Възпитание в емпатия

• 7 228
  • 141
  •   1
Отговори
# 120
Надявам се, разбираш, че не се обръщам лично към теб, просто това е форма в българския език за неопределеност.

# 121
Как Сийка,
независимо как се опитвате да го извъртите, няма състрадание, което да е "зло". Всяко състрадание е мерило за човечност. Вече, ако човек е съпричастен избирателно и само в угода на личния си интерес - друга бира.

# 122
Какъв телевизор? Че по телевизора отдавна не дават нищо подобно! Някой да знае какво се случва в македонското градче Гевгелия през последната седмица?
http://avaxnews.net/fact/A_Train_towards_a_New_Life.html

# 123
  • София
но има състрадание, което е неефективно. Състрадаваш си за някакви свои цели, примерно за да си кажеш колко си състрадателен.

# 124
  • София
Почти всичко по телевизията и новините ми е като анимационно - нещо далечно, към което не мога да изпитам състрадание.

# 125
Горе написах "в угода на свой интерес", поне да беше дочела поста от 2 реда.
И ефективността няма нищо общо. Това, че не си мозъчен хирург и не можеш да оперираш някой счупил главата си, не мери колко си състрадателен. Емпатията е черта на духа.

# 126

но има състрадание, което е неефективно. Състрадаваш си за някакви свои цели, примерно за да си кажеш колко си състрадателен.

Има някой който го кефи, че състрадава ли? Възможно е. Но мисля, че за повечето хора това е тежка и неприятна емоция, неслучайно е все пак страдание, често е мотивация и за някакъв вид действие и т.н.

# 127
  • София
Горе написах "в угода на свой интерес", поне да беше дочела поста от 2 реда.
И ефективността няма нищо общо. Това, че не си мозъчен хирург и не можеш да оперираш някой счупил главата си, не мери колко си състрадателен. Емпатията е черта на духа.

А мислиш ли, че човек го различава това с другата бира за себе си? Едва ли си казва "ех, аз сега ще посъчувствам, за да се почулвствам добре, обаче да не забравям, че това е друга бира и отивам да се срамувам в ъгъла".

# 128
Емпатия е умението да се почувстваш на мястото на другия. Да съпреживееш дадена емоция с него. Колко пък ще ми е трудно като майка на малко дете да почувствам колко е тежко и страшно на друга майка с малко дете, която се е емнала с него през морета и планини, от девет страни в десета, с всички опасности и трудности по пътя?

Значително по-трудно ще ми бъде примерно да се поставя на мястото на ... да кажем....хомосексуалист, който не може да живее в брак с любимия. Бих могла да се опитам като гледам филми, чета книги, статии, разговарям с такива хора, но ще ми бъде значително по-трудно.

# 129
Изкуството доста помага за тази цел - да влезеш в обувките на другия, ако "носиш различен номер". Може да бъде много полезно за "обучението" в емпатия (нали за него си говорим основно).
Аз също бих могла да споделя написаното от Жаве, но след филм като Brokeback Mountain (примерно) отчасти схващаш и драмата в другата, непозната за теб ситуация.

# 130
  • София
Да, филмите са направени така, че да ни трогнат. Особено хубавите филми.

И книгите. Леле, колко ревах на Ана Каренина! /не се превземам/.

# 131
Почти всичко по телевизията и новините ми е като анимационно - нещо далечно, към което не мога да изпитам състрадание.

И на мен така.
Особено след като по нашите новини дават само катастрофи, инциденти и все такива неща, просто вече не мога да съчувствам на всички.

# 132
  • София
къде ви остана емпатията!  Wink

# 133
Анди, като те засипват само с негативна информация, в един момент преставаш да обръщаш внимание. Пресищаш се, един вид. И нямаш ресурс да съчувстваш на всички.

# 134
  • София
Разбирам, опитах се да се пошегувам. Аз от доста време не гледам новини, не чета вестници, само слушам радио и чат-пат каквото тук пусне някой. Дори не зная кой е в правителството, само знам че ББ е министър-председател, ама и в това вече не съм много сигурна.

Общи условия

Активация на акаунт