С малки бебешки крачета, ДЕКЕМВРИЙЧЕ бързо шета

• 62 774
  • 513
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна
И Ани не може да яде сама с лъжица. Ако тя я държи и леко я насочвам, става. Иначе - не. С вилицата се справя горе-долу добре, но с лъжица все още й е трудно. Но когато е готова, тогава. А и сега в яслата като гледа другите деца как хапват самички, се надявам да се научи и тя. Simple Smile

# 256
Ние още ги храним с лъжица, могат и сами но повечето пъти ги храним, махнахме вече дневните памперси, на момата преди 10 дни дори вече си казва и я слагам на гърнето, а момченцето ми преди месец и половина му махнах памперса, свикнаха сравнително бързо за моя радост,слагам ги едновременно на гърненцата и казвам браво като пикат и те се радват и пляскат с ръце

# 257
  • Бургас
И моята не може сама с лъжица, преди време проявяваше интерес, но сега рядко. Иначе с вилица и с ръце се справя доста добре Simple Smile
С гърнето нямаме никакви проблеми, от края на февруари е без дневен памперс, а от два месеца и през нощта е по гащи (само веднъж пишна малко и ме събуди да ми каже Simple Smile)), ама беше с Т тогава). Ядосва се като я питам дали й се пишка и винаги казва NO. Като й се пишка, сама дава знак. Почти нищо не говори - мама, тати, та (бати, вода), ама се разбираме.
Въпреки, че сме си на морето, само 3 пъти успяхме да отидем на плаж това лято, но пък й хареса от първия път, не мога да я извадя от водата.

# 258
  • София
Оги също не може да яде с лъжица, не се и опитва.С вилица яде, като забучва с другата ръка парчето и тогава лапа.
Ние твърдо решихме да не пускаме Оги на ясла, след няколко дни ще говоря и с педиатърката да я питам как да постъпим.
Тази вечер за пръв път го приспах без кърмене сама.Баща му го приспива редовно, но аз не мога.Та тази вечер се получи.Реших да опитам, не ми е наложително.А и честно казано, предпочитам да заспива бързо и спокойно, не е моето да го кландилкам 1 час, а той да се разстройва. Но тази вечер явно му се спеше повече и се предаде без рев.

# 259
Значи, имало и други Mr. Green И тя се справя с вилицата по-добре, но много рядко яде храни, които се набучват Laughing Само краставици и кашкавал Simple Smile Явно ще се учи в яслата.

И аз забелязах, че досаждам като я питам дали й се пишка, чак ми се тросва и винаги отговаря с НЕ. Затова я оставих да си казва сама, не сме имали фалове.

Приспиването без гърда при нас става все по-бързо. Понякога, като видя, че не й се спи, я оставям да ходи където си иска, след малко сама идва, ляга на възглавницата на мм и заспива.

Ирайн, чудесна линийка, страхотна новина!  Hug

# 260
  • Бургас
Да, страхотна новина наистина! Аз отварям от телефона мобилната версия и не виждам линийките, добре, че Ven4e333 забеляза и сподели Simple Smile
Ние с кърменето приключихме през март, а заспива винаги като ми мачка ухото/ушите Simple Smile)) Поне спи по цяла нощ, нямам оплаквания. И от никненето на зъби има почивка в момента, останаха само четирите кътника.

# 261
  • Prague Czech Republic
Кевин по едно време се хранеше сам с лъжичката, НО сега не иска чака да го храня аз. Вече близо 2 месеца как махнахме памрерса  Hug

Ирайн  Hug Честито страхотна новина лека бременност.

