Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 830
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 945
  • София
Сеса, абсолютно 1000% подкрепям меннието и за учителите, и за лекарите, и за полицаите. Държавната политика куца много. С това също съм абсолютно съгласна. Но когато учителите протестираха, имаше толкова много противници на протестите им. Не говоря за държавата, а за обикновените хора. Тогава, вместо да подкрепят учителите, те се възмущаваха как стачката им нарушавала великото Удобство, как учителите за нищо не ставали... Е, колко на брой са тези кадърни учители, които са и мазохисти, че да учат децата на тези, които са ги "благославяли"?

Не знам, бубче, ти го сложи като изискване, не аз.

Не, аз го сложих като изискване преди да приемат задължително разпределение и преди да тъпчат децата някъде зорлем.

# 946
  • София
Да. А аз казвам, че след като ти го слагаш като изискване, ти отговорѝ как да се осъществи.

# 947
  • София
О, аз като опции веднага ще ти кажа - заплати над 1000лв, задължителна граница от минимум 4,50 на кандидатстудентски изпит по български, за да имат право да  кандидатстват начална и предучилищна педагогика, защото ми е омръзнало да поправям правописни грешки на учители, въвеждане на рестрикции КЪМ  родителите, в случай на проблемно поведение на ученици и т.н. Само предлагам...
А сега те питам - аз като си толкова за задължителното разпределение - как виждаш обучението на децата в пустеещите училища?

# 948
  • Sofia
Грета, става въпрос, че има разлики в началното образование - виж чл.80  ЗПУО. Докато има разлики (и други проблеми разбира се) винаги ще има проблеми с приема в първи клас.
Какво е значението дали занималните и езика се плащат, проблемът е че в другите училища въпреки частните занимални тази възможност я нямаш - учи се само английски и със значително по малко часове.

# 949
  • Куциндрел
Може да отиде в частна градина, там заплатите предполагам са по-високи.
Говорих с нея, каза, че още не знае, но обмисля и този вариант.
Оплака се от голяма бумащина и че е длъжна да тормози децата да стоят на едно място и да учат.
А момичето е младо и има хъс....

# 950
  • София
brin de muguet, ако ще плащаш в училище, може да плащаш и на частна школа. Няма как всички да се засилим в 73то все пак заради немския, просто няма място за всички там. Обаче след 7ми клас кой иска и му се учи, може да отиде и за година да научи повече немски без пари отколкото за 7 години.

Това е единствената разлика между 73 и съседното, не му помня името. А, още една има: в 73то не учат деца от квартала.

# 951
  • София
О, аз като опции веднага ще ти кажа - заплати над 1000лв, задължителна граница от минимум 4,50 на кандидатстудентски изпит по български, за да имат право да  кандидатстват начална и предучилищна педагогика, защото ми е омръзнало да поправям правописни грешки на учители, въвеждане на рестрикции КЪМ  родителите, в случай на проблемно поведение на ученици и т.н. Само предлагам...
А сега те питам - аз като си толкова за задължителното разпределение - как виждаш обучението на децата в пустеещите училища?
Тук ме изненада, съвсем сериозно го казвам. Кои са пустеещите училища в София?

# 952
  • Sofia
brin de muguet, ...Няма как всички да се засилим в 73то все пак заради немския...
Това е единствената разлика между 73 и съседното, не му помня името.
Ето за това говоря. Просто не е редно в началната степен различните училища да предлагат различни предмети. Това е именно предпоставка родителите да се обръщат към едно или друго училище. Според мен тази разлика трябва да бъде премахната и училищата да предлагат еднакъв избор от езици и с еднакъв брой часове. Ако ли не - приемен изпит ако не за тези училища, то поне за профилираните паралелки.

# 953
О, аз като опции веднага ще ти кажа - заплати над 1000лв, задължителна граница от минимум 4,50 на кандидатстудентски изпит по български, за да имат право да  кандидатстват начална и предучилищна педагогика, защото ми е омръзнало да поправям правописни грешки на учители, въвеждане на рестрикции КЪМ  родителите, в случай на проблемно поведение на ученици и т.н. Само предлагам...

Е нашето де. Да не мислиш, че всички циганчета, които са записани там го посещават и че пълнят паралелките. Миналата година проверих след първо класиране и имаше около 30 тина свободни бройки. Вече споделих, че в двора съкварталците си разхождат домашните любимци. Определението „пустеещо” му приляга отвсякъде!

# 954
  • Куциндрел
Шашави са им напъните, защото всичко е само по закони и правила, без ресурс.
Примерно - интегриране на деца със СОП, всичко е прекрасно, но ресурс няма. Една учителка трябва да е учителка и на децата със СОП и на останалите деца, ресурсен учител от дъж на вятър, ако има такъв, защото на доста места чакат такъв да дойде на щат. Накрая резутатът е 0-ла.... за всички.

Сега зорът ни е да приемат децата ни в желаните от нас училища, а после ще имам зор как да амбицираме децата ни да учат, защото нивото в повечето 1-ви класове е ниско, защото има деца със СОП, с дислекция, деца с проблеми, но без диагноза и т.н.
И ще стане:

# 955
Просто не е редно в началната степен различните училища да предлагат различни предмети. Това е именно предпоставка родителите да се обръщат към едно или друго училище. Според мен тази разлика трябва да бъде премахната и училищата да предлагат еднакъв избор от езици и с еднакъв брой часове.
Нищо нередно няма. Задължителната подготовка като брой часове и учебни програма е еднаква за всички училища, които имат лиценз от МОН. Разликите идват от ИУЧ и ФУЧ ( предишните ЗИП и СИП).

# 956
  • София
За 73то часовете по език /безплатните/ наистина не са много. В 4ти клас май са 3 или 4, не помня. Затова и масово децата са на курс по език в частните занимални.

В нормалните училища езикът е пак толкова, просто е английски. Който иска да плаща, има си Британика и подобни.

# 957
  • Sofia
Нищо нередно няма. Задължителната подготовка като брой часове и учебни програма е еднаква за всички училища, които имат лиценз от МОН. Разликите идват от ИУЧ и ФУЧ ( предишните ЗИП и СИП).
Не искам да споря. Факт е, че разлики има независимо как са кръстени (ЗИП, СИП или занималня) и това е една от причините някои хора да се насочват към тези училища. За мен е просто - ако искаме наплива да намали, не трябва да има толкова очевидни разлики.

# 958
  • София
О, аз като опции веднага ще ти кажа - заплати над 1000лв, задължителна граница от минимум 4,50 на кандидатстудентски изпит по български, за да имат право да  кандидатстват начална и предучилищна педагогика, защото ми е омръзнало да поправям правописни грешки на учители, въвеждане на рестрикции КЪМ  родителите, в случай на проблемно поведение на ученици и т.н. Само предлагам...

Е нашето де. Да не мислиш, че всички циганчета, които са записани там го посещават и че пълнят паралелките. Миналата година проверих след първо класиране и имаше около 30 тина свободни бройки. Вече споделих, че в двора съкварталците си разхождат домашните любимци. Определението „пустеещо” му приляга отвсякъде!
131во в Младост 4 също, 145то преди Шилер също, мога още да изреждам. Събират макс 2 паралелки в първи клас, които после стават маломерни. 131во преди време беше средно, сега е основно с по 1-2 паралелки. Миналата година имаха на 1во класиране 46 деца за първи клас...

# 959
  • София
Сега зорът ни е да приемат децата ни в желаните от нас училища, а после ще имам зор как да амбицираме децата ни да учат, защото нивото в повечето 1-ви класове е ниско, защото има деца със СОП, с дислекция, деца с проблеми, но без диагноза и т.н.

Е хайде сега децата със СОП и дислектиците са виновни. Моля Ви не пишете глупости и не оправдавайте с тях тромавата ни образователна система и болните амбиции на някои родители.

Общи условия

Активация на акаунт