Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 904
  • 1 151
  •   2
Отговори
# 150
  • Мнения: 10 874
Мерджемек (Mercimek Çorbası) от evil

Продукти:
250 гр. червена леща
2-3 средно големи картофа
50 гр. масло
една глава лук
150 гр. доматено пюре или доматена салца ,
1-2 моркова,
1 лимон,
лют червен пипер, сладък червен пипер, черен пипер, джоджен

Начин на приготвяне:
Лещата се слага в студена вода да ври за около 4-5 минути (да се развари). В друг съд се сваряват заедно картофите нарязани на четвъртинки, лука на четвъртиники, моркова на колелца и доматеното пюре. След като лещата и останалите продукти са сварени се смесват заедно  и се пасират с пасатор. Ако е необходимо се добавя бульон или вода.

В  тиган се прави запръжка от маслото, като се слага по една щипка сладък и лютив пипер, докато се запържи леко. Добавят се черния пипер и джоджена.  С така приготвената запръжка се залива супата. Сервира се гореща с резен лимон. За любителите на пикантния вкус може да се добави препечен хляб, който се натърква с пресен чесън и отгоре се рендосва сирене

За разкош запържвам бекон и го добавям върху мерджемека.

постове тук и тук

# 151
  • Мнения: 10 874
Леща с картофи от Цвети *

4 бр. големи картофи
1 кг леща
    1 голяма глава лук
    1 бр. зелена чушка
    чубрица
   червен и черен пипер
    зеленчукова подправка
  800 г консервирани домати

Лука се нарязва на ситно, картофите на едро, слагат се подправките и се запържват с малко олио. Но може и без запръжка. След това лещата се изсипва и вари на бавен огън. Накрая, като е почти готова се слагат и доматите, като може или да се пасират или се режат на парченца.

постът тук

# 152
  • Мнения: 10 874
Шоколадов кейк на Sesylle

продукти:
400 гр брашно,
400 гр захар,
6 с.л какао,
1 ванилия,
2 ч. л сода,
щипка сол,
200 мл олио,
450 мл вода,
2 с.л оцет,

постът тук

Последна редакция: пн, 25 яну 2016, 19:33 от Лале в дъжда

# 153
  • Мнения: 10 874
Кекс с мармалад на Жармен

/ оригинално рецептата е от една приятелка на майка ми и е за кексчета / имаше едно време едни ламаринени формички / по-големи от тези за кошнички - та кексче с орехова ядка /половинка / отгоре / .Правихме ги за сватбата на дъщеря й и оттогава тази рецепта ми е любима . Нямахме формички и във кексова форма ,ама става и в тава ./
 Чаената ми чаша с която меря е 200мл. Стара чаша ,специално за рецепти от старите тефтери Very Happy


 3 яйца 
1 ,5 чаени чаши захар
 1 кафяна чаша олио / или 1/2 чаена чаша /
1 непълна чаена чаша гореща вода / малко по -студена от вряла -да не свари яйцата -да търпи пръста Very Happy /  - не пълна демек да липсва около пръст
 / много гламаво обяснявам ама Very Happy/
 1/2 бурканче мармалад от сини сливи или кайсии / важно е да е фин мармалад ,не сладко с парченца плодове инак става глетяво/ / буркана е от 400мл онези старите -инак може и на око да си сложите мармалад или 1 чаена чаша /
  3 ,5 чаени чаши брашно / не трябва да става много гъсто тесто /
1 пълна с връх чаена лъжичка сода за хляб
 ванилия или друг аромат
орехи -цели ядки или наедро счукани / децата ми се радват на по -големи ядки /
 може ром или коняк.
  Пече се в средно голяма форма за кекс -добре е да е голяма -бухва много и да не ви притеснява че се пуква и изригва като вулкан Very Happy
  Пека на 150 -180 градуса -това си е според печката ви колко минути -около 20 май - проверявам с клечка дали е опечен -ако не полепне нищо е готов.
  Никога не става сух и недопечен . Щом моята етърва дето трудно докарва нещо като хората го прави сполучливо / е нейният е с бучки брашно неразтворено -ама това си е нейн пиниз / - мисля ,че е лесен.

постът тук

Последна редакция: пн, 25 яну 2016, 19:38 от Лале в дъжда

# 154
  • Мнения: 10 874
Козунак в машина за хляб на Check Please

В една голяма чаша топло мляко (високите, като за кафе) разтворих 2 с.л. суха мая, 1 с.л. захар и малко брашно (може би 3 с.л.). Това го разбърках в купа и покрих, след около 10-15 минути започна да излиза от купата. През това време в машината пуснах следните продукти в последователността, в която изброявам: 3 яйца, 125 гр. разтопено масло, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. екстракт ванилия, 1 с.л. есенция Butterscotch (мирише много хубаво на масло и още нещо, Д-р Йоткер имат подобна, но не ѝ помня името),  настъргана кора от един лимон, 4 ч.ч. пресято брашно (аз пресявам направо в машината с такава джаджа - http://i01.i.aliimg.com/img/pb/491/696/008/1008696491_070.jpg) и сместа с маята. Включвам на програма за тесто, машината меси и тестото втасва там веднъж. После го извадих и на набрашнен плот го омесих още веднъж за да добавя захаросаните корички. После оплетох плитката и покрито с кърпа във фурната на 50 градуса за 50 минути. След това докато намазах с яйце и захар фурната загря на 170, около 30-35 минути печене и готово. Този път пуснах вентилатор, не знам защо, но добре се получи.

постът тук

# 155
  • Мнения: 10 874
Сладки великденски бретцели, препоръчани от NinoTino

*Рецептата е адаптирана от книгата на Ирина Катеринска, „Малка книжка за Великден“.
*Вместо стафиди съм ползвала така наречените „Mixed fruit“, което е смес от различни видове стафиди и сушени цитрусови плодове.
*Тестото може да се замеси ръчно или в машина за хляб. Ако се замесва ръчно, брашното се смесва със солта, прави се кладенче и в него се сипват втасалата мая и останалите продукти (без стафидите). По стандартния начин се замесва тесто, което се оставя на топло докато увеличи обема си.
*В рецептата си Ирина добавя стафидите докато оформя бретцелите: оформено на фитил парче тесто се сплесква и по цялата му дължина се ръсят стафиди. Завива се, отново се оформя на фитил, от който се прави бретцел. Аз съм добавила стафидите към тестото.
*Ще са ви нужни 2 големи тави застлани с хартия за печене.

Необходими продукти за 8 бретцела:

    250 мл. топло прясно мляко
    20 гр. прясна или 7 гр. суха мая
    80 гр. захар
    1 яйце
    ½ чаена лъжица екстракт от ванилия
    щипка сол
    80 гр. меко краве масло, нарязано на парчета
    530 гр. брашно
    150 гр. светли стафиди (вижте бележките ми по-горе)

За наръсване и намазване:

    жълтък
    кристална захар

Начин на приготвяне:
Маята и 1 супена лъжица от захарта се разтварят в прясното мляко. Добавят се 2-3 супени лъжици от предвиденото брашно и съдът се покрива с домакинско фолио. Оставя се на топло за около 10 минути, за да шупне маята. Яйцето се разбива с останалата захар и се смесват с ванилията. Добавят се към втасалата мая.
Изсипват се на дъното на контейнера в машината за хляб. Отгоре се разпределя маслото, нарязано на парчета. Брашното се смесва със солта и се изсипва върху останалите продукти в контейнера. Машината се пуска на програма за замесване и втасване на тесто и се оставя да си свърши работата.
Втасалото тесто се прехвърля върху домакински плот. Не е нужно да ръсите с брашно, тестото е еластично и много приятно за работа, не лепи. Аз смесих тестото със стафидите и размачках, колкото да излезе въздуха от втасването и стафидите да се поемат равномерно от тестото (вижте бележките по-горе). Разделя се на 8 равни части.
От всяка част се оформя дълъг фитил – около 48 см. След това фитила се завива на кръг (направете го директно в тавата), като двата му края се срещат отгоре. Единия край на тестото се прехвърля върху другия и се усукват веднъж. След което двата края се прехвърлят надолу, през средата на оформения кръг.
По същия начин се оформя и останалото тесто. Между бретцелите в тавата трябва да има разстояние, така че да не се залепят при втасването и набухването при печенето. Тавите се покриват с домакинска кърпа и се оставят на топло за около 10 минути. Ако не е много топло може да останат и повече, докато тестото се понадигне.
Намазват се с жълтък, наръсват се със захар и се пекат в предварително затоплена на 170°С фурна за 30-40 минути. Ако печете двете тави на веднъж фурна се наглася на 180°С (само с горещ въздух, без да включени реотаните) и печенето отнема 35 минути.
За да се съхранят меки, когато са напълно изстинали може да се увият в прозрачно домакинско фолио. Да ви е сладко!

постът тук

# 156
  • Мнения: 10 874
Козунак без месене на Onna-bugeisha

500 гр. брашно
2 бр. яйца
120 гр. захар
170 мл прясно мляко
1 пак + 2,5 гр суха мя (общо 9,5 гр.)
50 гр. масло
1 с.л. олио

За намазване отгоре:
1 жълтък + 2 ч.л. олио + 2 ч.л. прясно мляко

Плънка:
стафиди, локум, орехи или сладко....
Приготовление
Всички продукти се омесват с миксер с бъркалките за тесто€ След като тестото за почне да се отделя от стените на съда, се вади и върху набрашнен плот се сгъва няколко пъти. Оставя се да втаса във фурната на 40-50 градуса до удвояване на обема. След като втаса се вади върху набрашнен плот и не се меси повече. Разделя се на 6 части с назъбен нож. Частите се разпъват настрани да станат на фитил. Слага се плънката и се загъват и се усукват. От 6-те фитила се оплитат 2 козунака. Отново се оставят да втасат. След това се намазват със жълтъка, поръсват се с кристална захар и се пекат на 170 градуса. Ако е нужно се покриват с алуминиево фолио за да не загорят.

постът тук

# 157
  • Мнения: 10 874
Класическа рецепта за козунак от Мъ℘♥Мяɣ

Необходимите продукти за един голям козунак или два малки са : 1 кг. брашно (Използвайте качествено брашно!), 4 яйца със стайна температура, 250 мл. хладко прясно мляко, 200 мл. олио (може краве масло, свинска мас), 1 кубче мая от 40 гр. (В случай, че ползвате суха мая, трябва ви количество отговарящо за 1 кг. брашно. Пакетче от 10 или 14 гр.- зависи от марката на маята, която ползвате. На пакетчето е обозначено за какво количество брашно е маята. Винаги проверявайте срока на годност на маята, която използвате!!!), 16 супени лъжици захар с добро качество (200 гр.) – по 4 лъжици на яйце, така казваше баба ми(имайте предвид, че ако сложите повече захар от посочената в рецептата рискувате вашият козунак да не втаса както трябва), настърганата кора на 2 лимона, 100 грама стафиди накиснати в някакъв концентрат (аз ги кисна в ракия, но може да ги накиснете в ром, бренди, коняк, водка…., поне за половин час), половин чаена лъжичка сол и желание да го направиш.
Пресявате брашното и правите в него кладенче. В прясното мляко слагате захарта и загрявате да се разтопи, ако много се е сгорещило охладете до толкова, че като потопите пръста си в него да ви пари, но да можете да го задържите. Добавете 100 мл. от олиото, което ще понижи още температурата на прясното мляко до хладко и натрошете маята в него. Разбийте леко четирите яйца и добавете тях, солта и настърганата лимонова кора. Тази смес изсипете в кладенчето и замесете вашия козунак, по същия начин както месите тесто за питка. Месете, като по малко приемате от брашното, докато получите гладко, еластично и меко тесто.
Сега идва ред на доизмесването, при което ще добавите останалите 100 мл. от олиото (аз го добавям на 4 пъти). Правите малка дупка в тестото и наливате една част от олиото и размесвате докато го усвои, после отново така докато свърши мазнината. Важно е да притискате, разтягате и събирате на топка тестото за да усвои добре мазнината, така ще се получат впоследствие конците на вашият козунак. След като сте добавили до край олиото по същия начин на 2 пъти добавете добре оцедените  стафиди и омесете да се разпределят равномерно в тестото. Идва ред на втасването и тук е добре да знаете, че това тесто обича топличкото. За това се постарайте в помещението където втасва да е достатъчно топло. Намазнете  по-голям съд и сложете тестото вътре да се отпуска (аз го слагам в голяма тенджера и затварям с капака) Времето за което вашият козунак ще втаса е относително, както по-горе казах, ако е достатъчно топло за около час и половина, два ще е готов да го оплетете. Не слагайте козунака да втасва във фурната! Обикновено там тестото превтасва и променя структурата си! Вместо конци се получават дупки! Време в което спокойно може да свършите нещо друго или да починете с чаша ароматно кафе и приятен разговор.
Когато тестото е утроило  обема си е готово отново да го премесите и оплетете на  козунак. Разтеглете го с ръце на по-дълга елипса, като леко го разплесквате. После го срежете на три равни части, като оставите едната страна не прерязана до края. Всяка третина усучете, след което оплетете като плитка и досрежете останалия не срязан край, като оплетете и него.
Застелете форма (тава) с хартия за печене и прехвърлете в нея внимателно оплетеният козунак.
Моята тава е с диаметър 30 см. и височина 10 см. Отгоре го намажете с разбит с вилица белтък и наръсете обилно с едра кристална захар, по желание може да набодете  в  него цели бадеми или половинки орехови ядки. Оставяте за около един час да втаса повторно и печете в предварително загряна фурна на 180 градуса около 50 минути. Пече се на горен и долен реотан едновременно без вентилатор. Понеже има разлика в различните модели фурни, ако видите, че отгоре много се запича и зачервява, може да го покриете с хартия за печене. Може да го проверите като вкарате в него дървено шишче- ако по него няма полепнало тесто е готов. Съветвам ви да спазите времето за печене, тъй като този козунак е доста голям. Ако направите половин доза, времето за печене е около 40 минути.

постът тук

# 158
  • Мнения: 10 874
Мекици на Тарталета

брашно - 1 кг
мая - 1 п. суха
щипка сол
яйца - 3 бр.
олио - 3 с.л.
захар - 3 с.л.
вода - 600 г хладка
Втасва около час.

постът тук

# 159
  • Мнения: 10 874
Млечна майонеза

Onna-bugeisha
100 мл прясно мляко
200 мл олио
1 щипка сол
1 ч.л. лимонов сок
Приготовление
Слагат се в тясна, дълбока чаша и с пасаторът бавно се изтегля нагоре.
Ако не ти се сгъсти от раз, добавяш още малко лимонов сок и пак с пасатор.

alina_si
50 мл прясно мляко и 100 мл олио, шипка сол, няколко капки лимон или оцет. Всичко в дълбоката купа на пасатора. Слагам пасатора на дъното, пускам го и бавно започвам да изтеглям нагоре. Ако искаш да ти е по-гъста майонзеата, добавяш олио на тънка струйка, докато пасаторът е пуснат. Става за максимум 1 минута.

Последна редакция: вт, 01 яну 2019, 02:01 от Лале в дъжда

# 160
  • Мнения: 10 874
Панирани картофи на svetal4o27

Картофите, обелени и нарязани на пръчици, като за пържене, се пускат във вряла подсолена вода за 2-3 мин. (да са полусварени). Изваждат се и се отцеждат в гевгир.
Темпурата (пането) се подготвя по следния начин:
2-3 яйца (зависи колко картофи ще панирате) се разбиват, прибавя се брашно на око, да стане много гъста каша, разбива се с тел, да няма бучици, разрежда се с вода ( може и малко пр. мляко) докато постигнете гъстота, по-голяма от тази за палачинки (за да полепне тестото по картофите, не да изтича), прибавят се 2-3 настъргани скилидки чесън (или една глава настърган лук), чер пипер, достатъчно сол  и се оставя да престои около половин час (може и да не се чака, ако много се бърза Joy). Картофите, отцедени и изстинали, внимателно се поставят в купата с тестото и още по-внимателно се разбъркват, за да не се натрошат и скашкат. В маслена баня се пускат шепички картофи и се пържат до цвят, който ви харесва.  Получават се едни рошави хрупкави неща.
Важно е да сложите достатъчно сол, да не останат безсолни (щото допълнителното солене не е същото) и да ги пържите в достатъчно количество, да плуват, за да не залепнат по дъното.

В същата панировка пържа карфиол, морковени пръчици, зелен фасул, едър зрял  фасул.
Може да се използва и паста "патафри", но е по-голяма играчка.

постът тук

# 161
  • Мнения: 10 874
Конфитюр от червен лук, препоръчан от Захир

Продукти

1 кг червен лук
3 с.л.олио
1 с.л.масло
сол на вкус

100 г кафява захар
2 с.л.мед
100 мл винен оцет
100 мл оцет балсамико
100 мл червено вино

Приготвяне

* Нарежете лука на полумесци и го задушете в мазнината докато поомекне. Посолете на вкус.

* В отделен съд карамелизирайте захарта. Дръпнете от огъня и добавете виното и двата вида оцет. Върнете обратно на котлона и бъркайте докато се разтвори карамела.

* Сипете течността при лука, добавете меда и варете на тих огън докато лукът се сгъсти и започне да се карамелизира. Опитайте и по ваш вкус добавете още мед, оцет или пък сол.

* Сложете карамелизираният лук в цедка за да се отцеди излишната мазнина. Сипете го в буркан. Не е необходимо да се съхранява в хладилника. Сервирайте с различни видове сирене. Да ви е сладко!

