Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 470
  • 766
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Документите за задълженията ми ги вади брокерката, аз не съм се разправяла. И като купувач, и като продавач изобщо не съм се претоварила откъм документи.

# 241
  • Beyond the stars
Удостоверение за липса на задължения към държавата и за семейно положение на купувача?  newsm78 Ако може някой да разясни логиката,че на мен ми се губи.  Mr. Green

# 242
  • София
Аз пиша за задължения като продавач. За купувач са ми искали също разни документи, защото имахме малка ипотека.

# 243
  • София
Справка за дохода дава работодателят - обичайно документът е с формат определен от банката. Удостоверението за липса на задължения е от НАП (местното данъчно). Има нюанси в документите, които изискват банките, но общо взето наборът от документи е стандартен и се уточняват с банката и брокера, ако има такъв. Оригиналите на документите се представят на нотариуса при изповядване. Не е страшна, но е тромавка процедурата.
Ако някой иска - моля допълвайте.

Тонка* , за тежестите е така - брокерът "помага". Но документите, които съм посочила се вадят лично. Ако не се лъжа и от двете страни се изискват, макар че тук обсъждаме тези, които купувачът предоставя.

Вълшебство, на нас ни искат семейно положение, защото нямаме граждански брак, а придобиваме и двамата. А задълженията - предполагам логиката е да не ти се позволи да харчиш стотици хиляди, а да имаш непогасено задължение (от няколко лева) към държавата.

Последна редакция: вт, 19 апр 2016, 14:42 от megislava

# 244
Удостоверение за липса на задължения към държавата и за семейно положение на купувача?  newsm78 Ако може някой да разясни логиката,че на мен ми се губи.  Mr. Green

Тя явно има предвид, че банката ги иска, за да отпусне кредита. Иначе за покупка на жилище такива неща изобщо не са необходими. За липса на задължения трябва да вади продавача, защото идеята е, че ако има задължения към държавата, щом като продава цял имот, ще вземе достатъчно пари, та да ги плати:) Но купувачът може да има задължения към държавата колкото си иска.

Ако купувачът разполага с парите, абсолютно никакви документи не му трябват, освен лична карта.

# 245
  • София
Уточних вече няколко пъти, че става въпрос за стандартния случай на кредитирана покупка.

Мецане, не си баш прав. И от двете страни се изисква документът за задължения. Или поне аз съм прецакана и на мен като купувач някой ми създава напрежение Wink

Последна редакция: вт, 19 апр 2016, 14:35 от megislava

# 246
  • Beyond the stars
Удостоверение за липса на задължения към държавата и за семейно положение на купувача?  newsm78 Ако може някой да разясни логиката,че на мен ми се губи.  Mr. Green

Тя явно има предвид, че банката ги иска, за да отпусне кредита. Иначе за покупка на жилище такива неща изобщо не са необходими. За липса на задължения трябва да вади продавача, защото идеята е, че ако има задължения към държавата, щом като продава цял имот, ще вземе достатъчно пари, та да ги плати:) Но купувачът може да има задължения към държавата колкото си иска.

Ако купувачът разполага с парите, абсолютно никакви документи не му трябват, освен лична карта.

И моята логика върви в тази посока.  Wink
Иначе ако говорим за сделки с банков кредит - ясно, но при покупко-продажба без участие на банка не смятам, че са нужни .. та ми беше интересно дали наистина някъде ги искат.

# 247
E кви документи за тежести от купувача? Първо, купувачът може да няма изобщо никаква собственост. Второ, дори и да има и да е ипотекирана ен на брой пъти, това не му ограничава изобщо правата да купи друг имот. Дали има собственост и дали е ипотекирана интересува банката, ако кандидатства за кредит, но ако има парите, никакво удостоверение за тежести и изобщо никакви документи не му трябват.

# 248
Уточних вече няколко пъти, че става въпрос за стандартния случай на кредитирана покупка.

Мецане, не си баш прав. И от двете страни се изисква документът за тежести. Или поне аз съм прецакана и на мен като купувач някой ми създава напрежение Wink

И аз да питам - документ за тежести върху какво се искат от купувача?  Ако е за покупка с кредит, тогава да - документ за други задлъжения към банки или други кредитори (това рефлектира върху допустимата вноска), но ако не е, тежести върху какво му търсят?

# 249
Мецане, не си баш прав. И от двете страни се изисква документът за тежести. Или поне аз съм прецакана и на мен като купувач някой ми създава напрежение Wink

Това е нелепо Shocked Ако имаш свои пари никой не ти иска документ за тежести. За какво да ти ги искат? Може банката да ти иска документи заради кредит, но ако не купуваш с кредит ти трябва само лична карта, както каза Мецан.

# 250
  • София
А задълженията - предполагам логиката е да не ти се позволи да харчиш стотици хиляди, а да имаш непогасено задължение (от няколко лева) към държавата.

Неправилно във втория си пост съм споменала "тежести", редактирах се. Всъщност коментираният документ е липса на задължения към държавата, който се изисква и от мен като купувач. Предполагам по сменатата вече логика.

# 251
Е не се изисква като купувач да нямаш задължения към държавата. Няма такова нещо. Можеш да си имаш задължения колкото си щеш и пак да купиш имот. Не е пречка.

И в това има логика всъщност, защото като имаш имот, ще има към какво и да се насочи евнетуално едно принудително изпълнение, докато ако имаш просто пари, те много по-лесно се укриват от имота, прехвърлят се на близки или се харчат. Или ги слагаш в буркан банк, докато един имот, съгласете се, трудно ще го напъхаш в буркан:) hahaha

Докато когато продаваш имот, тогава вече се иска да нямаш задължения, в което също има логика, тъй като с полученото капаро можеш да си платиш задълженията.

# 252
Искам преди да стигнем до сключване на сделката, да проверим документите предварително.
Но се чудя адвокат или нотариус ще ми свърши по-добра работа. Има ли запознати с тарифите? Преди няколко страници четох за суми от 2000 лв, което ми се струва ....  ooooh!

# 253
По спомен от не толкова отдавна сключена сделка:
за закупуване на имот е необходимо съгласие на съпруга или съпругата, което се попълва в присъствието на нотариус. Става както лично, така и чрез пълномощно.
Попълваха се още декларация за гражданско състояние и семейно положение, декларация за произход на парите , декларации за липсата на непогасени, подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски.
Логиката на последното е, че ако и щом имаш пари за да си купиш имот, значи можеш и да си платиш задълженията към държавата, затова първо си ги плати тях, пък после ще купуваш... .

Не знам защо Ви учудва, просто държавата поставя себе си като кредитор от първа инстанция в интересн на обществото. И нотариусите няма как да не се съобразят със закона.

# 254
  • София
По спомен от не толкова отдавна сключена сделка:
за закупуване на имот е необходимо съгласие на съпруга или съпругата, което се попълва в присъствието на нотариус. Става както лично, така и чрез пълномощно.

Грешка! Това е за продажба на имот, ако не е семейно жилище (декларация-съгласие от другия съпруг). При покупка, т.е. от страна на купувачите -  това не е необходимо. Ако са съпрузи, независимо кого ще "пишат" в нотариалния акт, имотът става СИО (съпружеска имуществена общност), ако не са съпрузи - имотът става собственост на този, чие име фигурира в нотариалния акт като Купувач.

Общи условия

Активация на акаунт