Страхувате ли се от неизвестното бъдеще?

• 8 086
  • 72
  •   1
Отговори
Здравейте, напоследък съм доста активна във форума, дано не съм ви досадила, но имам някои притеснения и повече страхове, отколкото вълнувсщи трепети относно това как ще се развие животът ми оттук нататък...  
Може би, защото съм на такава възраст, на която смятам, че би трябвало вече да съм ориентирана какво точно искам и като цяло знам, но адски много ме е страх как ще се развие живота ми. Абе да си кажа направо - много съм неуверена в себе си и нямам никакво самочувствие... Зад студената маска пред непознатите се крие едно малко изплашено момиченце, което го е страх да вземе живота си в ръце... Ама много го е страх!
Има ли някой, който се е чувствал така дълго време или сега се чувства?  Защото аз имам чувството, че с навършване на пълнолетието си станах такава, това са вече 6-7 години..
Сбъднаха ли се вашите представи за живота? Намерихте ли това, което търсехте?  Аз ще намеря ли душевен баланс, защото всичко, което искам е здраво и щастливо семейство и наааай-накрая спокойствие за мен, не толкова в битовия и материалния смисъл, а хармония и тихичко щастие вътре в мен...  
Знам, че ще кажете,  че това си зависи от мен и трябва да спра да се лигавя и да се стегна, но този въпрос е в мен от няколко месеца насам, всеки Божи ден, всяка сутрин, всяка вечер, всеки миг с приятели, след всяка положителна емоция, след всяко малко разочарование...

# 1
Наааай-накрая спокойствие? От какво? Кое те безспокои толкова много, че всеки божи ден да се тревожиш за него?
Изобщо не стана ясно.

С какво се занимаваш?

# 2
Проблеми малки или големи ни съпътстват през целия ни живот. Решаваш един и идва друг. Душевният покой и удовлетвореност, а с тях и спокойствието, за което говориш ще дойдат, когато постигнеш главната цел в живота си. За мен това беше моментът, в който станах майка. Чувството на неудовлетворение, това усещане, че все не ми върви изчезнаха. Не че си нямам грижи и проблеми, но приоритетите се сменят, а и добих увереност, че ще се справя. Имам нови цели свързани с децата и тяхното бъдеще. При теб първият ключов момент е, когато ти потръгне бизнесът  и излезеш от дупката - финансова и психологична. Идват абитуриентските балове, а с тях и многото работа. Следващият повратен момент в живота ти ще бъде да създадеш семейство. И тогава, като се обърнеш назад, ще се засмееш и ще си кажеш "колко глупаво от моя страна да се тревожа за дреболии". Успех и на двата фронта!

# 3
Не си ли прекалено млада, за да се вкопчваш в идеята за "здраво и щастливо семейство", което да ти поднесе щастието на тепсия? Не възлагаш ли на идеята за семейство прекалено много?
Да, всеки иска здраво и щастливо семейство, ама това зависи най-вече от самия него. Дали ще подбере правилния партньор, дали ще го направи щастлив (не само да чака него да ощастливяват наготово), дали ще е достатъчно зрял и разумен да запази това, което има, когато след време се окаже, че партньорът не е точно принца, за когото са го мислили, ами най-обикновен човек с неговите си недостатъци и слабости, че децата не са миловидни бебенца, усмихващи се с беззъби усмивки, ами малки чудовища, които си умират да тормозят майките си, а след време пък се превръщат в обсебващи и изискващи създания?  Laughing
Ти си човекът, от когото също зависи в голяма степен колко ще е здраво и щастливо семейството му и ако си от тези, вечно неудовлетворените и вечно очакващите някой друг да ги ощастливи, забрави, че ще имаш такова. Сума ти случаи знам на всевъзможни ранозрейки, които първо се тръшкат за мъж и деца (бебенце, ах!), а после пък, че им е изчезнала тръпката (пък то какво щастие без тръпка, моля ти се!) и хукват да я търсят навън. Или пък се окаже, че принцът, на когото толкова много са разчитали да ги носи цял живот на ръце, всъщност е най-обикновена крастава жаба.
И... дотам с "щастливото и здраво" семейство.
Наслаждавай се на младостта и свободата си. Има време за всичко. Забавлявай се, радвай се на живота. Просто стой с отворени очи и гледай да не изпуснеш подходящия за теб човек, когато се появи.
И не забравяй, че щастието е вътрешна нагласа – дали ще го изпиташ зависи само от теб, защото не е външен фактор. Няма как да ти се поднесе наготово, ако ти самата не си удовлетворена и в мир със себе си.

# 4
  • Countryside
Не разбрах от какво толкова се притесняваш всеки божи ден? Проблемите се решават един по един, но обикновено на тяхно място идват други. Важното е да сме здрави.
За себе си мога да кажа, че станах по-уверена като си смених работата с друга, където мога да се развивам и определено съм най-доволна след като станах майка. Всички предишни притеснения ми се виждат глупости и излишни тревоги. Но пък сега много силно се вълнувам от всякъкъв вид сополи Mr. Green та лесно няма...

# 5
Грам не мисля сериозно за бъдещето.
Камо ли да се притеснявам.  Laughing

Животът е тук и сега и гледам в момента да съм спокойна, в баланс и тихо щастие.
Каквото има да става - ще стане.

# 6
Ако самата ти си здрава, не си обект на някакво физическо или психическо насилие, и не се грижиш пряко за тежко болен човек - нямаш никакви основания да губиш ценното си време в страхове!
Това е твоят живот, реалният живот, и на 25 е крайно време да осъзнаеш, че той не се подрежда с магическа пръчица като в книжките и филмите. Правиш крачки, грешиш, вадиш си изводи, правиш други крачки... Бъдещето няма да стане по-малко "неизвестно", ако стоиш безучастно и не правиш нищо, за да го промениш.

Ако имаш някакви реални проблеми, които спират развитието ти и ти създават безпокойство - кажи какви са; така написано мнението ти граничи по-скоро с някаква романтично-бонбонена лигавщина, че белия кон на принца не цвили под прозореца ти, за да те отведе в Дисни Уърлд.

# 7
Нищо не можеш да контролираш на 100% та да си сигирна, 4е никога имаш непредвидени ситуации. Според мен просто се откажи да опитваш.
Но хора с една тема във форум характер и поведение не се променят. Какво о4акваш за себе си от мненията тук.

# 8
Май имам нужда от психолог, реално осъзнавам всичко, което ми казвате, но имам почти постоянна тревожност, която  не е нормална. Дори за нещата, които не зависят от мен се тревожа, какво остава за нещата, които зависят от мен? Явно ме е страх да поема отговорност, за да не сбъркам някъде. 
Знам, че звуча като лигла на 17,макар да съм преживяла ако не доста, то поне достатъчно за възрастта си. 
А относно децата и семейството, просто усещам, че вече искам да ми се случат, имам нужда от това,сякаш и тялото ми си го иска. Повечето ми приятелки, познати са с деца, сегашния ми приятел и той има дете, и може да ви се струва глупаво, но адски много ми натежава, когато всички около мен заговорят за грижите около децата си и аз се чувствам странно излишна и тъжна... Толкова много обичам деца, а и те мен, умея да се разбирам с тях, а ми става много мъчно, че си нямам свое, за да се грижа за него, да съм нужна и пълноценна. Но нямам силата да променя нещата в момента. И затова ми остава да се занимавам с работата си и да подсигуря бъдещето си доколкото мога, пък каквото има да става-ще!

# 9
Хайде да изплюя камъчето- както споменах приятеля ми вече има дете и по всичките му думи аз разбирам, че той в момента не иска още деца. 
Живеем заедно, добре сме, разбираме се и се обичаме, но не съм сигурна в тазо връзка занапред. Аз искам нещата да се развият, но на него в момента така му е добре. Не смея да говоря сериозно с него по темата, защото ме е страх, че ще чуя неща, които не искам.  Наистина искам да съм с него, искам да правя това, което правя, но вече не ми е достатъчно...  Не искам да се разделям с него, не искам друг човек, но не знам колко време съм готова да чакам да поиска същото, защото той може никога да не го поиска. Заедно сме от година и няколко месеца, ами ако чакам още 2 години и накрая се окаже, че съм чакала едно нищо? 
И ми остава да чакам,и в много вероятно накрая да съжалявам.

# 10
Значи, просто е:
Или си напълно откровена с него и му казваш,  че не можеш повече да чакаш - и сътветно си готова да си тръгнеш ако отговорът му не те устройва.
Или приемаш неговите доводи защо не иска и не бърза - примиряваш се и заживяваш щастлива, с това което имаш.

Ако обичаш истински някого - не може да му поставяш условия, да изискваш и тн.
Можеш само да споделиш с него своите терзания и намерения как да постъпиш.

Колкото до "чакането" - с БНД живяхме заедно 5 г. преди той да се престраши да се ожени пак и после още 2 г., докато имаме общо дете.
Което не попречи 7 г . по-късно да се разделим.

# 11
  • София
Повечето ми приятелки, познати са с деца, сегашния ми приятел и той има дете, и може да ви се струва глупаво, но адски много ми натежава, когато всички около мен заговорят за грижите около децата си и аз се чувствам странно излишна и тъжна...
Че ти не се страхуваш от неизвестното бъдеще, а от известното на база на настоящето.
Жертва си на средата си. Ако ти дундуркаше бебе, а твоите приятели правеха кариера или постоянно баха във вихъра на танца по заведения щеше да се чувстваш по същия начин. Намери си нови приятели и порасни. Хубаво е човек да е вписан в средата, ама не в такава степен. След само година с приятелят ти явно не сте на етап сватба и деца, та какво значение има другите на какъв етап са?

# 12
Животът ти не зависи от теб. Той е написан, предначертан до най-малката подробност. От теб зависи само как ще възприемаш събитията от живота. В крайна сметка, целта на съществуването ни на Земята е да получаваме уроци и впечатления, да развиваме определени качества на душата.

За неувереност в себе си, страхове и притеснения има специалисти- психолози. Мисля че ако търсиш помощ, форумът не е правилното място.

Колкото до приятелят ти, той не те обича и ти го знаеш. Защо обичаш човек който не те обича и очакваш от него неща, които не може да ти даде? Ако не погледнеш истината в очите, никога няма да излезеш от омагьосания кръг.

# 13

Сбъднаха ли се вашите представи за живота?

Не.

Цитат
Намерихте ли това, което търсехте?  

Не.

Цитат
...което искам е здраво и щастливо семейство ...

Живееш илюзорно, но щом не ти пречи, дерзай. Вероятно си много, много млада.

# 14
Май имам нужда от психолог, реално осъзнавам всичко, което ми казвате, но имам почти постоянна тревожност, която  не е нормална. Дори за нещата, които не зависят от мен се тревожа, какво остава за нещата, които зависят от мен? Явно ме е страх да поема отговорност, за да не сбъркам някъде. 
Знам, че звуча като лигла на 17,макар да съм преживяла ако не доста, то поне достатъчно за възрастта си. 
А относно децата и семейството, просто усещам, че вече искам да ми се случат, имам нужда от това,сякаш и тялото ми си го иска. Повечето ми приятелки, познати са с деца, сегашния ми приятел и той има дете, и може да ви се струва глупаво, но адски много ми натежава, когато всички около мен заговорят за грижите около децата си и аз се чувствам странно излишна и тъжна... Толкова много обичам деца, а и те мен, умея да се разбирам с тях, а ми става много мъчно, че си нямам свое, за да се грижа за него, да съм нужна и пълноценна. Но нямам силата да променя нещата в момента. И затова ми остава да се занимавам с работата си и да подсигуря бъдещето си доколкото мога, пък каквото има да става-ще!
Нямаш нужда от психолог . Тревожността се намалява със тичане - пробвай .
Колкото до причините, които те правят тъжна и излишна трябва да преодолееш плахостта и да си поговори с приятеля ти какво те мъчи . Макар, че наистина не си престаряла чак толкова
че да се притесняваш за бебе . Crazy Всичко ще си дойде с времето  Peace

Общи условия

Активация на акаунт