За нуждата от нова образователна парадигма

• 19 607
  • 500
  •   1
Отговори
# 15
Изгледах филма. Страхотен е! Да разбираме децата и да ги уважаваме!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ДЕЧИЦА!!!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА ТЕЗИ ,КОИТО СА ЗАПАЗИЛИ ДЕТЕТО  В СЕБЕ СИ!!!
 Joy Joy Joy Joy Joy Joy
Пожелавам и аз за нашите деца училище като Съмърхил!

# 16
  • София
Ще почакаме на Людмил да му мине. Като родител на всеки първолак е, само че по-екстремистки настроен. Нищо, с времето ще му дойде друг акъл! След няколко години ще се бори за място в някоя от елитните гимназии на близкия, а защо не и в столичния град. Все пак, той е продукт на същата тази система, ползва благинките, и в един момент ще му светне, че детето му или трябва да е в системата, или е аут на нивото на гетото в Гватемала.

# 17
Май детето му ще бъде в трети клас. Поне аз така разбрах.

Людмиле, впечатлена съм, че сте се преместили специално заради училището и че сте търсили такова, а не сте избрали  домашното образование  Peace

Комунистическите ти постинги ги игнорирам Simple Smile

# 18
  • София
Дали в първи или трети, не е от особено значение. Челният сблъсък е в пети клас. Тогава ще установи, че всичките методи на Лозанов няма да свършат работа, защото в пети клас започва якото учене. А в седми клас нищо чудно да се бори за СМГ.

# 19
Дали в първи или трети, не е от особено значение. Челният сблъсък е в пети клас. Тогава ще установи, че всичките методи на Лозанов няма да свършат работа, защото в пети клас започва якото учене. А в седми клас нищо чудно да се бори за СМГ.
А какъв е смисълът от това "яко учене"? За да ходи после да работи за нечиите чужди мечти и идеали, за да трепне от мисълта, че ще работи за чужди господари? Това ли е целта? В това ли трябва да се заключават мечтите на детето ми?

Аз, не съм работил и ден по специалността си. Не защото не е нужна, но защото това не бяха моите мечти, а родителските мечтите за образование и светло бъдеще. В крайна сметка, отидох в Канада, там се самообразовах и след няколко години вече работех редом с образованите и то при заплащане над средното за IT сектора. Когато отивах на интервю хората казваха - седни и покажи какво можеш, а не "дай си дипломата". Но разбрах, че щастието е да осъществя моите мечти, не тези на чуждите господари.

Имам диплома за електро-инжинертство. Но работех като графичен дизайнер. А сега правя машини за кълнове, които са мое изобретение. И съм щастлив, че творя с ръцете си нещо за хората, от себе си. Нищо че не взимам вече $5000 заплата... А Самуил ми помага с машините и вероятно ще наследи семейния бизнес, ако му харесва. Ако ли не - да си намери неговия път.

# 20
  • Куциндрел
Людмил, ти нали си даваш сметка, че в един момент сина ти ще излезе от защитената от мама и тати среда? И ще се сблъска челно с реалността, която е много по-различна от вашата.

# 21
Людмил, ти нали си даваш сметка, че в един момент сина ти ще излезе от защитената от мама и тати среда? И ще се сблъска челно с реалността, която е много по-различна от вашата.
разбира се, съм наясно, та нали минах през това нещо, озовавайки се в Канада, в съвършено чужда среда, без език, приятели и роднини на които да се опра и да искам помощ. И знам че това е идеалната среда да призовеш най-доброто от себе си, ако разбира се, имаш правилната основа. А тя е вярата в себе си и вярата в Бога.

# 22
А какъв е смисълът от това "яко учене"? За да ходи после да работи за нечиите чужди мечти и идеали, за да трепне от мисълта, че ще работи за чужди господари? Това ли е целта? В това ли трябва да се заключават мечтите на детето ми?

Доброто образование дава опции - после може да работиш И за "чужди господари", И за себе си. Както ти хрумне. Но без добро образование (забележи, не казвам диплома) опциите са много ограничени.
Освен това да си наемник (да работиш за чужди господари демек) има много предимства и аз например не желая да ставам самостоятелен предприемач. Предприемачът рискува всичко свое, докато наемният работник рискува само работното си място, а спестяванията му са в банката. Предприемачът е вързан за фирмата си и много трудно може да излезе от инвестицията си, докато наемникът може просто да напусне, ако му писне. Предприемачът винаги трябва да го дава на пълни обороти, защото иначе ще му потъне бизнесът, докато наемникът може да си прецени колко да се товари, може да си вземе временна почивка и т.н.  Та затова да си добре платен наемник за мен е най-доброто. А такъв се става с добро образование.

# 23
  • Куциндрел
Творите родители не са те държали в изолация и ти лесно си свикнал с новото, Людмиле.
Дали са ти добро образование, което ти е послужило. Видял си и добро, и лошо, научил си какви са изискванията на обществото към теб.
Знанието не идва без усилие и без учене.
Не леж на тази, че Самуил ще избере твоя път. В доста случаи децата избират път, различен от родителския.

# 24
А в седми клас нищо чудно да се бори за СМГ.
Мисля, че имаш някаква сериозна фиксация. Не всички хора са болни на тема СМГ, но явно това е много трудно за проумяване.

Не знам кое е това яко учене, което започва след 5-ти клас. Като гледам матурите по математика за седми, ситуацията е трагикомична. Ако това са великите постижения на перфектната ни образователна система, то няма по-добра илюстрация за пари и усилия, хвърлени на вятъра.

Творите родители не са те държали в изолация и ти лесно си свикнал с новото, Людмиле.
Няколко пъти беше споменато, че Самуил ходи в училище с други деца, играе с тях следобед, изглежда се разбират. Като че ли изолация има предимно във вашите представи Simple Smile
Или всички деца, които растат извън София, са в изолация?

# 25
  • Куциндрел
Алана, чела ли си други постинги на автора?
Едва ли мнението ми е изказано само на базата на тази тема.

# 26
Без да съм адвокат на Людмил, детето му ходи в държавно училище. За каква изолация става въпрос?
Че то значи всички, които са избрали училища, малко кривнали от статуквото, си държат децата в изолация.
Цеца, чела съм му повечето постинги. Тук коментираме конкретно училището на сина му.

# 27
  • Куциндрел
Коментираме образователната парадигма...  Tired

Пролетен дъждец, каквото и да обяснявам няма да ме разбереш.

# 28
Ами, пробвай се. Завършила съм все училища по стандартната образователна система Wink
И да, коментираме нов модел на образование, за който по-горе съм се изказала.

# 29
Алана, чела ли си други постинги на автора?
Едва ли мнението ми е изказано само на базата на тази тема.
Да. Следя историята на Самуил от раждането му, с което веднага стана много известен  Laughing Живял е известно време предимно с родителите си и е виждал други деца само, когато са му идвали на гости (или когато той е ходил),  но сега посещава държавно училище и щом е успял да се социализира и да се впише в средата от деца, значи нищо кой знае какво не е загубил.

Общи условия

Активация на акаунт