Качване на килограми при бременност...

• 88 268
  • 695
  •   1
Отговори
# 555
Много е относително. Най-вече има значение с какъв апетит си. С първата бременност се наяждах само с 3 хапки и дори не можех да си помисля повече за храна. Слабееш драстично без да усещам глад. Чувствах се добре. Започнах 52кг, влязох да раждам 56кг и излязох от родилното 50кг. След това това чувство на ситост продължаваше и без да усещам слабеех още и още. Започнаха хората да си шушукат, че съм анорексичка. Стигнах 42кг, които държах дълго време. Не успявах да забременя и изгубих няколко бременности. С усилие стигнах 44-45кг и сега съм в 31-32 бременност и съм 49кг. (Качила съм 5кг)
Висока съм 160 някъде и първоначалните ми 52кг, с които стартирах първата ми бременност винаги са ми били повече. Винаги съм искала да съм поне 48-49, защото съм ниска и не ми стоеше добре, но след бременността всичко се преобърна в тялото ми... смених и държавата, в Която живея, средата и всичко. Това също може да е оказало влияние Simple Smile

# 556
Много ми е интересно някой тук като каже "качих само 10 кила" за цялата бременност или някаква подобна ниска цифра. Ама не уточняват от колко кила са тръгнали и имало ли е килца над нормата. Това също има значение Peace
да наистина е точно така. различни са препоръките за качването въз основа на стартовите килограми.Има даже препоръки според БМИ. под 18.5 бми е около 15 кг мисля, докато при бми 18.5-24 да се качват около 11-12 кг  и вече над 25 бми да качват съвсем малко.  Но според мен зависи и от расовата принадлежност, височина и тн. Не може една расова шведка 180 висока да качи колкото 140 сантиметрова тайландка .
ако момичето е слабо и няма ресурси е напълно нормално да качи повече. Моделите на Виктория сикрет качват и по 15 и по 20 кг, и две седмици след раждане са на ревюта с плоски кореми.  А ако е по-пълно момичето, естествено нормално е  да качи по-малко.  Има жени, които са със затлъстяване и даже отслабват по време на бременност, защото им се регулират жлези и хормони, а и се хранят по-здравословно. Аз съм чела много такива случаи в американските форуми като whattoexpect. Там има много жени, които почват бремеността си 200 паунда и наистина почти не качват.

аз тръгнах от теглото, което считам за идеално за себе си около 60+/- кг на 173-174, нито слабичка нито пълна, а бих казала много фит и имах интензивен спортен режим (тогава цяла есен и зима карах около  40 км всеки ден с колелото  до работа, пазаруване и тн, тичах и ходих на фитнес, живеех на село, което е известно именно с биопродукцията си,  и се храних само с местно отгледана биологична храна). всъщност забременях в момент, в който бях достигнала най-добрата си форма от години и живеех за спорта. За съжаление, сега живея на софийски въздух, ям кофти храна и почти не се движа дори и на разходки мн мн не ходя.

# 557
Bodybeautiful е права, че по-определящи са телесните мазнини преди забременяването, а не толкова килограмите. Една жена, която тежи 55кг и има малко телесни мазнини и повече мускули изглежда слаба, докато друга, която също тежи 55кг, но има повечко мазнини, може дори да изглежда пухкава. Тялото през бременността има цел да натрупа мазнини, така че е логично жените, които нямат много мазнини да натрупат повечко. Много е индивидуално и всеки трябва да намери баланса за себе си. Както съм споделяла, през бременността си ядях точно както преди, но въпреки това качих 15кг. Причината беше, че винаги съм обичала да си хапвам въглехидрати, но преди бременността не ми се лепяха много и си бях добре, но като забременях всички тези въглехидрати ми се лепваха моментално. Свалих си килограмите с 4-5 месечен режим на хранене, докато кърмя. Ако не бях положила усилия, нямаше да успея да постигна този резултат. Затова съветвам бременните да не се успокояват, че ще свалят от самосебе си. И на мен всички ми казваха да съм спокойна, че повечето жени сваляли без да правят нищо. При мен се оказа, че изобщо не е така. При втора бременност няма и да поглеждам въглехидрати и ще внимавам много повече.

П.П. Забременях 57кг(ръст 165см) и стигнах до 72кг. Изглеждах си откровено дебеличка Grinning

# 558
Happy_mommy, сподели, моля те, за режима по време на кърмене. Засега се ослушвам, защото гладът ми за въглехидрати е много засилен, но се надявам да се регулира някак и да си вляза в час. Не знам обаче предишният ми начин на хранене доколко е съвместим с кърменето от гледна точка на количество и качество. Защото при положение, че от години се храня нисковъглехидратно и се удържах без проблем през бременността, все си мисля, че сега не е случаен този глад.

# 559
  • Дания
Wild poppy ме е изпреварила. 😊 И аз исках да попитам същото. Храня се нисковъглехидратно от години и ми е много чудно дали няма да се отрази на кърмата. Качество, количество и аз не знам.
Happy mommy, разкажи ни повече, моля те.

