Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 4

• 75 364
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Щом са пълнолетни да се оправят сами.

# 241
Нямаш работа да се месиш. Да се оправят.

# 242
Благодаря! И аз така мисля да направя.

# 243
 Момичета, тъй като отдавна давам жилище под наем и в какви ли не ситуации  съм попадала сега прочетох нещо, което сърце не ми дава да не го споделя с Вас. В договора с наематели ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да присъства клауза  при неплащане наем или сметки да не важи условието, че изваждането им от жилището е самоуправство. И по-кратък срок да напуснат при този случай - например  3-5 дни . Задължително подписано с допълнителен техен подпис.
Защото в противен случай закона в съвременна България е в полза на неизправни наематели  които може  да изпълняват месеци наред роля на Ваши храненици /да продължават да не плащат наем, топлофикация, ток, вода/ в месеците на водене на дело освен евентуално да им се спре тока, освен потрошени нерви едва ли ще получите друго.  И задължително описване на вещите със снимки и  двама свидетели. 

# 244
Как законно и бързо да освободим имота ни от некоректен наемател?
Трябва да уведомиш другата страна, напр. с нотариална покана, че считаш договора за прекратен, поради еди кво си, и желаеш наемателите да напуснат имота. След това, в рамките на едномесечен срок от връчване на поканата, подаваш молба до районния съд по реда на чл.126ж и сл. ГПК и в седемдневен срок съда трябва да издаде заповед, която подлежи на незабавно изпълнение от полицията или кмета. С помощта на поканата ще удостовериш датата на връчване, а също така тя представлява твое изрично и категорично волеизявление за прекратяване на наемния договор
Има вече на много места съдебна практика ,която показва ,че в най-лошия случай времето отнема месец и половина ,което се покрива(почти) от депозита(ако е едномесечен наем).
Честита нова година на всички!

Последна редакция: ср, 04 яну 2017, 10:37 от mamamari

# 245
В ГПК няма 126 ж. За подаване на искова молба ли става въпрос?

# 246
След това, в рамките на едномесечен срок от връчване на поканата,

Моля не го приемайте като заядка, но май това е тънкия момент - как да се връчи поканата официално?
Наемателя ще знае за какво го търсят и ще шиканира.

Ако може допълнете мнението с подходящ начин на връчване.

# 247
След това, в рамките на едномесечен срок от връчване на поканата,

Моля не го приемайте като заядка, но май това е тънкия момент - как да се връчи поканата официално?
Наемателя ще знае за какво го търсят и ще шиканира.

Ако може допълнете мнението с подходящ начин на връчване.

Най-подходяща е нотариалната покана. Или имаше някакъв начин през куриер със заверка на съдържанието, но там не съм 100% сигурна как стоят нещата.

# 248
нотариална покана се връчва чрез нотариус  Peace

# 249
 И аз в никакъв случай не за заяждане пиша в темата.  Но съм с богат опит в сферата на наемоотдаването.  Както и със нашата съдебна система - бавна, тромава, дела водещи се с години. Наематели, които знаят че тя обслужва само техните интереси, знаейки, че впоследствие нищо не можеш да си върнеш /те ако имат имущество, по-скъпа кола, адрес на който да бъдет намерени, глобален свят в който ще се покрият веднага / ще се държат по Човешки начин. Пито - платено, да ама не. Просто наемо отдаването е риск, за който НАП дължи да получи данък, посредническите фирми процента си, а ти с маска и гумени ръкавици да чистиш свинщина оставена от поредния  наемател, да сменяш уреди, да боядисваш и да се надяваш след 5-6 месеца да не реши да си бие камшика, а депозита едва, едва да плати ел. енергията.  Е, това не се отнася  естествено за  онази група Хора /тенденциозно написано с главна буква/  при които отиваш първите 2 месеца и после когато ти предават ключовете. А с някои от тях още се поздравяване по празници.  Както скоро ми се обадиха  бивши наематели, че им се родило детенце. Та по темата - това е реалността при мен.  И Вие споделяйте за да си бъдем от полза.

Последна редакция: ср, 04 яну 2017, 13:01 от kriakla

# 250
Признавам, не съм чела закони, но ми се върти в главата, че за гоненето на квартиранти
някога някъде тук във форума бе обсъждан друг казус: "гоненето" посред зима било мисия невъзможна,
особено, когато ставало дума за семейство с дете, което нямало доходи и жилище. Тогава не се зачетох кой знае колко много, защото ние бяхме наематели и през ум не ми е минавало да не плащам наем или сметки, та да стигна до там. Сега пък тръгвам с нагласата, че ще попаднем на Хора и пак няма да стигаме до крайности,
но  е интересно да се знае дали определа група наметели попадат под някаква закрила.

# 251
Българското законодателство по отношение на наемните взаимоотношения не е променяна от 1989г. насам.Какво да коментирам ,като тогава дълржавата държеше монопола на наемоотдаването?!?!
Да ,защитава ги ,но при усилия в рамките на закона ,да не не се стига до такива казуси, нащата се нареждат.

# 252
никой не попада под специална закрила като е нередовен в плащанията  Peace

ако е общинско жилище може да се викат медии и да се вдигне шум до небето, но я да видим как някой ще ти живее в личния имот без да плаща защото е зима, или защото има малко бебе, или защото няма пари......

на наемодателя жилището може да му трябва - било, за да живее той вътре, или да настани децата си, или да продава, защото заминава на другия край на света, или да не се случва, за медицински разноски, или за погашение на изискуем кредит....

некоректните все търсят вратичка, ма на такива един хубав бой и с багажа пред блока
пък да ходят да се жалват как са ги изгонили щото не са плащали

# 253

некоректните все търсят вратичка, ма на такива един хубав бой и с багажа пред блока
пък да ходят да се жалват как са ги изгонили щото не са плащали

Да, ама това съдът го счита за самоуправство. Там е проблемът за съжаление. А виждате, че има наематели, които търсят вратички да са некоректни. Включително и тук в темата стана въпрос за това.

# 254
ами хубаво, да го счита за самоуправство  Peace
голямата работа, нали са вънка  Laughing

некоректните ако имат пари да наемат адвокат, за да съдят коректния наемодател, а в същото време не си плащат наема то работата е ясна....

в съседен блок имаше подобен проблем с едно семейство което уж свястно, пък не плаща, цяла нощ парти и водки с кварталните пияници.

уж добри и загрижени съседи даваха неправилни съвети на неплащащите, че посред зима никой не може да ги пипне - е изнесоха ги, било е мини представление, идвал е кварталния, домоуправителя са го викали и него, истории разни....
не съм питала как е завършила историята, че дойдоха празници

Общи условия

Активация на акаунт