Родина на чесъна е Централна Азия, откъдето е пренесен в Египет. Още преди 6000 години народите от поречието на Нил и Ганг го използвали за храна, подправка и лечебно средство. В гробниците на фараоните не веднъж са откривали чеснови луковици, а на саркофазите и стенописите са намерени рисунки на мъже със скилидки чесън в ръка. Има легенда, че чесънът е станал причина за... първата стачка!
Строителите на пирамиди го приемали като общоукрепващо и обеззаразяващо средство. Но веднъж не докарали навреме чесън на строежа на Хеопсовата пирамида и работниците категорично отказали да продължат работата си, без да се страхуват от заплахата от смъртно наказание.
Древните египтяни приемали чесъна за свещено растение и го принасяли в жертва на боговете и дар на умрелите.
Шумерите го разменяли за злато.
Китайците хранели работниците с чесън при строежа на Великата китайска стена.
Древните гърци го смятали за храна на простолюдието заради силната му миризма и не допускали в храмовете на Афродита хора, миришещи на чесън.
Гръцки източници сочат ,че траките, които са населявали нашите земи са го употребявали много, особено зимата. Римляните го обявили за “растение на младостта” и го препоръчвали на застаряващи патриции.
Иначе, той е едногодишно или двугодишно луковично растение от семейство Кремови. Най-общо има зимен и летен чесън и носи името на района , в който е отгледан.
В 100 г чесън (около 2-3 глави) се съдържат: 30.8 г въглехидрати, 6.2 г белтъчини, 1.5 г целулоза, 0.2 г мазнини, 0.15 г желязо, 0.2 г фосфор, 0.15 г аскорбинова киселина. Неотдавна в състава на чесъна е открит и химичният елемент германий, който е с изразени противотуморни свойства.
И така, чесънът ни е необходим като жлъчегонно средство, при заболявания на сърдечносъдовата система, за лечение и профилактика на простуда и грип. Неговата миризлива скилидка притежава антисептично действие, което ефективно унищожава много разновидности на плесените и микробите.
Чесънът е естествен антибиотик.
Растителните антибиотици (в случая чесън, но още са лук, лимон, хрян) имат редица неоспорими преимущества пред медикаментите. На първо място, действието им е насочено не само към борба с микробите, а и към засилване на имунитета. На второ, вредните микроорганизми загиват много по-бързо от растителните антибиотици. Например само за няколко минути летливите вещества от клонче песъкиня убиват бактериите в чаша с вода, поставена наблизо. И още един плюс: болестотворните микроорганизми след време се приспособяват към лекарствата, а “домашните лекари” продължават да действат така, както и преди сто години. Освен това при грамотно използване те практически нямат странични действия. За съжаление те не могат напълно да заменят антибиотиците и да спасят живота на човек в най-тежките случаи. Но с успех се прилагат при лечението и профилактиката на много заболявания.
И ОЩЕ - грип аптечните антибиотици могат само да навредят на организма. Срещу вирусите те са безсилни. А растителните спасяват и от бактерии, и от вируси. Те се използват при простуда, ангина, болести на венците и зъбите, гнойници по кожата. При бронхо-белодробни заболявания добре действат инхалациите с етерични масла от тези растения.
• При хрема залейте ситно нарязан лук и чесън със същото количество вряла вода, оставете да престои една нощ. Прецедете, разредете по равно с нерафинирано растително масло, след това добавете прясно изцеден сок от алое или каланхое (2-3 капки на 50 г смес). Капките за нос са готови.
• При хрема също помага вдишването на фитонциди през чучурчето на порцеланов чайник, на дъното на който е насипана кашица от лук или чесън.
• Ако гърлото е възпалено, препоръчва се следната рецепта. Разтриват се на кашица 8 големи скилидки чесън, добавят се 8 чаени лъжички натурален винен оцет и добре се разбъркват. Сместа се оставя за една нощ в хладилника. На следващия ден се добавя 60 г подгрят (не повече от 40 градуса) мед, най-добре тъмен, и отново се разбърква. Слагат се в устата 2 чаени лъжички от сместа и се държат до пълното им разтваряне, след това бавно се преглъща на малки глътки.
• След инсулт е трудно да се накара кръвта да циркулира в парализираните крайници - тук е необходимо силнодействащо средство. Опитайте да приготвите домашна смес за разтривка. Залейте половин чаша нарязани на ситно кори от черна ряпа, половин чаша сухи, ситно нарязани листа от хрян, 2-3 лютиви червени чушки, шепа преградки от орехи и толкова черупки от кедрови орехи с 0,5 л водка и оставете сместа да престои 10 дни. С готовата настойка внимателно разтривайте ръцете и краката на болния от крайчетата на пръстите нагоре. След процедурата измийте крайниците с вода и ги намажете с детски крем.
•Тибетска рецепта за подмладяване
•Процедура пропив косопад
[/color]
Докато се ровичках насам натам научих за нов хит в кулинарията - черен чесън. (картинката е линк)
Информация:
http://www.lekar.bg/
http://gotvach.bg/
http://www.bb-team.org/articles/3507/#axzz0qIEBq7F0
Обаче това изобщо не е всичко! Имаме си Крал на зеленчуците! Западния свят падна в краката му , забрави за миризмата и вече носи лика му върху дрехи , вратовръзки, обувки , шапки, аксесоари и каквото още се сетите!
Старите ни теми:
124/2010,123/2010,122/2010,121/2010,120/2010
119/2009,118/2009,117/2009,116/2009,115/2009,114/2009,113/2009,112/2009,111/2009,110/2009,109/2009,108/2009,107/2009,106/2009,105/2009,104/2009,103/2009,102/2009,101/2009,100/2009,99/2009,98/2009
97/2008,96/2008,95/2008,94/2008,93/2008,92/2008,91/2008,90/2008,89/2008,88/2008,87/2008,86/2008,85/2008,84/2008,83/2008,82/2008,81/2008,80/2008,79/2008,78/2008,77/2008,76/2008,75/2008,74/2008,73/2008,72/2008,71/2008,70/2008,69/2008,68/2008,67/2008,66/2008,преброяване на опърничавите/2008,64/2008
63/2007,предколедна треска/2007,61/2007,60/2007,59/2007,58/2007,57/2007,56/2007,55/2007,54/2007,53/2007,52/2007,51/2007,50/2007,49/2007,48/2007,47/2007,46/2007,45/2007,44/2007,43/2007,42/2007,41/2007,40/2007,39/2007,38/2007,37/2007,36/2007,35/2007,34/2007,33/2007,32/2007,31/2007,30/2007,29/2007,28/2007,27/2007,26/2007,след срещата/2007,24/2007,23/2007,22/2007,първомартенска/2007,20/2007,19/2007,18/2007,17/2007,16/2007,15/2007
14/2006,13/2006,12/2006,11/2006,10/2006,9/2006,8/2006,7/2006,6/2006,5/2006,4/2006,3/2006,2/2006, Началото