Вредни ли са газираните напитки за децата?

• 18 557
  • 233
  •   1
Отговори
# 75
Пропуснахте възрастта на детето - 14 г. Ако родителите пият, а те пият, никакви аргументи защо детето не може да пие няма да минат. Освен това, на тази възраст вече се изпуска контролът въру това какво и колко ядат, така че освен да се молиш, че няма да изяде един БигМак със съучениците си, друго не можеш да направиш. А те ядат. 99% от децата на тази възраст като излязат с приятели ядат в заведения за бързо хранене или сладкарница, нали не очаквате, че имат парите за ресторант? Най-доброто, което може да се направи, е да се ограничи демиджът и поне вкъщи да се правят домашни газирани студени напитки от газирана вода и концентрат от чай или плодов сок.
П.С. Мъжът ми е пропушил на 13. Спомените ми от гимназията са също за доста пушачи на тази възраст, така че ако е само едната кола - здраве да е.

# 76
Ако нещо е направено от черупки и бръмбари, не е ли био, в смисъл не вредно.

# 77
Да си сверя часовника. Позволявам по веднъж на ден, лятото, топла кола или фанта. Доста ме хулят и в обкръжението не позволяват.
Реално погледнато и ние, големите пием, защо да забраняваме на децата? Вчера дете на 12 години каза че не му е позволено и ще му се развалят зъбките. Те и без кола се развалят.
Та- за или против газираните напитки. bowuu

Реално погледнато около мен много малко хора консумират газирани напитки. Сядайки "на кафенце" най-вървят води, фрешове, цитронади.
Самата аз от 7-8 години не бях пила газирана напитка. Не съм си го налагала като цел, просто не съм имала нужда да пия. По-време на бременността нещо се "бъгнах" и изпих няколко фанти.
Все си мисля, че модата на Кока Кола къмпани продуктите отмина през 90те години.
(И за да не се изкарам светица някаква - консумирам шоколадови боклуци)

Но може и да греша, имам съвсем малко бебе и нямам широки наблюдения сред децата.

А конкретно по въпроса - "защо не трябва да се дава на деца" съм така:  Shocked #Crazy Crazy
Другите вече са отговорили подробно.

# 78
Според мен не трябва да се изпада в крайности - нито в едната, нито в другата посока. Като чета някои от написаните коментарии, просто се чудя с какво се хранят тези хора /освен ако не разчитат на изцяло био стопанство/. Та нима мислите, че плодовете, които купувате за сокове не са третирани с химия или пък месото, млечните продукти и т. н.? Затова нека да сме по-умерени и всеки да си преценява. Аз лично, когато детето беше малко поиска да опита газирано на което аз казах, че не е хубаво и в тази връзка му взех тоник. Щом го опита тутакси се съгласи с мен. Когато стана по-голям обаче на разни рожденни дне опита и тогава му хареса. Пие си от време на време и просто гледам да не прекалява Grinning

# 79
  • У дома
christina1980 hahaha Joy Ей го на бръмберстия Е
Скрит текст:
Днес оцветителите се използват основно в сладкарството, производството на безалкохолни газирани напиткии сокове, сладолед, чипсове, снаксове, консервирани храни.
Смята се, че част от оцветителите предизвикват кожни обриви, астма, алергии, екземи, хиперактивност при децата, а някои дори са канцерогенни. Дори натуралните оцветители не са на 100% безопасни – например яркочервеният Е120, извлечен от стрити насекоми. Счита се, че той предизвиква хиперактивност при децата.
Ренинг, и аз мисля че е лудост да следиш абсолютно всичко, но поне това което можеш и знаеш, че е вредно да го избягваш Peace И все пак всичко е личен избор Sunglasses

# 80
Значи, ако някой успява да ограничи абсолютно всичко вредно, да си кваси сам млякото от фермата, да си прави домашен хляб, да не ползва рафинирана захар, никаква сол, никакво пържене, спортува, не пуши, не пие, не се докосва до храните в супермаркета и разните му там сокчета (щото и те не са полезни и имат толкова захар, оцветители и консерванти, колкото колата  Naughty), яде само пълнозърнести храни, бяло месо и риба и не се докосва до шоколад, моля да се похвали. Ще бъде интересен екземпляр. А дете на 14, което да спазва горните правила, е просто несъществуващ екземпляр. Така че аргументът щом знаеш, че е вредно, избягвай е безсмислен. Всеки консумира нещо вредно или има вреден навик. Пак повтарям, ако на 14 моят син си позволява по една кола или фанта на ден и това е всичко, ще вдигна купон. Някак си другите неща от списъка ме притесняват повече.

# 81
Четох само първите няколко мнения...
Мисля, че зададения въпрос е в голяма степен риторичен..

Аз не обичам газирано. Не ми харесва и не пия изобщо такива газози...Отделно от това газирано и студено поотделно, а пък в комбинация съвсем, не ми понася...на минутата съм с болки в гърлото.

Детето ми е на 5г. и от малък знае, че от водата по-хубаво няма и че тя утолява най-добре жаждата. Другото са айрян, чай и фреш понякога..
Не виждам смисъл да пием нещо, което не ми носи нито прохлада, нито ме утолява....може само да ме разболее, и то е почти сигурно.

Вредно-невредно това толкова не  ме интересува. Като съм жадна - пия вода и съм ок. Защо да пия газози - не ми отговаряйте, въпросът е риторичен Wink

# 82
Значи, ако някой успява да ограничи абсолютно всичко вредно,
Скрит текст:
да си кваси сам млякото от фермата, да си прави домашен хляб, да не ползва рафинирана захар, никаква сол, никакво пържене, спортува, не пуши, не пие, не се докосва до храните в супермаркета и разните му там сокчета (щото и те не са полезни и имат толкова захар, оцветители и консерванти, колкото колата  Naughty), яде само пълнозърнести храни, бяло месо и риба и не се докосва до шоколад, моля да се похвали. Ще бъде интересен екземпляр. А дете на 14, което да спазва горните правила, е просто несъществуващ екземпляр. Така че аргументът щом знаеш, че е вредно, избягвай е безсмислен. Всеки консумира нещо вредно или има вреден навик. Пак повтарям, ако на 14 моят син си позволява по една кола или фанта на ден и това е всичко, ще вдигна купон. Някак си другите неща от списъка ме притесняват повече.
Всичко вредно едва ли има човек, който да отстрани.Просто физически е невъзможно.
Но защо да не отстраня това, което е в моя власт?
Газираните напитки са просто един боклук.Е, питам се, кое налага да пия боклуци?

Скрит текст:
Личният пример е МНОГО важен.В семейството ми, като бях дете, изключително рядко се пиеха газирани напитки.( аз като цяло съм си отгледала предимно здравословно....)Следователно, не съм изградила навика си да ги пия, и досега не ги обичам.Не че никога не съм пила, писала съм-било е по-скоро да съм част от "модната група".В повечето случаи пълната ми чаша с кока кола така си е оставала на масата.
Но пък, водейки се по "модата", повредихме големия си син, той си пие доста, всякакви газирани напитки.И резултата е вече налице-на 27 започна да напълнява.А е злояд, капризен на храна, така че не яде много.но захарта си казва думата.
С малкия не допуснах тази грешка.Е, и сега, вече на почти 20 години, предпочита основно да пие вода.Сега лятото, по някоя бира отвреме навреме.
Точно преди 2-3 дни изхвърлих почти пълна бутилка 2-литрова кока кола, останала от гости по повод през януари.Така си я подритвахме 7 месеца, най-накрая отиде на боклука.Имахме празници и през април, и два през май, без гости, така и никой не прояви желание да я изпие.
На няколко места вече попадам на инфо, че пристрастеността към захарта/сладкото е 8 (ОСЕМ) пъти по-силна от пристрастеността към кокаина.

# 83
Защото ВСИЧКО вредно е в твоята власт да бъде отстранено. Т.е., докато разрешаваш сладолед или пушиш, а съдиш хората, които разрешават кола, си просто човек с двойни стандарти. Затова не съдя. Всеки си избира от коя отрова не може да се откаже. Аз сладко не ям и не пия, но виж, имам пристрастеност към солта. Това е също супер вреден навик.

# 84
  • Куциндрел
Ние със съдържанието на една бутила кола си почистваме тоалетната. Mr. Green

# 85

Първа употреба или преработена?

# 86
Здравей!

По принуда съм зависима от колата. По принуда, защото понякога поставям рекорди с ниско кръвно например 72/42 и кафето не ми помага така както колата. Определено съм като зависима от нея, но има и нещо друго. Зъбите ми се рушат. Просто се чупят и разпадат. Знам колко е вредна, но когато искам/трябва да свърша нещо в къщи или на работа, а съм като парцал /което за съжаление е често/ само колата ми помага да се съвзема. Наясно съм с всичко това и се опитвам да се "отърва" от нея, но пък съм напълно нетрудоспособна. Много често има кола в къщи и пия в огромни количества, но НЕ давам на детето. Вижда ме че пия и му обяснявам, че пия въпреки, че е вредна, защото има кофеин който ми помага да съм на крака, но е изключително вреден за деца, съдържа се в кафето и поради тази причина децата не пият и кафе. Изключително рядко /на 9г. е, но се е случвало общо 2-3 пъти/ съм давала да опита от моята доза. И за другите газирани напитки намирам доводи за да не позволя да пие от тях. Освен това в по-значими количества колата действа на червата разхлабващо, което показва че организма страда от преминаването й през него. Не ми трябват клипчета и статии за да съм наясно с вредата. Просто нямам алтернатива. От айрян в големи количества ме боли корем /малки не помагат/, а кафето и шоколада без помощта на колата не ми действат. А, и още нещо. Когато по някаква причина ми трябва да съм будна до късно през нощта /например нощна смяна/ именно с комбинацията от кафе и кола успявам да будувам. За децата една такава превъзбуда /и без кафето се получава този ефект/ би създала проблем и на тях и на околните.
С други думи със себе си давам пример за вредното влияние на колата върху човешкия организъм.
Но за своето дете всеки решава какво може или не може. Съвети нямам право да давам.

# 87
  • Куциндрел

Първа употреба или преработена?
Mr. Green
За сега сме установили, че само първа употреба помага, преработената няма този ефект. Joy

Имам позната, която е пристрастена към Кока-Колата, пие по всеки ден огромни за моите представи количества и не признава други газирани напитки.

# 88
Проблема с ниската кръвна захар може да се дължи на здравословен проблем, като инсулинова резистентност и др. Потърси лекарска помощ, за да откриеш проблема Peace

# 89
Аз разбрах, че има ниско кръвно налягане, а не ниска кръвна захар Рори72. Но и за този проблем докторите биха измислили разрешение. Не е нужно да се наливате с кола.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт