Синдром на родителското отчуждение

• 30 480
  • 337
  •   1
Отговори
# 75
Аз не познавам жена, която само заради личен каприз или отмъщение да си измисля какво ли не, камо ли неверни документи за пред съда, само и само да не даде детето, ей така от инат.

аз познавам - тя дори не желае да гледа детето /и не го гледа/, но точно заради отмъщение /и заради издръжката може би/, не го дава на бащата
но въпреки, че е доказано, че тя не отглежда детето, съдът не го присъжда на бащата, който има възможност и желание
което за мен прави детето изоставено от двамата родители - бащата има право на 4 дни в месеца при положение, че може да се грижи 30-4 или дори 30 дни за него
все още не мога да разбера кое е наложило такова решение на съдията, но съм убедена, че това не е изолиран случай

повечето случаи, на които съм пряк свидетел, за радост се решават кротко и спокойно без намесата на институциите вкл. и случай, при който жена живее добре финансово осигурена с трети партнор, а двете й деца се отглеждат от бащите им

Цитат
... децата ги изслушват от 10 нагоре ...
сигурна ли си, че не изслушват и по-малки?

пп темата ми е много интересна - преди десетина година и пред децата ми стоеше възможността да са с разделени родители

# 76
Благодаря ти.

В момента положението е - чуваме се, знам какво се случва с детето в общи линии, но много рядко го виждам. За сметка на това миналата година видях снимки, че са били на море с баща си и жената, заради която се разведохме. Само аз си знам какво ми е било. Нямам грам никакви чувства към бившия си съпруг, нито биха ме вълнували с новата му жена, ако не беше това гадно насадено отношение на детето към мен. Само големият ми син от моите деца като малък е гледан от баба си по бащина линия и в един момент повярва на тези си роднини и изцяло обвини мен за всичко - за развода, за това, че баща му бил нещастен (в същото време баща му си има от почти 7 години приятелка и общ бизнес  с нея и това е видно за целия град). Стиган се дотам, че сега той явно има нормални отношения с жената на баща си, но не и с мен - това наистина ми е тежко да приема. Когато разбрах навремето, че съпруга ми има връзка, тъй като имахме дълъг брак, три деца, обща работа, реших все пак да видя каква е жената, с която се е хванал. Та видяхме се с нея веднъж и тя ми обясни, че дечицата ми имали своята карма и щели да израснат и с баща, и без баща. Той бил велик човек и с нея щял да създаде добро и за други хора, понеже имали връзка от предишен живот, а с мен се бил ограничил до трите ни деца... невероятни глупости. Та с тази жена синът ми комуникира и говори сега повече, отколкото с мен, която съм го гледала като писано яйце и съм търчала да му изпълня всяко желание. Просто правя това, което пише по сайтовете - обаждам се, пиша съобщения, пращам подаръци и се надявам да му просветне един ден, че за самия него е по-добре да е в добри отношения и с двамата си родители. А хората, които го настройват, Господ да ги съди един ден.

# 77
Скрит текст:
Аз не познавам жена, която само заради личен каприз или отмъщение да си измисля какво ли не, камо ли неверни документи за пред съда, само и само да не даде детето, ей така от инат.

аз познавам - тя дори не желае да гледа детето /и не го гледа/, но точно заради отмъщение /и заради издръжката може би/, не го дава на бащата
но въпреки, че е доказано, че тя не отглежда детето, съдът не го присъжда на бащата, който има възможност и желание
което за мен прави детето изоставено от двамата родители - бащата има право на 4 дни в месеца при положение, че може да се грижи 30-4 или дори 30 дни за него
все още не мога да разбера кое е наложило такова решение на съдията, но съм убедена, че това не е изолиран случай

повечето случаи, на които съм пряк свидетел, за радост се решават кротко и спокойно без намесата на институциите вкл. и случай, при който жена живее добре финансово осигурена с трети партнор, а двете й деца се отглеждат от бащите им

Цитат
... децата ги изслушват от 10 нагоре ...
сигурна ли си, че не изслушват и по-малки?

пп темата ми е много интересна - преди десетина година и пред децата ми стоеше възможността да са с разделени родители
Това за десетте години е при изслушване  пред съд. Иначе , с оглед конкретиката на всеки случай , ги водят при психолози / за изготвяне на психологични експертизи / , за преценка на емоционалните им нагласи и какво ли още не , в това число и заради този прословут ПАС, изслушват ги социални , понякога ги водят и в Районните , пак в присъствие на родител , или психолог , заради наказателни производства , образувани по повод неспазване на режими  и какво ли още не.Изслушва ги и частен съдебен , ако участва при предаването на детето . Изслушват ги и полицаи, когато са извикани по сигнал.Те пък какви заплахи към деца отправят , не е истина просто.Но това не е същинско изслушване пред съд. Изобщо...голяма "дейност" върви #Cussing out
Зная случай с едно детенце , 13 експертизи заради баща му , който реално не го искаше /каквото и да твърди/ , а да пише до институциите и да тормози майката. Защото съм го виждала по време на час за среща- първо, не идва изобщо с подарък , едни бонбонки например , не му казва и едно "здравей, тати " , а започва пред публика цирковете с майката. За да трупа книжа и доказателства и да ходи после в тези организации , за които Сирен спомена.

# 78

Темата, която споменаваш няма отношение към тази тук. А какво решение взимаме ние за децата ни си е наша работа. С мъжа ми се познаваме от 30 години и каквото и решение да взимаме със сигурност не е под давление и съвети на пишещи и напълно непознати за нас хора. Не карам никой, в това число и теб да приемаш мнение, писано от мен за обективно или не. В темата съм изложила казус, който пряко засяга мен и семейството ми. И е типичен пример за ПАС синдром.
Не, betray, обективността е важна. Ти не искаш да бъдат коментирани твои решения за децата ти, но си позволяваш не само да коментираш, а да хулиш решенията на майката за нейното дете.

# 79
  • София
tays, точно книгата на Морган Скоп Пек помогна на този мъж да осъзнае, че майка му е зъл човек. Той беше шокиран!
Препоръчвам на всички засегнати в темата да я прочетат.

# 80
  • ...в най-дългото очакване на щастие...

Темата, която споменаваш няма отношение към тази тук. А какво решение взимаме ние за децата ни си е наша работа. С мъжа ми се познаваме от 30 години и каквото и решение да взимаме със сигурност не е под давление и съвети на пишещи и напълно непознати за нас хора. Не карам никой, в това число и теб да приемаш мнение, писано от мен за обективно или не. В темата съм изложила казус, който пряко засяга мен и семейството ми. И е типичен пример за ПАС синдром.
Не, betray, обективността е важна. Ти не искаш да бъдат коментирани твои решения за децата ти, но си позволяваш не само да коментираш, а да хулиш решенията на майката за нейното дете.
Решенията на майката за какво? За това, че за 8 години време не спира да отчуждава детето от баща му и да създава всякакви ситуации около срещите между двамата ли? Стоя твърдо зад думите си, че при това дете има ПАС синдром, който е насаден и развит от майката и семейството й.
Похвално е, че мъжът ми все още не се е отказал да търси път към сина си, но не знам още колко време ще има сили да продължи да се бори за детето си и това той да бъде част от живота му.
Изблиците на това дете се отразяват доста тежко върху останалите ни деца. Питат и се чудят защо той така се държи. А когато нарича баща си "боклук" и "парцал" това дори не ми се коментира...Случвало се е пред децата и пред външни хора, в детски клуб и тн...Тези думи са "сложени" в речника му и то не от нас. В нашият дом подобни изрази не се използват.И да, ще коментирам където и когато реша поведението на тази жена, защото:
1. лично ме засяга, че децата са длъжни да търпят това, на което учи сина си
2. баща му се грижи прекрасно за децата си, в това число вкл. и въпросното дете
3. за мен е непонятно как може да има майка/ родител/, който да изкарва детето си с умствена изостаналост, ДЦП, куцащо, аутистично, алергично и с ред още проблеми само за взима и иска издръжка в размер на 500 лв. и ако може да не се среща с баща си
4. детето няма изградени елементарни умения от социално-битов характер, защото майка му се плаши да бъде самостоятелен, въпреки, че вече е на 9 години...
5. навсякъде обяснява колко е болен и тя колко е нещастна и самотна и как неуморно се грижи за сина си- майка- мечта с титла "Орлица"
6. мога да пиша до безкрай...
Засяга ме, защото детето знае, че винаги когато реши може да дойде при баща си и ще бъде приет така, както трябва. А тук майката няма какво да направи. В този един момент когато сина й вече ще има собствено мнение и ще може да го отстоява тя няма да има думата
Детето за разлика от при баща си, бива давано редовно на бабата / по бащина линия/, за да му помага да учи по БЕЛ. И бабата дава прекрасна информция на мъжа ми какво се случва и за какво си говорят те. Детето пита и се интересува от баща си и другите му деца при всяка среща с баба си. А тя с охота му разказва за това какъв е татко му, какъв е бил и тн...
Има неща, през които всеки минава сам и трябва да се справи с всичко по пътя.
Както когато децата ни реваха защото баткото им каза, че не сме техни родители и трябвало да се махат , да търсят други, така и той ще се справи с предизвикателствата, пред които го поставя майка му и то съвсем съзнателно.
А у дома неговата лична стая скоро ще бъде готова, когато и ако реши след време да живее с баща си.

