Проблем със собствениците на етажа над мен

• 5 586
  • 38
  •   1
Отговори
Здравейте!
Ще се опитам на кратко да опиша моят проблем.
Купихме първи етаж от къща заедно с дворното място.Над нас има още един етаж на който не знаем собственика и не знам и как да го открия.Тъй като къщата е гредоред, етажа над мен е започнал да пропада и има и дупка, стълбището се е откъртило и всеки момент ще се срути и не знам какво да правя.Разпитвах съседите и те казаха че собственикът живее от много години в чужбина и никой няма връзка с него.Аз съм с вързани ръце тъй като не мога да ползвам моят имот, нито да направя ремонт.
Ако някой има идея от къде да започна и съвети как да постъпя ще съм много благодарна на всички!

# 1
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте!
Ще се опитам на кратко да опиша моят проблем.
Купихме първи етаж от къща заедно с дворното място.Над нас има още един етаж на който не знаем собственика и не знам и как да го открия.Тъй като къщата е гредоред, етажа над мен е започнал да пропада и има и дупка, стълбището се е откъртило и всеки момент ще се срути и не знам какво да правя.Разпитвах съседите и те казаха че собственикът живее от много години в чужбина и никой няма връзка с него.Аз съм с вързани ръце тъй като не мога да ползвам моят имот, нито да направя ремонт.
Ако някой има идея от къде да започна и съвети как да постъпя ще съм много благодарна на всички!

с уговорката, че информацията ми е от ЗУЕС, а той важи за сгради с повече от три собственика  Peace

може да се поиска съдействие от общината в две посоки:
да се намери собственика (контакти с него);
за оглед от оценител и предписание/заповед за спешен ремонт.
след като оценителя дойде и прецени необходимостта от ремонт, той може да даде предписание или заповед със срок за изпълнение.
от тук започва по-тъмната част. или вие поемате всичко, пазите си документите за избор на фирма, за плащане на материали и труд и след това завеждате дело срещу другия собственик за връщане на половината пари или
оставяте на общината да поеме ремонта, след това вие да платите само вашата част.

силно съмнително е дали ще поемат ремонта, съмнително е и далиточно сега ще бързат да ви ремонтират, а и знайно е как протичат търговете  Blush

не съм сигурна точно в кой отдел на общинатъа трябва да се насочите, предполагам, че е този - Отдел „Устройство на територията, кадастър и регулация, контрол по строителството“

попаднах и на тази тема http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=24&t=30

успех Hug

# 2
В Схема-та от Кадастъра,
която е представена при изповядване на сделката при Нотариус са описани
съседни самостоятелни обекти (евентуално и имената на собствениците).
Може да се прави справка по идентификатор за собственик.
(имотен регистър)
може да се поиска съдействие от общината в две посоки:
да се намери собственика (контакти с него);
за оглед от оценител и предписание/заповед за спешен ремонт.
след като оценителя дойде и прецени необходимостта от ремонт, той може да даде предписание или заповед със срок за изпълнение.

# 3
Идвам от общината и се оказва че етажа над мен никога не е регистриран и до сега не са плащани никакви данъци.Чудя се какво ще стане ако не се открият живи собственици?

# 4
Идвам от общината и се оказва че етажа над мен никога не е регистриран и до сега не са плащани никакви данъци.Чудя се какво ще стане ако не се открият живи собственици?

намери трима свидетели, че го стопанисваш като добър стопанин и си го вземи  Crazy
шегувам се  Peace

а неживи? все някой някога нещо е подписвал    Thinking

# 5
Тъй като къщата е многооо стара, сега от общината уж се мъчат да търсят нещо по архивите, да видим какво ще открият.

# 6
Какво пише в НА? Съседи, граници?
Двор? Идеални части ли?
От кого сте купили имота? Наследник?
Вторият етаж може въобще да не е узаконен, а надстрояван от собствениците на първия етаж.
Честито, сдобихте се и с втори етаж.
Има варианти за законово присъединяване на втория етаж към сградата.

# 7
Купих първи етаж и цялото дворно място , така е записано в НА. Втория етаж го няма вписан като граница на съседи.Връщах два НА назад , но и в старите го няма записан като граница.

# 8
Кога сте купили имота? И можете ли да получите повече информация от продавача?

Наистина, в нотариалния акт пише ли нещо за идеални части на двора? Ако сте в решим на съсобственост, трябва да пише или че сте собственик на 1/2, 1/3 или там някаква идеална част от двора, или конкретни граници на двора.

# 9
И предишния собственик не знае нищо , а иначе целият двор е мой т.е този който е собственик на втория етаж няма дворно място. Т.е има само въздуха над мен.

# 10
Интересен случай. Май наистина си имаш къща на 2 етажа Simple Smile
Горе има ли мебели, ток, вода?
Ако отникъде нищо не излезе като данни за собственика и не успееш да се свържеш с него, аз бих влязла на етажа, за да си ремонтирам тавана си и укрепя стълбището. Без да пипам друго.

# 11
Свържи се с адвокат и се консултирай как можеш да си узакониш горния етаж и да ти е честита двуетажната къща.  Laughing

Според мен старият собственик се прави на ударен - достроявал е едноетажната къща незаконно, после ти е продал уж само един етаж. Няма как на горния етаж да има собственик, който няма поне право на ползване върху двора, иначе как ще има достъп до имота си?

ПС - при покупката нямаше ли адвокат или поне брокер? Това би могло да е сериозен проблем.

# 12
Вторият етаж може въобще да не е узаконен, а надстрояван от собствениците на първия етаж.
Свържи се с адвокат и се консултирай как можеш да си узакониш горния етаж и да ти е честита двуетажната къща.  Laughing
Има процедура за издаване на "Удостоверение за търпимост" за строежи, изградени до 07.04.1987 г.
http://www.law-firm-bg.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/ … 1%80%D0%BF%D0%B8/

# 13
Да, зная, но си има специфики. Едва ли ще стане просто да отиде и да подаде молба - адвокат или консултант трябва да й помогне да си събере документите, удостоверяващи кога е направен строежът, евентуално свидетели - защото предполагам документи няма от къде да намери, и чак тогава. Също е добре и да не отлага, защото не се знае до кога ще съществува това като законова възможност.

# 14
Свържи се с адвокат и се консултирай как можеш да си узакониш горния етаж и да ти е честита двуетажната къща.  Laughing
Има процедура за издаване на "Удостоверение за търпимост" за строежи, изградени до 07.04.1987 г.
http://www.law-firm-bg.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/ … 1%80%D0%BF%D0%B8/

процедурата се стартира от собствениците, а те (още) не са  Peace

редактирам се  Peace
Цитат
Тази възможност за узаконяване изтича на 26.11.2013г!
[/color]
от тук

изчакай да видиш какво ще изровят в архивите и непременно си потърси адвокат  Peace
Скрит текст:
Скрит текст:
има вариант да стане твое с доказване на добросъвестно владеене  Blush но не съм сигурна колко години трябва да се доказват 10 или 15
 Blush

Последна редакция: вт, 18 окт 2016, 14:15 от st. Dobri

Общи условия

Активация на акаунт