Отговори
# 75
Ако намериш независима лекарска комисия, която единодушно да потвърди...
Именно, няма такава комисия, която единодушно да потвърди подобно нещо. Куп лекари изписват антибиотик за щяло и нещяло. Медицината не е точна наука- това са думи на лекар, не мои.

Как да се реагира в случаите на тормоз над дете?
Трябва да се разработят много ясни и точни критерии, които да определят тормоза, както и механизми за предотвратяване на злоупотребите с тази власт.

# 76
Извинявам се предварително, ако тук не е мястото на темата, но определено ще ми е интересно да чуя мнения по нея.
Баща завежда иск срещу бившата си съпруга, затова че тя "подлага" детето им на вегански режим на хранене. Резултатът - съдът постановява: в менюто на детето трябва да присъства поне три пъти седмично месо. Според лекарите, които са изразили становище в съдебното заседание, веганският режим на хранене не е подходящ за детския организъм.
Как мислите - удачно ли е държавата да "казва" как да храните детето си?

Слава богу и в БГ вече не могат да се закупуват антибиотици без рецепта. Вината за прекомерното им използване не е в родителите, а в лекуващия лекар. (Друг е въпросът, че малко образованост от  страна на родителите не би била излищна).

Удачно е, ако застрашават здравето му с глупостите си.
Добре, има майки, които са всяко кихане дават антибиотик. Това определено не е добре за здравето на детето. Да се намеси ли съдът?

# 77
  • Ямбол
Има обаче такива случаи, в които единодушно ще могат да кажат - да, вредно е. Случаят, заради който е темата, е такъв

# 78
По-вероятното е да се случи обратното - родителите да бъдат обвинени, че не спазват предписанията на лекаря, гледала съм филм по действителен случай, разбира се за САЩ ставаше дума. Едно момче страдаше от тежка болест, а лечението беше много жестоко, то така и така щеше да умре, родителите решиха поне да не го мъчат в болница и ги погнаха социалните.

# 79
По-вероятното е да се случи обратното - родителите да бъдат обвинени, че не спазват предписанията на лекаря, гледала съм филм по действителен случай, разбира се за САЩ ставаше дума. Едно момче страдаше от тежка болест, а лечението беше много жестоко, то така и така щеше да умре, родителите решиха поне да не го мъчат в болница и ги погнаха социалните.

Ето това е страшен пример, че уж на думи пациентът  има право на информиран избор, а на практика е нещо друго

# 80
 Не може да се каже така на едро - да, държавата не трябва да се намесва, защото е възможно да  злоупотреби с властта си. Всеки случай си е индивидуален и освен това се разглежда на повече от една инстанция. При всички случаи, обаче, е по добре при съмнение или сигнал държавните механизми за защита за бъдат задействани, отколкото да се пази свещеното право на семейството да злоупотребява, ако желае, или толкова му е акъла, с децата си. Държавата трябва да пази децата от семействата им - в огромен брой от случаите заплахата за тях е точно там.

Ето, сега отново имаме ужасяващ случай с бебе, оставено в ръцете на баща си  - животно, от също толкова животинската си майка и вероятно ще загине...

# 81
Добре, има майки, които са всяко кихане дават антибиотик. Това определено не е добре за здравето на детето. Да се намеси ли съдът?

Би трябвало. Но всъщност за съд е педиатърът, който изписва АБ за всеки сопол, при това без никакво изследване или симптом, който да го налага. Говорила съм с такива майки - казват "Страх ме е да не дам, щом докторът е казал, значи трябва!".

Последна редакция: пт, 05 юни 2015, 10:05 от Не се сърди, човече

# 82
  • Ямбол
...

Ето това е страшен пример, че уж на думи пациентът  има право на информиран избор, а на практика е нещо друго

Правото на информиран избор няма нищо общо с примера, описан от Янечек.
Информираният избор е да има няколко начина на лечение, да ти бъдат разяснени ясно и достъпно всичките и ти да избереш едно от тях. След това трябва да се спазват всички препоръки на лечението.

# 83
Напротив
Правото на избор означава и право да откажеш лечение или терапия

# 84
Лошото е, че децата са толкова лесно манипулируеми, че е много вероятно това дете вече да е с промит мозък и да не иска да вкуси нищо със животински произход. Моя близка има такова дете в обкръжението си. За всичко пита дали има яйца/мляко в съставките, месо не докосва, яде три неща на кръст.

# 85
  • Ямбол
Напротив

Даже и когато е започнало лечението ли? Не съм сигурна.

# 86
Разбира се, че можеш. Сърдят се много, защото не знаят как да си завършат клиничната пътека, но не могат насила да те задължат да ходиш за процедурите. В България поне и го казвам от опит, а навярно и в Европа,  в САЩ не знам как е.

# 87
Напротив

Даже и когато е започнало лечението ли? Не съм сигурна.

Ако не можеш, значи живееш в държава-концлагер
Винаги имаш право да решиш и да откажеш

# 88
Не съм в тази професия и може да прозвуча лаишки, но сидията не решава еднолично. Най-вероятно се позовава на експертни мнения и дава своето независимо  решение.
Лиляна, и ти си човек, допуснала си правописна  Winkгрешка, не може да бъде

# 89
  • София
W'A'S'P' , по вашите ширини май е по-разпространено това с вземането на деца, или бъркам? Как е положението? Знаеш ли някакви случаи - положителни или отрицателни?

Общи условия

Активация на акаунт