# 81
betray, всичко това, което описваш е доста трудно като ситуация. Недоумявам защо се занимаваш да почистваш 9 годишно след ходене до тоалетна, то не може ли да се оправя само? А и тези обиди, изречени от него по адрес на бащата...? У вас трябва също да има правила, които да се спазват, аз не мога да си представя, че у нас ще има дете, което да ме обижда и аз да не реагирам. Как реагирате, как му обяснявате, че така не трябва..? Просто недоумявам.

# 82
betray, всичко това, което описваш е доста трудно като ситуация. Недоумявам защо се занимаваш да почистваш 9 годишно след ходене до тоалетна, то не може ли да се оправя само? А и тези обиди, изречени от него по адрес на бащата...? У вас трябва също да има правила, които да се спазват, аз не мога да си представя, че у нас ще има дете, което да ме обижда и аз да не реагирам. Как реагирате, как му обяснявате, че така не трябва..? Просто недоумявам.
Очевидно има някакъв проблем .
Съдя от това :

3. за мен е непонятно как може да има майка/ родител/, който да изкарва детето си с умствена изостаналост, ДЦП, куцащо, аутистично, алергично и с ред още проблеми само за взима и иска издръжка в размер на 500 лв. и ако може да не се среща с баща си
4. детето няма изградени елементарни умения от социално-битов характер, защото майка му се плаши да бъде самостоятелен, въпреки, че вече е на 9 години...
5. навсякъде обяснява колко е болен и тя колко е нещастна и самотна и как неуморно се грижи за сина си- майка- мечта с титла "Орлица"

Назначавана ли е експертиза /медицинска/ , за да се знае точно каква е диагнозата ?
Извинявай , ако е здраво детето , но не звучи така .

# 83
Решенията на майката за какво? За това, че за 8 години време не спира да отчуждава детето от баща му и да създава всякакви ситуации около срещите между двамата ли? Стоя твърдо зад думите си, че при това дете има ПАС синдром, който е насаден и развит от майката и семейството й.
Похвално е, че мъжът ми все още не се е отказал да търси път към сина си, но не знам още колко време ще има сили да продължи да се бори за детето си и това той да бъде част от живота му.
Изблиците на това дете се отразяват доста тежко върху останалите ни деца. Питат и се чудят защо той така се държи. А когато нарича баща си "боклук" и "парцал" това дори не ми се коментира...Случвало се е пред децата и пред външни хора, в детски клуб и тн...Тези думи са "сложени" в речника му и то не от нас. В нашият дом подобни изрази не се използват.И да, ще коментирам където и когато реша поведението на тази жена, защото:
1. лично ме засяга, че децата са длъжни да търпят това, на което учи сина си
2. баща му се грижи прекрасно за децата си, в това число вкл. и въпросното дете
6. мога да пиша до безкрай...
Засяга ме, защото детето знае, че винаги когато реши може да дойде при баща си и ще бъде приет така, както трябва. А тук майката няма какво да направи. В този един момент когато сина й вече ще има собствено мнение и ще може да го отстоява тя няма да има думата
Детето за разлика от при баща си, бива давано редовно на бабата / по бащина линия/, за да му помага да учи по БЕЛ. И бабата дава прекрасна информция на мъжа ми какво се случва и за какво си говорят те. Детето пита и се интересува от баща си и другите му деца при всяка среща с баба си. А тя с охота му разказва за това какъв е татко му, какъв е бил и тн...
Има неща, през които всеки минава сам и трябва да се справи с всичко по пътя.
Както когато децата ни реваха защото баткото им каза, че не сме техни родители и трябвало да се махат , да търсят други, така и той ще се справи с предизвикателствата, пред които го поставя майка му и то съвсем съзнателно.
А у дома неговата лична стая скоро ще бъде готова, когато и ако реши след време да живее с баща си.
Това е пост, който чудесно илюстрира тезата, че е много лесно да се плюе майката без да си направиш труда да походиш в нейните обувки. Дали тази майка съзнателно лъже, че детето ѝ има проблеми- здравословни и поведенчески или детето наистина има такива? Някой изобщо направил ли си е труда да провери дали това дете има проблеми и в какво се състоят те? Изпускаш информация за негови агресивни прояви, непровокирани от другите. А поинтересувахте ли се на какво се дължат тези прояви? Беше споменала и аз аутистично поведение? Дори да има минимално съмнение в тази насока, нормалният човек ще заведе детето на преглед. Вие със загрижения баща направихте ли го?

# 84
Прави сте, очевидно детето наистина е с проблем, и то реален, иначе едва ли би се държало така Sad И аз се чудя, betray, защо смяташ, че майката лъже за проблемите, след като сама виждаш, че поведението на детето е далеч от нормата при 9 годишни деца. Извинявам се въобще, че пиша, без да знам ситуацията, но ако то наистина няма изградени елементарни социални и битови умения на тази възраст, то трябва да му помогнат специалисти.

# 85
Това имам предвид под липса на социално- битови умения. Близнаците се почистват сами от 6 годишни.
Да, има правила у дома. Когато има толкова много деца на едно място няма начин да няма ясни правила и задължения.
На обидите към баща му, той се опитва да говори спокойно с него, но детето в афект започва с още по-груби епитети...Коментара на майката в един от случайте бил, че ревнувал сигурно защото сме обръщали по-голямо внимание на бебето...Пак съм без коментар тук.
Да, ситуацията е трудна и сложна именно поради нежеланието на майката детето да има връзка с баща си. Но понеже все пак има решение на съд и тя е длъжна да го даде си намира други пътища да прави срещите между двамата ад.
Към tays :
Всички тези заключения не са доказани по никакъв начин от майката, в нито едно от делата, които водеше таткото, за да вижда детето си. Правени са експертизи по това време, поискани от мъжа ми. Нито едно становище няма, че детето е аутист или има ДЦП и тн...Тогава той беше на около 3 години и естествено майката разказва пред вещите лица...
Алергологичната експертиза се базира на тези изследвания, който мъжа ми му направи и в които пишеше, че няма алергии към нищо- кучета, котки и тн. Тук целта на майката беше, че не трябва детето да се среща в дома на баща си, защото там се "развъждали" кучета. Имаме 2 стари кастрирани дакелки, които детето обожава.
Нищо от това не е медицински доказано, няма издаден ТЕЛК, няма конкретен документ, че има проблем.
След като му взеха куче и на него изведнъж майката започна да разказва на целия свят, че детето е аутист...Вече не беше алергичен.
В самото начало след раздялата им тя всеки месец , в продължение на почти година го е водила в "Св. Никола", беше приложила експертизи от там, но в нито една от тях не беше написано, че детето има проблеми.
Проблемите му са на ниво самообслужване. Предполагам всички сме наясно за едно нещо, наричано "свръхпротектиращ родител". Родител, който не иска или не може да остави детето си да порасне и да бъде самостоятелно.
_Bianka__, по-горе съм писала какво цели майката с това. Пари, внимание и себеизтъкване...Тя иска да бъде значима в очите на хората.

Последна редакция: сб, 01 юли 2017, 14:53 от betray

# 86
Betray, забелязвам, че леко по допирателната подминаваш вероятността детето да има сериозни проблеми и нужда от помощ на специалист. А нали вие с бащата бяхте много загрижени за него?

# 87
Betray, забелязвам, че леко по допирателната подминаваш вероятността детето да има сериозни проблеми и нужда от помощ на специалист. А нали вие с бащата бяхте много загрижени за него?
Ще ти отговоря, явно не си прочела по-горният ми пост.
Детето няма нито един от описаните от майката в делата проблеми. Със сигурност няма умствена изостаналост и не куца, определено на и ДЦП. И определено не смятам, че е аутист.
Аз съм клиничен социален работник и имам доста добра представа за различните състояния при деца. Работя с неглижирани деца и младежи с ментални проблеми.
Правили сме консултация с психолози на времето когато тя започна да развива тези теории.
Бащата взима детето 2 пъти в месеца, събота и неделя. Сама си прави изводите къде може да се води по това време дете за консултации.

# 88
От това, което описваш, betray, се вижда, че поведението на детето е далеч от нормалното и социално приемливото. Може и да си социален работник, но не си лекар и специалист в тази област. Не зная от какъв специалист има нужда детето, но виждам, че вие не сте потърсили помощта на такъв. Най-лесното е да се каже, че на детето му няма нищо, а майката си измисля. Тогава защо е толкова проблемно поведението на това дете?

# 89
От това, което описваш, betray, се вижда, че поведението на детето е далеч от нормалното и социално приемливото. Може и да си социален работник, но не си лекар и специалист в тази област. Не зная от какъв специалист има нужда детето, но виждам, че вие не сте потърсили помощта на такъв. Най-лесното е да се каже, че на детето му няма нищо, а майката си измисля. Тогава защо е толкова проблемно поведението на това дете?
Не е чак "толкова проблемно поведението на това дете " . Всичко това е в резултат на въпросният синдром, който се обсъжда в темата.
Смятам, че достатъчно обсъдихме този случай. Не ми се пишат още фермани за това. Дадох пример за ПАС синдром, на който съм свидетел от началото на възникването му до момента.

Общи условия

Активация на акаунт