Възпитание в емпатия

• 7 230
  • 141
  •   1
Отговори
# 105

Защо ти е сегрегация в САЩ, като е под носа ти. Във всяко общество има сегрегация по някакъв признак.

Емпатията е просто способността да се поставиш на мястото на другия. Ако не  идва инстинктивно, може да се възпита  детето да го прави, вероятно така или иначе ще се научи  просто с обогатяване на социалния опит.  

# 106
Всъщност инстиктивната емпатия я няма при всички, но може да се научиш чудесно на очакваното поведение.
Учи ни не само социалния опит, а и чисто професионално в някои среди.

# 107
  • София
защото в такъв голям мащаб е най-близко по време, а и там са най-големите радетели за равенството и човешките права.

# 108
 Ами не, не е най-близко по време. Много по-драстична сегрегация в голям мащаб съществува и в момента в Индия, например

Няма общество без сегрегация, малко или голямо. В това отношение емпатията към други човешки същества  предполагам, че се възпитава най-вече чрез личен пример в семейството.

# 109
  • София
е, сори, ама Индия не се зове стожер на демокрацията!

# 110
Не е толкова просто нещо емпатията, ама хич.

Злободневно - напливът на бежанци към Европа.

Четеш историята на един суданец и пътуването му през ада до Кале.
Не знае къде са му трите деца, дали са живи, кога ще ги види пак, родителите му били убити пред очите, образован, уважаван там, а сега третиран като нищо, все едно не съществува... и го гледаш на снимките един нормален човек, бягащ от войната, далеч от децата си и ти се свива всичко и ти идва да им се обадиш на граничните и да кажеш-пуснете го бе, толкова се е настрадал човека.

Отваряш BBC и там четеш статия за същия този суданец и колко ще струва на британския данъкоплатец неговото устройване тук, здравни грижи и други помощи, да се доведат децата му, тяхната издръжка в училище, помощ да се интегрират и т.нат. И го гледаш същия този човек, ама вече не мислиш за трите му деца, които не е виждал, а за твоето си и как общия за всички ни бюджет, за който ти даваш  и без това много, според теб, се разпилява необмислено. И този път ти идват съвсем други мисли на ум за този настрадал се суданец.

А ти си все същия човек, уж с вродена емпатия, че и възпитан, пообучен...

# 111

Да, аз също си мислех за бежанците по този повод.

# 112
  • София
аааа, тогава се задейства другото копче - страхът, че сделката е уин-лууз, защото поставят теб и суданеца от двете страни на везната - ако има за теб, няма да има за него, а ако има за него, няма да има за теб.

# 113

Да, аз също си мислех за бежанците по този повод.
И аз, и аз си го мислех. И всеки европеец в наши дни, колкото и цивилизован да е, си задава едни въпроси, дори на ум...
Тук вече говорим за вековното ни възпитание в хуманизъм - един от постаментите на нашата европейска цивилизация... Не си даваме хуманизмът, защото той е част от нашата същност на еврорейци и в същото време си даваш сметка колко потенциални заплахи има за самото ни физическо съществуване... и се объркваш сериозно.

# 114
И този път ти идват съвсем други мисли на ум за този настрадал се суданец.

Пък като пуснеш телевизора и видиш, че същият този суданец е взривил автобус с туристи и се "насладиш" на картината с плачещите им близки, съвсем трети мисли нахлуват в бедната ти главица.

# 115
 Това не е същият, а  друг суданец, там е работата. Емаптията е състояние, което е насочено само към друга личност, а не към общности. Почнеш ли да ги омешваш двамата, емпатията замина на кино.

# 116
Откъде знаеш, че е друг? Терористите и те имат семейства и деца, родители... Тях дали не ги боли, те дали не скърбят?

# 117
  Не са всички терористи това, казвам. Терористите са единици, а стадиони народ в момента се бият за шише вода  съвсем близо до нас.

# 118
Да, това също е част от възпитаването на "правилната", политкоректна емпатия.
Няма значение, че днес си щял да прегазиш човек на пешеходна, че си натопил колега, за да заемеш мястото му, че си си приписал чужди заслуги или че си нагрубил жестоко съвсем невинен човек. Важното е да съчувстваш на правилните хора и да ти се къса сърцето за когото трябва.
Тоест хората от телевизора са по-важни от тези около теб. Не за друго, ами защото телевизорът казва така.

# 119
  Всъщност аз ги виждам не само по телевизора и наистина ми е жал, особено за децата. Тези по телевизора вече съм се научила да ги изтласквам от съзнанието си, както и всички останали съвременни ужаси.

Отчасти се и страхувам от тях, но все още изпитвам и жал.

Общи условия

Активация на акаунт