Възпитание на деца 3,4,5,6 години

• 8 517
  • 60
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Тия са за социалните.

# 31
  • София
И аз така си помислих

# 32
Добър Ден,

Въз основа на мненията, препоръките и обясненията от участниците по темата, установих, че ако искам да възпитам дете да си оправя и подрежда стаята имам следните варианти:

В1:
Аз подреждам стаята сама.

В2:
Подреди си стаята, защото е разхвърляна, нямам време да го направя аз, уморена съм от работа и задължения. До кога трябва да ти повтарям едно и също.

В3:
Подреди си стаята, защото тези умения ще ти бъдат от полза цял живот и един ден когато отидеш да живееш на друго място ще бъдеш уверен и ще знаеш, какво трябва да правиш и няма да злепоставиш както себе си, така и цялото семейство.

Във В1 е ясно урока е само за мен, и дори не научавам детето какво значи подреждане на стая.

Във В2 аз съм водещата причина стаята да бъде подредена, а детето е изпълнителя, нищо че стаята е негова, това не е важното.

Във В3, установявам причината, източник на любовта, която е за израстването, самостоятелност и бъдеща независимост на детето. Тук проявявам търпени: процеса на подредба ще бъде по- продължителен; насочвам кое къде трябва да се подреди и обяснявам своевременно; постоянство, независимо дали имам време аз да го направя, тази отговорност си остава на детето.

Бих искала да благодаря на всички участници по темата. Бяхте ми от голяма полза, някои не разбрах много добре, но предполагам проблема е в мен.

С Уважение

# 33
Нищо не си разбрала.  Laughing

Има още много В-та, като например:

В4:
Хайде да ти подредим стаята, за да е по-уютна, красива и за да може всяко нещо да си отиде на мястото. Като ти потрябва другия път, да можеш веднага да го намериш. Аз ще ти помогна, докато разбереш как се прави, а после ти ще си я подреждаш сам, защото вече си голямо момче, а големите момчета си оправят сами стаите. И т.н. в този дух.

Вариант В3, който ти е легнал на сърцето, изобщо не показва никаква любов, ами напротив - първо излишно дългата лекция ще отегчи детето и ще мине край ушите му, второ, е пропита с назидание и размахване на пръст и трето, го натоварва с отговорност за цялото семейство. Щял да ви злепостави всички вас, защото не може да си оправя стаята??? Ужас! Не ми се мисли каква вина ще му внушиш, ако случайно се накапе.

За да се възпита едно дете, първо трябва да го има това дете - поне един брой, пък чак тогава да го моделираш според материала, от който е направено. Тоест да се съобразиш с природата му. Оттам нататък вече зависи дали ще съумееш да го възпиташ така, че да не го съсипеш.
Но хората вече ти го казаха - общовалидна формула няма, има индивидуалности, според които подхождаш индивидуално. Ако не беше така, нямаше да има толкова много педагогически течения, теории и специалисти, както и толкова много невъзпитани хора.

# 34
Нищо не си разбрала.  Laughing

Има още много В-та, като например:

В4:
Хайде да ти подредим стаята, за да е по-уютна, красива и за да може всяко нещо да си отиде на мястото. Като ти потрябва другия път, да можеш веднага да го намериш. Аз ще ти помогна, докато разбереш как се прави, а после ти ще си я подреждаш сам, защото вече си голямо момче, а големите момчета си оправят сами стаите. И т.н. в този дух.

Вариант В3, който ти е легнал на сърцето, изобщо не показва никаква любов, ами напротив - първо излишно дългата лекция ще отегчи детето и ще мине край ушите му, второ, е пропита с назидание и размахване на пръст и трето, го натоварва с отговорност за цялото семейство. Щял да ви злепостави всички вас, защото не може да си оправя стаята??? Ужас! Не ми се мисли каква вина ще му внушиш, ако случайно се накапе.

За да се възпита едно дете, първо трябва да го има това дете - поне един брой, пък чак тогава да го моделираш според материала, от който е направено. Тоест да се съобразиш с природата му. Оттам нататък вече зависи дали ще съумееш да го възпиташ така, че да не го съсипеш.
Но хората вече ти го казаха - общовалидна формула няма, има индивидуалности, според които подхождаш индивидуално. Ако не беше така, нямаше да има толкова много педагогически течения, теории и специалисти, както и толкова много невъзпитани хора.

Скъпа Госпожо,

Не мисля, че сте ме разбрали правилно. Но все пак Ви благодаря за интереса, към публикувания материал и за изказаното мнение. Не бих искала да изказвам мнение за когото и да било и за неговите методи и начини на възпитание. Темата, според мен, беше ясна, умения които децата да усвоят в определен възрастова група и евентуално как се постига те. Още веднъж, благодаря за проявения интерес.

С Уважение

# 35
  • Sofia
В4:
За вариант В4 отне ми думите от устата/пръстите Simple Smile. Първоначално аз бих направила дадената задача задно с детето, за да му покажа какво се иска от него. Също така ако е възможно бих представила дадената задача като игра, за да не му е досадно. Но пак, при някои деца ще се получи, при други не.
Вариант В3, колкото и да звучи (може би) добре, далеч не е приложим при всяко дете, да не казвам, че едва ли би проработил изобщо при някое 3 годишно дете, което току-що се е научило да не казва думичката "не" на всичко.

# 36
В4:
За вариант В4 отне ми думите от устата/пръстите Simple Smile. Първоначално аз бих направила дадената задача задно с детето, за да му покажа какво се иска от него. Също така ако е възможно бих представила дадената задача като игра, за да не му е досадно. Но пак, при някои деца ще се получи, при други не.
Вариант В3, колкото и да звучи (може би) добре, далеч не е приложим при всяко дете, да не казвам, че едва ли би проработил изобщо при някое 3 годишно дете, което току-що се е научило да не казва думичката "не" на всичко.
Много благодаря за мнението и гледната точка.

# 37
Срещу всяко нещо съм дала отговор:

Години 3
Обличане сам - постига се при някои по-лесно. Особена, ако ходят на градина
Тоалетна трениране - на 3 г. и двете ми деца сами си ходеха в тоалетната. Памперсите ги махнахме на 2.
Миене зъби - да.
Събиране на играчки - с помощ от мама, но  се научава.
Молитва към Бог
Покорство - едното ми дете е по-разбрано и послушно, другото по-палаво. Но слушат.
Лични (Рожден Ден, Години) - На 3 повечето деца знаят, че са на 3 год., но точно кога и м е рожденния ден - не. Те още не разбират понятия като "след малко", "утре", пък и дати да помнят.
Да Госпожо, Да Господине - постижимо е, но с тренировки в детската градина. Ако  детето е на 3 и си общува с мама, тати, баба и детегледачката - Мими или баба Пенка, на кого ще казва Да, госпожо.
Години 4
Оправяне на легло - непостижимо, ако леглото е 90х 200 см. Но дори с бебешко легло, една завивка 70х140 см при средна височина на 4 г. дете 104 см е трудно да се сгъне.
Направа на собствена закуска - да, ако предоставиш нарязан хляб, нарязани сирене, салам и  т.н. и детето просто трябва да ги сложи едно върху друго.
Направа на сандвич - виж по-горе
Започване почистване на стая - децата ми обожаваха да чистят с прахосмукачката, но мама да помага в държането. Помагаха и в бърсането на прах. Не ми пречеше после след тях да доизбърша. Но това не е всеки път.
Почистване стъклена маса - стъклена маса и  дете!!, не благодаря.
Започване разбиране на Вяра
Научаване на обноски - обноски се учат от бебе полека-лека.
Получаване джобни - за какво? Детето само в магазина не може да отиде, а и  да отиде, то е по-ниско от касата, тезгяха и т.н.
Почистване зъби с конец - не.
Години 5
Подреждане на стая - става с малко подканяне.
Пускане прахосмукачка - Да, но мама включва в контакта и следи процеса.
Изнасяне боклук - не. Но се научиха да си хвърлят боклука разделно в отделните кошчета.
Подреждане маса - заедно  с мама.
Почистване маса - не става. масата ни е голяма и неудобна.
Направа на собствен обяд - как точно? Детето не може да готви. Опасно е без родителски надзор. Печките са направени за ползване от възрастни хора и са доста високи.
Затопляне на консервирана храна - консервирана храна не ядем.
Подредба на облекло - да. Научава се дори от 3 год. в детската градина.
Запаметяване Телефон/Адрес - да за адрес и имена на родители.
Години 6
Къпане сам - може.
Събиране прах - бърсането на прах го играехме и  на 3 години и сега.
Подреждане Миялна машина - постижимо е. Помагат ми.
Изпразване Миялна машина - Заедно с мен.
Почистване мивка - не. За да измие мивката детето трябва да се качи на стол и да използва препарати, на които пише, че е забранен достъпът на деца до тях.
Поливане растения - да.
Обаждане/Отговаряне телефон - да.
Пералня подреждане - не. Но всички знаят къде е кошът за пране.
Подреждане лична чанта - по-скоро на 7-8 г.

# 38
Абе какви са тия глупости и откъде ги намерихте? На 3 г. покорство?!?? На кой по дяволите му е притрябваало 3-годишното му дете да е покорно??? На 3 децата трябва да са палави, любопитни, жизнерадостни и да правят много бели!!! За останаите глупости избщо не искам и да отварям дума, но със сигурност така не се възпитава дете. Мога да кажа, че в дългосрочен план, така се възпитава неудачник и духовен инвалид!

