Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 46 498
  • 758
  •   1
Отговори
# 525
Взех си от Варна 1 килограм чистени рапани и сега се чудя какво да ги правя. До сега съм ги правила само панирани, но сега нали не трябва да ползвам брашно........Дайте идея как да ги направя!

Аз ги обичам и на салата, както я правят в Дълбока - със зехтин и копър.
Други я предпочитат със зехтин, лук и лимон, евентуално маслини. Както ти е по-вкусно Simple Smile

# 526
  • Русе
Благодаря мили дами. Получих повече яснота на нещата. Изследването ми е от април, но тъй като е от клиника за репродуктивно здраве, аз съм от друг град  и ендокринолога не е постоянно там. рецептата, току що я погледнах ми е от 20,06,2018. Отивам да си пусна инсулин и захар на гладно и записвам час за обобщаване на текущото ми състояние .

Благодаря ви, За напред няма да спирам да ви чета.

# 527
Взех си от Варна 1 килограм чистени рапани и сега се чудя какво да ги правя. До сега съм ги правила само панирани, но сега нали не трябва да ползвам брашно........Дайте идея как да ги направя!

Пак можеш да ги панираш, но да използваш конопено, ленено, сусамово, бадемово или друг вид брашно.

# 528
Скрит текст:
Здравейте, мислех, че ще имам време да изчета повечето теми за да се запозная основно с ИР, но доста често се говори за храненията, а аз имам няколко въпроса. Прочетох 2 теми и не намерих отговор. Още, ще чета разбира се. Няма да се откажа, но нямам търпение да намеря отговора. Ще обясня повечко, моля за извинение, ако задам тъп въпрос.

Имам ИР, поне знам, че я имам от година и половина. Имам над нормата поне 50кг, като първите 35кг ги качих за 3-4 месеца, като казаха че е от надбъбречна жлеза. както и да е..... Тъй като по миналата година започнахме да подготвяме инвитро и ми казаха имаш ИР, трябва да пиеш хапчета. Аз си казах, да бе, ще пия хапчета. Просто, ще отслабна и това е. Да, но не се получиха точно така нещата. Докторката ми каза, че целите ми органи са обвити в инсулин и каквото и да правя няма да мога да се справя без хапчета. И на танци ходих и на фитнес и на зумба, май няма диета, която не съм опитвала. В момента в който върна плод или какъвто и да е въглехидрат в храната килограмите се качват за един миг.
До миналата седмица въобще не приемах ИР за сериозно. По скоро не знаех какво е.. Мислех си че я имам, защото съм дебела и просто трябва да отслабна.

Миналата седмица, вече прозрях, че проблема започва да става сериозен, защото единия ден изядох 1 круша за закуска, след което до обяд ми лепнеше устата. На другия ден изядох 2 парчета диня и се случи същото. По принцип не ям плодове и това беше изключение, което обаче ме накара да се замисля.

Преди 1 година ми изписаха Метформин на който приема съвпадна с морето , започна да се чувствал зле и го пих 4 дни, та това ми е опита от лекарствата.

Сега ми изписаха Пизона, тъй като обясних, че от метформина не съм се чувствала добре. Обаче от това, което прочетох никой не приема това лекарство - Пизона. Ендокринолога ми е в отпуск и в друг град.. Сега не знам какво да правя, а искам да започна лекарството още днес. Да си взема Метформин или Пизона - Наистина не знам, тъй като едното ми го изписаха, защото не се чувствах добре от другото, но то вероятно е било периода на напасване.  И нещо което ми е най-най важно ( проблема си е психически мой - изпитвам паника от лекарства, който трябва да пия цял живот). Какво точно е ИР, Метформина до живот ли се пие или при сваляне на кг и инсулин, със спорт и режим, може ли в даден момент да се спрат. най - малкото при евентуална бременност. Ще направя всичко, което трябва да направя като режим и спорт. Мога ли да го направя и изобщо без лекарство или не. Тук някой ще каже - има доктори. Но въпросите са ми:
 1. може ли без лекарства, но железни мерки като спорт и режим и то завинаги.
 2.  ако трябва хапче, кое от двете е по добре Метформин или Пизона.
 3.  могат ли да бъдат спрени някога във времето със справянето на килограмите.

Говоря малко хаотично, защото искам всичко да кажа за да бъда разбрана правилно, не знам дали успях.  Пак казвам, чета от няколко дни, но ми е голяма каша в главата. Нямам редовен цикъл и до колкото разбирам и той от това.

Инсулин на гладно 24 единици , на 120 мин - 112 единици Sad

На някой въпроси вече са ти отговорили.
ИР не изчезва ей така.
Трябва да разбереш причините за състоянието си и да ограничиш силно тези храни.
Необходимо ти е много информация относно проблема ти. Аз цял живот си мислех, че съм дебела и съм си просто такава, ген. Чисто и просто бях невежа.
Колкото до хапчето.
Станало ти е лошо, защото най-вероятно са ти нахакали от раз сигурно да пиеш 3 пъти на ден от хапчето. А то се почва с малко.
На мен ми изписаха първия път 3 по 1000. Пих ги 3 дни и се отказах. След година ги почнах пак, защото разбрах как се пие. Тогава глюкофажа от 500 можеше да се дели, сега не.
Ако искаш хапчета, трябва плавно да ги вдигаш. Взимаш най-малката доза - 500, делиш. 5 дни само вечер 250, после прибавяш на обед.
Виж и първия пост  и режима ни.
Дали може без лекарства?
Може, но и си и до организъм, но и до това колко си сериозна, как ядеш и колко се движиш.
Убедена съм, че при плавно увеличаване на дозата няма да ти стане лошо.

Амур, Дева, купих си маскарпоне днес.
Никога не го бях яла. Ама 500 грама. Какво да го правя? Само така да го ям ли? То и е много.
Дайте идеи.  Laughing
Със сигурност вече си го "унищожила", ама да дам идеи занапред....  Smile
Аз лично, никога не бих готвила с Маскарпоне.И доколкото помня, не съм го правила.Как пък няма да дам 9-10 лв за 500 гр. меко, уханно, леко сладникаво сирене, а после да го затрия, като го "сваря".   Laughing
За мен Маскарпонето е основно за десерт, радост и за небцето, и за душата.
1.разбъркано с малко бита животинска сметана и плод, нарязан
2.в дип от варени яйца, масло, маслини, подправки
3.крем-с малко заквасена сметана, натрошени ядки, какао
4.в плънка за омлети-с аншоа/пушена сьомга/др. риба, копър, орехи
5.режимен десерт:блат от ядки, масло и какао, крем от маскарпоне, сметана, плодове.Това е нещо като чийзкейк:
5.1-ако е без печене, с желатин в крема
5.2-ако е с печене, с 2-3 яйца
Това на първо четене, ако се сетя още, ще пиша...

Още не сме го унищожили. Иначе сготвих тиквички, патладжани, яйца, малко заквасена сметана и маскарпоне на фурна. Много хубаво стана.
Остана още малко. Може  и така да си го хапна. Ще видя.
Но на мен много леко ми слади.

Бледолилава, минах през аптеката да разгледам колагените. Мернах един на Витаголд, та се чудя.
Ако похапвам само желатин дали ще има ефект?  Mr. Green

# 529
  • Варна
Благодаря мили дами. Получих повече яснота на нещата. Изследването ми е от април, но тъй като е от клиника за репродуктивно здраве, аз съм от друг град  и ендокринолога не е постоянно там. рецептата, току що я погледнах ми е от 20,06,2018. Отивам да си пусна инсулин и захар на гладно и записвам час за обобщаване на текущото ми състояние .

Благодаря ви, За напред няма да спирам да ви чета.
Привет, радвам се че има още едно бъдещо майче в темата. Аз вече имам едно детенце, но планувам е второ. Лекарката ми каза, че Метфогамма (пак е от рода на метформиновите препарати) трябва да се спре при положителен тест за бременност.
Аз по същия начин както теб се ужасявам от пиенето на хапчета до живот. Но с течение на времето виждам, че е по-добре да ги пия, за да ми помогнат да вляза във форма и затвърден хранителен режим и след това да ги намаля и спра, отколкото да бъхтя като луда и грам да не свалям.
При мен мотивацията за отслабване е най-вече заради бебето, искам да съм възможно най-здрава, не искам детето ми да бъде обременено с рискове поради моя висок инсулин, риск за сърцето от високите кг и т.н.
Аз също първия път избухах Метфогамма мъжката по цяло хапче от раз и щях да умра, а аз съм само на 500мг два пъти дневно (не мога да си представя какво е с 1000). Тя лекарката вярно спомена за график, ама кой да слуша нали бързам да слабея ще кажеш, че за 4-5дни ще променя нещо трупано с години. Та и на мен ми стана гадно и ги зарязах.
От известно време пак се мотивирах, започнах плавно, пия и за щитовидната жлеза, а днес бях на много яка тренировка. Така че, давай смело. Следи какво се пише тук, пий си хапчетата, за да може поне добрите резултати в началото да те мотивират занапред. После с бременността така или иначе щъги спреш.

# 530

Пак можеш да ги панираш, но да използваш конопено, ленено, сусамово, бадемово или друг вид брашно.

Благодаря. току що метнах хляба с хуск и кокосово брашно и го чакам с нетърпение.

Днес в Лидъл видях някакво кокосово масло при чистите масла, но много евтино. 1/2 кг е 4.50. Дали е читаво за готвене...

Елора, като лежах в неврология за ДХ един лекар препоръча на една жена, която беше с много сериозни болки в коленете, да вари свински уши и крака и вдеки ден от желирания бульон да си гребва 3 пъти по една лъжица заради колагена. Не вярвам да се е шегувал.

Последна редакция: пн, 23 юли 2018, 19:47 от alinnna

# 531
Ако е едно в калъпче – не, не е.

# 532
  • Plovdiv, Bulgaria
Понеже аз съм от хората на които им е трудно от раз да махнат всичко, търся нисковъглехидратни варианти. Ще си позволя да споделя сполучлив, според мен, опит за хляб - 4 яйца, 100гр извара, малко сода за хляб, 50гр бадемово брашно и 30гр ленено брашно. 15гр въглехидрати има в цялата доза, 2гр на парче (моите са 8бр). Мисля да го ползвам за закуска с домат, сирене, кашкавал нещо такова. Може някой да реши да пробва Simple Smile

Вчера правих спагети от тиквички със сос болонезе. Разбира се няма общо с вкуса на спагети, ама пак става за разнообразие

# 533
Благодаря, Кристиана и този ще го пробвам. Аз сега правя от ленено брашно, кокосово брашно, яйца, хуск, сода и зехтин.

# 534
Ако е едно в калъпче – не, не е.

Ами в кутийка от типа на маргарините е. Предполагам е същото.

# 535
  • София
На мен ми излезнаха резултатите. Зле са, но не успях да се затъжа достатъчно за тях, защото имам и други кофти неща, несвързани с ИР. Както и да е. По темата- заблудата, че като не ям торти, сладки и шоколади съм окей, се развенча и вечерите, в които наливах кола и се стресирах, за да остана будна по- дълго, за да довърша нещо, си казаха думата.
Нямаше референтни стойности за инсулина, но на 60мин е в небесата с близо 190. Кръвната захар ту отива към 6, после по към края беше 3.2, сестрата искаше да ми взима да ям.
Изписаха ми метформин 3x500, да започна от 2х500.

# 536

Благодаря. току що метнах хляба с хуск и кокосово брашно и го чакам с нетърпение.

Днес в Лидъл видях някакво кокосово масло при чистите масла, но много евтино. 1/2 кг е 4.50. Дали е читаво за готвене...

Елора, като лежах в неврология за ДХ един лекар препоръча на една жена, която беше с много сериозни болки в коленете, да вари свински уши и крака и вдеки ден от желирания бульон да си гребва 3 пъти по една лъжица заради колагена. Не вярвам да се е шегувал.

Абе не се лъжа по такива ниски цени да ти кажа.
Каква марка е?
Ох, това с ушите и краката не знам. Звучи гадно.
А не може ли желатин да си купя?
Преди малко четох, че и в желатина има колаген. Хаповете на витаголд са 20 лв.
Ще пробвам с желатин.

christiana_, как ги направи тия спагети от тиквички? Как ги наряза? Машинка ли имаш някаква? Идейно е това.

The Catcher in the Rye, как ще пиеш кола бе момиче  Laughing
И да, не е достатъчно да се махнат сладките неща. Нужно е всички бързи въглехидрати.
А такива неща като кола не трябва да помислиш да пиеш. Сокове също.
Ясно, трябвало да свършиш него. Трябва да намериш нещо друго. Зелен чай или черен чай примерно.
За черния чай не знам дали е полезен, но знам, че е по-силно от кафето. Не съм запозната чак толкова с него.
И как така нямало реф. стойности? Каква е тази лаборатория без такива неща.

Някой назад спомена, че от липсата на мазнини може да има окапване на коса. Аз освен косопад имам и оредяване от 3 години.
От известно време увеличих мазнините. И забелязах промяна. Имах косопад, не толкова като преди, но сега почти го няма. И оредяването като че ли ми се пооправи доста.

# 537
Ако ти се налага да стоиш будна до късно, качествен зелен чай, или мате върши много по-добра работа от колата.

# 538
О, има много най-различни рецепти за нисковъглехидратен хляб. Аз в началото си събрах една камара рецепти и някак се успокоих, че ако много ми се прияде, няма да умра. И продукти накупих - тахани, ядкови брашна, хуск, семена - повечето така си стоят. Май още някой беше писал нещо подобно, но не знам в нашата тема или в другата, за ВМНВХ. Най ме е страх, че както казват, апетитът идва с яденето. Така че много съм си добре докато мога и без тези неща, като знам, че стига да искам, мога да си направя. Засега чак такова огромно желание не съм имала.

Елора, не го знам този колаген. Аз добавки само от Iherb купувам. Моят колаген, от който имам кутия и половина, но го спрях след като открих, че съм с ИР, е този: https://www.iherb.com/pr/Great-Lakes-Gelatin-Co-Collagen-Hydroly … 16-oz-454-g/52774 и ако обърнеш внимание, фирмата се нарича Great Lakes Gelatin Co. Имат и желатин пак в такива големи кутии. Желатинът обаче повече за стави го дават. Той и колагенът е няколко типа - 1 и 3 са добри за кожа, нокти и коса, 2 - за ставите. Но не знам трябва ли ми сега това нещо. То си е аминокиселина, белтък. Мисля, че консумирам достатъчно. По-скоро някакъв комплекс за коса с витамини, минерали и пр. ще е по-подходящ за мен. По начало съм с много гъста коса и това, че сега оредя, мога да го понеса някак. Страх ме е да не объркам, да не взема да пия нещо, не особено подходящо за ИР. Това е по-важното.

# 539
  • Plovdiv, Bulgaria
Елора, с белачката ги нарязах. Даже ми останаха така по дебели обелките, и аче можеше да ги наситня ама не ми се занимаваше. За пръв път пробвах.. Честно казано не е моето нещо, ама правих на Мм нормални спагети и викам Айде на мен такива. Наистина за залъгване някво и разнообразие бива. Ама ги задуших. Някой сурови ги ядат, аз такова нещо сурово не мога да ям.

Общи условия

Активация на акаунт