МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

  • 83 810
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
  • Кафе,грим и без да мечтая, днес пак ще бъда силна!
  • Мнения: 824
Здравейте, от 2г. пека в Горение с две бъркалки по следната рецепта:

брашно 500гр. (Лидл тип 500),
вода 300 мл.,
захар, сол по 1 с.л.,
зехтин 3 с.л.,
мая около 5гр. др.йоткер

Базова програма/900 гр. хляб/

Винаги ми е бил перфектен хляба, но от десетина дни, без да променям абсолютно нищо, хлябът става по-малък и сбит и 20 мин. преди да се изпече хлътва в средата. Какво ли не пробвах - да увелича малко маята, ресетнах машината и пак нищо. Преди се е случвало да имам подобни проблеми по време на смяна на сезона, но за 3-4 дни се оправя. Сега просто не знам какво може да е. Някакви идеи?

Последна редакция: сб, 11 мар 2017, 20:38 от pettesa

# 361
  • София
  • Мнения: 8 495
Здравейте, от 2г. пека в Горение с две бъркалки по следната рецепта:

брашно 500гр. (Лидл тип 500),
вода 300 мл.,
захар, сол по 1 с.л.,
зехтин 3 с.л.,
мая около 5гр. др.йоткер

Базова програма/900 гр. хляб/

Винаги ми е бил перфектен хляба, но от десетина дни, без да променям абсолютно нищо, хлябът става по-малък и сбит и 20 мин. преди да се изпече хлътва в средата. Какво ли не пробвах - да увелича малко маята, ресетнах машината и пак нищо. Преди се е случвало да имам подобни проблеми по време на смяна на сезона, но за 3-4 дни се оправя. Сега просто не знам какво може да е. Някакви идеи?

А пробвахте ли с друго брашно? Иначе има една схема в първия пост - вижте я

# 362
  • Кафе,грим и без да мечтая, днес пак ще бъда силна!
  • Мнения: 824


А пробвахте ли с друго брашно? Иначе има една схема в първия пост - вижте я

Не.
До сега само от Лидл купувам ... не очаквам проблема да е в брашното, но знае ли се  newsm78 винаги има пръв път. Мислех машината за ремонт да пратя, обаче пък си изпича, хлябът е изпечен и не е втиклен, кората  е с хубав цвят, само дето е по сбит и хлътва.
Някой да се е разочаровал от лидълското брашно?

# 363
  • София
  • Мнения: 3 034
 Пробвайте с леко намаляване на водата. Да речем с 280мл вода вместо 300. За любознателните Laughing - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=801943.165

Последна редакция: сб, 11 мар 2017, 21:45 от Mунчо

# 364
  • Кафе,грим и без да мечтая, днес пак ще бъда силна!
  • Мнения: 824
Пробвайте с леко намаляване на водата. Да речем с 280мл вода вместо 300. За любознателните Laughing - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=801943.165

Мм ... да, впрочем тестото изглежда малко рядко, да не би да е твърде прясно брашното? Мислех да добавя брашно, но да намаля водата е по-добра идея. Благодаря, и за линка - беше ми полезен  bouquet

# 365
  • Мнения: 1 038
Скрит текст:
Стана невероятен хляб - мек и пухкав, по-пухкав от купешкия. Мисля, че налучках рецептата:
500 гр брашно СофияМел
350 мл топла вода
по 1 с.л. сол и захар
3 с.л. олио
1 пакет суха мая на д-р Йоткер
Всичко това сложих на основна програма и средно изпичане. Отне 3 часа.
На вкус се доближаваше до купешкия. Скоро ще пробвам и с друго брашно. Благодаря на всички за съветите!


Здравейте! Днес направих хляб по тази рецепта, която видях по-горе някъде. При мен обаче тестото стана като кексово - много рядко се получи и добавих още около 100-150 грама брашно. Резултата стана чудесен
http://prikachi.com/images.php?images/805/9063805r.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/804/9063804x.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/803/9063803t.jpg
шугър бейби, как стана пицата? Аз правя едно бъркано тесто за пица /от форума/, което става страхотно, и предполагам, че няма да правя в машината. Но пък ще ми е полезно тесто за мекици, че вкъщи много ги обичаме. Ще чакам да кажеш как е станал ръженият хляб.

ПП.Момичета, направили сте разкошни хлябове![/i]
[\quote]
О, и аз го правя това бъркано тесто (от форума). Правя го, когато нямам време и бързам да спретна нещо за ядене. Но повече ми харесва пица с месено тесто и предпочитам да си замеся. Сега хлебопекарната ще ме отменя в това отношение Stop
Тестото стана много добре, но след втасването беше много лепкаво, та доомесих с още малко брашно и разточих по формата на тавата. Направих 2 големи пици, които се харесаха от всички. И аз мисля да пробвам да направя тесто за мекици, но ще следвам моята си рецепта (както ги замесвам на ръка). Ще споделя резултата:)

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 15:31 от bubanka

# 366
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
Ох, и на мен ми се получи това със спадането на тестото при печене. Наду се до края на тавичката, а сега е с 4 пръста по-надолу. Използвах някакъв готов микс със сода, в който сложих около 5 гр суха мая. Предполагам тя му е дошла вповече, защото тестото не беше рядко.

# 367
  • Перник
  • Мнения: 5 055


А пробвахте ли с друго брашно? Иначе има една схема в първия пост - вижте я

Не.
До сега само от Лидл купувам ... не очаквам проблема да е в брашното, но знае ли се  newsm78 винаги има пръв път. Мислех машината за ремонт да пратя, обаче пък си изпича, хлябът е изпечен и не е втиклен, кората  е с хубав цвят, само дето е по сбит и хлътва.
Някой да се е разочаровал от лидълското брашно?

 Peace Случвало ми се е хлябът да става твърде ронлив, чак да хлътва - не. Има разлика в качеството на различните партиди брашно в Лидл. А предполагам и не само там.

# 368
  • София
  • Мнения: 3 034
 От миналото лято правя хляб с тези брашна:





Не за друго, ами защото ги купувам от Кауфланд, който ми е най-близо - мързел. к'во да пра'иш hahaha

До този момент не съм имал издънка с тях. За количество от 500 грама слагам 300 грахам и 200 бяло. От известно време в Мулинекса сипвам продуктите "по панасонишки" Mr. Green. Маята най-отдолу, водата най-отгоре. Сигурно си въобразявам, но замесването става по-лесно и по-добре Mr. Green Mr. Green.

# 369
  • София
  • Мнения: 4 277
Аз съм с Панасоник.Преди месец купих София мел Класик от Метро и нито един хляб не ми се получи като хората, а не е като да не правя през ден и да не знам какво слагам.Последният път си купих от София Мел Екстра и снощи направих с 1/3 кубче прясна мая от Лидл, ами само дето не беше повдигнал капака - прекрасен хляб.С Екстра винаги ми се получава. Peace

Момичета и момчета, има ли тема с рецепти за козунация в хлебопекарна, искам да се пробвам, че наближават празниците? Предварително благодаря! bouquet

# 370
  • София
  • Мнения: 3 034

Момичета и момчета, има ли тема с рецепти за козунация в хлебопекарна, искам да се пробвам, че наближават празниците? Предварително благодаря! bouquet

Може да почнеш оттук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=24722.msg1 … 38034#msg17938034

# 371
  • Мнения: 8 395
veka, аз само веднъж съм правила козунак изцяло в машината. Не ми хареса, защото не можах да му докарам форма, иначе на вкус беше прекрасен. Затова ползвам машината само за месене, после оформям, втасва и пека. Така съм правила "Обикновен козунак" от блога "Кулинарен еликсир" и от същия блог "Козунак със сметана". Сметни дали не трябва да намалиш количеството на продуктите според твоята машина. Peace
Препоръчвам ти и козуначените кифли на Джемма (тестото се меси в машината, правиш кифлите, малко да втасат и печеш). Peace

# 372
  • София
  • Мнения: 4 277
Благодаря ви много! bouquet

Попрочетох онази тема.Въпросните козунаци съм ги правила на ръка, но ми се иска да се възползвам от машината, така че ще пробвам непременно.Купих си и брашно София мел за козунаци, така че се надявам да се справя.Всъщност аз вече веднъж правих Панетоне по рецепта от книжката на Панасоника, но без много екстри вътре и някак ми се получи не много сладко.Очаквам и други предложения. Hug

# 373
  • Перник
  • Мнения: 5 055
За козунак ползвам рецептата на баба - просто слагам продуктите в пекарната да се омесят и втасат, после оформям и пека във фурната.

# 374
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
Имам въпрос. При втасване на тестото машината подгрява ли? Ще ви кажа защо питам. Почнах да правя тутманик по рецепта от тук, но изпуснах времето за добавянето на сиренето. Чудих се, чудих се и накрая спрях програмата, пуснах програма Тесто, колкото да се обърка сиренето, после пуснах програма Печене за 2 мин, за да позагрее за втасване. Спрях всичко и сега втасва. Но сега се чудя трябва ли да пускам да загрява по малко, защото при нормална програма я чувам да цъка чат-пат?

Общи условия

Активация на акаунт