# 39
  • София
Абе какви са тия глупости и откъде ги намерихте? На 3 г. покорство?!?? На кой по дяволите му е притрябваало 3-годишното му дете да е покорно??? На 3 децата трябва да са палави, любопитни, жизнерадостни и да правят много бели!!! За останаите глупости избщо не искам и да отварям дума, но със сигурност така не се възпитава дете. Мога да кажа, че в дългосрочен план, така се възпитава неудачник и духовен инвалид!
Да ,така е!  Сега ако не са палави,щури и пр.кога?  На 35 ли.
Подкрепям твоето мнение.
Обаче подкрепям и факта, че за опасните  неща трябва да слушат.

# 40
И на мен думата "покорство" ми вади очите. Има сектантски уклон и я намирам за вредна и неуместна.
Не мисля, че е използвана като синоним на "послушание".

Като цяло, този списък ми навява асоциации с възпитанието през 60те в евангеликални американски семейства. Подозирам, че "Да, господине" и "Да, госпожо" са обръщения към майката и бащата. Тогава е било норма.

Откъде накъде ще си правят сами закуски! Деца оставени на самотек, ядат сандвичи и консерви, а безотговорният родител се бие в гърдите, че учи децата си на самостоятелност. Абсолютно безумие!
На 7,8, и 9 години ще гледат братята и сестрите си, предполагам, защото мама и тати си веят четирибуквията по конференции и общи молитви и спасяват света от вечен огън.  Stop

Ако оставя настрана "аджендата" на списъка, бих попълнила списъка подобно на Deni-meni.
Стъклена, кръгла масичка имаме, както и остъклени врати навсякъде. Ходеха след мен и с удоволстие "чистеха" със спрей и кърпи.
Сандвичи- средният ми син на 5 си правеше топли в тостер, и ме дебнеше да не го усетя, защото искаше сам.
Същото и с къпането- от 4 годишни се къпят сами, защото настояваха (с ръчен душ във вана, с кран лесен за манипулиране и смесване на водата), но държа да са под надзор и винаги са под наблюдение. Средният ми син дори сам си миеше косата с шампоан. Помагах му с изплакването, и още му помагам, де. Сега е на 8.

Джобни на 4? Откакто най-големия ми син си глътна дажбата на тази възраст, съм увеличила границата на 8г.  Mr. Green

# 41
Точно и мен ме фрустрира думата "покорство"! Едно е да са "послушни" по отношение на личната си безопасност и тази на околните, съвсем друго е да бъдат "покорни".

# 42
Търсих информация в Интернет във връзка с възпитание в морал, ценности, лична отговорност и попаднах на тази информация. Привлече ми вниманието и ме накара да се замисля, за някои от нещата свързани с възпитанието, изграждането на характер, самостоятелност, независимост и други.
И в тази връзка реших да го публикувам. Надявам се, да съм била от полза, ако ли не, поне различна гледна точка. Надявам се не съм обидила никой, ако е така моля да ме извините.

Няма нужда да се извиняваш, можем свободно да си коментираме. Но не е този начина да се възпитава морал и ценностна система.
Виждаш ли някъде обич в този списък? Къде е грижата, уютът, сигурността? Децата се нуждаят от грижа, търпение и обич, за да се възприемат като ценни и ценени личности.

Какво послание отправям към 4 годишно, ако го оставям само, поставям му задачи като на подчинен, и го карам да ми отговаря с "Да, госпожо."
Или ако го метна в интернат в чужда държава на 7 (!!!) години, защото ще ставам мисионерка, и всяко чуждо африканче е по-важно от детето ми! 2 такива познавам, вече възрастни. Вярно, децата на едната се прекрасни хора, и браво на нея, но и е било много тежко когато е живяла сама в Кения.

И децата сами си изграждат ценностната система постепенно. Не се налива, не става с каканижене отгоре, а с личен опит.

А покорството е едно от най-унищожителните неща, които можем да причиним на децата си. Много зло има в религиозната програма. И лична адженда на лидери социопати.

# 43
Струва ми се, че авторката нямаше за цел да попита, а да спусне правилния списък, който да се осмисли и въведе в семействата на читателите. Тя така и не отговори има ли изобщо деца или работи във/за някоя гастролираща църква. Покорство и молитва, това е.

# 44
pina,
аз пък се надявам авторката все пак да попрочете нещо. Може да е някоя загрижена леля без деца, сестра на майката или бащата, която си мисли, че знае как се гледат деца и иска да ограмоти своите роднини. Дано да е това. Някои неща отстрани изглеждат смислено, но като проимаш дете, виждаш, че няма как да стане. Аз лично приветсвам всякаква помощ от децата ми  в домакинството, дори и под формата на игра, за да видят кое как става и полека да се научат. Но все пак едно е бърсане на прах от ниските етажерки и вратите с мокри кърпички дори и на 3 г. като игра "помагам на мама", съвсем друго готвене с готварска печка на 5.
Умишлени пропускам религиозната част, защото едни дълбоко вярващи родители си водят детето редовно на църква/ джамия и т.н. от бебе и  съответно постепенно го приучват към вярата си - чрез ритуали вкъщи, неделни църковни училища или съответно мюсюлмански такива и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт