СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 5

• 112 308
  • 753
  •   1
Отговори
# 300
Според мен нещата отиват отвъд едно състезание и бият точно по авторитета на СМГ и ето защо:
Всичко знаем, че до този момент СМГ се явяваше мястото, където постигнатите резултати в състезания се ползва с най-голяма легитимност. С повече или по-малко основание се говори как в други училища квесторите подсказвали, децата си контактували, квестори гонели децата по-рано от допустимото и т.н. И затова един резултат, постигнат в СМГ, тежеше повече от резултат, постигнат в някое училище, организирало си състезание за своите деца. И изведнъж се явява Сава Гроздев и от чисто финансов интерес решава да изолира СМГ (всъщност и останалите МГ-та) от едно състезание като така му разруши имиджа с цел следващата година никой да не ходи в СМГ, а всички да дойдат при него. Хубаво, има някакви организационни недоразумения, но ако Сава Гроздев е имал претенции към СМБ да се обърне за арбитраж към МОН (те организират националния кръг на ЕК, не той) или даже да отиде на съд. Но вместо да направи така той (и то не за пръв път) атакува чрез най-слабото звено - децата. И изолира от състезанието всички деца, явили се в "неправилните" училища. Толкова за Сава Гроздев, неговата е ясна. Но за да получи някаква легитимност неговото решение му трябва подкрепа, нужни са и други, които да направят комисия. И тогава на помощ идват Шаркова и Тодорова. За Шаркова е ясно, тя е с него отдавна, а и няма никакви отговорности към СМГ. Петя Тодорова обаче подкрепя СГ за сметка на (на практика) всички деца от СМГ. И пак добре, ако беше права, тогава можеше да се каже, че е била принципна. Но накрая решението на нейната комисия беше анулирано, което значи, че е признато за неправилно. И какво излиза - с подписа си Петя Тодорова е легитимирала едно неправилно действие, което ощетява пряко десетки деца от СМГ и непряко руши имиджа на самото СМГ.

Ми това си е явно нарушение на лоялността и отговорностите на един учител в СМГ. Друг е въпросът, че въпреки това не вярвам съдът да погледна така на нещата и според мен ако тя отиде на съд шансът и да спечели е 90%.

Сега за моето отношение - откровено казано, раздвоена съм. Ако трябваше да избирам страна между Петя Тодорова и Антони Стоянов за някакъв си техен спор щяха без съмнение да подкрепя Тодорова. Да, ама тук се намесва и Сава Гроздев, а моята антипатия към него нулира симпатията ми към Петя Тодорова. И затова ще остана неутрална. Още повече, че след цялата тази каша май вече не виждам печелившо решение за СМГ Sad

# 301
За прословутия национален кръг на ЕК из темата не спира да се твърди, че подписалите протокола от националната комисия (вкл. г-жа Тодорова) били лоши и отрязали незнам колко си деца явили се при СМБ. Да, ама всъщност СМБ не са представили официални протоколи с резултатите на децата явили се при тях на националната комисия. В резултат националната комисия взима единственото възможно решение на база данните които има, аз лично не виждам г-жа Тодорова с какво е "сгрешила" като просто си е свършила работата. След скандала и срещата в МОН за националния кръг на ЕК, СМБ изземват функциите на националната комисия и изпращат списък на допуснати деца, нещо, което нямат право да правят и си е право и задължение само на националната комисия. В резултат на това поведение на СМБ деца с еднакви точки не са третирани еднакво, някои са допуснати, а други не.

Та за скандала колкото и да се твърди, че Сава Грозев е единствения виновен, не по-малко виновни са и от СМБ.

# 302
Не съм пряко засегната. Мисля, че тази учителка е попаднала в неподходящото време на неподходящото място. Подозирам, че става дума за разпределението на едни около 900 000лв., дадени на института по математика за организиране на състезания за 2017г. И понеже повечето организатори работят та......та ще поживеем и ще видим...

# 303
  • Sofiq
Защо тук се коментира ЕК като просто едно състезание, като се оказва че не е просто едно състезание, а такова, от което зависят стипендии на ученици.
Вярно ли е това?
И ако е така, това не променя ли моралния акцент на подписа?

# 304
Вярно е и всички пишещи тук го знаят.

# 305
Ама наистина повода за уволнението бил националния кръг на ЕК, това не е истина, много жалка история:

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/07/10/3004304_roditeli … a_matematicheska/

А изказването на директора е просто смешно, децата от "частна математическа гимназия" му криви.

# 306
Чухме директора. Сега не е лошо да чуем и г-жа Тодорова да отговаря на следните въпроси:
1. Счита ли, че подписаните от нея протоколи са отразявали едно СПРАВЕДЛИВО решение?
2. Как ще обясни изключването от класацията на деца от СМГ, с резултати по-високи, от тези на класираните за национален кръг?
Ако иска  по-широка подкрепа П.Тодорова би трявало да отговори на тези и още въпроси.
Днес ще и бъде връчена заповедта, в нейн и на СМГ интерес е да сподели и нейната позиция.
Иначе ще остане в историята като страхотен професионалист с нисък морал.

# 307
За прословутия национален кръг на ЕК из темата не спира да се твърди, че подписалите протокола от националната комисия (вкл. г-жа Тодорова) били лоши и отрязали незнам колко си деца явили се при СМБ. Да, ама всъщност СМБ не са представили официални протоколи с резултатите на децата явили се при тях на националната комисия. В резултат националната комисия взима единственото възможно решение на база данните които има, аз лично не виждам г-жа Тодорова с какво е "сгрешила" като просто си е свършила работата. След скандала и срещата в МОН за националния кръг на ЕК, СМБ изземват функциите на националната комисия и изпращат списък на допуснати деца, нещо, което нямат право да правят и си е право и задължение само на националната комисия. В резултат на това поведение на СМБ деца с еднакви точки не са третирани еднакво, някои са допуснати, а други не.

Та за скандала колкото и да се твърди, че Сава Грозев е единствения виновен, не по-малко виновни са и от СМБ.
Не зная дали това е вярната информация за ситуацията с ЕК, но ако е така наистина каква е вината на г-жа Тодорова? Не ми се струва един разумен човек - математик като нея, ако не е имала основание, да подпише протокол, с който да ощети учениците на СМГ  - как би го направила?!?   Както се разбра тя обича учениците си и те нея ! Явно има нещо, което не знаем, а това е само формален повод , което е жалко и в ущърб на бъдещето на учениците й...

# 308
 Не можем ли да погледнем малко по отвисоко,нали бил анулиран в крайна сметка този велик протокол, убити и ранени няма, нещата отдавна са приключили, нищо кой знае какво не е станало, за такова нещо не се уволнява, отстрани погледнато е търсен дребен повод.

# 309
  • sofia
Пълно излагане на родителите подкрепящи П.Тодорова.
Преструвки, манипулации , не знаели , не били чули.
Върха на малоумието беше въпроса от родител "Защо не е наказана Ирина Шаркова след като и тя е подписала ?".

Да, това за Шаркова и мен ме изуми като въпрос, при положение, че Стоянов изрично подчерта, че двама от комисията принадлежат към частни структури и намекна, че взетото решение облагодетелства именно тях. Всъщност от цялата разправия, ПЧМГ ще вземе Тодорова, но интересен е въпроса с работещите на двете места. Иначе СМГ изразиха позиция за състезанията http://smg.bg/news.php?id=510

Последна редакция: пн, 10 юли 2017, 11:15 от googlish

# 310
Чухме директора. Сега не е лошо да чуем и г-жа Тодорова да отговаря на следните въпроси:
1. Счита ли, че подписаните от нея протоколи са отразявали едно СПРАВЕДЛИВО решение?
2. Как ще обясни изключването от класацията на деца от СМГ, с резултати по-високи, от тези на класираните за национален кръг?
Ако иска  по-широка подкрепа П.Тодорова би трявало да отговори на тези и още въпроси.
Днес ще и бъде връчена заповедта, в нейн и на СМГ интерес е да сподели и нейната позиция.

На тези въпроси трябва да отговаря СМБ, и по-точно: Кога и как представиха официални протоколи с резултатите на децата явили се при тях на националната комисия която да вземе адекватно решение за допуснатите? Не схванах как точно г-жа Тодорова е виновна, че СМБ не са си свършили работата... Пък да коментирате нечий морал без да знаете фактите, просто нямам думи.

И между другото "браво" на г-н Стоянов, току-виж свършил голяма услуга на частните структури против които пищи. Дали заради това ще има морала да си подаде оставката? Едва ли...

# 311

Оценката за "ниския морал" е прибързана. Не сме чули втората страна още.

# 312

На тези въпроси трябва да отговаря СМБ, ....

За организиране на цялата каша, трябва да отговаря МОН. И оставките следва да дойдат първо от там.

# 313
Мернах един много резонен въпрос в коментар под статията в Дневник, а именно: Как може да се изисква лоялност по месторабота от член на национална комисия?

# 314
Преди да се вадят крайни заключения следва да са познават фактите, така си мисля. Аз, за съжеление, не ги знам. Но...
На първо място за мен скандалът е много по-голям от СМГ и много по-показателен. Не съм следил напоследък състезания и класирания, ама първото, което ме изуми е как така комисия определя и кани участници за национален кръг. Shocked Нали има резултати, точки и това е елементарно класиране - над този брой точки или над този процент, децата се класират на националния кръг,  това се знае предварително и точка. И какви са тези двама организатори, пък явилите се при единия не били поканени, ама той не си бил предал протоколите, МОН каквото са могли са омазали и те и какво?
Какво в крайна сметка е посланието към децата, те какво ще прочетат, какви изводи ще си направят от цялата ситуация? Нали всичко това е за тях, да им е полезно, забавно, да ги научи на нещо, да ги развие, обогати и възпита? Но това се забравя, всеки гледа собствения си интерес, позиция, не вижда по-далеч от носа си и винаги страдат накрая децата. Гроздев, СБМ, МОН как помагат с действията си за тези, би трябвало да са висши, цели?
Та, бих препоръчал дебатът да се измести повече към първопричините, прозиращите интереси, анализ на действията на Сдружение"ЕК", СБМ, МОН, РУО. И това е рабата на журналистите, а не просто да скачат по повърхността с жълти заглавия тип "чистка" и т.н.
Конкретиката с г-жа Тодорова е само върхът на айзберга. Не че не е важна, както разбира се и имиджа на СМГ, но другото е много по-важно - за образованието, за децата и обществото ни като цяло.

Общи условия

Активация на акаунт