Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 57 136
  • 721
  •   1
Отговори
# 405
  • Sofia
Не знам дали тук му е мястото на този въпрос, но бихте ли ми препоръчали хубава хлебопекарна?
Даре, ето темата - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=916010;topicrefid=19.
Ще ти споделя моя опит - аз не харесвам изпеченото в нея, иам си специфичен аромат и бързо бързо взех само да изваждам тестото за печене във фурната. Та в моя случай е по-удачен миксера за тесто.
Иначе си е хубаво хлебопекарна, особенно с отложен старт. Simple Smile
Моята е много добра, но отдавна е купувана, не знам има ли ги сега... ТСМ-ска е, с две бъркалки. Ето я,  намерих си снимката в нета - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=89434.msg1585739#msg1585739

Последна редакция: чт, 05 май 2016, 09:47 от Morena

# 406
Благодаря, Морена! Hug Ще погледна сега темата. Вчера търсих из половината град пълнозърнест хляб заради майка ми ( а и аз вече започнах да ям такъв). На три места ми предложиха марки ментета, в които съм намирала бяло, неоцветено тесто. И ми хрумна да си взема хлебопекарна, сама да си приготвям хляба. А чета, че и козунаци месят в нея та се запалих по идеята.

# 407
  • Sofia
Благодаря, Морена! Hug Ще погледна сега темата. Вчера търсих из половината град пълнозърнест хляб заради майка ми ( а и аз вече започнах да ям такъв). На три места ми предложиха марки ментета, в които съм намирала бяло, неоцветено тесто. И ми хрумна да си взема хлебопекарна, сама да си приготвям хляба. А чета, че и козунаци месят в нея та се запалих по идеята.
Даа, много добре измесва машинката.
Аз и сладко си правя в нея. Simple Smile
Но хляб да си правиш и без машина е много лесно - хляб без месене... и с различен период на втсване - така както ви харесва и ви е удобно според ангажиментите.
 Както писах и по-горе, с втасване нощес (преди да си легнеш, забъркваш тесто, колкото да се смесята продуктите, оставяш в хладилника за първо втасване), имаш готов хляб още по някое време сутринта. Simple Smile

# 408
Лесно е, ама станах мързелива. hahaha Прибирам се след 18.00 часа от работа, да сготвя, да видя децата дали са написали домашните, че малкият се опитва да хитрува и вечерта се изнизала. Затова не ми се меси вечер и все отлагам за почивните дни, а понякога и тогава нямам време. И все си повтарям, че ако имам хлебопекарна ще правя доста по-често домашен хляб, а защо не и козунак. Слагам продуктите, тя си меси, а аз правя други неща. Ето две снимки на хляб, който изядохме с голямо удоволствие и се топеше в устата направо. Уж е само вода, сол, брашно и мая, но сравнен с купувания ни се стори божествено вкусен.

# 409
Като сме подхванали въпросите за хляба - ето тука е моят лесен хляб в тенджера - наистина е лесен и страхотно вкусен
Все на някого може да свърши работа

# 410
  • Sofia
Лесно е, ама станах мързелива. hahaha  ...Слагам продуктите, тя си меси, а аз правя други неща. ... Уж е само вода, сол, брашно и мая, но сравнен с купувания ни се стори божествено вкусен.
Ами значи виж сега съпоставка...  Grinning
Отмерваш продуктите и:
- слагаш в хлебопекарната в определения ред - около 5 мин.
- слагаш в съд/купа и ги разбъкваш - към 5 мин. Подчертавам само докато се смесят/омесят - нищо повече. След часове оформяш (за около 5мин.) и пак зарязваш да втасва. Печеш.
Само това (в зеленото) е в повече от хлебопекарната, но според мен си струва.  Но подчератавам - печен във фурната хляб мирише много по-хубаво от този във хлебопекарната.  Simple Smile

Нямам предвид -  "не си взимай хлебопекарна" - дори само да "месиш" в нея е хубаво. Hug

# 411
Имах хлебопекарна - една от първите - още преди 15 години, така и не свикнах с нея и я подарих.
Предпочитам тестото да си "пипна" с ръцете - стари майстори са казвали, че честото, непипнато с ръка и любов, няма вкус ... Joy
Затова предпочитам и "ръчното" тесто, а не се губи много време ...

# 412
Кивито нагарча, когато се смесва с други продукти, в сладкиши съм го пробвала или в кисело мляко. Как мога да направя торта с киви и да избегна нагарчането?

# 413
  • София
Не ми се е случвало да ми нагарча киви Rolling Eyes Да не би проблемът да е бил в конкретен плод, а не в смесването.
Аз киви не съм пекла, но в плодови салати съм смесвала и няма проблеми

# 414
Не ми се е случвало да ми нагарча киви Rolling Eyes Да не би проблемът да е бил в конкретен плод, а не в смесването.
Аз киви не съм пекла, но в плодови салати съм смесвала и няма проблеми

Специално за киви и кисело мляко помня, че горчеше. Може да е от комбинацията между двете, незнам. И оттогава не смея да го ползвам смесено с други продукти. Но ми се иска да направя торта с киви и приемам идеи  Hug

# 415
Хайде и аз да се отчета с мнение за пекарната - преди много исках, мъжът ми не беше съгласен, повечето ме отказваха от нея, но след време се сетих наново и си купих. Ползвам я вече 2 години и за мен е неизменна част от една кухня.

Плюсове:
*сама меси
*/лятото само месех на нея, след това вадех, оформях си хляба и си го печех на фурната, обаче.../ сама втасва, сама превключва към печене, сама изключва печенето, сама подгрява хляба 1 час....
тоест незаменимо е това, че ти изниква работа навън, няма да се чудиш да не ти превтаса тестото, кога да го печеш, че как ще го изключиш и въобще ако е сложено вече, кой ще изключи фурната и ей такива.

Пекарната е супер удобна, защото си е един автоматичен процес и може и въобще да не я наглеждаш /аз винаги я наглеждам, де, поне да видя какво е тестото и колко е втасало, също махам бъркалките/, но сестра ми слага продуктите и после чак вади готовия хляб, нищо друго не прави.

Така че, за мен минусите са й /ако въобще са такива/, че трябва да я платиш и да й намериш място в кухнята, други няма. Пък ти си реши кога и за какво ще я ползваш.

ИПейч, сложих първо на 200' градуса пилето. Но течността само вреше и не излизаше и затова училих на 250'. Иначе първо беше само бира /казах на мъжът ми, че трябва и 1/2 сода, обаче той реши, че искам да спестя бирата  Grinning/. После като видях, че не извира, отгоре доливах гореща вода и така на няколко пъти излизащата бира обливаше пилето.

# 416
  • в сърцата на децата <3
Направих яйчен пастет по рецепта "каквото имах - сложих" - а именно - лук, отгоре варени яйца, извара и майонеза. Всичко това накълцано в блендера. За основна рецепта ползвах дадената 2-3 страници по-рано от сайта на Супичка. Пастетът стана страхотен! Нооооо... се оказа доста солидно количество (защото оползотворявах последните 7 червени яйца и работих с продукти на око), та сега имам 800 мл буркан пълен до капачката  Mr. Green Колко време мога да го съхранявам? Притеснява ме основно лукът да не се вкисне  newsm78

# 417
Често правя плодови торти в които слагам киви, било отгоре в/у тортата,  било м/у блатовете и крема....никога не е нагарчало. Но крем с кисело мляко у дома не се яде. Тортите, в които присъства киви, често са с кремове на сметанова основа. Проблем не е имало никога.

# 418
Кивито нагарча, когато се смесва с други продукти, в сладкиши съм го пробвала или в кисело мляко. Как мога да направя торта с киви и да избегна нагарчането?

Сещам се за желиране, т.е. торта парфе Thinking

# 419
  • Русе
...

ИПейч, сложих първо на 200' градуса пилето. Но течността само вреше и не излизаше и затова училих на 250'. Иначе първо беше само бира /казах на мъжът ми, че трябва и 1/2 сода, обаче той реши, че искам да спестя бирата  Grinning/. После като видях, че не извира, отгоре доливах гореща вода и така на няколко пъти излизащата бира обливаше пилето.

Здравей! Естествено, че няма да кипи само бирата в бутилката. Две причини - първо сравнително ниски градуси на фурната при започване на печенето, второ - течноста в бутилката. Нужно е и газирана вода, а също така бирата като течност не е пълна плътно до горния край на бутилката.
Не се отчайвай, опитът е велико нещо. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт