Възпитание на деца 3,4,5,6 години

• 8 511
  • 60
  •   1
Отговори
Добър Ден,

Открих не формална информация, за възпитание на деца от 3,4,5,6 години. Как Ви се струват уменията за всяка възраст, постижимо ли е, имат ли повечето родители нуждата от конкретна таблица/информация за възпитание? По-долу е преведеният текст:

Години 3
Обличане сам
Тоалетна трениране
Миене зъби
Събиране на играчки
Молитва към Бог
Покорство
Лични (Рожден Ден, Години)
Да Госпожо, Да Господине   
Години 4
Оправяне на легло
Направа на собствена закуска
Направа на сандвич
Започване почистване на стая
Почистване стъклена маса
Започване разбиране на Вяра
Научаване на обноски
Получаване джобни
Почистване зъби с конец   
Години 5
Подреждане на стая
Пускане прахосмукачка
Изнасяне боклук
Подреждане маса
Почистване маса
Направа на собствен обяд
Затопляне на консервирана храна
Подредба на облекло
Запаметяване Телефон/Адрес   
Години 6
Къпане сам
Събиране прах
Подреждане Миялна машина
Изпразване Миялна машина
Почистване мивка
Поливане растения
Обаждане/Отговаряне телефон
Пералня подреждане
Подреждане лична чанта

# 1
  • София
Откъде го изкопа това?
Доста нереално.
Има такава таблица, даже на гърба на медицинския картон, но е по-различна и реална.
Освен това, няма и дума за говорни умения.

# 2
Нямам намерение да си отглеждам сектантче.

# 3
джобни на 4, прахосмукачка и собствен обяд на 5, пералня и миялна на 6?  Shocked Stop

Бог дори не го коментирам

# 4
Не че не може да почнеш да го учиш да прави тия неща, но най-вероятно така ще ги направи, че после ще трябва да чистиш след него или да прежалиш доста счупени чинии. Май има някаква грешка при копи-пейста и възрастите не отговарят. Даже при Монтесори има по-малко изисквания за чистене и помагане.

# 5
И на 7 са готови да създадат свое собствено семейство даже  Mr. Green

# 6
  • София
Еми да - с парите се оправят, готвене, чистене, пране, подреждане - готов човек!

# 7
Много ще ми е интересно какво трябва да правят на 7,8,9,,,,години?

# 8
Много ще ми е интересно какво трябва да правят на 7,8,9,,,,години?

Аз пък сега осъзнавам, че не съм си подготвила детето адекватно. Да прегледам списъка до 4 години:

Усвоила е молитвата - моля те мамо, искам товааааааааааааа
Покорство - никакво
Лични празници - от сега прави списък за Коледа, значи усвоено
Да госпожо - не го разбирам и аз, камо ли пък детето

За 4 годишните сме го закъсали. Нямам стъклена маса, как да се научи да я чисти. Джобни не й давам, и без това харчи достатъчно, все още вярва в Дядо Коледа обаче  Laughing

# 9
На мен ми е интересно защо дете на 5 трябва да затопля и да се оправя с консерви.

Тия правила подозрително ми напомнят за семейство Дъгар, където се изненадах, че при толкова челяд нямат градина със зарзават, а всички отварят и топлят консерви.

Това са правила като за семейство със 7-8 деца, иначе ако си с едничко, ми то си е гот да го поглезиш до по-късна възраст. И две, и три да са- за мен е по-ценно да си развиват интелекта и ако ще да цъкат игри; миялна ще се научат да зареждат. Иначе не че е зле да има навици, но ако ще е за сметка на развитието и самочувствието- вече е вредно; нека малко се научи на мързел, за да може като порасне, да измисли как да прави нещата умно и мързеливо:)

# 10
На мен ми е любопитно авторката колко деца има и на каква възраст.  Laughing
А, и откъде копира въпросните мъдрости.

# 11
В хАмериканските сайтове за религиозни homeschoolers е общо взето такъв режимът. Не е български. Българчетата не отварят консерви на 5 годинки:)

# 12
Търсих информация в Интернет във връзка с възпитание в морал, ценности, лична отговорност и попаднах на тази информация. Привлече ми вниманието и ме накара да се замисля, за някои от нещата свързани с възпитанието, изграждането на характер, самостоятелност, независимост и други.
И в тази връзка реших да го публикувам. Надявам се, да съм била от полза, ако ли не, поне различна гледна точка. Надявам се не съм обидила никой, ако е така моля да ме извините.

# 13
Почти гарантирано, повечето деца, раснали в такава среда и с тия изисквания, накрая ще избръмчат, ще му отпуснат края и ще станат по-ужасни и от разглезените.

# 14
Пералня пуснах за първи път на 22 години, а миялна много по- късно, защото и нямахме до преди 4 години, когато съм била на 34. Но пералня сме имали през целия ми живот.

Иначе по темата мисля, че ми допадат възгледите на Я. Корчак и Л. Толстой, но за съжаление точно тази част от творчеството им не се намира лесно на български. Ако руския не е проблем особено на Толстой съвсем всичко му е свободно в нета. До колкото съм успяла да прочета, а то не е много, мисля, че чак такава конкретика като отваряне на консерва няма да намериш, но пък други интересни неща - да.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2015, 14:13 от pina

Общи условия

Активация на акаунт