За пицата с любов

• 41 855
  • 210
  •   1
Отговори
# 180
  • In transit
Барбалена, стрий една таблетка в бялото брашно. Казват, че тестото с въглен е още по-добре за храносмилането...не съм пробвала лично.

# 181
Видях, че в Зоя продават на прах. Аз си мислех, че има "специално" брашно, но май е с добавка. Може би ще поръчам, че и боб тонка си харесах да експериментирам Simple Smile Ще пиша пак, ако докарам "черна" пица Simple Smile

Дани, искам автентично черно...хихи Simple Smile

# 182
От години се мъча да направя една хубава тънка пица, така както правят в ресторантите и пицариите, обаче винаги накрая се получава една дебела пица като хляб. Дали е заради маята? Или не правя достатъчно тънко тестото?
Може да пробваш тази рецепта за пица, тъй като е най-лесна за приготвяне и става тънка.

Като цяло, за да се получи добра пица е важно какво брашно ползваш, колко мая слагаш, каква е хидратацията на тестото, колко часа зрее в хладилник и прочие.

Ако ти е интересно, тук има много рецепти за пица и фокача с доста подробни обяснение за тънкостите на хубавата пица.
Мисля, че слагам много повече от два грама🙄

# 183
Тестото за пица  е хубаво едни минимум 48ч да втаса, може и повече. Тоест ако искаш пица уикенда, почваш тестото в сряда. Първо правя стартер равни части брашно, вода и маята. Оставям да пренощува и после добавям остатъка от брашното и водата и пак оставям да втасва. Третият път разделям на топки, слагам в кутии за още часове.
Хубаво е брашното да бъде силно. Често купувам Капуто от италианските магазини, имат си конкретно за пица.

Тестото не го точа никога с точилка, а само с ръце - от център към външната част като оставям борд, който не пипам и върху него не слагам никаква плънка или сос. Така бордът се надува и става едно приятно ръбче. В домашната фурна наистина е тегаво, защото не може да развие такива градуси. Но я слагам на максимални, разтилам пицата, слагам сос и я връщам във фурната на средно ниво за 5-8 минути, вадя и добавям моцарела, салами и там каквото съм решила - като цяло не обичам натрупана с продукти пица. Връщам за още толкова във фурната, но на по-горна релса.
Така тестото се изпича, а топингите остават свежи.

Доста обикаляме с мъжа ми и ядем пица където имаме възможност. Определено сме фенове на неаполитанската, по-добра пица не сме яли. В други части на Италия - като Рим, пиците не ни харесват толкова - те са по-тънки, по-сухи и без борд.

# 184
Здравейте! Според вас, струва ли си да се купи фурна за пица? Много се изкушавам, но не са евтини и все още обмислям покупката.

# 185
  • In transit
Здравейте! Според вас, струва ли си да се купи фурна за пица? Много се изкушавам, но не са евтини и все още обмислям покупката.
Зависи колко често правите пица. Мъжът ми няколко пъти се пробва да ме навива за такава фурна, но за мен няма смисъл, остави парите, ами ще ме тормозят през ден да меся тесто, а се притеснявам за килограмите Grinning ...и на нормална фурна, с камък се получава много добър резултат.
Освен да си вземеш от тези малките фурни, като тостери които са, те са по-евтини и не заемат много място.

# 186
Мики, не правим много често, но все пак ме изкушава Simple Smile

Аз говоря за този вид: https://ariete.bg/elektricheska-furna-za-pica-s-kamenna-plocha-pizza-za-4-minuti/

Но може би ще изчакам до Черен петък, ей го къде е Grinning

# 187
  • In transit
Барбалена, и аз за такава ти говорех, в Амазон е доста по-евтина: https://www.amazon.de/-/en/919-Fireproof-Reheating-Included-Temp … ure/dp/B09QL69H4K и ще ти е с БД до България. Ако си решила за такава, не чакай ЧП, цената е супер в момента.

# 188
Разбира се, че си струва. Тези които обясняват, че е все едно, не са имали или не ги интересува.
Все пак вдигат с поне 100 градуса над нормалните фурни, а това е ключово за добра пица.

# 189
Пълно е с евтини втора употреба  за около 50лв., ако Ви е толкова интересно. Моята за 2 години е ползвана веднъж с обикновено тесто от магазина. Залепна жестоко. Още не ми е дошъл мерак правя тесто, каквото трябва.

# 190
Освен фурна за пица,вземете си и хлебопекарна. Така и така сте прежалили...килограмите... Laughing Шегувам се.

# 191
Тъкмо се навих за едно Ariete от olx за 70 лв и са го продали Sad Не искам да давам повече пари като за проба...

# 192
  • Deutschland
Освен фурна за пица,вземете си и хлебопекарна. Така и така сте прежалили...килограмите... Laughing Шегувам се.

Откакто имаме хлебопекарна, пици се правят всеки уикенд. Предната вечер забърква тесто на дълга програма и хоп в хладилника. На сутринта имам тесто на балончета и конци и пиците стават страхотни. Затова съм в темата, за идеи.
Правих с италианско брашно Капуто нещо си, но с едно немско, специално за пици стават перфектни на вкус.Само да се науча да ги правя по-тънки, де 😂

# 193
Тъкмо се навих за едно Ariete от olx за 70 лв и са го продали Sad Не искам да давам повече пари като за проба...

Фераритата са абсолютно същите.

# 194
Ще го имам предвид. Има едно Ферари в ОLX, но Ariete-то беше по-запазено.

Общи условия

Активация на акаунт