постът тук

# 162
  • Мнения: 10 874
Мус с ананас, препоръчан от Sesylle

Продукти за 6 броя:
200 гр ананас от консерва + 100 гр за чипс
100 мл сиропа от консервата
10 гр желатин
250 гр Маскарпоне
200 гр заквасена сметана
200 мл сметана 30%

Начин на приготвяне:
Накиснете желатина в 2-3 с.л. студена вода.
Разбъркайте и оставете да набъбне 5-10 минути.
Загрейте го на водна баня до разтварянето му.
Пасирайте плода със сиропа до гладкост.
В купа смесете Маскарпонето и заквасената сметана.
Добавете плодовото пюре, разбъркайте до гладкост.
Охладете за 15-20 минути, докато започне да желира.
Разбийте сметаната до меки върхове, добавете я към крема.
Разбъркайте до еднородна смес, разпределете муса в чаши.
Охладете го за 1-2 часа и поднесете с ананасов чипс или пресен ананас.

За чипса:
Нарежете на много тънко шайби ананас.
Сложете ги върху хартия за печене и изсушете във фурната за 1,5-2 часа при 100 градуса.
Отделете чипса от хартията, подредете във формата на цвете.
Поставете цветето в подходящ съд (силиконов) за да запази формата.
Изсушете за още 1 час във слабо загрята фурна, охладете напълно.
Декорирайте с ананасовото цвете десерта непосредствено преди поднасяне.

постът тук

# 163
  • Мнения: 10 874
Желирано кисело мляко с ягоди от rummi_pl

Необходими Продукти

    кисело мляко - 2 кофички от 4.5%
    заквасена сметана - 1 кофичка от 400 г
    желатин - 3 пакетчета
    есенция - по 1 ампула ванилия и лимон
    ягоди - 250 - 300 г
    захар - 200 г
    блатове - 1 бр. готов за торта
Приготвяне на Желирано кисело мляко с ягоди

Млякото и сметаната трябва да са със стайна температура, ако не са, ги затопляме леко на водна баня. Разбиваме ги със захарта, прибавяме и течната есенция. Разтваряме желатина в студена вода около 50 мл и го оставяме да набъбне.

Изрязваме блата по кексовата форма, ако е с дупка. Ягодите се измиват и нарязват, подреждаме ги във формата. Желатинът го разтваряме на водна баня, но не трябва да завира. Изчакваме го леко да се охлади и при непрекъснато бъркане се прибавя към млякото.

Ако млякото е малко по-студено от желатина, то започва да се стяга по-бързо, но това не трябва да ви притеснява. Изсипваме го внимателно върху ягодите, за да не ги разместим и да се вдигнат нагоре.

След това поставяме изрязания готов блат отгоре. Леко го сиропираме с прясно мляко или компот. Може да поставите и бишкоти ако нямате блат, също и бисквити. Оставяме го в хладилник за 3-4 часа да се желира.

Когато е готов, формата се потапя за няколко секунди в гореща вода и обръщаме върху подходяща чиния. При поднасяне поливаме с топинг от ягода или боровинка.

постът тук

# 164
  • Мнения: 10 874
Торта Наполеон с готови кори на Remember, always strong!

Необходими Продукти
ЗА БЛАТОВЕТЕ
готови кори - 500 г
захар - 5 с.л.
олио - 5 с.л.

ЗА КРЕМА
прясно мляко - 1 литър
захар - 1 1/2 ч.ч.
жълтъци - 4 бр.
брашно - 6 с.л.
ванилия
лимонова кора портокалова кора

Приготвяне на Торта Наполеон с готови кори

Накъсайте корите, посипете ги с олиото и захарта и разбъркайте добре. Печете ги на 180 градуса до златисто, разбърквайте често, за да не загорят. Оставете да изстинат. В това време направете крема. В купа сложете 100 мл мляко, жълтъците и брашното, разбъркайте с тел за разбиване.

Ако има бучки от брашно прецедете, за да стане кремът гладък. В тенджера кипнете останалото мляко и щом заври захарта изключете котлона и при непрекъснато бъркане добавете яйчената смес.

Овкусете с ванилията и цитрусовите кори. Във форма за торта с диаметър 22 см сложете една лъжица от крема на дъното (това се прави за да не се пързаля тортата).

Почнете да редувате печени кори, крем и завършете с кори. Оставете малко кори и за отстрани след като махнете формата за дооформяне.

постът тук

Последна редакция: нд, 21 фев 2016, 15:57 от Лале в дъжда

Общи условия

Активация на акаунт