# 560
Режимът, който спазвах е ограничаване на въглехидратите, но в никакъв случай нисковъглехидратно хранене, защото има опасност да се стигне до кетоза, а това е много вредно при кърмачките. В общи линии спрях хляба, тестените изделия, торти, пасти, джънк, безалкохолни, сокове. Гледах да не прекалявам с ориза и картофите, но си хапвах от тях. Гледах да не преяждам никога. Аз си обичам месо и си хапвах основно месо, салата, сирене, яйца и домашни манджички и супички, и плодове. Направих си режима както на мен ми е добре, защото мразя стриктни диети. За да се чувствам щастлива всеки ден ядях сладолед-лятото съм пристрастена към него. Всички ми се смяха, че съм на диета, но ям сладолед. В основата беше това, че от време на време си позволявах вредна и калорична храна. Според мен, проблемът на повечето стриктни диети е, че поставят твърде големи ограничения, а по този начин не се чувствах ограничена. Най-важното е, че знаех, че ще стане бавно и бях много търпелива. По време на кърмене не е препоръчително да се отслабва рязко. Свалях по 2-3 кг на месец. Синтезирано, основните неща, които гледах да спазвам(информирах се от най-различни статии) е да огранича въглехидратите; по възможност да не вечерям след 7-8 часа; ако си позволявам нещо калорично за деня(сладолед), то да не е повече от 30% от приетите калории за деня; да пия много вода; в дните, в които приемам вредна храна да броя калориите за да задържа теглото си; да ям по-малко количество на едно хранене. Другото важно по време на кърмене е, че не е препоръчително да се спазват диети преди 6тия месец на бебето. До тогава кърменето все още се установява, кърмата се регулира и бебето е само на кърма. Аз започнах след 6тия месец и нямах проблеми с кърмата, не ми намаля. Сученето на бебето е това, което стимулира производството на кърма, особено през нощта. А това, че кърмачката трябва да се тъпче за да има кърма, са малко бабини деветини. По-важно е да пие много вода.

Резултатът при мен е свалени 11 кг за около 4,5 месеца.

# 561
  • Дания
Happy mommy, последно питане -спортуваше ли или само режим? Малко противоречива информация намирам за спорта по време на кърмене, а нямам търпение да започна пак да тренирам...🤔

# 562
Доста разумно звучи, Happy_mommy, благодаря, че сподели. В момента един от основните ми проблеми е, че няма хубави зеленчуци, а те са ми основното спасение. Така или иначе, също съм решила, каквито и мерки да взимам, да с след шестия месец. Дотогава ще положа усилия поне да не качвам. Засега бавно започнах да спортувам, поне мускулния тонус и гъвкавост да възстановя.

Danish girl, от личен опит с първото ми раждане, спортът е ок, стига да се практикува, така че да нямаш мускулна треска. Когато от тъпотия си докарах зверска мускулна треска, заедно с нея си докарах и страшна лактационна криза/кърмаческа стачка или каквото беше там, което ми костваше седмица рев и нерви да оправим положението. А започнах да спортувам 40 дни след раждането и нямаше проблем. Сега - месец след раждането и по 1/3 тренировка на ден като за начало също нямам проблем.

# 563
Да, правех тае бо вкъщи. Няма проблем да се спортува по време на кърмене. Добре е да се тренира след като бебето е сукало/или изцеждане за да са поизпразнени гърдите. След тренировка може да се изчака известно време и тогава да се кърми. Има теория, че кърмата си променя вкуса след тренировка, но това няма как да навреди на бебето. Даже бях чела едно проучване, че трябва да е ужасно интензивна тренировка, на ръба на силите, за да си промени наистина вкуса кърмата . Важно е сутиенът да е мек и да придържа гърдите, защото може да стане некомфортно, ако има подскачане.

# 564
  • Дания
Същите неща чета и аз последните дни. За вкуса на кърмата, за мускулната треска и тн. Мисля да започна с кардио тренировки и предполагам доста дълго ще се задържа на тях. Благодаря за информацията, момичета.

# 565
Много е относително. Най-вече има значение с какъв апетит си. С първата бременност се наяждах само с 3 хапки и дори не можех да си помисля повече за храна. Слабееш драстично без да усещам глад. Чувствах се добре. Започнах 52кг, влязох да раждам 56кг и излязох от родилното 50кг. След това това чувство на ситост продължаваше и без да усещам слабеех още и още. Започнаха хората да си шушукат, че съм анорексичка. Стигнах 42кг, които държах дълго време. Не успявах да забременя и изгубих няколко бременности. С усилие стигнах 44-45кг и сега съм в 31-32 бременност и съм 49кг. (Качила съм 5кг)
Висока съм 160 някъде и първоначалните ми 52кг, с които стартирах първата ми бременност винаги са ми били повече. Винаги съм искала да съм поне 48-49, защото съм ниска и не ми стоеше добре, но след бременността всичко се преобърна в тялото ми... смених и държавата, в Която живея, средата и всичко. Това също може да е оказало влияние Simple Smile

Леле като те чета все едно съм аз. Аз стартирах 44 кг. , влязох да раждам  52 и сега след като се прибрах вкъщи вече съм си със старите мерки, че даже и по-слаба, хахахаха даже и аз си помислих, че като изляза навън хората ще ме помислят за анорексичка. А пък аз съм цял живот все слаба.

# 566
Ако много ви мъчи, че сте слаби, веднага имам едни 5 кила за раздаване. Grinning

# 567
Ако много ви мъчи, че сте слаби, веднага имам едни 5 кила за раздаване. Grinning
И аз, и аз Laughing

# 568
Минавам и аз да се отчета след раждането Simple Smile Забременях на 48кг, но не съм била слаба, защото съм нисичка -1,50. За цялата бременност качих 12 кг, като последния месец почти не съм качвала. Ядях си каквото ми се яде, но а, по принцип не консумирам джънк, газирано и като цяло боклуци. Хапвах си и сладолед, и сладичко от време на време. Прибрах се от родилното 54 кг. Честно казано се надявах да са по-малко, но здраве да е... Бедрата ми определено са се наляли и си имам сланинки по корема. Надявам се с кърменето плавно да се регулират нещата. И аз мисля да наблегна на истинската натурална храна, много течности и разходки и се надявам да паднат самички килцата

# 569
Матката ще се прибира още доста време и от това също ще
Намалят килограмите без да усещаш.
Аз знам за доста момичета, които по време на кърмене качват, но като цяло тенденцията е да се отслабва Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт