Отговори
# 60
Ами именно, обикновено едното е за сметка на другото. За мен ходене само за изпити не е "Аз работех на пълен работен ден и следвах редовно едновременно!". Ама, нали, дай да покажем ние колко сме оправни, пък другите колко са смотани.

И аз съм на това мнение. Интересно как аз също учих редовно, но имах време само за почасова работа вечер или уикендите. Лекциите и упражненията ми бяха от понеделник до петък по цял ден, че понякога и в събота съм ходила. Не знам как и къде някой уж учи редовно и в същото време работи на пълен работен ден..интересно.  Simple Smile Явно има голяма разлика от специалност до специалност и от университет до университет. При някои редовното обучение очевидно не изисква никакво присъствие, а само ходене на изпити, но дай да се изтъкваме.
Не всеки е богопомазан, да има пари и да го издържат техните за да следва. Има доста, които и един лев не получават, но наемът и режийните си вървят, дайте сега да се откажем да следваме, понеже родитеите ни нямат пари.
Който има желание и без пари, но с много усилия, пак ще успее. Трудно е, но се успява.
Издържах се сам, за мен означава наистина съвсем сам- от наем, до всички други разходи.
Когато живееш при вашите, не плащаш наем и работиш само за джобни, не означава издържах се сам.

# 61
  • София
За да се издържаш сам и да учиш редовно, означава почти никакво присъствие /за което самият университет и специалност трябва да го позволяват/. Няма как иначе хем да си по цял ден на лекции, хем да си и по цял ден на работа. Практически е невъзможно. Почасовата работа и уикендите едва ли са толкова платени, че да позволят квартира, режиийни, дрехи, обувки храна и т.н. - без глезотии, говоря за базови неща.

Скрит текст:
Ами именно, обикновено едното е за сметка на другото. За мен ходене само за изпити не е "Аз работех на пълен работен ден и следвах редовно едновременно!". Ама, нали, дай да покажем ние колко сме оправни, пък другите колко са смотани.

И аз съм на това мнение. Интересно как аз също учих редовно, но имах време само за почасова работа вечер или уикендите. Лекциите и упражненията ми бяха от понеделник до петък по цял ден, че понякога и в събота съм ходила. Не знам как и къде някой уж учи редовно и в същото време работи на пълен работен ден..интересно.  Simple Smile Явно има голяма разлика от специалност до специалност и от университет до университет. При някои редовното обучение очевидно не изисква никакво присъствие, а само ходене на изпити, но дай да се изтъкваме.
Скрит текст:
Не всеки е богопомазан, да има пари и да го издържат техните за да следва. Има доста, които и един лев не получават, но наемът и режийните си вървят, дайте сега да се откажем да следваме, понеже родитеите ни нямат пари.
Който има желание и без пари, но с много усилия, пак ще успее. Трудно е, но се успява.
Издържах се сам, за мен означава наистина съвсем сам- от наем, до всички други разходи.
Когато живееш при вашите, не плащаш наем и работиш само за джобни, не означава издържах се сам.
Ами не съм съгласна. Ако не натоварваш вашите с разходи по теб, то само едното не плащане на квартира не означава, че не си самостоятелен. Имам предвид да участваш в плащането на сметките и в храната, а телефони, дрехи излизания и т.н. да са си от твоя джоб.

