Домашни любимци - декоративни зайчета 8

• 80 194
  • 787
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте!Записвам се и аз.Преди 4 месеца на моята дъщеря и подариха зайче порода"лъвска глава".Мъжкар е.До сега не съм имала домашни любимци.То си остана при нас,защото тя е студентка.Живее в общежитие,а там няма как да се грижи за него.Беше на 6 месеца.Сега вече е на 10.Толкова много се привързахме към него.Просто е голям сладур,но и при нас го има този проблем с маркиране на територия.По принцип пишка и в клетката.През деня е в нея.Вечер е свободен-или в кухнята или в хола.Много е игрив и много се закача.Съпругът ми,когато е на компа отива и винаге е легнал до краката му,но от време на време го наръсва,но не винаги.Появи се едни проблем обаче.Миналаат седмица забелях две капки кръв на пода.Водихме го на ветиринар.Биха му антибиотик 3 поредни дни.Днес забеляз пак тъмна урина.Като ръждива.Четох в нета,че може да се получи и от предозиране с гранули на люцернова основа,но пак ще го заведем да го видят.Сушени плодове не иска да яде,но по малко маруля,малко ябълка хапва.Ако някой е има подобен проблем ще се радва да сподели.Казва се Топчо и е много игрив.
Не би трябвало да има кръв. Иначе от оцветените гранули се получава оцветяване.

# 106
А понеже е много жизне,игрив,закачлив.Даже тази сутрин имах повечко време погалих го,поиграхме си.Не е отпуснат и ленив.Храни се добре.Но все пак ми е притеснено.Не мога да опиша тук за тези 4 месеца колко много се привързахме към него и вечер бързам да му отворя клетката,за да се наскача и да го гушкам.

# 107
Ми то това е главният показател за здраве - апетит и настроение. Щом ги има, е добре, вероятно е пишкал оцветено, виждала съм от ръждиво-червено до зелено, избягвам вече цветните храни.

# 108
Ходихме на ветеринар.Казаха-цистит.Щи пие антибиотик и после витамин С.Ще следя все пак тук вашите съвети. Simple Smile

# 109
На мнение съм, че когато животно се гледа с любов и толерантност е много малко вероятно да прояви агресия. В смисъл, че агресията е повече защитна реакция, а не полов проблем.
Ветеринарите са на друго мнение обаче.

# 110
  • На планетата Земя
Svetlana_69, интересно ми е как лекарят установява при заек цистит???  ooooh!

Нашето зайче пишка оцветена в оранжево урина винаги, когато яде пресни моркови, даваме му често, така че се и получава често.
Има оцветяване при хранене с моркови и червеникави гранули.

Да не говорим, че при по-дъло задържане на урината, тя се окислява и също може да се получи по-тъмно оцветяване.

Аз лично, щом е игрив и в кондиция, не бих го тъпкала с лекарства.

Последна редакция: чт, 18 фев 2016, 15:34 от Mileto

# 111
  • София
Здравейте фенове на зайците.
Имам въпрос,,много мислим за варианта зайче домашен любимец,защото мъжът ми не дава котка и куче,рибките и папагалите не можеш да ги гушкаш и галиш,а мастерите и морските свинчета живеят много кратко и децата ще страдат.
Допитах се до приятели,но всички бяха единодушни,че зайчетата много миришат колкото и да им чистиш,освен това казаха,че лесно се разболявали и умирали,което ще е стрес за децата и освен това някои от тях били много агресивни и драскали,хапели и пак децата няма да могат да го гушкат.

С две думи вие като гледащи такова животон у дома на същото мнение ли сте?Дали да си вземем зайче?

Ясно ми е,че грижите ще са основно мои,не ме плаши много обичам животните,но наистина мразя да мирише лошо и от малка страдам много,когато загубя домашен любимец и не искам и децата ми да страдат,затова е голямата чуденка.

# 112
Самото зайче не мирише. Ако клетката се поддържа достатъчно чиста, няма проблем. Аз чистя веднъж на ден, достатъчно е и отнема 5 минути.
Някои зайчета са много гушкави, други не обичат да ги държат изобщо. Нашият не дава да го държим, обича само да го галят и децата се съобразяват с това.

