Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 911
  • 1 151
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 10 874
Торта Наполеон, препоръчана от Осмичка

Необходими продукти:
1 пакет (800 г) бутер тесто
800 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
125 г масло
3 яйца
4 с. л. брашно
4 ванилии   

Начин на приготвяне:
Бутер тестото се оставя да се отпусне. Измерва се дъното на форма с отделящи се страни и се изрязват два блата, които се надупчват с вилица на няколко места. Блатовете се изпичат до златисто.

След като се изпекат, докато са още топли се разделят на две. Понеже тестото е многолистно разделянето става много бързо и лесно, само с ръце. Остатъците от тестото също се изпичат до златисто, накрая се ползват за украса на тортата.

В подходящ съд на котлона слагаме 600 мл прясно мляко, маслото, захарта и ванилиите. Бъркаме, докато кипне. В друга купа разбиваме 200 мл прясно мляко, 3 яйца и пресетите 4 с. л. брашно. Разбиват се с миксер, докато получим гладка смес. На бавна струя сипваме яйчената смес към кипналото на котлона мляко, като непрекъснато бъркаме. Кремът се вари докато се сгъсти.

След като е готов, оставяме крема да изстине малко. Блатовете също трябва да се охладят.
Взимаме формата с отделящи се страни и слагаме първата половина от блата.Отгоре сипваме крем. После следващия блат и пак крем, така редуваме до края.

След като сме готови, натрошаваме останалото, предварително изпечено до златисто, бутер тесто отгоре, за украса. Завиваме тортата с фолио и оставаме да се охлади в хладилник. Поне 4-5 часа. Тортата става много фина и затова е добре, да се приготви във форма с отделящи се страни.

След като сме готови,натрошаваме отгоре изпечените до златисто остатъци от бутер тестото за украса. Завиваме тортата с фолио и оставяме в хладилник да се охлади 4-5 часа. Тортата е много финна, за това е добре да е във форма с отделящи се страни.

постът тук

# 286
  • Мнения: 10 874
Бисквитена торта на YanaDG

Най-лесната торта, която съм правила за рождените дни на децата, е с бисквити, сметана и банани. Украсява се по желание.
Прави се много лесно : пласт бисквити тип "Закуска", пласт сметана, пласт банани. Така се редува, докато свършат продуктите.
Сметаната трябва да е студена, затова веднага след изваждането от хладилника се разбива с миксера на крем. След това се редуват ред бисквити/блат, пласт сметана, отгоре - нарязани банани. Отново бисквити/блат, сметана, банани. Накрая се украсява по желание. Максималното време за приготвяне е около 30 минути, но и това е много. И след около час е готова за консумация. Блатовете могат леко да се сиропират (става и само с разтвор от вода и захар); бисквитите може да се топнат за секунди в мляко.
Разбитата сметана позволява да се шприцоват розички или само да се измаже тортата с нея. Много лека торта е.
Това става за 15 минути

Последна редакция: пн, 12 мар 2018, 13:17 от Лале в дъжда

# 287
  • Мнения: 10 874
Идея за торта с кексови блатове на mariat

Направи блатове от кексово тесто. Един кекс го разпределяш в 3 тавички от алуминиевите и печеш.
После си направи крем от яйца, захар и прясно мляко. Сироп от карамел и вода. После си разтопи един шоколад за готвене с малко прясно мляко и олио и залей тортата.

Или обикновен пандишпанов блат и крем с малко желатин, банани, други плодове...

постът тук

# 288
  • Мнения: 10 874
Френска селска торта на Айяла

Тесто:
    100 г масло(или маргарин,или олио)
    2 яйца
    1 и 1/2  ч.ч. брашно (чашата=220 мл)
    1/2 ч.ч. захар
    2 с.л. мед(аз сложих почти 3)
    1 ч.л. сода бикарбонат

     Крем:
    800г заквасена сметана (в оригиналната рецепта е само 500 г,но определено това не е достатъчно)
    2/3 ч.ч. захар (в оригиналната рецепта 1/2 ч.ч.)
    100 г орехи(аз сложих повече и ги препекох предварително)
    шепа сушени сливи(около 100 г),които трябва да се накиснат в гореща вода за 1-2 часа(тортата се получава много вкусна и без тях,но те страхотно обогатяват вкуса й,така че вие си преценете Wink )
    1 ванилена захар(от мен)

    В метален съд смесваме меда и содата бикарбонат,слагаме съда на тих огън.Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят(около 2 минути или малко повече).Дърпаме сместа от огъня и към нея постепенно прибавяме маслото и останалите продукти,като бъркаме много хубаво.
   Брашното се прибавя постепенно.Може да ви се наложи да не използвате цялото количество брашно.Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.
   Печем не умерена фурна  в намаслена и поръсена с брашно тава( авторката пише 20 минути,но аз пекох доста по-дълго,като го сложих не в загрята ,а в студена фурна.Ако вашата фурна е по-силна,препоръчвам и вие да направите същото,иначе блатът ще загори без да се изпече отвътре. Naughty).
  Готовността се проверява с дървена клечка.
  Готовият блат се срязва на две.
  Tавичката,в която пека,е сравнително малка,с диаметър на дъното 23-24 см. Peace

  За крема.Заквасената сметана се смесва със захарта.Добавя се и ванилия.Изчаква се ,захарта да се разтвори.
  Добавяме 2/3 от смлените орехи към крема.
  Промазваме с крема долния блат,добавяме нарязаните на парченца сини сливи,опитваме се леко да ги замажем с крема.
  Слагаме горния блат.Добавяме останалите орехи към останалия крем.Покриваме с "по-ореховия" крем и горния блат.
 
   Тортата се украсява със смлени орехи(може и с настърган шоколад).
Аз не слагам сливи.

постът тук

# 289
  • Мнения: 10 874
Торта с кисело мляко на Зузанка

за блата:
4 яйца
1 ч. ч. захар
1,5 ч. ч. брашно
1 бакпулвер   за крема:
2 кофички кисело мляко
2 ч. ч. пудра захар   за гарниране:
плодове по избор (ягоди, киви, банан)
Блатът се приготвя, като яйцата се разбиват със захарта, след което се прибавя брашното и бакпулверът. Пече се в предварително намаслена тавичка на 180 градуса
Готовият блат се разрязва на две части. Едната част от блата се залива с 1 кофичка кисело мляко, в която е разтворена 1 ч.ч. пудра захар. Нареждат се плодове по избор, след което се поставя втората част от блата. Залива се с другата кофичка кисело мляко с пудра захар и се украсява с останалите плодове.
Охлажа се няколко часа в хладилник.

постът тук

# 290
  • Мнения: 10 874
Снежни коледни сладки на svetal4o27

Тесто: 250 г масло
            мая, колкото локум (половин кубче жива мая)
            1/2 ч.чаша прясно мляко
            брашно, колкото поеме (около 4 чаши)

Плънка: 250 г наситнени орехи (счукани или накълцани с ножа)
              250 г пудра захар
              2 белтъка от едри яйца или 3 от по-малки
              1-2 ванилии
Приготовление на тестото: Маята се размива в хладкото мляко с 1 лъжица захар и половин ч. лъжичка сол и се оставя да се активира. След това в голям съд към маята се прибавят разбитото на пяна масло и брашното и тестото се измесва. Трябва да се получи меко тесто, което се оставя да втаса, покрито с кърпа.
Плънка: Белтъците се бият до много гъсто и се смесват с ванилията, орехите и пудрата захар.

Втасалото тесто се примесва и разделя на топки, колкото малка ябълка. От топката се оформя фитил, който се разточва на правоъгълник. На дългата страна на правоъгълника се поставя плънката от край до край, като въженце. Завива се ролце, което се нарязва като салам на разстояние около 2 см. Може да се пече подва начина - или легнали ролца, като охлювчета, или изправени.
Сладките се подреждат върху хартия за печене на разстояние от поне 1-1,5 см, защото доста бухват.
Пекат се на 175-180 С на средно ниво много внимателно - 5-10 мин., до леко порозовяване. Внимавайте да не ги прегорите.
Още топли се наръсват с пудра захар. Като изстинат, се прибират в тенекиена кутия, постлана с хартия. Много са трайни - поне две седмици могат да запазят хрупкавостта си.

Получава се доста добро количество от това тесто, но понеже много бързо се изяждат, обикновено се налага да се направи още една доза, току преди Коледа.

постът тук

# 291
  • Мнения: 10 874
Соленки, препоръчани от blackcat6

Продуктите, които Ви трябват са:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. сол
250 гр. краве масло
150 гр. сирене
150 гр. кашкавал
4 ч.ч. брашно
Кашкавалът и сиренето се настъргват и с останалите продукти се меси тесто, като към киселото мляко се прибави содата и солта. Маслото се разтопява, прибажят се жси4ки гореспоменати продукти и се замесва с брашното. След това тестото се оставя няколко часа в хладилника да престои да се стегне.
После тестото се дели на 10 равни топки, всяка се точи на кръг, разрязва се първо на 4 пар4ета, после на осте 4етири през средата  като торта на триъгълници. Тези триъгълни4ета се завиват на кифли4ки. Отгоре се намазват с едно разбито яйце и се пекат до за4ервяване.

освен, че стават страхотни соленки, за плънка може да се сложи нещо сладичко. може да смесите мармалад със смлени орехови ядки и това да ви е плънката, може с локум, а също така стават много вкусни с една плънка от орехи и разбит белтък.

постът тук

# 292
  • Мнения: 10 874
Рецепта за домашни меденки от сайта medovina.bg, препоръчана от мен
Скрит текст:

2 яйца
2 кафени чаши олио
1 кафена чаша мед
1 кафена чаша захар
1 кафена чаша кисело мляко
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1 чаена лъжица канела
500 гр брашно

Първо се разбиват яйцата и захарта. Добавя се медът, след това киселото мляко, содата и канелата. Накрая олиото и брашното. Разточва се тесто с дебелина 0,5 см и с формички за сладки се секат фигурки. Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна около 5 минути. По желание се гарнира с шоколад.

постът тук

Последна редакция: пт, 12 яну 2018, 02:24 от Лале в дъжда

# 293
  • Мнения: 10 874
Сладкиш с портокалово сладко на svetal4o27

250 г масло, 5 яйца, 3/4 ч.чаша захар, 1 бакпулвер, 1 чаша едро нарязани орехи, 2 ч.ч. брашно, средно бурканче сладко от портокали, нарязани смокини или нарязани праскови.
Маслото + брашното с бакпулвера + 5-те жълтъка се измесват до меко тесто.
Петте белтъка + захарта се избиват до твърд сняг.
От тестото се отделя една шепа, а останалото се разстила в средна тавичка и се пече на слаба фурна (150-160 С) . Полуопечено се изважда, намазва се с конфитюра, отгоре се разстилат белтъците и се наръсват с трохи от отделената шепа тесто и с орехите.  Пече се до порозовяване на тестото.

постът тук

# 294
  • Мнения: 10 874
Идея за царевица с бонбони и орехи на Светкавица

Изронва се суха царевица,накисва се от вечерта и после се вари. Като ритуално ястие, защото денят нараства с едно царевично зърно/ Друг е въпросът, че нараства, но от Андреевден по стар стил  Simple Smile/ Вари се дълго, защото все пак е суха. Във водата се слага захар, а после се сервира украсена с бонбонки и настъргани орехчета. Мноого вкусна закуска!Като беше малък синът ми казваше "Сладка супичка", защото май водичката е най-вкусна

постът тук

# 295
  • Мнения: 10 874
Зеленчуков кекс на Сбъдваща мечти



Продукти:
2 средни тиквички (може да се заменят с пресен спанак или броколи)
2 големи моркова
10 големи пресни гъби (може и без тях)
връзка пресен лук (или голяма глава стар)
връзка пресен копър (или 2-3 супени лъжици сух копър)
200 грама сирене
200 грама моцарела, гауда или кашкавал
200-300 грама кисело мляко с лъжичка сода вътре
3-4 яйца
100 мл. олио/зехтин
Зеленчуците , сиренето и кашкавала настъргани на много ситно, объркваме всичко в голяма купа, ако сместа е много водниста добавям и няколко супени лъжици галета. Можете да добавите сол, ако прецените.
Пека във форма за кекс с подвижни стени и с хартия за печене, на умерена фурна до хубаво зачервяване. Пекла съм и във форми за мъфини - екстра става.
За много месоядни - може да добавите към сместа и нарязано на ситно пилешко, шунка или бекон. Могат да се добавят и други сирена, все става добре.

Поднасям като самостоятелно блюдо с млечно-чеснов сос (или сос на основа заквасена сметана или кисело мляко с подправки). Топло или студено - все е вкусно.

постът тук

Последна редакция: ср, 30 ное 2016, 21:47 от Лале в дъжда

# 296
  • Мнения: 10 874
Портокалови бисквити, препоръчани от Sesylle

Рецептата е адаптирана от книгата „Γλυκά και Αλμυρά στο Φούρνο“. Мерителната чаша е със съвместимост 250 мл.

Необходими продукти за около 46 бр:

½ ч.ч. (110 гр.) краве масло на стайна температура

1 ч.ч. (230 гр.) захар

2 (36 гр.) жълтъка от големи яйца

1 с.л. (15 гр.) прясно изцеден портокалов сок

настърганата кора на 1 голям портокал (26 гр.)

½ ч.л. портокалов екстракт

1 ч.ч. (160 гр.) брашно 

½ ч.ч. (70 гр.) самонабухващо брашно (self-raising flour)

½ ч.л. сол

1 ч.л. бакпулвер   

Начин на приготвяне:

В подходящ съд смесете маслото със захарта и ги разбиите на пухкав крем. Добавете жълтъците, портокаловите стърготини и портокаловият сок. Аз добавих и портокалов екстракт за по-голям разкош 🙂 В отделна купичка пресейте и смесете двата вида брашно, солта и бакпулвера. Добавете ги към маслената смес. Когато не можете повече да бъркате с миксера прехвърлете сместта на кухненският плод и месете с ръце, докато поеме брашното. Става меко тесто. Завийте го в прозрачно домакинско фолио или пекарска хартия и го оставете в хладилника за 2 часа.
След това от тестото се късат малки парченца – около 10 грамови. Оформят се на топчета и се нареждат на разстояние от 3 до 5 см. в тава с незалепващо покритие или тава застлана с пекарска хартия. Всяка от бисквитките се натиска с вилица, така че зъбците на вилицата оформят шарка и разстилат бесквитката. Пекът се до бледо розово (8-10 минути) в предварително затоплена фурна на 190°С със завихряне на въздуха.
Времетраенето на печенето ще зависи от големината на бисквитките. Ако са по-малки отнемат по-малко време за печене. Ако ги оформите от 10 – грамови парчета тесто ще получите около 46 бисквитки.
Оставят се върху скара да изстинат, след това се напреждат в подходящ съд или кутия.

постът тук

# 297
  • Мнения: 10 874
Бързи и вкусни колачета, препоръчани от selleste

Необходими продукти:

Тесто:
250г твърд маргарин( в пакетче) или масло. С масло стават по-твърди.
150г топено сирене
300г брашно

Пълнеж по желание:
Сладък: орехов, маков, с извара, мармалад
Солен: с яйца и сирене, със спанак, с колбаси

От изброените продукти омесвате тесто и оставяте за около час в хладилника да отпочине. Аз нямах време и направих топчетата веднага - станаха идеални.
От тестото правите топчета колкото орех и с капачка от Кока-кола или нещо подобно потопена в брашно, правите кладенчета във всяко топче като леко притискате.
Пълните с предпочитаната от вас плънка.
Печете на 160-170 градуса около 20мин, докато леко порозовеят.
Още топли ги овалвате в пудра захар с ванилия. Добър апетит!


