Спокоен, немного малък град с благоприятен климат?

• 43 809
  • 804
  •   1
Отговори
# 690
Смятам че Сандански и Петрич най-много покриват изискванията на Калина. Като че ли единствено по брой население отстъпват малко. Но за сметка на това са туристически регион и гъмжи от хора. А и са много близо до Гърция и гръцкото море, а същевременно са в планина.

# 691
Броят на населението е просто куха цифра. У нас хората с постоянни и с настоящи адреси в един град отдавна не отговарят на реалната бройка живеещи в него.

# 692
  • В градината...
Аз пък съм за Добрич. Не ми беше хрумвало, но тук като се предложи, ми изглежда най-приемливо за авторката. В Североизточна България е, няма да е голямо сътресението от смяна на района. Не е до морето, а същевременно то не е далеч. Варна е наблизо при нужда. Какво по-хубаво от това. Близо ще е /сравнително/ и родният град с близките и няма да има нужда да минават Балкана, за да ви дойдат на гости посред зима.

# 693
За да върнем темата по темата, ще напомня, че хората не си търсят просто някакъв град да се преместят, а такъв, с подходящ климат за съответен вид заболяване.   Sunglasses
...
Тази година няма ли от темите за ония скалъпени класации с "Най-добрия град за живеене", дето всеки си тегли чергата ясно накъде? Може би тази тема би се поразтоварила...

# 694
Къде я пращате в Петрич и Сандански, пак в горещините, при това в най-далечната точка от роднините ѝ? И аз съм влюбена в планини, и бях препоръчала Велинград в Родопите, но сега най-удачно ми се струва  Габрово.

# 695
Габрово за, ама на тях им се иска мека зима. Къде в България има такава?

# 696
В Хисаря  Joy + чист въздух, проветриво лято, спокойствие...Ама не отговаря на другите критерии.  Mr. Green

# 697
Аз пък съм за Добрич. Не ми беше хрумвало, но тук като се предложи, ми изглежда най-приемливо за авторката. В Североизточна България е, няма да е голямо сътресението от смяна на района. Не е до морето, а същевременно то не е далеч. Варна е наблизо при нужда. Какво по-хубаво от това. Близо ще е /сравнително/ и родният град с близките и няма да има нужда да минават Балкана, за да ви дойдат на гости посред зима.

А меката зима? И на това условие ли отговаря Добрич?

# 698
Мека зима има и край морето, но няма спокойствие и чист въздух, затова не препоръчах.

# 699
  • В градината...
Мека зима - не, но отговаря на всчико друго.

# 700
Габрово за, ама на тях им се иска мека зима. Къде в България има такава?

Ами от години - почти навсякъде.
Зимите в Дунавската равнина са по-лоши от тези в планината - духа и е по-студено.  Simple SmileЕдни от най- кофти зимните дни, които съм виждала, са бивали в Горна Оряховица и Свищов, когато съм се обърквала по някаква причина да отида за някой и друг ден там на гости в такова време.

Къде я пращате в Петрич и Сандански, пак в горещините, при това в най-далечната точка от роднините ѝ? И аз съм влюбена в планини, и бях препоръчала Велинград в Родопите, но сега най-удачно ми се струва  Габрово.

Заради Сандански - изрично се препоръчва тамошния климат за този тип заболявания. Като топлолюбива точно там бих зимувала постоянно. Че и летувала. И е оживено с туристите.

Морето бива само ако не е налице обострено заболяване. Влагата е неподходяща за белодробни заболявания, затова и лекарите не го препоръчват за живот там при определени болести и състояния. Проблеми с гърлото е едно, тогава се препоръчват йодни изпарения, но белодробните проблеми са друго нещо. "Алергиите", също са нещо различно, да не говорим какъв широк спектър са. За астма е според зависи - обостреност, ремисия. Понякога минава и без каквато и да било смяна на климат астмата. При мои познати - с решаване на съществен житейски проблем, например. Който я беше причинил.
Затова относно подходящия климат лекарите имат думата. И то не всеки лекар се интересува от това. Повечето май само илачи тъпчат. Съществени моменти, като климат, храна, начин на живот - въобще не се занимават с тях, че няма кинти от това.

Мека зима има и край морето, но няма спокойствие и чист въздух, затова не препоръчах.
Да, за жалост е така. Поне нашето море е точно такова.

...

Понеже така или иначе си приказваме тука - аз не бих се съобразявала при избора на населено място с това, къде са родителите ми. Две деца отгледахме сами - възможно е.

Последна редакция: вт, 05 мар 2019, 14:01 от Judy

# 701
Вече си има хора за тая работа.

# 702
За какво ви е малък град с Университет? Преподаватели ли сте?
Когато "детенце" порастне голямо, може да пожелае да учи в Холандия, в Сорбоната, в Софийския университет.
В Смолян имало 3 университета... Кои са те? - Смолянския университет и кои са другите два?
Това ми напомни да за предложението да се избере Добрич, защото имал чудесен Исторически музей.
Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски”, Смолян филиал, ВСУ „Черноризец Храбър”, Технически колеж, в с. Ш. Лъка има музикално училище.
И по-полека с обидите. Завършила съм в ПУ екология, а магистратурата микробиология в Пловдивския филиал. Работя по вторахата специалност. Има бгцпо, дават ти право на веднъж в годината да изкараш курс и после може да работиш. Завърших курс готварство, сега имам кулинарен блог. Влече ме да готвя сладкиши. Едно време имаше и Велико Търновски филиал.
Аз пък бих се върнала и на село, само да има работа. Гордея се със селата си. А за госпожата Есме и Лейди ще кажа, не се правете на нещо особено, всеки е дошъл от някое село, особено софиянците. Имам съседи софиянци, всяко лято и зима идват тук по месец. Било дупка Смолян?!? 😡 Сестра ми я подготвиха много добре в английската паралелка със засилено изучаване на английски. Спукваха я от тестове и учеше на седмица по 350-400 думи. Сега владее перфектно английски. Само че напоследък не го използва, понеже е редактор на списание.

Последна редакция: вт, 05 мар 2019, 19:37 от Blagoslovena

# 703
Не съм софиянка аз, как ти хрумна изобщо. Дядо ми цял живот се е занимавал със земеделие и съм ходила по ниви и градини, колкото си искаш.

Всъщност ти се тесногръда, защото не приемаш чуждо мнение. Аз винаги съм критикувала университетета, който съм завършила, защото има много какво да се иска, а е желан и се влиза в висок бал в него. Ама твоя филиал е най-убавия...

# 704
  • SF
Броят на населението е просто куха цифра. У нас хората с постоянни и с настоящи адреси в един град отдавна не отговарят на реалната бройка живеещи в него.

Куха е, разбира се. А и се търси град, който по брой население се нарежда веднага след трите най-големи в държавицата ни.
Колко да е чист въздухът в един сравнително голям български град, ако има булеварди, светофари и хората се отопляват на печки, камини... Ако пък и градът е в ниското, обрамчен отвсякъде от планини - честит чист въздух! Понякога през зимата и със седмици мъглата няма да се вдигне.

Хем да е голям градът, хем да е чист въздухът... Темата си става малко като изброяване на градовете след "великата тройка": Плевен! Видин! Айтос! Враца! Мездра! Монтана! Кюстендил! Не на Кюстендил! - Стара Загора е по-добре!

В крайна сметка  България е една мъничка държава, с население набухано в един, максимум до 3-4 града и кой знае какъв избор на градове с все пак достатъчно голямо население, не остава.
Стоте хиляди жители на даден град живеят някак и това се усеща във въздуха - возят се напред-назад до работа, училища, разходки, срещи, гости. Топлят се, (евентуално) произвеждат нещо, цапат. Замърсяват и реките, и язовирите, да не говорим за морето.

Преди предложих Ботевград, като балкански град с относително чист въздух, въпреки че там всичко живо пали печки, но пък е близо до по-голям град, което дава някакви възможности. Но Ботевград, също като Правец, не отговаряше на условието  да е достатъчно голям.
Сега предлагам Плевен. Не съм ходила в Плевен повече от 2 пъти, но съм сигурна, че отговаря поне на брой население според общата ми култура.

Темата е малко разцентрована и наистина прилича на куиз по география на България.

Общи условия

Активация на акаунт