# 113
Нашият е на зелени гранули на люцернова основа,а моркови и банани не иска да хапва.Също и сушени плодове.От към храна е много капризен.Днес ще купя свеж магданоз и ще пробвам.Така,че урината няма от какво да бъде ръждива.Миналата седмица забелязах две капки кръв на пътечката,тогава пак му биха антибиотик.Сега като го водихме го гледаха отзад и казаха,че най-вероятно не е доизлекуван.Можело и от камъни в бъбреците да се получи.А си е игрив и тази сутрин големи игри прави.Храни се добре.Все пак се доверявам на ветеринара.Много се страхувам да не се разболее.Казаха след антибиотика да слагам витамин С от ампула.Нашият също не обича да го вземаме,но като иска да го галиш не се дърпа а систои да го галиш.Абе душичка с една думоа

# 114
  • София
За чистенето веднъж на ден,няма проблем ще го правя,стига това да е достатъчно да не мирише в стаята,все пак ще е при децата.

а за боледуванията на какво мнение сте,дали наистина са болнави и лесно умират?

# 115
За чистенето веднъж на ден,няма проблем ще го правя,стига това да е достатъчно да не мирише в стаята,все пак ще е при децата.

а за боледуванията на какво мнение сте,дали наистина са болнави и лесно умират?
На каква възраст са децата? Мисля, че е добре да са по-големички. Зайчетата като малки са доста крехки. Нашият като беше бебе имах чувството, че му се огъват кокалите като го вдигам. А децата искат да гушкат, да разнасят.. А по въпроса ти - донякъде е въпрос на късмет и на грижи, но е факт, че са малко по-деликатни.

# 116
  • София
Големия е на 7,малката на 3
Може би е малко малка,за грижите ще се полагат,но ако не уцелим все пак,малко гадно звучи как мисля за кончината му преди да съм го купила  ooooh!
Но ще страдаме всички вкъщи ако нещо стане,затова се чудя толкова много и ви разпитвам.

# 117
Има го и този момент, няма как, нормално е да помислиш. Мен ако питаш, по-добре да изчакаш децата малко да пораснат, но по-добре някой с опит да сподели.

# 118
Всичко си е късмет за здравето, аз имам проблем с кътните зъбките. На приятели и на племеника зайчетата посещават вет само за ваксина. Относно спането в стаята на децата не препоръчвам, защото зайковците са активни нощем и може да тропот. Моят също не обича да се гушка. Идва сам да го галя, даже ме бута с муцунка, като спра но тръгна ли да го взема да го сложа в скут бяга и даже тропа ☺☺☺

Последна редакция: пт, 19 фев 2016, 16:12 от tuti_sf

# 119
Големия е на 7,малката на 3
Може би е малко малка,за грижите ще се полагат,но ако не уцелим все пак,малко гадно звучи как мисля за кончината му преди да съм го купила  ooooh!
Но ще страдаме всички вкъщи ако нещо стане,затова се чудя толкова много и ви разпитвам.
Моите деца са на почти същата възраст като твоите.
С голямата проблеми не е имало, обяснявах надълго и нашироко, че зайо не се вдига нависоко и не се носи, защото може да го изпусне или той сам да скочи и може да си счупи нещо. Обясних ѝ, че той не е играчка и че за да бъдат приятели трябва да се съобразява с това, което на него му харесва и не му харесва. Обясних, че трябва да го храним заедно или ако иска да му даде нещо сама трябва първо да попита, защото може да се обърка и да му даде нещо неподходящо (направихме заедно и списък с неща, които може и не може да яде).
До момента се разбират страхотно. Тя от малка проявява отношение към животните по принцип и е много грижовна и отговорна към него. Някои неща вече са изцяло нейна грижа (сменя му водата, мие зеленчуците, слага му сено). По този начин хем създават по-добра връка, хем тя е много горда, че помага. Учи и малката как да се държи с него (например ѝ хваща ръката и ѝ показва как да го гали). Когато децата са сами в стаята с него, голямата упражнява един вид надзор над него, защото съм ѝ обяснила, че сестра ѝ е малка и може да го нарани без да иска (малките деца са по-резки, дърпат уши, опашки, бъркат в очи и т.н.)

Общи условия

Активация на акаунт