Отговори
Малко да пораздвижим темата след толкова години и да видим дали записахте и завършихте каквото искахте.  Simple Smile Wink Наскоро завърших Туризъм, но това отчитам като най-голямата грешка в живота си..Някога, като трябваше да решавам какво да уча, изобщо не исках да записвам нищо, защото в гимназията много се учеше и исках малко почивка честно казано, но майка ми държеше да уча (тя за добро го е направила ама все пак..). Някакси така се стекоха нещата, даже и за мен е необяснимо как се озовах там и чак завърших, въпреки че ми беше безкрайно безинтересна тази спецалност ама нали съм упорита и не се отказвам лесно, та завърших. Работила съм около 1 година в туристически агенции/хотели и разбирам, че тази работа не ми харесва, не ми носи никакво удовлетворение и освен това заплащането е смешно - 500-700 лв., с които не можеш да живееш нормално в столицата.
В училище много обичах биологията, но понеже не съм от богато семейство, нямаше как да ходя на уроци по биология и химия, за да кандидатствам медицина (като малко една от мечтите ми беше да стана лекарка). Освен това не си вярвах, че биха ме приели в такава сериозна специалност, защото влизането е ужасно трудно. Сега от 1 година мисълта за второ висше не ме напуска..Само че обмислям и варианта с фармация заради по-бързата реализация, но пък там се учи предимно химия, което малко или много ме спира понеже биологията повече я разбирам.
Вече съм решила, че догодина ще кандидатствам  не ме интересува кой какво би казал, защото осъзнах, че не съм щастлива със сегашната си работа, доходи и живот като цяло и ако не направя нещо, за да сбъдна мечтите си, сигурно цял живот ще съжалявам. Не е сигурно, че ще ме приемат, но поне да знам, че съм опитала.
Това, което ме притеснява е, че годините си минават. Аз имам сериозен приятел, с който все някога ще се оженим и ще искаме дете, а с такива сериозни специалности, не знам как ще стане. Но определено не искам заради учене/кариера някой ден като стана на 35-40 г. да съжалявам, че съм останала без деца. Решила съм, че с това искам да се занимавам, но не знам дали бих могла да го съвместявам с работа на половин работен ден (по-скоро след лекции и през уикендите за малко пари, но все пак нещо) и с отглеждане на дете след някоя и друга година. А за такива специалности няма за къде да отлагам повече, защото се учи много години. Освен това знам, че там реализацията е почти на 100 %, но дали ако завършиш на малко по-късна възраст ще имаш проблем с намирането на работа (да подчертая, че нямам връзки нито в тези сфери, нито никъде, така че..).
Аз като завърших този тъп Туризъм с колко зор едвам намерих къде стаж да карам точно поради причината, че се взимат всякакви хора, а не такива със съответното образование и ти като нямаш стаж никой не те иска дори на 23-4 и без деца какво остава ако си по-голям и с дете. Поне медицината и фармацията са сфери, в които не можеш да работиш без образование, а и нали уж имало глад за лекари и щял да става все по-голям..

P.S. Извинявам се за дългия пост - дано имате нерви да го изчетете.  Joy

Последна редакция: ср, 15 фев 2017, 14:29 от rose_33

# 1
Не см сигурна, че разбрах колебанията ти?
Че дали е късно да учиш пак ли или какво?
Аз учих до към 30/а си година, на 28 родих, работих през това време постоянно и тн.

# 2
Не см сигурна, че разбрах колебанията ти?
Че дали е късно да учиш пак ли или какво?
Аз учих до към 30/а си година, на 28 родих, работих през това време постоянно и тн.

Ами малко се чудя дали не е късно за такава сериозна професия като лекар/фармацевт, защото не съм на 19 г., а с 5-6 повече  Laughing и второ - дали ако ме приемат и запиша едно от двете бих могла да съвместявам ученето с отглеждането на дете, което ми се иска да имам в близките години преди да навърша 30. Ако започна да уча нещо такова, което е 5-10 години и то редовно обучение и изчакам да създам семейство чак след това, то вече ще е много късно..

# 3
Според мен изобщо не ти се учи "нещо такова", но ти е приятно да си фантазираш. Ако наистина искаш да си лекар или фармацевт няма да си измисляш оправдания, а ще започнеш да се подготвяш за изпити. И не, ако те приемат да следваш,не значи да останеш бездетна стара мома. Така че ако ти се учи действай, не разтягай локуми из форумите.

# 4
Според мен фармацията по- бързо се реализира от медицината. Пробвай това лято. Не го мисли, ако стане стане, ако не - не е било писано.

# 5
Ще опитам догодина, защото изпитите са много трудни, а материалът е много обемен и няма как човек да се подготви за няколко месеца.
А иначе - не, не си фантазирам само, а наистина искам да уча едно от двете неща, защото ми е много интересно и бих искала в бъдеще да се занимавам с това, но просто човек трябва да помисли добре дали ще може да съчетава нещата затова се допитвам до вас в тази тема - хора, които са преминали през това и биха ми дали някакъв съвет от личен опит. Simple Smile Едно е да учиш на 20 без деца и семейство, без сериозни ангажименти и работа, съвсем друго е на по-късна възраст и с много неща, които са ти на главата.

# 6
  • ❌❌❌
 Joy Joy Joy Joy Joy

Така се кандидатства в МУ за трите свише професии - мед., дент.мед и фармация. Joy Joy Joy
Не че нещо - минала съм през това. Учениците ходят по 2+г. на уроци, за да влязат, какво остава за възрастен, работещ човек. Mr. Green Във Варна вече се влиза лесно, в Пловдив също не е трудно, за София - и в МУ, и в СУ - забрави да влезеш, ако не се натегнеш яко. Женките влизаме с 5.50 и нагоре. Преди 2-3г. 5 по химия и 5 по биология не бяха достатъчни за медицина второ желание, балът на фармацията пък неведнъж е минавал медицината, но сега май пак падна. С най-нисък бал влизат дент.мед., но и за там се иска яко учене. Mr. Green Мога да ти помогна с литературата за подготовка по био. За химията - забрави да влезеш, ако не ходиш на уроци. Не скланяй глава и успех!!! Hug

П.С. Не знам дали си въобразявам, но мисля, че по мое време (преди няколко години) имаше възрастово ограничение за кандидатстване. Crazy Нещо от порядъка на 26г. Дано не говоря празни приказки. ooooh!

Последна редакция: ср, 15 фев 2017, 23:26 от Фаина

# 7
Хайде пак оправдания колко бил обемен материалът и колко други задължения имаш щото си на 25 а не на 19....И ще опиташ, ама догодина  Laughing
Ако искаш нещо го правиш.

# 8
Писала съм го и в други теми. Винаги съм искала да направя кариера преди да родя. На 24 бях вече с 2 висши и 4 години стаж по специалността. На 25 се омъжих и започнах работа в интернационална компания. Точно кариерата, за която мечтая! На 26 случайно разбрах за репродуктивните си проблеми и на 27 напуснах работата за която бях мечтала цял живот, с единствената цел да стана МАЙКА.
Сега като си давам равносметка, бих избрала първо да родя. Кариерата я слагам на второ място. Нея мога да я продължа и на 40. Пари се печелят, в длъжност се израства. Но има едно много ценно нещо в живота, което превъзхожда всички останали. Това са децата.

# 9
Хайде пак оправдания колко бил обемен материалът и колко други задължения имаш щото си на 25 а не на 19....И ще опиташ, ама догодина  Laughing
Ако искаш нещо го правиш.

Ами виж горния коментар - човек, който е минал през това ти го казва и аз го знам. Аз хубаво ще отида след 5 месеца на изпитите, но какво ще направя - едно нищо. Simple Smile Естествено, че искам да стане веднага, но няма как без да си се готвил. За тези изпити се иска сериозна подготовка и то не за няколко месеца, а най-малко за 1 година. И сега нямам толкова други задължения - само работата, но имах предвид един ден като имам дете, че може би ще е доста трудно и затова поисках съвет.

# 10
Сега как си с парите и каква образователна степен имаш? Истинско второ висше в България можеш само платено да запишеш, държавна поръчка не може. Държавата вече веднъж те е субсидирала, за да получиш висше образование и втори път не го прави. Можеш, ако имаш степен бакалавър, да запишеш магистратура, но и там не всяка магистратура може да се запише с какъв да е бакалавър, има си изисквания.

п.п. Нали знаеш, че медицината е грубо 10 години учене и сигурно още 5 години след това ще работиш за въпросните 500-700 лева, които ти се виждат малко в момента. За влизането са го казали, не е лесно. По-скоро се огледай за някаква специалност, свързана с биологията/медицината/фармацията и пр., каквато те влече, в частен колеж - няма проблем, че вече имаш висше образование, влизането е лесно, ще учиш 2-3 години и ще можеш да  го съчетаеш с работа и евентуалното семейство и деца. Пак ще вземеш диплома и ако имаш желание, ще научиш нещо.

# 11
  • ❌❌❌
Роза, от тук нататък те съветвам да контактуваш предимно с (бъдещи) медици, т.е. студенти в МУ, или с такива, които се подготвят за кандидатстване, като теб. Много пъти сме коментирали с мои приятели (също от МУ), че човек, който не е минал през всичкото това учене, през което сме минали ние (още преди да ни приемат), няма как да говори, няма и какво да говори. Да ходиш неподготвен за изпит за мен също е унижение и неуважение към теб самия, особено за тези специалности. Това не е нещо, което се учи от днес за утре. Бих те посъветвала, ако в момента се чувстваш поне малко подготвена по някой от тези предмети, да отидеш да си свириш знанията на някой от изпитите (предварителен или редовен), за да ти мине евентуално страхът, ако има въобще такъв. Но това само при условие, че знаеш туй-онуй.
Аз имах един ей такъв приятел - февруари беше, 12-ти клас, не знае какво ще учи, видя, че се подготвям за медицина и вика: "ще ставам зъболекар, само като такъв се виждам!!!". Аз някаква  #Crazy #Crazy #Crazy, ама му дадох учебниците по биология, която той почна да учи март-април, щото преди това матури имал hahaha ooooh! и нямало как да насмогва (три обемни учебника, които трябва да се знаят дума по дума). А той, милият, беше адски зле по химия, барий с 2 молекули натрий събираше и банан получаваше, но на всички обясняваше как ще изкара тройка, с която ще влезе в МУ-Сф. Joy hahaha
Една позната пък учи 2г. в ТУ и реши, че това не е за нея. Подготвя се година (или две) и влезе във Варна (тя там искаше). Peace

# 12
Също така, не си ли обмисляла дистанционно обучение в чужбина например? Нещо подобно:

https://www.ntu.ac.uk/study-and-courses/courses/find-your-course … flexible-learning

Не съм проверявала конкретните курсове като авторитет и цена, но това е добър начин да получиш международна акредитация и лесно можеш да го съчетаваш с други ангажименти.

# 13
Кукумицинка, имам степен бакалавър и единственият шанс да работя в сферата на здравеопазването, е медицината или фармацията, защото се водят магистратури, които като се обадих ми казаха, че имам право да запиша държавна поръчка. Иначе първоначално гледах за помощник-фармацевт, защото е само 3 години и се влиза по-лесно, но няма как да плащам такса от 4000+ лв. на година за платено обучение, така че колежът отпадна.

# 14
По принцип може, но виж в правилника на съответното заведение какви са разрешените бакалавърски степени, след които може да продължиш съответната специалност. Например трудно може да продължиш с инженерна магистратура, ако си с бакалавърска степен за някаква филология. С туризъм наистина ли може да се запише магистърска степен по медицина?

Общи условия

Активация на акаунт