Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 785
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 840
  • София
Настоявайте много за централизирана система или поне за задължително обявяване на всичките класирания на училищата с история и проследяване.  Миналата година (а и всяка преди това) имаше много училища , които на 2-ро и 3-то класиране си правят, каквото искат. Например, в 129-то знам със сигурност за 3 деца от ДГ на сина ми, които бяха приети на първо класиране, но не се записаха. Със сигурност е имало и други. Но училището написа, че няма свободни места изобщо за второ класиране и свали списъците от първо веднага. Пак ще оставят широока врата за лично договаряне с директорката.

# 841
  • София
От Общината четат становищата и отговарят, явно обаче лично, защото няма публикувани отговори. Четох отговорът, който са дали на Ивалина Салабашева.
Скрит текст:

СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Уважаема г-жо Салабашева,

Във връзка с направени от Вас предложения изразяваме следното становище:
1.  Предложението за разделяне на „четвърта група – деца с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението“ на три подгрупи е нормативно недопустимо.
            Съгласно разпоредбата на чл. 43, ал. 1 от Наредба № 10 от 01.09.2017 г. за организация на дейностите в училищното образование /изм. ДВ бр. 77 от 26.09.2017 г./, общините имат задължение да разработват система за прем на учениците  в първи клас като водещият критерий е близостта на училището до постоянния/настоящ адрес на детето,  както и да определят прилежащи райони на училищата за обхват на учениците.
         На основание чл. 43, ал. ал. 3 от същата наредба при спазване на водещия критерий децата се разпределят в четири групи, които са точно и ясно определени. Никъде в наредбата няма текст/правно основание/ , който да позволява на Столична община, респективно на Столичен общински съвет, да излязат извън рамката на четирите определени групи. Това е императивно. В този смисъл е и решението на Административен съд София-град, който се произнесе при обжалване на Системата за прием в първи клас.

2.С решение №  4631 от 11.07.2017 г. Административен съд София град         отмени критерите , свързани с  адреса на месторабота на един от родителите  като незаконосъобразни. Ние сме длъжни да се съобразим с решението на съда и е недопустимо включване на този критерий в новата система за прием на ученици в първи клас.

3. По отношение конкретизиране на механизма за прием на децата при условие, че броят на желаещите е по-голям от свободните места, работната група разгледа предложение за използване на приложението  maps, но същото не беше възприето. Изразиха се становища, че не е много точно и няма да доведе до равнопоставеност при прилагането му. В работната група участва и Омбудсмана на Столична община – г-жа Христова, която също изрази несъгласие с прилагането му.

# 842
Много ме притеснява тази "уседналост". Дано да  изчезне от критериите. Ние купихме апартамент април миналата година, адресът ни е сменен през май и ще имаме към 11 месеца уседналост. И какво- нямаме шанс никъде. Училището ни по район е едно от най-желаните, съответно с тая трета група уседналост нямаме никакъв шанс. За всички останали сме в 4-та група. Вярвам, че никак не сме единствените, които са се преместили в този период. Какво да правят хората като нас? Нито можем да се завърнем на стария адрес, където сме били "по-уседнали", нито имаме шанс да кандидатстваме в някое друго училище в близост, предвид, че това, в което сме "разпределени" е "елитно" и желано. Аз не държа училището да е "елитно", но просто това ни е най-близкото. Бих се примирила и с някое друго в близост, не толкова елитно, но в този вид систената не ми дава такава възможност.
В крайна сметка, вие сте направили, точно това , което трябва ... планира ли сте, проучили сте и сте си закупили жилище в добър квартал, където има наблизо добро училище .. Но в крайна сметка,за жалост, пак сте прецакани 
Това го казвам по повод , всички изказвания по-напред в темата , от рода: Ами да са мислили къде си купуват жилище"  , и  "Ние кво сме им виновни, че нямат училище в квартала ". 
В едно от писмата с възражения до СОС , беше посочено, че уседналост над 6м е противоконституционна ( за изборите са искали да  я въведат и то за пълнолетни лица , а не като "уседналост на детето повече от 3 г " ).   

# 843
Все пак трябва да има някаква градация. Нали с тази собственост точно аз и моите данъци, а не родителите ми или наемодателят ми, ще запиша детето си в даденото училище.  newsm78 Знам ли, де... newsm78 На мен така ми е удачно, затова го пиша. Хилядите семейства на квартира няма да са на моето мнение.

# 844
  • Куциндрел
А то сега по районирането и точковата система трябва да отпуснат места за всички деца от групите.
Ама гаранция - га цъфнат налъмите.

# 845
А то сега по районирането и точковата система трябва да отпуснат места за всички деца от групите.

То и сега много деца остават извън детските градини, ходят на частни такива и не влизат в сметките. Както винаги е било, така и сега, всеки ще се спасява поединично.  Tired

# 846
Всеки си гледа камбанарията, обаче казва на останалите - не си гледайте камбанарията!

# 847
  • София
Имаш предвид групите от ДГ ли?
В нашата група има деца  от Зона Б-нещо си, а градината е до Военна академия.

# 848
  • София
А защо решихте, че с трета група уседналост нямате шанс. Миналата година училищата приемаха и деца извън прилежащия район, т.е. с под 43 т. колкото беше тогава. Аз не мисля, че за децата в прилежащия район ще има проблем, независимо от срока на уседналост.

# 849
  • Куциндрел

То и сега много деца остават извън детските градини, ходят на частни такива и не влизат в сметките. Както винаги е било, така и сега, всеки ще се спасява поединично.  Tired
Мхм, ма училището вече е задължително.
Нямам пари за частно училище, иначе съм си харесало едно такова.
Но пък мога да си вземам детето в офиса и докато работя - то ще учи.  Laughing

# 850
  • София
А защо решихте, че с трета група уседналост нямате шанс. Миналата година училищата приемаха и деца извън прилежащия район, т.е. с под 43 т. колкото беше тогава. Аз не мисля, че за децата в прилежащия район ще има проблем, независимо от срока на уседналост.
За някои училища, бих казала цели общини като Оборище, Лозенец, Средец това въобще не е сигурно. За едни от най-желаните училища последният възможен бал беше 53 т. - т.е. адрес в микрорайона+месторабота. Май имаше и такива с 63 т. - адрес + брат/сестра или ПГ в училището. Да не говорим при наличие на доп. критерии.

# 851
В 51-во училище? Съмнявам се! Спомнете си репортажите от миналата година... тогава разкриха нова паралелка, за да приемат все пак децата от квартала. И то не съм сигурна дали са влезли всички.

# 852
Всеки си гледа камбанарията, обаче казва на останалите - не си гледайте камбанарията!
Не съм съвсем съгласна  - поне от възраженията, изпратени до СОС , се очертават 2-3 основни искания : микрорайоните да се увеличат до адм.район( дали като доп .група; дали за всички или за някои от съществуващите) и предимства за многодетни , брат /сестра в училището. 

Последна редакция: пн, 29 яну 2018, 16:01 от paulieM

# 853
  • София
За някои училища, бих казала цели общини като Оборище, Лозенец, Средец това въобще не е сигурно. За едни от най-желаните училища последният възможен бал беше 53 т. - т.е. адрес в микрорайона+месторабота. Май имаше и такива с 63 т. - адрес + брат/сестра или ПГ в училището. Да не говорим при наличие на доп. критерии.
Е да де, ама сега няма никакви допълнителни критерии, така че няма кой да измести живущите само в прилежащия район.

# 854
Доколкото разбирам от отговора, пуснат по-горе, няма шанс да има точки за месторабота?!?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт