Гестационен диабет - тема 2

• 69 119
  • 771
  •   1
Отговори
# 675
Момичета някоя от вас да е спазвала Зоната по време на бременност? Там има баланс между протеин,- мазнина- въглехидрат. Според това хранене кръвната захар не се покачва рязко след хранене и не излиза извън граници. Режима е балансиран мното добре. Просто се чудех някой дари го е спазвал и дари е имало нужните резултати.

# 676
Доколкото знам, инсулинът не вреди на бебето. Ако поддържаш такива стойности, не знам защо ще те слагат на инсулин. На мен ми казаха ако вдигам 10-12 след хранене 😣 Важна е и сутрешната КЗ, тъй като през нощта се случват много процеси и това, че си лягаш с КЗ 6, например, не значи, че не можеш да се събудиш с 8. Тогава сутрешната може да се коригира с вечерен инсулин.
Относно диетата ти... На мен не са ми дали такава стриктна диета, просто казаха да намаля хляба на 1, максимум 2 филийки на ден. Месо, яйца, извара, сирене, кисело мляко са позволени.
На мен например закуската ми е филия с извара, шунка и сирене и 1 варено яйце. Това ми е най-натовареното ядене, тогава мога да вдигна 7 и нещо. Обядите и вечерите са месо и салати, хапвам и парче черен шоколад. Прясното мляко ми го забраниха, много вдига захарта, а и аз си го забелязах, също и плодове, само ябълки. Череши и банани въобще не позволяват. Пия БадеМово мляко, ако много ми се пие. Макарони, спагети, ориз, картофи също са ми забранени, след една плешка супа с картофи, без хляб, вдигнах пак висока захар, така че на мен ми повлия много зле.
От друга страна веднъж хапнах бъркани яйца (3) със сирене и също вдигнах повечко захарта. Затова 1 варено на ден е добре. И най-важното при мен - постоянни разходки, поне по 10 000 крачки дневно, почти след всяко ядене се разхождам, иначе не усвоявам. Хапвам и маслини, зехтин, ядки (около 30 грама лешници, например). Хубаво е да набавяш и мазнини, именно от тези продукти. Така съм аз, но все пак допускам, че може и да премина на лекарства 😭
Иначе нямам симптомите на диабета - слаба съм, вече в 33 седмица съм и съм само +5 килограма, нямам ретинопатия, нямам постоянна жажда, нямам чести ходения до тоалетна, бебето се развива точно по седмици, няма повишени околоплодни води. Това и ме е спасило досега от инсулина, че това обременяване направо ги смайва...

# 677
  • Terra incognita
И при мен бебето върви нормално, нямам увеличени околоплодни, всичко е нормално. Никога не съм вдигала захар 10-12 , само един единствен път изядох половин пица и ми беше към 10.
В понеделник имам друг час с гинеколог- диаберолог, който ме следи, ще видим там какво ще кажат.
В диетата, която са ми дали, са позволени всички плодове, дори банан. По- киселите плодове около 200гр, средните- 150гр, а сласките не повече от 100гр.
Голяма слабост са ми плодовете и честно казано в един момент се бях поотпуснала с тях и ме е страх това да не повлияе на гликирания хемоглобин.

# 678
  • София
В протеина има съвсем малко стевия, пиех Прегнако.
Бадемово мляко или купувам неподсладено или си правя.

То и аз след картофи не вдигам захар, но това не значи че трябва да се яде.
Е сега сигурно 1-2 хапки диня няма да се случи нищо, но отпускане не трябва да има Simple Smile

# 679
  • Terra incognita
Aко нещо не ти вдига захарта, каква е причината да не го ядеш?
С предната бременност и аз не вдигах от картофи и си ги ядях спокойно. Всичко беше повече от нормално, бебето се роди 3,300 на термин и не съм имала никакви ядове с диабета.

Последна редакция: ср, 01 юли 2020, 10:32 от VickyTaylor

# 680
На мен ми предстои консултация с др. Хедер и почти сигурно обременяване с глюкоза.
Това са ми резултатите от посл.изследване, преди прегледа ще напарвя актуални.

Лошото е, че имам малко драми с кръвното и ми предстои слагането на холтер и при консултацията с кардиолога излязоха доста ниски за 17 гс белтък и албумин. Докторката ми каза да ям много млечни и да пия прясно мляко (взимам от ферма истинско краве).

И аз съм малко объркана, но ще се наместят нещата, надявам се.
Режим опитвам а спазвам,  но не винаги ми се получава. Все още повръщам от някои храни.