Орехов пълнеж
100 гр. масло
75 гр. пудра захар
1 жълтък
75 гр. ситно смлени орехи

Разтопяваме маслото и оставяме да се получи пяна. Махаме пяната и в леко врящото масло слагаме ситно смлените орехи и захарта и за кратко запържваме. Махаме от огъня и оставяме да изстине. След това прибавяме жълтъка. По желание може да прибавим малко ром или ромова есенция или карамфил и канела за ароматизиране. Така направеният пълнеж се използва за пълнене на кифли, козунаци, пайове и др.

Маков пълнеж:
150г мак прясно смелен
3 с.л захар
и ванилия
250мл прясно мляко
1-2 с.л натрошени бисквити или бишкоти
1-2 с.л начукани орехи или бадеми (по-желание)

Мака се сварява заедно със захата и ванилията в млякото, докато се сгъсти(към 25минути). След като изстине към него се прибавят начуканите бисквити и ядки. Така приготвения пълнеж се използва за кифлички, козунаци, печени бухти, пайове и тн.

постът тук

# 298
  • Мнения: 10 874
Сицилиански коледни сладки – кучидати, препоръчани от evil

Рецептата е изготвена по идеи от epicurious.com и tasteofhome.com

Рецептата е удобна с това, че двата основни компонента – тестото и пълнежът могат да се приготвят предварително и поетапно. Това, на което трябва да се обърне внимание, е че пълнежът има нужда от поне едно денонощие в хладилник, за да се даде възможност на всички аромати да се смесят и на самият пълнеж да стегне, за да бъде лесен за оформяне. Пълнежът е доста издръжлив и може да се направи до една седмица преди оформянето на сладките, ако се налага. На тестото е необходимо поне един част охлаждане, но и то може да се приготви от предния ден заедно с пълнежа или дори 2-3 дни по-рано, като се съхрани добре опаковано в хладилник. Оформянето и изпичането на сладките разбира се става наведнъж, но декорацията може да се остави за следващия ден. Прочети подробно рецептата и направи план, така че да ти бъде лесно и възможно най-ненатоварено.

За 56-60 броя сладки.

За тестото:

250 г меко масло
200 г захар
2 големи яйца, със стайна температура
60 мл прясно мляко, със стайна температура
2 чаени лъжици ванилов екстракт
1 чаена лъжица настъргана портокалова кора
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица (15 г) бакпулвер
600 г брашно + допълнително за разточване

За пълнежа:

200 г сушени смокини, с отстранени дръжки
100 г стафиди
200 г обезкостени фурми
150 г бадеми
150 г орехи
2 супени лъжици мед
60 мл бренди
1 чаена лъжица настъргана портокалова кора
1 чаена лъжица настъргана лимонова кора
2 чаени лъжици канела
1/4 чаена лъжица смлян карамфил
1/8 чаена лъжица настъргано индийско орехче

За декорация:

150 г пресята пудра захар
25-30 мл прясно изцеден портокалов сок, прецеден през фина цедка
захарни перли за декорация
Приготвяне на тестото

В купа се смесват маслото и захарта. Разбиват се с миксер докато сместа стане кремообразна. Към нея се добавят яйцата едно по едно, като след всяко сместа се разбива хубаво. Добавят се прясното мляко, ваниловият екстракт и портокаловата кора и сместа отново се разбива.

Отделно се смесват брашното с бакпулвера и солта. Добавят се към маслената смес и се разбъркват на ниска скорост с миксера или на ръка с дървена лъжица докато се образува меко тесто, което да не лепне. Тестото се разделя на 4 равни части. Всяка част се оформя на топка, след това ѝ се придава квадратна форма и се увива със стреч фолио. Оставят се в хладилник за минимум 1 час. Тестото може да се приготви 2-3 дни предварително и да се съхрани в хладилник. Ако стегне твърде много се изважда 15-20 минути от хладилника преди да се работи с него.

Приготвяне на пълнежа

В кухненски робот се смесват всички сушени плодове, като по-едрите се нарязват на по-малки парчета и ядките. Смилат се докато започне да се образува ронлива смес, която като се притисне с пръсти се слепва и събира. За тази цел трябва да се използва мощен кухненски робот и предупреждавам, че чопърите няма да свършат добра работа и дори може да се счупят. Когато сушените плодове и ядките се смелят, към тях се добавят всички останали съставки и се разбиват в робота докато всичко се смеси добре. Образуваната паста се прехвърля в купа, покрива се хубаво със стреч фолио и се оставя за една нощ в хладилник, за да се смесят всички аромати и за да стегне, така че да бъде лесна за оформяне. В този ден може да се приготви и тестото и да се остави в хладилника до следващия ден, когато сладките ще се сглобяват. Сместа може да се приготви и 2-3 дни по-рано, като се съхранява в добре затворена кутия в хладилник.

Сглобяване

С четирите части от тестото се работи последователно, като първо се взима една част и се оформя с 1/4 от пълнежа. През това време останлите части от тестото стоят в хладилника, за да не се затоплят. Ето как става самото оформяне:

Взима се една част от тестото и се разточва върху набрашнена повърхност на правоъгълник 30×14 см. Ако тестото е по-студено е възможно по време на разточването краищата му да се разцепят, но това не е проблем. Просто го оформи с ръце, така че да се получи правилна форма.

От пълнежа се взима 1/4 част и се оформя на фитил с дължина 30 см. Фитилът се поставя в единия край по дължина на разточеното тесто и се завива на руло.
Краищата на тестото се залепят с пръсти и полученият фитил с пълнеж вътре се търкаля няколко пъти по работния плот, за да се изглади и оформи добре.
Фитилът се нарязва на парчета с дебелина 3 см, като се поддържа лек ъгъл при рязането.
Сладките се подреждат в тава върху хартия за печене на разстояние една от друга.

По същия начин се оформят останалото тесто и пълнеж.

Сладките се пекат в предварително нагрята фурна на 180ºC за 16-18 минути. Трябва леко да порозовеят по краищата, но на повърхността да останат светли. След като се извадят от фурната се прехвърлят върху решетка и се оставят да изстинат напълно.

Декориране

За декорацията пудрата захар се изсипва в купа и към нея по малко се добавя портокалов сок докато се получи леко течна глазура. За повече удобство при нанасянето на глазурата, тя може да се постави в сладкарски пош с тесен кръгъл накрайник.

Охладените сладки се поръсват с глазурата и веднага след това се поръсват със захарни перли.
Вместо да се поръсят, особено ако глазурата стяга по-бързо, може да се потопят от страната с глазурата в купа, в която са изсипани захарните перли. Сладките се изтръскват от излишните перли. Оставят се докато глазурата стегне. Съхраняват се в кутия за около 2 седмици.

постът тук

Последна редакция: ср, 11 дек 2019, 22:02 от Лале в дъжда

# 299
  • Мнения: 10 874
Зеленчуков кекс на mariat

Слагам тиквички, картоф, сурова червена чушка(нарязана на ситно- много е ароматно с нея), гъби, малко сирене, кашкавал, яйца, сол, пипер, копър. Ако е гъсто- малко прясно мляко, а ако е рядко- 1-2 лъжици брашно. Слагала съм и шунка, филе, нарязано. Преди напълно да се изпече го поръсвам с пармезан. Много вкусно и ароматно. Става и за гарнитура.

постът тук

Общи условия

Активация на акаунт