# 262
  • на брега на морето
Ирайн, чудесна новина! Hug Лека бременност и пухкав финал! bouquet Като гледам и твоите сладури ще са със същата разлика като моите. Много добра разлика! Моите се разбират страхотно, много се обичат и търсят. Играят си много хубаво двамата и даже имат и общи приятелчета. Като тръгна на ДГ баткото на 15 авг, след 6 седмичната ваканция, Бобо изживя тръгването му по-трудно от него. Влезе в някаква инатлива фаза. Например както вървим по пешеходн. алея сяда на тротоара, седи и не иска да върви. А не се е уморил да кажеш. Ако го хвана за ръка да тръгне, се отпуска и едва ли не се влачи. С К. не сме имали такива "изпълнения", иначе съм виждала др. деца да го правят. Обикн. се правя, че нищо не е станало и го примамвам с нещо-например отивам и настъпвам някое сухо листо и му казвам - не искаш ли и ти? Или просто отивам по-напред и там го чакам да му мине ината и да се надигне.
За лъжицата-може да яде сам с лъжица. Е, пада по малко някой път, но като цяло се справя добре. Особено му е интересно със супа и с кис. плодово мляко. Със супата доста потича от лъжицата и по лигавчето му, ама пък как да го лиша от това удоволствие като гледам как "сладко" яде. И с вилица хапва, но с вилицата също често набучва с едната ръка върху вилицата. Няма страшно, всички деца се научават рано или късно. Simple Smile
Бобо е много бъбрив. Казва например цялото, едно към едно, "самолет с перката отпред, давай газ за Бургас, ако нямаш газ отивай си у вас" хахаха, и винаги се засмива след последната част Laughing. Също пее "аз съм сънчо горица" "абсде еф г", и "ооооранжево небето". Като прави/гледа нещо постоянно коментира и обяснява на глас какво прави. Например "багера гребе и сипва". И т.н. Също така много обича да ползва умалителни думи-сухичък, мокричко, много ми е сладичък как приказва. Heart Eyes Заговаря и на норв. като говоря с някого-на бг заговаря, и аз им превеждам какво им е казал. На норв.казва- так(благодаря) и хаде(чао). Това го е научил като слуша отстрани. С него си говоря само на бг. Единствено му казвам някой път "не може" на норв, "не" както и "пиша, ака".

# 263
Божидар от доста време си иска и яде сам с лъжицата, боцва и с виличка, но ако е много гладен иска ние да го храним. Забелязвам, че борави основно с лявата ръка, когато се храни  Simple Smile

С памперсите сме на половината път до премахването им, ако мога да кажа така - през деня основно стои без памперс, като го приканвам от време на време да сяда на гърнето или в тоалетната, но все още се изпуска за пишкане. На разходки ходим понякога без памперс, като преди това се е изпишкал у дома, но няколко пъти се напиша на улицата.

Успяхме да махнем биберона, за което съм много радостна. Просто един ден го изпусна зад леглото си и реших, че този път няма да го вадим. Та остана там и когато през следващите ден-два го търси, му казах, че той го е изпуснал и сега паякът го е дал на бебето-паяче  Embarassed Laughing Колкото и нелепа да е историята, важното е, че вече не търси биберон. Даже един-два пъти, когато беше в някаква "нервна" криза, когато му се спеше, реших, че не искам да го доизнервям и му дадох, но той категорично го отказа  Party

Много пада моят син. И то все главата си удря много лошо  Cry Направо се виждам в чудо. А толкова напира да ходи и бяга сам, навежда главата и стремглаво напред. Аз хем искам да го пускам сам, хем все се пребива. И за капак - най-големите бели все при мен стават  Embarassed

Как стои въпроса с ината, нервните изблици, "не"-то на децата ви и непризнаването на "не" от ваша страна? Мисля, че ние сме в бебешкия пубертет и за съжаление в повечето случаи се чувствам безпомощна и в безизходно положение, като започне да се тръшка и реве. Да не казвам, че на няколко пъти посяга и ме удря, на което някой път инстинктивно и аз му плясвам ръката (което категорично знам, че не е правилната реакция) или му я хващам здраво и казвам, че мама не се удря, хората не се удрят....

# 264
Здравейте и от мен и Митко.

Митко може да яде сам гъсти неща с лъжичка и да боцка с виличка, но в повечето случаи се лигави и предпочитам да го храня аз, за да не е омазано всичко.

Аз чакам отговор до 15 септември за яслата. Дано се получат нещата с влизането там, където ние искаме. Praynig Искам да попитам има ли деца, които са на ясла и без памперс? Казват ли си там? Митко започна и да си казва. Дори понякога върти номера и се преструва, че му се пишка, за да го сваля от количката.  Laughing Но ме е страх, че в яслата няма да му разбират, защото като му се допишка, започва да се напъва все едно ще ака. Страх ме е да не ме накарат да му нося памперси и да ни върнат назад.

Друго, което искам да ви попитам е дали са ви искали някакви неща за яслата (дрешки, обувки/пантофи, шише за вода)? Сигурно ще ми кажат, но да съм подготвена от по-рано. Не ми се иска в последния момент покрай пътуванията до София да се налага да обикалям и по магазините.

Махането на биберона е мисия невъзможна в момента. Избиват последните зъби и се буди по 1000 пъти на нощ. Върти се постоянно и само биберонът го успокоява поне малко.

Друго при нас е, че спря да пие мляко за приспиване. Хапва си супичка, след около час яде и кисело мляко и към 10 заспива сам.  Simple Smile

На нервните изблици обикновено гледам да съм твърда и ясно да му покажа, че няма да стане на неговата. Напоследък се тръшка за количките, в които се пускат монетки, че не иска да си тръгва от пързалката или за соковете от кутийки. В повечето случаи опитвам да обясня, че на следващия ден ще играе пак на количките и на пързалката или че ще идем да вземем манджите от кухнята, за да обядва и така опитвам да му отвлека вниманието. Ако не стане така, го хващам здраво за ръката и го дърпам след мен независимо от това колко се тръшка. След 10-20 метра вижда нещо интересно и забравя да реве. В много крайни случаи го нося известно време и после продължаваме разходката. А ако и тогава продължи с глезотиите го набутвам в количката. И аз плясвам през ръката ако посегне да удря мен или някое дете. По едно време беше започнал да скубе всички деца наред. Плеснах го 1-2 пъти през ръцете и спря. Обясненията не свършиха работа. Не знам до колко постъпвам правилно, но се старая да установя някакви граници.

# 265
  • София
В яслата ще им обясниш как показва, че му се пишка.Просто не даваш памперси и това е.

Огнян пляска, аз с твърд тон му казвам, че не се прави така и ние не бием.Ако го удрям, означава да му покажа, че това е приемливо.Ако аз го правя, значи и той ще го прави.
Яде с вилица, но сам си набучва нещата на нея с другата ръка.С лъжица не може.Яде с ръце най-вече, аз и с такива храни го храня-плодове, зеленчуци, палачинки, някакви кюфтенца.
С педиатърката се разбрахме и вероятно ще отложим яслата за януари-февруари.Тогава ще го пусна за малко, предполагам, че веднага ще се разболее.Около раждането на другото бебе мисля да си е вкъщи.

# 266
  • на брега на морето
И аз мисля като Ирайн за плясването. Peace И аз не плясвам. Децата копират - няма как да му обясниш, че мама може да плясва, а той- не. Той скоро не е посягал да удря. Посягал е да удря само батко си, преди. Мен-никога. По-често е посягал да го хапе, отколкото да удря. Последното мисля, че го е научил от котарака. Като има изблици-гледам да го разсея. Ако сме навън например и не бързам мога да го оставя да си поседи, бързо му минава. Ако бързам- му казвам къде ще ходим-например вкъщи и ще му дам цици, или че ако вървим нататък може да видим таралежа(това лято на 3 пъти виждахме таралеж на различни места). Hug

# 267
  • на брега на морето
Страх ме е да не ме накарат да му нося памперси и да ни върнат назад.
Диди, никой не може да върне детето ти назад, без ти да му го позволиш. Peace Ако се запънат има много варианти за справяне със ситуацията. 1. Не им носиш памперси, да се спасяват. Съмнявам се да идат да купят. 2. Ако продължават да ти мрънкат- ги обвиняваш в некомпетентност и че ще се оплачеш по-нагоре, че искат да върнат детето ти назад. 3. Сменяш градината с такава, за която си чула, че са ок с вц-нуждите на децата. 4. Прибираш си го вкъщи и си го гледаш сама. 5. Прибираш го вкъщи и намираш детегледачка/баба/таткото и т.н. някой да го гледа....Това, бъди сигурна, няма да е за дълго. На 2-2.5 г повечето деца започват да ходят в тоалетната съвсем сами, както и голяма част започват да си събуват гащите. Моят големият като тръгна на ДГ на 2.3 м ходеше до ВЦ съвсем сам, и се събуваше и обуваше. Някоя лелка само го придружаваше, да го "наглежда" докато пишка. Все ми го хвалеха колко бил "изряден". То си е за хвалба, щото тук децата под 3 без памперс по градините са единични бройки. Затова пък и " компетентният" персонал се брои на пръсти също. Twisted Evil В ДГ не ака и до ден днешен. С Бобо не зная как ще е, щото той ака доста по-често от батко си по същото време...
Аз лично с децата си компромис не правя. По-скоро със себе си. Достигнах до тази преклонна възраст(35 г Laughing), имах и върхове в кариерата, успехи и професионално щастие- сега, децата са ми най-важното. Peace
Ирайн, аз баткото го пуснах на ДГ някъде месец преди да родя. Но и го кърмих горе-долу до тогава. Спомням си, че се беше разболял(някакъв вирус) може би месец след като Бобо се роди. Като му дадох да пие кърма, и му капнах в носа веднага се пресече. В началото кърмата е много "силна". Бобо не прихвана тогава нищо от батко си. Така че моят съвет е, да си кърмиш Оги колкото можеш по-дълго и имаш желание, разбира се. Simple Smile Това е само позитив. И до ден днешен баткото ми е доста здрав, рядко прихваща нещо по ДГ и го кара бързо. Сериозна болест и Т не е имал, пу пу. Hug А и при нас болни по ДГ-много. Тук можеш да си пуснеш детето болно, стига да няма Т или разстройство, ако ще да кашля като магаре и сополи като река...Някои родители просто нямат избор, пенсионната възраст е висока, така че и аз ги разбирам, и аз нямам баби и дядовци под ръка. Simple Smile Hug

Последна редакция: сб, 10 сеп 2016, 21:53 от Мелина_3

# 268
  • София
Мелина, благодаря ти.
Аз за себе си и детето приемам само естественото отбиване, бих отбила рязко само ако ми се налага от днес за утре нещо много сериозно от здравословна гледна точка.
По принцип ми се иска да се отбие , докато съм бременна, но ще приема ако не го направи и после кърмя в тандем. Някои мои познати казват, че така им е било по-лесно да се справят с две малки деца, предполагам, че си има позитиви.
Моя близка приятелка кърми големия(2 месеца по-голям от нашите) до 6-ия месец от бременността, но при нея в 4-ия започна силен дискомфорт. Стиска зъби милата, много и беше тежко.Тя е изключително грижовна и разбиращ родител,беше и тежко да отказва на детето, беше ограничила кърменията само вечер за заспиване.Един ден той не могъл да засуче и се отказал.
Та се притеснявам да не се появи такъв дискомфорт и при мен, но времето ще покаже и ще се нагодим според ситуацията.

За яслата се притеснявам да не се стресира с тръгването и усещането, че предстои нещо ново, после бебето. Мъжът ми е много против да го пускаме, но пустата точка за градина  Tired Ако не я получим е твърде възможно да не го приемат в градина.
Иначе сме болни и двамата последните 2 дни.Вчера чаках пред педиатърката от 2 и 30 до 5. А бях втора по ред от чакащите.Аз си знам да не ходя в петък, но го видях, че е зле и нямаше начин.Там му измери Т и беше 39.1 .Не ме питайте как го успокоявах последния час, докато чакахме  Tired  Но засега пак му се размина антибиотика, макар че е вирус.
Аз доста кашлям, по някой път повръщам от кашляне  Laughing

# 269
  • на брега на морето
Докато ти имаш желание и предлагаш -няма да има дискомфорт. Границите започват когато ти кажеш -не; Вярно е, че с течение на бременността млякото намалява все повече. Въпреки това-ти можеш сама да определиш до кога да кърмиш горе-долу. Аз имам приятелка -тя ми каза-като наближи да се ражда бебето-млякото ще намалее. Така и стана. Аз използвах това-казах му, че няма млекце. Той лесно се прежали, сам призна, че "няма млекце" и мина на млекце от хладилника Simple Smile. Hug

Общи условия

Активация на акаунт