# 681
  • Köln
Здравейте, от 3 месеца се боря с гестационния диабет, остават ми почти още толкова и вече, честно казано, усещам, че губя контрол. Живея в чужбина и тук държат много на контрола на кръвната захар. Още в началото ми дадоха диета от 1800ккал, но адаптирана към тяхната кухня, а аз предпочитам да готвя българска кухня и се опитвах да нагаждам нещата.
Обикновено след закуска ми се завишава захарта, а от известно време закусвам по диетата.
Ето пример:
Закуска- 30гр сухар, или крекер, или оризовка+ чаша чай, или мляко, или 125гр кисело мляко.
Междинна- 150гр плод + 15гр сухар или крекер, или 2 ореха и 15гр сухар или крекер, или 125 гр кисело мляко с 15г крекер, сухар.
Обяд: 60гр паста/ ориз/ кус- кус/ качамак/ варива, или 80гр пълнозърнест хляб + 100 гр пилешки гърди/ 150гр риба/ 2 яйца/ 80гр сирене + зеленчуци + 50гр пълнозърнест хляб
СЗ- като междинната
Вечеря- по образец на обяда
Днес на консултацията с диабетолога имах неблагоразумието да споделя, че понякога за закуска ям яйца и сирене. Направиха ми забележка да се придържам към диетата. Не бивало да ям яйца на закуска, защото по- късно през деня вдигали захарта, което за мен беше изключително странно. Ако им ям сухарите и крекерите, захарта ми се вдига, ако ям както аз си знам- яйца, сирене, зеленчук и малко количество въглехидрат- всичко ми е наред. Объркана съм, ама много. Овесените ядки също категорично ги отхвърлиха.  За капак ми дадоха още 2 седмици, за да си изготвя дневник на храненето, искаха да ми назначат инсулин.
Въпросът ми е към бъдещите майки с гестационен диабет, спазвате ли някакъв специалвн режим, с какво се храните и как поддържате захарта?

Аз живея в Германия
Откриха ми ГД и ми казаха да намаля сладкото. Аз сама започнах диета, но не се справих много добре. После те ми назначиха диета , и пак имаше високи стойности сутрин.
Започнах с инсулина 4, след седмица го вдигнаха на 6, след още една седмица на 8.
Сега уж се нормализира но съм на ръба. Диетата ми е:
Сутрин 1 филия черен хляб/тостерен/ с масло и салам
Междинна закуска малко плод/грамажа варира според плода/ но е по малко 1/2 круша, 10 ягоди и тн.
Обяд 50 гр. Картоф или ориз, 100 гр месо салата колкото искам и десерт
Междинна закуска, сандвич със салам или кашкавал/ като този от закуската/
Вечеря пак сандвич и салата
И ако искам пак като междинна плод
За 2 месеца не само не съм качила, но и отслабнах 1 килограм.
Само бебето расте

# 682
Момичета някоя от вас да е спазвала Зоната по време на бременност? Там има баланс между протеин,- мазнина- въглехидрат. Според това хранене кръвната захар не се покачва рязко след хранене и не излиза извън граници. Режима е балансиран мното добре. Просто се чудех някой дари го е спазвал и дари е имало нужните резултати.
Аз бях по Зоната. Не можех да контролирам обаче сутрешната стойност и минах на Левемир. Иначе рядко съм вдигала над 7.8 и то е било ако прекаля с някой въглехидрат над нормата от зоната. Аз съм доволна.
А тази диета с крекерите и сухарите ми се струва абсурдна... но съм чувала и за такава с ориз и картофи... та не знам..

Последна редакция: ср, 01 юли 2020, 12:28 от alivi

# 683
Аз съм чела доста за Зоната, четох и книгата на автора, знам й принципа, но ми беше сложна. Опитвам се да балансирам в храненето, научих горе-долу кое са въглехидрати, протеини, мазнини и опитвам да има от всичко, макар и не с тези процентни съотношения.

Аз да се оплача, диетата си е казала думата и са ми се появили кетони в урината. Довечера ще взема ленти, за да проверя дали са много. Иначе излязоха резултати от гликиран хемоглобин - 4.9%, което много ме изненада 🙄 Но се радвам, изглежда имам скокове само след хранене, а през останалото време нещата се нормализират, но лошото е, че чак след около 3 час. Даже КЗ на гладно ми е 5, а вкъщи с глюкомера беше 5.6, та съм доволна. Ще видя какво ще каже доктора, дано не ме обременява пак и да не ми изписва лекарства и инсулин 😩 Толкова малко ми остана...
Ще увелича и водата, че не знам дали изпивам и по 1.
5 л. За храната е много субективно, според мен. Аз горе-долу следя стойности на въглехидрати и Захари на всеки продукт. Ако хапна 2-3 парчета черен шоколад 70% (истински) , почти не се отразява, но хапна ли например вафла Стевия и каквото и да било от щанда за "диабетици", хвърча във въздуха. Едната ендокриноложка забрани всичко от този щанд, плюс всичко пакетирано, без значение колко е БИО.

# 684
Здравейте, не знам дали ще остане тема в този форум, в която да не пиша до края на бременността. Това са резултатите ми от днес.
По принцип досега всеки месец на гладно глюкозата ми е беше между 3.8 и 4.6. Но сега резултатите направо са отчайващи. Истината е, че не ям много въглехидрати по принцип, хляб само на закуска пълнозърнест, сладко и плодове веднъж или два пъти седмично. Но в последните седмици много намалих разходките и движението като цяло. Имам и Хашимото, което пак откриха по време на бременността, но хормоните са в норма и не съм взимала лекарства за него. Според вас дали ще се размина с инсулина и като грамаж въглехидрати колко трябва да приемам на хранене. В 28 г.с съм бебето върви около седмица напред от самото начало, водите са в норма.

# 685
Най-добре е ендокринологът да каже. Ако е инцидентно отклонение, може да е грешка в диетата или неточно измерване.
При мен ендокринологът следеше стойностите на гладно да не са над 5.3 и след хранене до 7.8. Успех✌️✌️

# 686
JamJam, и аз влизам в 28 седмица след ден и съм с Хашимото и ГД. При мен проблем има само със стойността на гладно, но с диета, ендокринолог и малко предписан метформин нещата за сега работят. Това, което с глюкомер си открих като проблем е, че филийка пълнозърнест хляб преди 12 ми е адски противопоказен и ми качва захарта почти с 2 единици. Същата филийка след 12 на обяд до 16ч. ми качва с не повече от 0.5. Провери дали при теб няма нещо такова, вземи си глюкомер, ако още не си и задължително ендокринолог. Сутрин и вечер само протеин и салата, а въглехидрати (сигурна съм знаеш кои може) само между 12 и 16ч.

Не забравяй, че обременяването с глюкоза е изкуствена ситуация, ти внимаваш и никога няма да изядеш захар, колкото в голямо парче торта, но ти трябва добър ендокринолог. Аз ходя при Яначкова, тук се споменават като добри и други, виж назад в темата.

Леко бременеене и пиши какво са ти казали.

# 687
  • София
Здравейте, не знам дали ще остане тема в този форум, в която да не пиша до края на бременността. Това са резултатите ми от днес.
По принцип досега всеки месец на гладно глюкозата ми е беше между 3.8 и 4.6. Но сега резултатите направо са отчайващи. Истината е, че не ям много въглехидрати по принцип, хляб само на закуска пълнозърнест, сладко и плодове веднъж или два пъти седмично. Но в последните седмици много намалих разходките и движението като цяло. Имам и Хашимото, което пак откриха по време на бременността, но хормоните са в норма и не съм взимала лекарства за него. Според вас дали ще се размина с инсулина и като грамаж въглехидрати колко трябва да приемам на хранене. В 28 г.с съм бебето върви около седмица напред от самото начало, водите са в норма.
Вземи си глюкомер и си мери кръвната захар преди всяко ядене,  1 час след яденето и 2 часа след яденето - дали ще ти се размине инсулина зависи от това, дали успяваш само с диета и движение да държиш стойностите на захарта в границите за бременни. Важно е ендокринологът да има данните за захарта ти при ежедневните ти хранения /записвай си какво си яла, в какво количество и стойностите на захарта, за да може да установиш коя храна в какво количество колко ти вдига захарта и да знаеш колко и дали изобщо можеш да ядеш от нея/.

# 688
Чух се с ендокринолога, 2 седмици каза и трошичка тестено да  не ям и без абсолютно никакви плодове, което не е проблем за мен, защото и без това не си падам много много. Та сега започвам великото мерене с глюкомера и ще ям месо, зеленчуци и млечни само, за да видя кое как действа. Другото, което ми каза е, че трябва по 10000 крачки на ден. Много ме е яд, защото не ядях в началото въглехидрати и сладки неща и се движех супер много, но последните седмици се отпуснах и понеже ми става лошо от жегите и спрях и разходките и май сама си направих белята.

# 689
  • Terra incognita
Чак пък 10000 крачки в тия горещини. На мен ще ми прилошее, особено ако не ям и плодове.

Общи условия

Активация на акаунт