Закупуване на жилище

• 77 821
  • 699
  •   1
Отговори
# 600
Местният данък за придобиване на имота се плаща при нотариуса, а той го нарежда към съответната служба "Общински приходи". Срокът ви за деклариране на имота в данъчното е 2 месеца от придобиването му. После подлежите на санкция. Трябва да минете през ЧЕЗ, Топлофикация /ако има ТЕЦ/, Софийска вода, топлинен счетоводител, за да уговорите потреблението и пр. Навсякъде ви трябва копие от документа за собственост. Това за София. Успех.

С две думи поне един ден отпуска и някакви антидепресанти Grinning

# 601
  • София
Защо пък антидепресанти?
Забелязвам очудващо любезни служители на монополистите последните години.
Аз само ЧЕЗ пропуснах - бяха гадни и искаха доп. такса 80 лв. Но това беше 2002 - 2007 г.
Сега не знам как е. Тока нали винаги се плаща в срок, не ми пречи, че е на чуждо име.
По съвет на брокерката на копията на НА бях написала с маркер напречно - предоставя се за Соф. вода, ТЕЦ София и подобни.

# 602
Просто това всичко ми звучи като бая разходка по гишета и опашки, но поне се прави веднъж и по хубав повод.

# 603
  • София
Може са свърши за няколко часа, ако се отиде в близки един до друг центрове - например има център на Софийска вода на метростанция Бизнес парк, на Топлофикация - недалеч от станцията А. Т. Балан и на ЧЕЗ в Литекс Тауър на "Драган Цанков". На всяко от тези места миналата есен ни отне между 40 минути и час и десет минути с чакането.

# 604
Здравейте, съжалявам че може би ще задам въпрос ,който е ясен на всички, но съм невежа. Разглеждам апартамент в нотариалния акт на който  е записано, че собственикът му притежава 23 от 600 части от парцела и общите части на сградата, общо апартаментите са 10.Ако примерно падне бомба и отново започне строеж имам ли прао да си построя жилище с предишния размер или зависи от този процент на притежание?

# 605
Просто това всичко ми звучи като бая разходка по гишета и опашки, но поне се прави веднъж и по хубав повод.
Иване, това последно го върших преди 2 години и всичките тези Топлофикация, ЧЕЗ, Софийска вода и Техем ги обиколих за един предиобед и стана много бързо.

# 606
Здравейте, съжалявам че може би ще задам въпрос ,който е ясен на всички, но съм невежа. Разглеждам апартамент в нотариалния акт на който  е записано, че собственикът му притежава 23 от 600 части от парцела и общите части на сградата, общо апартаментите са 10.Ако примерно падне бомба и отново започне строеж имам ли прао да си построя жилище с предишния размер или зависи от този процент на притежание?
Готин казус. Еле па тва с бомбата. Laughing

# 607
Мога да го прежаля капарото. Но щом основите са здрави и рискът е само за евентуален теч, ще го преглътна. Иначе мястото ми харесва- от така наречените комуникативни е, а и мисля, че същевременно  ще е тихо .  Как ви звучи 77 к за 65 кв. м застроена площ и 80 и нещо там с т.н. идеални части, като апартаментът става за преграждане ? Питам , понеже още не съм съвсем ориентиран в пазара.
Ето тук сте на мноооого грешен път!

# 608
Освен камисионната на брокера, какви други такси/суми са дължими от купувача и на кой етап при закупуване на имот?

# 609
  • София
Такса за нотариуса и данъци към общината - при изповядване на сделката.
Ако е с кредит от банка - може и там да има нещо, но не знам.

# 610
Здравейте,харесахме си  жилище и тъй като е от фирма /по тяхна обява/разбрахме се за цената ,НО ...Попитахме ги за ден за сделката ,отговориха ,че първо трябва да подпишем предварителен договор и да дадем капаро.Попитахме не може ли направо на сделка отговориха - не, само по този начин ?Това нормална практика ли е ? Не ми е ясно  ....

# 611
Нормална практика е, но ви съветвам преди да дадете капаро да уточните всички детайли по сделката-чия собственост е парцела, собствениците лично ли ще дойдат, в коя банка са им сметките и могат ли да отворят във вашата. Някога бил ли е ипотекиран имота, ако е къща-има ли всички разрешения за строеж и т.н.Като се даде капарото, а не е уговорено всичко, после могат да излязат проблеми и да ви въртят.

# 612
Благодаря,ще го проверим точно преди сделката и ще уточним сметките ,но не разбрах защо е необходим предварителен договор и после самата сделка .Имотът се намира в друг град и ще се ходи два пъти и огледите досега ....Disappointed

# 613
Защото брокерите са го установили като практика, за да се води, че вършат някаква работа, за мен ако си с пари кеш и имотът няма тежести, предварителен договор е безмислен. Аз бих предложила да пратя по банков път някаква символична сума-100-200 лева и направо след седмица на сделка. 5 до 7 дни са напълно постижим срок за вадене на необходимите документи, които не струват повече от 200 лв., освен ако собствениците не трябва да се връщат от Щатите специално за сделката. Тогава е разумно да поискат повече пари и да сключите предварителен договор с пълномощника, да речем.

# 614
Продават от строителна фирма ,но не го дават без капарото 10 % и договора Grin

Общи условия

Активация на акаунт