# 62
Ако не работиш интелектуален труд, в което се съмнявам предвид цитираната заплата, работата не ти пречи на ученето. Особено ако по цял ден си клатиш краката някъде не вкъщи. Аз работих през последните 3 години от редовното си следване на пълен работен ден, затова не го смятам за кой знае какво чудо да учиш и да работиш за няколко години докато си млад и още нямаш семейство и ангажименти. Повярвай, като си родиш едно-две деца, времето, в което само си работила на пълен работен ден (с удивителна) ще ти се стори най-свободното време в живота ти.
Извинявай ама какво точно си работила, че си имала психическата и физическа възможност да учиш и то редовно? И как точно хем си била на работа хем на редовно обучение, че не ми стана ясно? newsm78 Съвсем сериозно питам.
Работех същото, което учех. Не ходех на лекции, само на упражнения и то само на задължителните - някои от преподавателите признаваха част от работата ми като курсови работи, върху които пишеха оценка - бяха по-сложни от ученето. С работодателя се бях разбрала в кои дни и часове искам да ходя на упражнения и как да си отработя часовете в тези дни. Важното беше да си изработиш часовете за деня и най-вече да свършиш поставените ти задачи в определения срок, но не непременно от 9 до 5. По време на сесиите си взимах полагаемата за работещите студенти отпуска за учене. Ваканциите си бях плътно на работа. На 21-23г. е лесно.

Последна редакция: нд, 19 фев 2017, 18:56 от Анонимен

# 63
  • София
При някои редовното обучение очевидно не изисква никакво присъствие, а само ходене на изпити

Има не малко такива специалности, не казвам, че това е добре, но фактите са такива.

# 64
При някои редовното обучение очевидно не изисква никакво присъствие, а само ходене на изпити, но дай да се изтъкваме.
Няма как някой да се изтъква анонимно, rose Simple Smile
И какво значи "само ходене на изпити" - нали трябва да се подготвиш за този изпит? И при теб точно това се иска в момента - докато работиш да се подготвиш за "само едно ходене на изпит" - кандидатстудентския. Никой не те кара да ходиш на лекции и упражнения все още. Ако смяташ да не работиш докато учиш, хващай си спонсора за ушите и спирай работа от сега, за да се подготвяш - няма смисъл да губиш още една година - достатъчно си изгубила вече с туризма. Ако пък не си намерила спонсор - ще ти се наложи да съчетаваш работа с учене и сама ще видиш как става. Но става - бъди сигурна в това. Студентите-медици работеха нощни смени като саанитари в болница например - хем да видят за какво става въпрос, ако случайно имат някакви идеализирани представи Simple Smile

# 65
  • София
Става ама винаги едното е за сметка на другото и то само ако имаш късмет с работата, т.е. да те пускат от време на време на упражнения и да не те смачква до толкова, че да не може да гледаш в края на работния ден. А както знаем със средно образование трудът е нископлатен и те експлоатират много.

# 66
Става ама винаги едното е за сметка на другото и то само ако имаш късмет с работата, т.е. да те пускат от време на време на упражнения и да не те смачква до толкова, че да не може да гледаш в края на работния ден. А както знаем със средно образование трудът е нископлатен и те експлоатират много.
Поне при нас нямаше как да завършиш без да имаш знанията - независимо колко си посещавал. Ако имаш знанията - завършваш, ако не - ако ще да си висял денонощно, ще е било само губене на време. Освен това ако си намериш работа в същата сфера, нещата по-скоро се допълват, отколкото да са за сметка едно на друго. Иначе е пределно ясно, че докато учиш не си на мечтаната добре платена работа и няма как да поченш да правиш кариера, но пък има работа на смени и какво ли не, ако човек има желание. Освен това, ако си ценен и работодателят вижда, че има хляб в теб, прави съотвените отстъпки докато учиш, защото после самият той ще има по-добър специалист в твое лице вече със съответното образование, което вдига и неговия ценз като цяло.

# 67
  • София
Скрит текст:
Поне при нас нямаше как да завършиш без да имаш знанията - независимо колко си посещавал. Ако имаш знанията - завършваш, ако не - ако ще да си висял денонощно, ще е било само губене на време. Освен това ако си намериш работа в същата сфера, нещата по-скоро се допълват, отколкото да са за сметка едно на друго. Иначе е пределно ясно, че докато учиш не си на мечтаната добре платена работа и няма как да поченш да правиш кариера, но пък има работа на смени и какво ли не, ако човек има желание.
Освен това, ако си ценен и работодателят вижда, че има хляб в теб, прави съотвените отстъпки докато учиш, защото после самият той ще има по-образован специалист в твое лице.

Това го правят само по-умните работодатели.

# 68
Аз съм студентка редовно обучение, ходя на лекции 3-4 пъти в седмицата от сутрин до следобед и през останалото време работя. Работодателят ми е много готин и се съобразява с обучението ми. Гледам да съчетавам двете, някой път пропускам по някоя лекция, ако преценя, че не е важна за този ден. Обикновено графикът ми е така - понеделник и петък отивам в офиса за цял ден, а останалите дни работя от вкъщи, обикновено работя до към 23ч, някой път и до по-късно, зависи колко е належаща работата и колко сили имам. Не се събират 40 работни часа седмично, всеки път варират. А, като имаме ваканции си ходя за пълен ден на работа. Работата ми е по специалността и мисля, че двете неща се допълват. Е, нямам много свободно време, нямам много социален живот, ама няма как иначе.  Grinning  Около половината ми заплата отива за сметките в къщи, другата половина за лични нужди и непредвидени разходи. Не съм съвсем самостоятелна, но голяма част от разходите вкъщи ги плащам аз, освен телефона и интернета.
Ако човек си намери работа с гъвкаво работно време и възможност за работа от вкъщи, заедно с толерантен работодател, нещата се получават доста добре.  Peace И ако от университета не задължават с присъствия.

# 69
Как гореописаният график се връзва със следване на медицина или фармация, каквато е и темата? Това да не ви е програмиране, някакъв тъп мениджмънт или аграрна икономика? Tired ooooh!

# 70
Вие изглежда завършвате , за да получите диплома , а не знания
.
Няма нищо лишо да съчетаеш работа със следване , но все пак си влязъл в университет , за да учиш , а не за да ходиш на работа.

# 71
  • София
Вие изглежда завършвате , за да получите диплома , а не знания

Много хора са така за съжаление.

# 72
Как гореописаният график се връзва със следване на медицина или фармация, каквато е и темата? Това да не ви е програмиране, някакъв тъп мениджмънт или аграрна икономика? Tired ooooh!
Пропуснала съм, че става дума само за медицина, извинявам се. Моята специалност е свързана с изкуствата и при нас е по-лесно с графика на учене. При медицината трудно стават нещата с работа и учене, ако изобщо станат. Като цяло при изучаването на подобни сериозни специалности мисля, че човек трябва да се посвети напълно на ученето, ако е възможно.  Peace

И не, не завършвам, за да получа диплома, старая се адски много за задачите от университета и се лишавам от сън, за да смогвам, но успявам и съм една от най-добрите в катедрата ни.  Да, влезнала съм в университет, за да уча, а не за да ходя на работа, но ако искам да се изхранвам и да имам ток вкъщи се налага и да работя.  Laughing

# 73
Оправданието на авторката с пълния работен ден беше по повод на ученето за кандидатстуденския изпит. Тя твърди, че не може да се подготви за кандидатстване, докато работи. Вметката, че е възможно да учиш и работиш беше по този повод. Но темата си остава за кандидатстудентския, не за самото следване.

# 74
Оправданието на авторката с пълния работен ден беше по повод на ученето за кандидатстуденския изпит. Тя твърди, че не може да се подготви за кандидатстване, докато работи. Вметката, че е възможно да учиш и работиш беше по този повод. Но темата си остава за кандидатстудентския, не за самото следване.
Ами, тя наистина няма да може да се подготви докато работи на пълен ден. Материалът наистина е много. Сега прочетох постовете й, тя първо е завършила едно... ако тепърва следва медицина, че тя ще почне да работи като стане на 35 и тепърва ще придобива опит... струва ми се късно за тази специалност. Но това е мое мнение. Фармацията е по-добре, по-скоро натам да се насочи, според мен.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт