Новите "традиции" в сватбите

• 59 674
  • 1 036
  •   1
Отговори
# 795
  • София

Хора, наистина ли имате толкова изкривено отношение към нормите, които обществото налага!?? На колко години сте и къде живеете?  Shocked
На село по-бавно се приема и обработва информацията. Първо задължително минава през определението "изгъзица и на баба й фърчилото!"

Пази, Боже, сляпо да прогледа!

# 796
Еееее... И нали попитах дали се смята като много лоша култура, ако ти (примерно ти) попиташ в кой ресторант ще е събитието. Задължително ли е да те хранят?
Защо приемате сватбите като "задължително ми донеси подарък и аз задължително ще ти платя един куверт да се наплюскаш и нальокаш хубаво".
Тези неща са си по подразбиране за един сватбен ден, ритуал... каквото щете, но не са толкова пошли и отблъскващи. Трябва да ви радват, не да ви отвращават.
Вие на какво ги направхте тези сватби!
Ела, само, ако ми донесеш подарък. Ще дойда само, ако няма скариди, щото мразя! Ок, ама си купи нови свестни обувки, а не да ми се влачиш с тези от сватбата на сестра ми преди 5 години, щото и тогава те скъсахме от майтап!
Хора, наистина ли имате толкова изкривено отношение към нормите, които обществото налага!?? На колко години сте и къде живеете?  Shocked
На село по-бавно се приема и обработва информацията. Първо задължително минава през определението "изгъзица и на баба й фърчилото!"

Съжалявам, но не виждам никаква връзка между това,  което си написала, и това. за което говорим...

# 797
Скрит текст:
Мишенце, това, че ти искаш анонимност, не означава, че всички я искат.  Защо не го разбереш?
Скрит текст:
Има и такива, които обявяват благотворителни акции, набират средствата, а накрая даряват една малка част от тях, другото си прибират. Свят шарен. Нали не мислиш, че всички са на твоето мнение?  Ако тези младоженци по  си се занимават с благотворителност и са поели под опеката си някое ЦНСТ да речем, снимането и разгласяването на случката е вид реклама, току виж и други хора се включат да даряват.

Аз често ходя в ЦНСТ и нося де играчки, де дрехи, тетрадки, материали за училище. Споделих сред приятели и някои от тях също започнаха да носят. Сега децата получават повече, от колкото мога аз да им занеса. Какво лошо има в това, да се сподели, покаже?
О, напълно го разбирам, че не всички искат анонимност! Казах аз какво не бих направила. Не бих дарила и после да поствам във фейса, да пиша в поканите молби, да обяснявам как съм направила това и онова. За мен (повтарям се) благотворителността е личен акт, прави се от сърце и при възможност, а не се превръща в събитие. Много често хората, които имат нужда от помощ, се притесняват от това и подобни акции ги карат да се чувстват още по-неудобно, ама това няма значение. Важно е like-ве и аплодисменти да има.

Иначе всеки е свободен да празнува както намери за добре.

Скрит текст:
Аз напр. мога да аплодирам хора като Джордж Майкъл. Нито някой е разбрал, нито е чул за даренията му приживе. Отиде си човекът и чак тогава се чу за тайните му дарения. Не, че не е могъл да натрупа дивиденти, но не е имал нужда.

Погледнато от по-положителна страна споделянето във фейсбук/и не само/ за благотворителност не е лоша идея, защото много хора ще видят и могат да решат и те да помогнат. А ако някой е решил да го направи, защото иска да се похвали колко е добър си остава за него.

Последна редакция: нд, 09 юли 2017, 14:45 от daniela19

# 798
Аз не виждам връзка никаква, но сигурно в мен е проблема.

И в мен, и в мен  Crazy Ти го питаш "обичаш ли сладолед", то ти отговаря "ама на теб какво ти пречи, че днес е вторник  Crossing Arms ".

# 799
Погледнато от по-положителна страна споделянето във фейсбук/и не само/ за благотворителност не е лоша идея, защото много хора ще видят и могат да решат и те да помогнат. А ако някой е решил да го направи, защото иска да се похвали колко е добър си остава за него.

Разбира се! Споделянето във фейсбук въобще не е проблема на тая "нова традиция".

Толкова ли не се разбира, не знам вече. Аз мисля, че съвсем простичко се обясни какво е неприятното.

# 800
  • Най-красивата страна
Ако младоженците искат да правят дарения, защо тогава не дарят половината си пликове. Все пак да остане нещо и за тях, а и няма да изглежда като изнудване на гостите.
Не казвам да е като при чужденците, които даряват всички събрани пари на разни фондации....

# 801
  • София
Ако младоженците искат да правят дарения, защо тогава не дарят половината си пликове. Все пак да остане нещо и за тях, а и няма да изглежда като изнудване на гостите.
Не казвам да е като при чужденците, които даряват всички събрани пари на разни фондации....

Боже, ти също ли нищо не разбра? newsm78
Ако искат да си дарят и гащите- тяхна работа е.

# 802
Така се чудите дали някой е разбрал все едно сте преподавали един урок и всички трябва да се  съгласят.
Няма само "за" и "против" тази традиция, има различни гледни точки. Което ще рече, че едни одобряват постъпката на младоженците, други одобряват постъпката, но не и споделянето във фейсбук/примерно/, други не одобряват и се чувстват изнудени/примерно/ да дадат сума за благотворителност, трети се чудят защо младоженците не дадат от събраните пари за благотворителност/не знаят кой какво е дал, но питат/, без да споделят, анонимно, други не мислят, че трябва да е анонимно.....и т.н.
Различни гледни точки, а не всеки пост да е свързан с вашата.

Последна редакция: нд, 09 юли 2017, 15:45 от daniela19

# 803
  • София
....
Ако участвам в кауза, да не казвам на никого? Защо? Да не би да върша нещо скрито, срамно, тайно, тъпо?
Аз пък бих си казала - имам едни 10 лева, искам да ги дам на ХХХ. Търся банковата му сметка.
Защо да не казвам, ако ще правя дарение?

.....
Ти можеш да му се обадиш и да намериш сметката му, ама друго си е да постнеш у фейсО, че си дарила 10лв. И дарението си е дарение, ама едно е да дариш 10лв. за Пенка, друго е да извадиш достатъчно пари за паметник. Тогава ще те пишат на паметника, ако държиш толкова, няма да останеш незабелязана, ако това те тревожи толкова.

Понякога работата с даренията е като приказката за жабата и коня, която видяла, че подковават коня и вдигнала крак.

Скрит текст:
Така се чудите дали някой е разбрал все едно сте преподавали един урок и всички трябва да се  съгласят.
Няма "за" и "против" тази традиция, има различни гледни точки. Което ще рече, че едни одобряват постъпката на младоженците, други одобряват постъпката, но не и споделянето във фейсбук/примерно/, други не одобряват и се чувстват изнудени/примерно/ да дадат сума за благотворителност, трети се чудят защо младоженците не дадат от събраните пари за благотворителност/не знаят кой какво е дал, но питат/, без да споделят, анонимно, други не мислят, че трябва да е анонимно.....и т.н.
Различни гледни точки, а не всеки пост да е свързан с вашата.
С това вече съм съгласна. Всичко (както винаги) опира до гледна точка, разбиране, начин на живот, възможности, обкръжение и т.н. Peace

# 804
  • София
Скрит текст:
Аз съм възмутена, че събират за кауза и подаръци, но не даряват част или всичките си подаръци. Не се отказват от тях.
Ако искаш да правиш от личния си празник благотворително събитие, за мен това е начинът. Не казвам, че е правилния, но така го виждам и разбирам, и ако толкова ме напъва точно в този момент да дарявам ще го направя така.
Благотворителните инициативи са съвсем друго нещо. При тях се канят хора само и единствено с цел да даряват и те решават дали да участват или не. Не са поставени между чука и наковалнята елементарно казано.
Знам, знам, че е пожелателно и на сватба, но не е съвсем така.
Та това вече се обясни 55000 пъти.
Иначе приветствам младоженците да дарят подаръците си с две ръце и по този начин да съчетаят нещата.

Ти си точно толкова досадна, колкото и девойката, която твърди, че е ок да си избие разходите.
На нито една сватба не е следят какво се дава, ако има кампания. Идеята дори не е да се съберат някакви пари, а да се даде гласност на кауза, която младоженците подкрепят.

Няма насилие, а и никой не е казал, че те не даряват собствени пари, обикновено те са подкрепяли каузата от отдавна, поне при моя опит.

Като те чета колко си изнервена, явно спира да те топли "перфектната" ти сватба.

Ами аз като я получа тази покана, просто ще я хвърля в кошчето. Ако ми звъннат да ме питат дали ще отида, лщбезно ще откажа - ще си имам друга работа точно тогава или други планове изобщо. Амам баба Мария от Горни Богоров, дето 15 години е търчала след внучето, ягодово сладко му е варила и домашни питки му е месила и последните си априци от пенсията за него е давала... тя няма да откаже. Тя просто ще се види принудена да отиде - и тя, дето цял живот е регулирала популацията на котките по "стария метод", ще се чувства длъжна да дари - ит при това безумно мм ного спрямо доходите си - за закупуване на червени панделки за освободените кокошки.И нищо няма да каже, и ще се усмихва с беззъбата си уста - и ще се чувства точно толкова зле, колкото звучи. Или, навярно, колкото модерните младоженци са целели да я накарат да се почувства - щом е била толкова тъпа да не се усети, че е нежелана вече.

Скрит текст:

Това са сватбите - цветя, коли, украси, ресторанти, танци. Нито някой те задължава да носиш букети, нито някой те задължава да плащаш вечери и триетажни торти.
Ако ще правя сватба, ще искам да си имам и торта. В старите български традиции торта е нямало. Но в старите филми, които съм гледала и са ме размечтали за собствена сватба, е имало. И аз избирам това!
Гостите ми ще са подбрани, близки, приемащи мене, тортите ми, модела на роклята ми. И ако имам дори и бееегло съмнение, че някой ще дойде да мрънка, няма да получи покана.

Добре де, ама тортата е тежка, мазна, сладка, вредна храна - при това идваща след сериозно похапване. И повечето госто в най-добрия случай ще я опитат - и така и ще си отиде в коша, след огромната си цена, такса транспорт, такса внос, такса рязане... не ти ли хрумна парите за тортата да ги дариш на тигърчето? Колата си е кола - 4 колела и двигател с вътрешно горене. И стария трабант на пра-чичо ти ще те закара със същия успех. Парите за транспорт защо не даде на тигъра? Роклята си е абсурдна и колосална загуба на средства, веднъж в живота я обличаш - толкова тотално непрактична дреха просто няма. И в старите джинси ще те бракуват, бъди сигурна. Да беше отишла с нещо, което си имаш и да дариш парите за роклята. Ами поканите!? Що а безумна идея, само дръвчетата дето изсякохме, всички отиват директно в кофата - по-бързо дори от рязаните цветя. Що не звънна по телефона и да дариш парите?
Защо???

Скрит текст:
Еееее... И нали попитах дали се смята като много лоша култура, ако ти (примерно ти) попиташ в кой ресторант ще е събитието. Задължително ли е да те хранят?

Ами всъщност е проява на лоша култура. Възпитаният въпрос би бил къде е събитието. И отговорът ,може да в "в гражданското" или "в двора на баба ми".

Скрит текст:
Ето, аз с удоволствие бих се появила на сватбата с червена рокля! Това е цвят, който много ми отива, но се притеснявам, че тук това пасва повече за индийска (да не кажа думата с "Ц") сватба.
Била съм на сватба в Мароко. Булката сменя няколко тоалета, като единият е "европейската рокля" - тоест бялата булчинска рокля. Останалите са техни традиционни цветни рокли.
Мога и това да привнеса като чужда традиция, да не кажете, че само американските филми са вдъхновяващи за младите мацки. Simple Smile

Традициите се привнасят отвън избирателно. Не всяка щурутия се копира. Само по-интересните и по-забавните за гостите като част от атракцията.
Може да си поканите и за водещ някоя известна българска личност. Тя може да организира събирането на пари за каузата много по-интелигентно, отколкото в поканите да се напише "не ми купувайте цветя..."
Идеята е, че друг път рядко младоженците ще си видят всички роднини и приятели накуп, за да им кажат, че ще оставят спомен от деня си с най-добри намерения.
Ако искат наистина да подкрепят каузи по начина, по който вие го разбирате, трябва да отделят време да се срещат с всеки един или двама по двама на кафе и да им обясняват. "Виж сега... събирам пари за... Трябват ми толкова... Ние ще дадем половината, а другата половина просто я разпространяваме и разделяме сред познатите си. Ти би ли искал да дадеш... Ако ще даваш 2 лева, няма нужда, наистина... Сумата, която търсим е  10 000 и тези твоите 2 лева просто ще ти натежат на бюджета, но няма да ни помогнат особено..." - За мен това са доста по-тежки и неприятни разговори, отколкото на сватба, поразвеселени, понагласени всеки да прецени дали подкрепя идеята на младите или ще се дърпа, без да го афишира.

Ако искат наистина да подкрепят каузи по начина, по който вие го разбирате, трябва да отделят време да се срещат с всеки един или двама по двама на кафе и да им обясняват. "Виж сега... събирам пари за... Трябват ми толкова... Ние ще дадем половината, а другата половина просто я разпространяваме и разделяме сред познатите си. Ти би ли искал да дадеш... Ако ще даваш 2 лева, няма нужда, наистина... Сумата, която търсим е  10 000 и тези твоите 2 лева просто ще ти натежат на бюджета, но няма да ни помогнат особено..." - За мен това са доста по-тежки и неприятни разговори, отколкото на сватба, поразвеселени, понагласени всеки да прецени дали подкрепя идеята на младите или ще се дърпа, без да го афишира.

И грешиш. Понеже като сме на кафе и ти започнеш с инициативата си, още в началото мога да те прекъсна любезно и да пренасоча разговора към, примерно, чорапогащи. Дори няма да си разкажеш за търсената сума и икой няма да изпада в неловко положение. Или, като стигнеш още до нея, ще кажа "Уууууу... Ао! Леле, много пари им трябват, дано е включи някоя институция най-сетне... какво ще кажеш да си вземем по още един чай?"

Последна редакция: нд, 09 юли 2017, 17:40 от bubanka

# 805
  • SF

Много си груба.
Всичко, което пишеш по темата е много глупаво, заядливо и с един просташки изказ...

А Iris04, ти пък какви фейсове, кучешки каузи и кой ти каза, че така се пише в поканите: "Не ми носете цветя, а ми дайте пари за приют!"

Аз пак да ви попитам - къде живеете, с кого общувате, на какви сватби ви канят... Така ли си говорите  с приятелите? - Дай ми пари! Не ти искам цветята!  ooooh! Даже и не ми отговаряйте, щото то си е по-скоро учудване и възмущение, отколкото реален интерес.
Малко по-рафинирано, малко по-кокетно може да бъде поднесена една информация. Каква е тази първичност: "дай ми пари за кучешки приют!".

Всички примери, които до момента дадох, бяха свързани със спорта и деца, които спортуват. За такива неща приемате ли да ви заминат парите?

# 806
  • София
Скрит текст:

Много си груба.
Всичко, което пишеш по темата е много глупаво, заядливо и с един просташки изказ...
....
Без да защитавам някой, ама и ти не си по-малко груба.

Цитат
На село по-бавно се приема и обработва информацията.

Последна редакция: пн, 10 юли 2017, 00:50 от missence

# 807
  • град-държава
Мога да говоря единствено от мое име, и както изглежда общувам с достатъчно възпитани хора, за да не се е случвало ми казват по никой начин, че не искат букет, а парите от букета за някаква тяхна кауза на личен празник, на който са ме поканили.
Иначе споделяли сме за каузи по повод самите каузи. Обсъжда се и се преценява всеки какво, как и дали изобщо може да направи.

# 808
  • София

Много си груба.

А Iris04, ти пък какви фейсове, кучешки каузи и кой ти каза, че така се пише в поканите: "Не ми носете цветя, а ми дайте пари за приют!"

Аз пак да ви попитам - къде живеете, с кого общувате, на какви сватби ви канят... Така ли си говорите  с приятелите? - Дай ми пари! Не ти искам цветята!  ooooh! Даже и не ми отговаряйте, щото то си е по-скоро учудване и възмущение, отколкото реален интерес.
Малко по-рафинирано, малко по-кокетно може да бъде поднесена една информация. Каква е тази първичност: "дай ми пари за кучешки приют!".

Всички примери, които до момента дадох, бяха свързани със спорта и деца, които спортуват. За такива неща приемате ли да ви заминат парите?

С една дума: не. Не приемам за такива неща да ми заминат парите.
И хората, с които аз контактувам, не говорят така с мен, не ми навират в носа каквито и каузи да имат - нито пък аз на тях. Ако някой ми поиска пари (случвало ми се е), знам, че е в нужда - че наистина му трябват, а не е хукнал да спасява китовете с моите доходи. И ако бих решила да спасявам китовете (което не би било толкова изключено в определен етап от живота ми), нямаше да агитирам никого да се включва с участие.

# 809
  • на правилното място, в точното време
Невъзпитано и  просташко е да изтъкваш къде живееш, пък ако ще и на жълтите павета да спиш. Като чета, "тия от село" по имат нещо между ушите, нищо че не са възприели "новите" традиции толкова бързо. Има един механизъм за промяна и манипулиране на общественото мнение, може са го прочетете, за да видите, че не всичко ново е прекрасно.
За спорт и приюти за животни оари не давам.

Общи условия

Активация на акаунт