Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 939
  • 1 151
  •   1
Отговори
# 450
  • Мнения: 10 874
Рецепти с аспержи

Сбъдваща мечти:
Аспержите ги обичаме така - обелени колкото трябва (ако са млади не беля, само леко отрязвам основата), много леко бланширани в подсолена вода, после увивам една по една в ленти бекон и запичам до златисто. Ако са млади и тънки, увивам на снопчета по 3-4. Вървят със сос холандез или млечно-чеснов сос. Ние предпочитаме втория. Гъсто кисело мляко, добавена в него заквасена сметана или майонеза (аз не добавям), сол, черен пипер и сух чесън. Хубаво е да поседи в хладилник половин час преди поднасяне. Аз правя соса, после се заемам с аспержите.
***
Аспержи завити в бекон наредих в тавата, между тях  няколко гъбки с кашкавал. Сос с кисело мляко и чесън върви идеално.

Янтра:
Режа бекон на парченца, и заедно със аспержите, обелени го запържвам в тиган. Сервирам със млечен сос с каперси (ама може и много ситно кисели краставички), копър и понякога чесън на прах. Или със холандез, ама по-рядко у нас, иначе е по-популярно съчетание.

Тарталета:
Аспержи правих за сефте миналата седмица- бланширани и печени с увити ленти бекон и вътре кашкавал. Ами оказа се, че много ни харесват и пак съм купила. Този път ще ги запържа с масло само да ги пробваме и така.

Titina :
аз не бланширам аспержите
Последно време ги правя на тиган, само със сол и зехтин

ДжеНа:
Аспержи само с морска сол и малко зехтинче,овкусени и печени на скара/грил тиган.Съвсем за кратичко,да не омекват много.

her_76:
Аспержите ги слагам на скарата за 5 мин - после със малко зехтин, сол и балсамик .
Или правя с парма хам на скарата .

Barefoot Kontesa:
И аз взех аспержи вчера. От по- тъничките. Явно сме на еднаква вълна.
И аз ги обичам на грил с лимон, сол и зехтин. Но ги правя и с бял сос към риба.

Малко Трънче:
Много са лесни,измиваш и подрязваш от дебеллия край,около 2-3 пръста.По тънките са по крехки.Става много бързо.В къщи много ги ядем,някои с желание,други не.
Предимно ги пека на фурна със зехтин и сол,накрая малко лимон.

so what?:
Аспержи обичам всякакви. Като ме мързи да чистя скара, ги мятам в тигана със зехтин и масло, после поръсвам с пармезан и това е. Знаете, че моите рецепти винаги завършват с пармезан, нали

midnightStar:
И аз обичам аспержи. Бланширам ги в подсолена вода за няколко минутки и хрупкам.

Emelie:
Аспержи обичаме много и двамата. Даже по това време на годината ги ядем 2-3 пъти седмично. На скара, бланширани, на фурна, със сосове (холандез, песто, млечно-чеснов), всякакви ги ядем. Моцарелата и пармезанът много им ходят също. Диетичния вариант е гриловани с мъничко масълце и сол, а ако човек е избягал няколко км преди това, може и със сос и сирена

Последна редакция: ср, 18 апр 2018, 01:20 от Лале в дъжда

# 451
  • Мнения: 10 874
Риба "Thai style" на JACKLIN*

Вкусът е пикантен, който обича по- екзотични ястия да опита. Става за минути.

Та, нужни са две големи риби 5-600 гр. става с пъстърва, със сьомгова пъстърва, засега с това съм опитала, ще пиша по натам с лаврак как е.
Корен джинджифил по- голям, настърганото на едро количество да е 4 супени лъжици.
Чесън 6 големи скилидки или 8 по- малки, чуквате с широката час на ножа и настинявате.
Каперси ако са от малките една супена лъжица пълна им една лъжица от сока, ако са от големите 6-7 нарязани.
Сушен домат, от този в зехтина 4 бр, нарязани на едро.
3 с.л. соев сос
Люти чушки колкото обичате, аз слагам 5-6 бр нарязани на колелца.
7-8 бр печурка на едро нарязана.
Сол и черен пипер на вкус.
Зехтин 3 с.л.
Магданоз една връзка.
Гореща вода два пръста на дъното на съда да е, след като се сложи рибата.

Приготволение- настъргване обеления джинджифил, нарязвате останалите продукти.
На дъното на дълбок тиган или тенджера с незалепващо покритие и капак, настилате връзката магданоз, както си е с корените. Върху него поръсвате една трета от джинджифила, чесъна, лютите чушки. Слагате върху канапето рибите, които сте подправили с сол и пипер, в коремчетата им слагате втората част от горните и с последната трета част поръсвате рибите отгоре. Пак отгоре и малко в страни гъбите, каперсите и сушения домат, сипвате топлата вода или още по добре зеленчуков бульон, соевия сос.
Трябват и около 10-12 мин под капак на котлона. Става много бързо и е много, много вкусна и диетична:)

постът тук

Последна редакция: вт, 04 апр 2017, 16:42 от Лале в дъжда

# 452
  • Мнения: 10 874
Идеи за пъстърва

Сбъдваща мечти
Изчиствам, измивам, посолявам, слагам в коремчетата парченца масло, резенчета лимон и щедро копър. Увивам всяка в отделно фолио и пека 30-40 мин. Ще я поднеса с прясна салата и домашен хляб.
***
Сол, копър и масло в коремчето, масло отгоре и във фурната до получаване на розова коричка.

Check Please
Завиваш във фолио, преди това ръсиш с черен пипер, сол и парченца масло или капки зехтин, завиваш и печеш не повече от половин час в силна фурна. Някои слагат и резенчета лимон, но на мен ми горчи от кората и затова после го ползвам лимона.

polyv
Миналата година правих пъстърва пълнена с разбъркани: пресен лук нарязан на ситно, малко зехтин, сол на вкус, черен пипер, ситно нарязан магданоз, изстискан лимон. Увита след това във фолио, но я пекохме на скара. Страхотна стана.

Захир
И розмаринче много върви на рибата. Зехтин, черен пипер, сол, малко розмарин, увиваш и печеш.

виж ти
Осолявам със сол, черен пипер, зехтин. увивам всяка риба в смокинови листа и после във фолио. пека на 180 градуса в предварително загрята фурна около 20 минути.
листата придават страхотен аромат

Down Under
Аз пъстърва завивам в лозови листа. слагам масло и подправки в корема, осолявам, омазнявам и завивам и или във фурна (рядко) или на барбекюто. Лозовите листа са киселички и придават и аромат.

Последна редакция: пн, 06 авг 2018, 00:15 от Лале в дъжда

# 453
  • Мнения: 10 874
Великденски курабии на YanaDG

Умишлено не съм писала за температури на фурната  - просто всеки знае своята и може да прецени.

4 яйца
500 г захар
1 1/2 ч. ч. стопена мас
1 1/2 ч. ч. кисело мляко с разтворена в него 1 ч. л. сода бикарбонат
настърганата кора на един лимон
2 амонячни соди
1 кг брашно

Яйцата и захарта се разбиват добре с миксер, към тях се добавят маста, млякото, кората, амонячната сода. След това изсипвам сместта в кладенче, оформено в съда с брашно и замесвам меко тесто, което може да се разточи.
След това с формички се изрязват курабиите, намазват се с жълтък и се поръсват с кристална захар. Пекат се до порозовяване.

Забележка: За да не мирише амонячната сода, се добавят 1-2 капки оцет.   Ако се налага, може да се добави още малко брашно за тестото.





постът тук

Последна редакция: сб, 22 апр 2017, 12:04 от Лале в дъжда

# 454
  • Мнения: 10 874
Курабийки за деца (по рецепта от рецептурник за детска градина) на YanaDG

450 г брашно
100 г олио
100 кисело мляко
2 яйца
150 г захар
5 г сода бикарбонат
захар за поръсване

постът тук

# 455
  • Мнения: 10 874
Торта от блатове за сладкиш „Негърче“ на YanaDG

За блат ползвах сладкиш "Негърче" - така съм го записала преди доста години. Навярно се среща и под други наименования. Ще дам цялата рецепта - както си е, ако някой реши да прави само сладкиша. В случая аз ползвах цялото тесто, без да отделям за глазура.

Какаов сладкиш "Негърче"
250 г краве масло
2 ч. ч. захар
8 с. л. вода
2 с. л. захар
Тези продукти се слагат в съд на котлона да заврят. След като стане гладка смес, от нея се отделя 1 ч. ч. за глазура.
Към останалата смес (оставя се леко да поизстине) едно по едно се добавят 3 яйца, 2 ч. ч. брашно и 1 бакпулвер и така приготвеното тесто се изсипва в немного голям съд и се пече. След като се извади от фурната, оставя се да поизстине малко и се залива с глазурата.


Тъмен ганаш
200 г черен шоколад
200 г млечен шоколад
400 мл сладкарска сметана
Разтопявам шоколада (в микровълновата или на водна баня). Сметаната се загрява до кипване и се излива върху шоколада. Всичко се разбива до еднородна смес. Оставя се да изстине на стайна температура, като от време на време се разбърква. Оставя се за час в хладилника - да стегне.  Като се извади, се разбива с миксер. Ако е достатъчно гъст, може да не се прибира в хладилника, а веднага да се ползва.

Бял ганаш
Приготвя се по същия начин. Съотношението сметана: шоколад е 2:1  Примерно 200 мл сметана и 100 г шоколад.

Сглобяване на тортата:
Изпеченията блат разделих на три платки. Всяка я сиропирах леко със захарен сироп. Върху платките нанесох пласт от тъмния ганаш. Оставих за кратко в хладилника, да се постегне.
През това време направих белия ганаш и с него покрих тортата. Декорирането - според вкуса на всеки. В случая ползвах шоколадов чипс и шоколадови фигури на Йоткер.




постът тук

# 456
  • Мнения: 10 874
Идеи за приготвяне на дреболии

Sunny29 (пост):
На фурна с гъби, моркови и лук, може и малко доматен сок, масло. Става си чудесна гарнитура.

Down Under (пост):
Аз правя такива в гърне с гъби и кашкавал. Сварените дреболии слагам в гърнето с гъби, подправки (сол, черен пипер, малко лют, чесън), вино, масло и гъби. Когато гъбите са готови, добавям настърган кашкавал и запичам.  Винаги се е харесвало, когато съм го правила, но аз го правя с шкембе+езици основно.

Последна редакция: сб, 22 апр 2017, 12:04 от Лале в дъжда

# 457
  • Мнения: 10 874
Торта „Принцът на Замунда“, препоръчана от Sunny29

ΠPOДУKTИ :

зa плaтĸитe :

– 4 яйцa

– 150 гpaмa ĸpиcтaлнa зaxap

– 1 пpaxчe вaнилия

– 200 мл. oлиo

– 250 гpaмa бpaшнo

– 50 гpaмa ĸaĸao

– 200 мл . пpяcнo мляĸo

– 10 гpaмa бaĸпyлвep

зa мacлeния ĸpeм :

– 250 гpaмa ĸpaвe мacлo

– 80 гpaмa пyдpa зaxap

– 25 гpaмa ĸaĸao

зa шoĸoлaдoвия ĸpeм :

– 500 мл . пpяcнo мляĸo

– щипĸa coл

– 3 cyпeни лъжици зaxap

– 70 гpaмa нaтypaлeн шoĸoлaд

– 1 cyпeнa лъжицa ĸaĸao

– 2 пълни cyпeни лъжици бpaшнo

– 1 пpaxчe вaнилия

 ΠPИГOTBЯHE :

нa плaтĸитe :

Moжeтe дa изпoлзвaтe 24 – 26 cм . фopмa зa пeчeнe . Щe пoлyчитe 7 – 8 плaтĸи .

Изpeжeтe oт xapтия зa пeчeнe 8 ĸpъгa c гoлeминaтa нa фopмaтa .

Paзбийтe яйцaтa нa пянa . Дoбaвeтe пocтeпeннo зaxapтa , вaнилиятa и oлиoтo  , пpи нeпpeĸъcнaтo paзбивaнe c миĸcep .

Oтдeлнo cмeceтe бpaшнoтo , ĸaĸaoтo и бaĸпyлвepa . Дoбaвeтe ги ĸъм пъpвaтa cмec , ĸaтo peдyвaтe cyxa cмec c пpяcнo мляĸo ( мaлĸo cyxa cмec , мaлĸo мляĸo ) , пpи нeпpeĸъcнaтa  paбoтa c миĸcep . Paзбийтe дoбpe .

Πocтaвeтe 1 ĸpъг xapтия зa пeчeнe въpxy дънoтo нa фopмaтa . Изcипeтe 3 – 4 гoлeми cyпeни лъжици oт cмecтa и зaглaдeтe дoбpe . Cмecтa тpябвa дa e нa тънъĸ cлoй . Πeчeтe плaтĸитe eднa пo eднa в пpeдвapитeлнo зaгpятa нa 180 гpaдyca фypнa зa 8 – 10 минyти . Haблюдaвaйтe ги , тъй ĸaтo бъpзo ce изпичaт . Удoбнo e , aĸo имaтe двe eднaĸви фopми , дoĸaтo ce пeчe eднaтa плaтĸa , мoжe дa пpигoтвитe cлeдвaщaтa .

Cлeд ĸaтo ги извaдитe oт фypнaтa , oбъpнeтe ги въpxy плocĸa чиния , мaxнeтe xapтиятa и ги ocтaвeтe дa изcтинaт . He ги cлaгaйтe eднa въpxy дpyгa !

нa шoĸoлaдoвия ĸpeм :

B 150 мл . зaтoплeнo мляĸo paзтвopeтe бpaшнoтo и ĸaĸaoтo . Paзбийтe  , нe тpябвa дa имa бyчици .

B мaлĸa тeнджepĸa изcипeтe ocтaнaлoтo мляĸo зaeднo c зaxapтa , нaчyпeния шoĸoлaд и щипĸa coл . Paзбъpĸaйтe дo xoмoгeннocт . Cлeд ĸaтo зaвpи дoбaвeтe paзтвopeнoтo в мляĸo бpaшнo и ĸaĸao . Bapeтe ĸpeмa пpи нeпpeĸъcнaтo бъpĸaнe дo cгъcтявaнe . Πoлyчaвa ce нe мнoгo гъcт ĸpeм . Maxнeтe oт oгъня и ocтaвeтe нaпълнo дa ce oxлaди . Πepиoдичнo paзбъpĸвaйтe , зa дa нe xвaнe ĸopичĸa .

нa мacлeния ĸpeм :

B ĸyпa нapeжeтe мeĸoтo мacлo , дoбaвeтe пyдpaтa зaxap и ĸaĸaoтo . Paзбийтe дo пyxĸaв ĸpeм .

Cмeceтe двaтa ĸpeмa , ĸaтo пpибaвятe пo мaлĸo oт oxлaдeния шoĸoлaдoв ĸъм мacлeния и eднoвpeмeннo paзбивaйтe c миĸcep .

cглoбявaнe нa тopтaтa :

Paздeлeтe ĸpeмa нa двe чacти . Cлoжeтe eднa плaтĸa въpxy тopтeнa чиния . Haмaжeтe я c ĸpeм . Kpeмът тpябвa дa e нa тънъĸ плacт  , ĸoлĸoтo дa пoĸpиe плaтĸaтa . Cлoжeтe дpyгa плaтĸa , oтнoвo ĸpeм и зaвъpшeтe c плaтĸa . C ocтaнaлaтa пoлoвинa oт ĸpeмa пoĸpийтe тopтaтa oтгope и oтcтpaни . Cлoжeтe в xлaдилниĸa зa eднa нoщ .

Aĸo жeлaeтe тopтaтa дa e cъвceм paвнa и cтeгнaтa – нaпpaвeтe ĸaтo мeн . Cглoбeтe я в pинг , ocтaвeтe я зa eднa нoщ в xлaдилниĸ , a нa дpyгия дeн я измaжeтe oтгope и oтcтpaни и въpнeтe в xлaдилниĸa зa 1 чac .
Чаша “ Бейлис “ е прекрасно допълнение към “ Принцът на Замунда “ !

постът тук

# 458
  • Мнения: 10 874
Торта с маскарпоне, бадеми и шоколад, препоръчана от Sunny29

Продукти за подложката:

2 пакета бисквити с какао
150 гр. масло
150 гр. печени, белени бадеми

продукти за белия крем:

1 кутия сирене Маскарпоне от 500г
1 ч.ч. добре изстудена, течна, сладкарска сметана
1/2 ч.ч. кристална захар
2 пакетчета ванилия
кората от 1 лимон

продукти за шоколадовия крем:

150 мл. течна сладкарска сметана
1 1/4 натурален шоколад

продукти за украсата:

горчиво какао
физалис

Започнете като приготвите подложката на тортата.
   Изсипете двата пакета бисквити в блендера и ги смелете, заедно с предварително стопеното масло и печените бадеми. Ще получите леко лепкави бисквитени трохи. Застелете тортена форма с хартия за печене, като се стараете хартията да покрие и страниците, и пресипете трохите в нея като леко натъпквате с помощта на лъжица. Оформете борд.  Непременно вмятам, че е много важно да НЕ натъпквате трохите прекалено силно, защото, когато стегне тортата в хладилника след това няма да можете да я режете. Целта е подложката да бъде хрупкава и мека. Сложете подложката да стегне в хладилника, докато приготвите белия крем.
  Разбийте студената сметана на сняг, след което постепенно добавяйте захарта, без да преставате да бъркате с миксера до пълното поемане и стопяване на захарта. Изсипете маскарпонето в сместа и отново разбъркайте добре. Овкусете с ванилията и лимоновата кора.
  Налейте белия крем върху стегналата подложка и заравнете добре. Приберете отново в хладилника.
  За да приготвите шоколадовия крем сложете сметаната да се затопли на котлона. Щом клокне я отдръпнете и начупете в нея шоколада. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес и плътен кафяв цвят. Оставете крема да изстине и го налейте върху белия ванилено-лимонов крем. Почукайте формата, за да се заравни.
  Охладете тортата за една нощ в хладилник, за да стегне и да поеме ароматите. Преди поднасяне поръсете с горчиво какао, с помощта на цедка и украсете с физалис.

постът тук

# 459
  • Мнения: 10 874
Идея за запечено (вместо пържено) брашно, подходящо за пилешка каша и др. на Elone

Аз започнах да запичам брашното /даже си приготвям в бурканче 'заготовка'/ вместо да пържа. Вкуса е невероятен после - за кашички и каквото искаш да сгъстиш, просто се добавя към бульона малко разтворено във водичка след като почти всичко е готово.
Запичането го правя като сложа колкото искам брашно на сух тиган, включвам котлона на 2 /това за моя, на 1 ми е слабичко/ и докато си правя нещо друго поразтръсквам касеролката или разбърквам с дървена бъркалка докато леееееко си промени цвета и замирише приятно Simple Smile

постът тук

Последна редакция: сб, 22 апр 2017, 12:05 от Лале в дъжда

# 460
  • Мнения: 10 874
Ликьор от зелени орехчета на Захир
(много помага за кашлица)

40 зелени орехи, малки се слагат в буркан с литър ракия и се държи на тъмно 40 дни. Прецеждат се, измерва се колко литра има течност и се добавя на литър течност, килограм захар. Добавят се канела, карамфил, индийско орехче, литър червено вино. Бърка се ден-ден и половина да се разтвори всичко. Прецежда се и се налива в шишета.

постът тук

# 461
  • Мнения: 10 874
Лесни пърленки на фурна от YanaDG

Линк към видеото от Gotvach.bg

В 400 г кисело мляко се разтваря 1 к. л. сода и се оставя да шупне. Към сместта се добавя 1 с. л. зехтин, 1 к. л. сол и 400 г брашно. Замесва се тесто, което се оставя да почине 10 минути. След това се разделя на 6 топчета, които разточваме. Всяка кора отгоре я мажем с разтопено масло, поръсваме с кашкавал и чубрица и печем на 200 градуса до зачервяване.

постът тук

Последна редакция: сб, 15 апр 2017, 22:07 от Лале в дъжда

# 462
  • Мнения: 10 874
Козунак на rummi_pl

125мл прясно мляко, хладко
3 броя големи яйца, разбъркани
150 гр. захар
100 гр. краве масло, размекнато
щипка сол
1 с.л. ром или есенция
1 ч.л. екстракт ванилия или 2 ванилии ( аз сложих една ампула есенция ром и една ванилия)
настъргана кора от половин лимон или портокал (аз сложих и от двете)
560 гр брашно
12 гр. суха мая

В хладкото мляко сложих маята да се активира, разтворих захарта и тогава ги изсипах в хлебопекарната. Сложих първо течните съставки, най-накрая брашното. Включих на програма за тесто, меси и втасва, при мен е 1ч и 15 мин.
Готовото тесто разделих на две половинки. От всяка половинка направих лентички, във всяка лентичка слагам плънка и я навивам. От трите масурчета плета плитка.
Сплетения козунак се слага във фурната за 30 минути на 50 градуса.
После изваждам, намазвам с белтък (да белтък  Laughing ), поръсвам със захар и връщам във фурната на 170-180 градуса. За 30 минути е готов.

Фурната е предварително загрята.
За плънки единия го направих само със стафиди. Втория с стафиди, орехи и капчици шоколад.

постът тук

# 463
  • Мнения: 10 874
Питка със сирене на mariat

1 кг. брашно
2 броя суха мая(за 1 кг. брашно) или еквивалента й свежа мая- май беше 21 грама/ половин кубче
300 мл. прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
3 яйца
1 с.л. захар
1 с.л. сол
4 с.л. олио + още за намазване или го заменяш с масло.
Сирене.

Много лесна и винаги се получава. Замесваш тестото. Оставяш го да втаса. После го делиш на 3. На намазнен плот разточваш голяма кора(дебела, тънка, скъсана- няма проблеми), мажеш с масло и ръсиш със сирене. После на друго място(пак намазнено) разточваш другата кора. Вдигаш я, слагаш върху първата и пак мажеш с масло и ръсиш със сирене. Накрая така и с третата кора, която ако искаш не ръсиш със сирене. После режеш като торта и навиваш на рулца, които редиш в тава с хартия за печене. Оставаш да втаса във фурната , като отгоре слагаш изстискана мокра кърпа. Изваждаш, мажеш с желтък, и отгоре ако искаш ръсваш сол на кристали, маково семе, сусам..... Печеш на около 180 градуса.

постът тук

# 464
  • Мнения: 10 874
Новогодишна маслена погача, препоръчана от Мъ℘♥Мяɣ
 
Продукти

500 г брашно
20 г прясна мая или пакетче суха
1 ч.л.захар
2 яйца
2 с.л.зехтин
150 мл прясно мляко
1 ч.л.сол

100 г меко масло

разбито яйце за намазване

Приготвяне

* Разтворете маята в малко хладка вода и я направете на каша с няколко лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете кваса да шупне на топло място.

* Към шупналата мая прибавете яйцата, зехтина, солта, захарта и млякото. С пресятото брашно омесете меко еластично тесто. Ако е необходимо добавете още малко брашно или съответно - мляко. Оставете тестото на топло да втаса докато удвои обема си.

* Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник с приблизителни размери 50/25см. Намажете го с мекото масло.

* Завийте правоъгълната кора на руло.

* Нарежете го на триъгълници или на шайби.

* Намажете с масло кръгла тавичка и подредете парчетата по края. В средата сложете три или повече парчета за да се оформи нещо като цвете. Може да редувате триъгълниците - един обърнат с пластовете нагоре с друг, сложен с пластовете в страни.

* Намажете погачата с разбито яйце и я оставете за още 30 минути да втасва. Изпечете в предварително загрята на 180*фурна.

* Количеството тесто е достатъчно за средно голяма погача. Ако искате по-голяма и висока,  увеличете количеството на продуктите. Да ви е сладко!

постът тук

Идея от raja_nikol (пост):

Точно същата правя, но редя триъгълничетата в еднократна формичка с дупка като за кекс. Убиец става  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт