих преди 4 дена и днеска пак-свалила съм 5см талия,5 гръдна,4 ханш,а бедрата показва 1,но панталона ми виси. Вчера облякох една пола,дето я купих 2011,когато бях 12 кг по-малко от сега и ми стягаше тогава-сега си пада свободно. Много съм доволна от режима  bowuu Hug Още ще пиша-да допрочета малко.

ааа,бях в темата за и против вегетарианството/веганството-прочетох я цялата. Тез хора от глад ли са толкоз злобни? Joy

# 578
Доколкото знам, "добри" са нискогликемичните въглехидрати, а те са нискогликемични точно заради фибрите и/или по-високо съдържание на вода. Лошите са високогликемичните, а те са и бедни на фибри и на вода. А вече как да се съчетават и кога какво да се предпочита - по този въпрос моето мнение е, че ако човек иска да изяде примерно едно парче торта за рожден ден и наистина много държи на това, е най-добре просто да изяде тортата и толкова. От следващия ден или дори от следващото хранене за деня, ако тортата е на обяд, се връщаш към нормалните си нисковъглехидратни храни. Или може да не се върнеш - въпрос на лична преценка. Не вярвам от подобни единични прекалявания от време на време да има сериозни последици, но ако това се превърне в навик, тогава вече може да има последици. Но все пак зависи. Ако човек иначе се храни да кажем по автоимунния протокол по здравословни причини и реши да го наруши заради парче торта, мисля, че може да има доста сериозни последствия, но пак не е гарантирано.

Диана, грамовете въглехидрати, мазнини и белтъчини не са равни на грамове храна. В една ябълка, ако е средноголяма, има към 25 грама въглехидрати. Ако е от наистина големите, има 30 или дори малко повече. Ако е съвсем малка, може да са 15-20 грама. В месото пък ориентировъчно има към 20 грама белтъчини на 100 грама тегло. Тези неща ги проверявай в базите с данни в Интернет, има доста сайтове за тази цел.

# 579
Доколкото знам, "добри" са нискогликемичните въглехидрати, а те са нискогликемични точно заради фибрите и/или по-високо съдържание на вода. Лошите са високогликемичните, а те са и бедни на фибри и на вода. А вече как да се съчетават и кога какво да се предпочита - по този въпрос моето мнение е, че ако човек иска да изяде примерно едно парче торта за рожден ден и наистина много държи на това, е най-добре просто да изяде тортата и толкова. От следващия ден или дори от следващото хранене за деня, ако тортата е на обяд, се връщаш към нормалните си нисковъглехидратни храни. Или може да не се върнеш - въпрос на лична преценка. Не вярвам от подобни единични прекалявания от време на време да има сериозни последици, но ако това се превърне в навик, тогава вече може да има последици. Но все пак зависи. Ако човек иначе се храни да кажем по автоимунния протокол по здравословни причини и реши да го наруши заради парче торта, мисля, че може да има доста сериозни последствия, но пак не е гарантирано.

Диана, грамовете въглехидрати, мазнини и белтъчини не са равни на грамове храна. В една ябълка, ако е средноголяма, има към 25 грама въглехидрати. Ако е от наистина големите, има 30 или дори малко повече. Ако е съвсем малка, може да са 15-20 грама. В месото пък ориентировъчно има към 20 грама белтъчини на 100 грама тегло. Тези неща ги проверявай в базите с данни в Интернет, има доста сайтове за тази цел.
ох,по принцип знам това,защото си избирах плодове с малко въглехидрати,като си правих списъка,но понеже не ми се яде нищо сладко и съм си натиквала даже тия нарочно,уж да не падна VLC,че затова стана белята.Ако им налитах,щях да си разреша повече и да си сметна само въглехидрата,може би дори щях да си приспадна фибрите,че да има повече сладко за ядене.Иначе знам как се прави-изчислявала съм менюта за децата в моята детска ясла и винаги се карах с шефа на кухнята,дето му беше лесно-3 с.л.захар и 100 гр олио-калориитр готови.Ужас беше това

# 580
А, добре, аз помислих, че не се ориентираш какво количество да бъдат въглехидратите. Peace Но резултатите ти са супер, браво! Дано и нататък да е така! Hug

# 581
А, добре, аз помислих, че не се ориентираш какво количество да бъдат въглехидратите. Peace Но резултатите ти са супер, браво! Дано и нататък да е така! Hug
постингите ти винаги са супер информативни и помагат много! Много ми е приятно,че отделяш време да ми дадеш информация и насока-дори да знам някои неща,дори да знам много неща,пак е добре да има коректив.Аз може и да знам как се смятат нещата,но ей на сбърках и се заблудих. Hug
Не отказвам никаква помощ или знания никога.
Четох за жлъчните кризи,защото и аз имах тежест,болка и дискомфорт,но се пренастроих. Най-общо казано отделих еднократно голямо количество жлъчка от мързеливия си жлъчен мехур /7+ години преимуществено ниско мазнинно хранене-предполагам жлъчката ми се шашна у главата,че и тя трябвало да работи  hahaha / но се справих след 5 дни болки и без отказване от режима. Искам да поясня,че нямам жлъчни камъни или доказано заболяване-просто при прехода получих тази болка. Другото,което може да се случи и на някой друг,особено някой диетувал години наред с много плодове и зеленчуци като мен е неприятна болка в бъбреците. Знам,че голямото количество месо е обвинявано за това много често,допускам също,че много лекари биха се заблудили от докладваната бъбречна болка и биха отдали това на натоварването с протеин,но аз се наблюдавах много внимателно и понеже имам нефролитиаза/камъни в бъбреците/ съм правила " водни удари",за изчистване на песъчинки. Болката ми беше същата. Не съм увеличила количеството вода,но забелязах,че я приемам на големи порции-нещо като 800 мл 3 пъти дневно,около храненията. Когато има диета с храни с високо водно съдържание-водата постъпва постоянно и няма такава жажда. Редуцирах еднократния прием на вода на 250 мл и запазих общото количество-проблема изчезна веднага. Много се тръби за вредата от месото върху бъбречната функция и първия дискомфорт вероятно отказва много опитващи режима ВМ-НВХ.Добре е да се знае,че и начина на прием на вода може да е причината. Бих се радвала да чуя вашето мнение,Шоки и Кам и всички,някой друг наблюдавал ли е това и ако мислите,че е резонно-да предупреждаваме  Heart Eyes Hug
Шоки,ти си специалист по магнезия-имам един у дома и го почнах,ама май е измишльотина http://apteka.framar.bg/30047104/%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5% … D0%B8-30-aro-life
само  smile3550 от него хем при доза 1 капс. на мойте почти 120 кила... Thinking

# 582
  • SA
Диана, ти наистина сваляш като змей.  Simple Smile Може би има значение и това, че доста си ограничила въглехидратите неволно. Но без съмнение си от типа хора, за които този начин на хранене е най-подходящ. Браво!
Сега прочетох постинга ти в темата за веганството и се търкалям от смях.  Joy
Имаш невероятно чувство за хумор!  Hug
Да допълня и по въпросите, за които си писала последно.
Аз в началото , когато започвах режима също имах лека тежест в областта на жлъчката. Камъни и възпаления не съм имала и сега нямам. Тогава също като теб предположих, че значително по-голямото количество мазнини предизвиква повишени контракции на жлъчния мехур и това е причината за тези усещания. При мен преминаха след като малко намалих мазнините за известно време и постепенно след това ги увеличавах.
За бъбреците ми звучи логично това, което казваш. Възможно е и при тях да настъпва някаква адаптация при новия начин на хранене. Вреда може да окаже високопротеиново хранене дълго време, каквото е това при Дюкан, но не и хранене с нормално количество протеини.
Грийн, аз не мисля, че 50 -60 грама въглехидрати на ден са много. Даже и 100 не са много за някои хора. А понятието добри/ лоши според мен е много условно. По-скоро има добри и лоши храни. Например в плодовете има бързи въглехидрати, а в пълнозърнестия хляб - бавни ( уж) , но ми изглежда неправилно първите да се нарекат лоши, а вторите добри. Мисля, че по-скоро е обратното.

Последна редакция: ср, 06 май 2015, 20:35 от kameloth

# 583
Благодаря много,Кам Simple Smile Като видя някой дето е забравил 11-тата божа заповед " Я не се прави!" и ме засърбява устата  Joy Не мога да се сдържам и ми се плисва реториката Wink
Аз съм доста фамилиарна с вас  Blush,но прочетох много от темите /оттам се намерих и във вегетарианската-коментирахте я 2-3 теми назад/ и все едно ви познавам отдавна и много ви харесвам-супер сте. А аз съм веселячка, помагачка и любопитка-май ще пасна тука  bowuu

относно протеините и бъбреците-аз доста плюскам,щото съм дебела много и май минавам 250 грама пържола на едно ядене-просто си давам толеранс за калорийна рестрикция по-късно,като спра да свалям.
За жлъчката-не съм намалила мазнините и постепенно да въвеждам-просто тя на 5ия ден се предаде и жлъчно озеленихме мястото с нулите и започна да бачка без оплаквания. Много съм инатеста като магаре аз.... Flutter

Последна редакция: ср, 06 май 2015, 20:42 от Diana D

# 584
хехе, камелот, а какво ще кажеш за шоколада  Laughing Напоследък много шоколад ми се яде, явно съм застрашила някой процес в тялото си от много трениране  newsm78 Та ям каквото ям през деня ВМ-НВХ, и вечер мяткам по половин шоколад  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт