Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 94 549
  • 751
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 9 461
може. Бакпулвера е смес от лимонтозу и сода за хляб.

# 736
  • Мнения: 1 125
Чудно! Значи слагам същата доза, нали?

# 737
  • Мнения: 9 461
да. САмо да не забравиш да угасиш содата в кисело мляко, или оцет. По правилата. ИЗвън правилата, аз я слагам с брашното, така ми е казал приятел, чиято майка е работила дълги години в захарна фабрика.

# 738
  • Мнения: 2 152
да. САмо да не забравиш да угасиш содата в кисело мляко, или оцет. По правилата. ИЗвън правилата, аз я слагам с брашното, така ми е казал приятел, чиято майка е работила дълги години в захарна фабрика.

странно, но и аз така правя - слагам содата в брашното, разбърквам и капвам мънинко оцет, сетне смесвам с млякото и т.н. И съм убеден, че ефектът е по-добър ...

# 739
  • Мнения: 1 125
И аз така действам като правя кекс - слагам содата в киселото мляко и тогава го изсипвам при другите съставки. Вчера, обаче, я пресях с какаото. Станаха добре мъфините Simple Smile
Благодаря за помощта! 

# 740
  • Мнения: 4 859
Здравейте:)Моля за изпитана рецепта за содена питка-постна ,като за Бъдни вечер(само да не е в грамове,нямам везна,а на око нищо не става при мен).Всяка година правя произволно избрана от Интернет и накрая отива за кучето Sad Имам спомен ,че съм чела във форума за такава с бакпулвер ,печена в малко форма за блатове,изглеждаше супер,но не я откривам.
Понякога хвърлям и тестото-става лепкава смес,която нито поема брашно,нито може да се оформи.С лъжица ли се бърка сместа за содените питки или се меси?В студена фурна или загрята се пече? Градусите са ми само 100,200,300-на колко да пека?
(съжалявам, ако въпросите ми звучат глупаво,но вече 5 години опити и не се получава)

# 741
  • София
  • Мнения: 8 503
Здравейте:)Моля за изпитана рецепта за содена питка-постна ,като за Бъдни вечер(само да не е в грамове,нямам везна,а на око нищо не става при мен).Всяка година правя произволно избрана от Интернет и накрая отива за кучето Sad Имам спомен ,че съм чела във форума за такава с бакпулвер ,печена в малко форма за блатове,изглеждаше супер,но не я откривам.
Понякога хвърлям и тестото-става лепкава смес,която нито поема брашно,нито може да се оформи.С лъжица ли се бърка сместа за содените питки или се меси?В студена фурна или загрята се пече? Градусите са ми само 100,200,300-на колко да пека?
(съжалявам, ако въпросите ми звучат глупаво,но вече 5 години опити и не се получава)

Ами ето сега тази рецепта:

около 3 ч. ч. брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. сода за хляб
1 с. л. оцет
5 с. л. олио
1 ч. ч. хладка вода

Първо содата я погасяваш в оцета. След това я туряш заедно със солтав брашното. После към водата добавяш олиото и ги разбъркваш хубаво и ги добавяш към брашното. Месиш си нормално, докато не получиш меко и нелепнещо тесто. Ако се налага добавяш с лъжица брашно.

Като го омесиш тестото го оставяш да почине около 10-15 минути, след което го разстилаш в тава. Аз слагам хартия за печене отдолу, други намазняват тавата. Набождаш я с вилица за да не се пукне при печенето.

Намазваш я отгоре питката с олио (в края на майка ми я мажеха с вода разредена със захар) и я слагаме в нагорещена фурна на 180 градуса. Печем докато проверката с клечката ни излезе суха. Някъде около 30-40 минути отиват.

После я изваждаме, наръсваме с вода, покриваме с кърпа и я оставяме да изстине и омекне.

В никакъв случай не я яжте гореща! Най-хубава е като изстине хубаво.


Това, което виждаш на снимката е ръжено-пълнозърнеста содена питка. Имам вариант на същата, която е обогатена със соево и нахутено брашно и пшеничено нишесте. Имам вариант и на комбинация от царевично и пълнозърнесто брашно.

# 742
  • София
  • Мнения: 1 921
Здравейте! Снощи ми дойдоха гости и донесоха домашно изпечени сладки от слънчоглед и овесени ядки с мед. Обаче - препекли ги, направо черни отдолу и адски твърди. Дали мога да ги ремонтирам някак?

# 743
  • Мнения: 4 859
дядо хаджия ,много ви благодаря!Започвам да я правя,дано се получи като на снимката Simple Smile

# 744
  • София
  • Мнения: 8 503
Здравейте! Снощи ми дойдоха гости и донесоха домашно изпечени сладки от слънчоглед и овесени ядки с мед. Обаче - препекли ги, направо черни отдолу и адски твърди. Дали мога да ги ремонтирам някак?

Опитай с най ситната част на рендето да ги изстържеш.

# 745
  • Мнения: 22 867
Здравейте:)Моля за изпитана рецепта за содена питка-постна ,
Скрит текст:
като за Бъдни вечер(само да не е в грамове,нямам везна,а на око нищо не става при мен).Всяка година правя произволно избрана от Интернет и накрая отива за кучето Sad Имам спомен ,че съм чела във форума за такава с бакпулвер ,печена в малко форма за блатове,изглеждаше супер,но не я откривам.
Понякога хвърлям и тестото-става лепкава смес,която нито поема брашно,нито може да се оформи.С лъжица ли се бърка сместа за содените питки или се меси?В студена фурна или загрята се пече? Градусите са ми само 100,200,300-на колко да пека?
(съжалявам, ако въпросите ми звучат глупаво,но вече 5 години опити и не се получава)

Още две предложения:

СОДЕНО ХЛЕБЧЕ СЪС СЕМЕНА - КЕДРОВИ ЯДКИ, СУСАМ И МАК, за съжаление снимките от радикал.ру са изчезнали, но може да се види при източника: ето така изглежда.

и БЪРЗИ ХЛЕБЧЕТА, правя ги и от бяло, и от типово брашно, на снимката в линка са типови. Peace

# 746
  • Мнения: 2 315
Здравейте:)Моля за изпитана рецепта за содена питка-постна ,
Скрит текст:
като за Бъдни вечер(само да не е в грамове,нямам везна,а на око нищо не става при мен).Всяка година правя произволно избрана от Интернет и накрая отива за кучето Sad Имам спомен ,че съм чела във форума за такава с бакпулвер ,печена в малко форма за блатове,изглеждаше супер,но не я откривам.
Понякога хвърлям и тестото-става лепкава смес,която нито поема брашно,нито може да се оформи.С лъжица ли се бърка сместа за содените питки или се меси?В студена фурна или загрята се пече? Градусите са ми само 100,200,300-на колко да пека?
(съжалявам, ако въпросите ми звучат глупаво,но вече 5 години опити и не се получава)

Още две предложения:

СОДЕНО ХЛЕБЧЕ СЪС СЕМЕНА - КЕДРОВИ ЯДКИ, СУСАМ И МАК, за съжаление снимките от радикал.ру са изчезнали, но може да се види при източника: ето така изглежда.

и БЪРЗИ ХЛЕБЧЕТА, правя ги и от бяло, и от типово брашно, на снимката в линка са типови. Peace

И още един много вкусен твой хляб - ХЛЯБ БЕЗ МАЯ, ЯЙЦА И МАЗНИНА:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.150;topicrefid=20

Открих го миналата година. Мъж ми ми го прави често за въглехидратния ден. Супер е.  

labrex  bouquet bouquet bouquet

# 747
  • Мнения: 2 372
Може ли изпитана рецепта за кекс с кисело мляко и портокал?  Да е не става сух и ронлив , а да стои сочен. И да е с масло, че нямам олио. Мерси предварително!

Последна редакция: нд, 20 ное 2016, 14:06 от -True Blue-

# 748
  • Мнения: 2 855
Може ли изпитана рецепта за кекс с кисело мляко и портокал?  Да е не става сух и ронлив , а да стои сочен. И да е с масло, че нямам олио. Мерси предварително!

Този е супер сочен, но пък е с прясно мляко

http://yoli-www.blogspot.bg/2013/03/blog-post.html

# 749
  • София
  • Мнения: 12 695
Може ли изпитана рецепта за кекс с кисело мляко и портокал?  Да е не става сух и ронлив , а да стои сочен. И да е с масло, че нямам олио. Мерси предварително!

Аз правя тези Портокалови мъфиниHeart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт